Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013 - αριθ. φύλλου: 11509

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δαιδαλώδης η διαδρομή από τον πίθηκο στον άνθρωπο

Δύο πρόσφατες ανακαλύψεις επιστημόνων βαθαίνουν καθοριστικά τη γνώση για την εμφάνιση του ανθρώπου: Η μία είναι ένας απίστευτα πλήρης σκελετός, ηλικίας 4,4 εκατομμυρίων ετών (αρδιπίθηκος ράμιντους), και η άλλη μερικά οστάρια από πέλμα, ηλικίας 3,4 εκατομμυρίων ετών (είδος του Μπουρτέλ). Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι προήλθαμε από ένα περίπλοκο γενεαλογικό δέντρο ανθρωποειδών και ότι το φαινομενικά ανθρώπινο σήμα κατατεθέν του όρθιου βαδίσματος, ίσως εμφανίστηκε εξελικτικά περισσότερες από μία φορές και με περισσότερους από έναν τρόπους. Οι επιστήμονες τώρα επανεξετάζουν ποια χαρακτηριστικά σηματοδοτούν ένα είδος ως άμεσο πρόγονο του ανθρώπου, ποιος ήταν ο ρυθμός εξέλιξης του ανθρώπινου γένους κι αν θα μπορέσουμε ποτέ με βεβαιότητα να προσδιορίσουμε τον τελευταίο κοινό πρόγονο του ανθρώπου και του χιμπατζή. Ο τελευταίος κοινός πρόγονος μάλλον δεν είναι κάποιο άτομο ενός είδους, αλλά ένας πληθυσμός, από τον οποίο προέκυψαν πρόγονοι κλάδων που εξέλιπαν και κλάδων που τελικά οδήγησαν ένας απ' αυτούς στον άνθρωπο κι ένας άλλος στο χιμπατζή.


ΣΕΛ.  9


«Ετος Κ. Π. Καβάφη» το 2013

«Ετος Κ. Π. Καβάφη» το 2013, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου ποιητή και 80 από το θάνατό του.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Φαινόμενο με ρίζες στην εκμετάλλευση

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος και των πρωτοβουλιών τους τοποθετούν το θέμα της βίας κατά των γυναικών οι αστικές κυβερνήσεις, οι διακρατικές τους ενώσεις και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Κρύβουν έτσι την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ως αποτέλεσμα της ταξικής πολιτικής που εντείνει την ανισοτιμία τους.


ΣΕΛ.  16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Ανάγκη αγώνα με ταξικό προσανατολισμό

Πολύτιμη παρακαταθήκη οι κοινές διαδηλώσεις των εργαζομένων στον Πολιτισμό με οικοδόμους και σπουδαστές, στο πλαίσιο των τελευταίων κινητοποιήσεων.


ΣΕΛ.  3
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων

ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ