ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Θύελλα αντιδράσεων για το ναζιστικό χαιρετισμό

Η προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Γ. Κατίδη, έβαλε σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα δρώμενα στην 26η αγωνιστική της Super League. Ο νεαρός -κατά τον πανηγυρισμό του- χαιρέτησε ναζιστικά προς την εξέδρα. Ενέργεια που προκάλεσε άμεσες και μεγάλες αντιδράσεις φιλάθλων, αθλητών και άλλων.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οργανωμένων φιλάθλων της ΑΕΚ («Οριτζιναλ») σε ανακοίνωσή του -μεταξύ άλλων- χαρακτηρίζει ασυγχώρητη την πράξη Κατίδη και αναρωτιέται «πραγματικά, από ηλιθιότητα που σε χαρακτηρίζει το έκανες; ή καθοδηγούμενος και καθ' υπόδειξη»; Επισημαίνοντας: «Τρίζουν τα κόκαλα των προγόνων μας, της ίδιας μας της ιστορίας... της προσφυγιάς και των αντιφασιστικών μας αξιών! Οι γερμανοτσολιάδες, οι νενέκοι και οι προσκυνημένοι, όσοι δηλαδή πριν από εσένα χαιρετούσαν με τον ίδιο τρόπο, είχαν και αυτοί δικαιολογίες. Η ιστορία δεν τους ξεχνά! Σε κάθε περίπτωση και προς κάθε παραλήπτη ΞΕΚΑΘΑΡΑ: ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΝΑΖΙΣΤΕΣ....».

Ο ίδιος, μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε, προσπάθησε ανεπιτυχώς να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Αρχικά αναφέρθηκε σε πρόθεση «να σηκωθεί όλος ο κόσμος. Για αυτό έκανα αυτόν το χαιρετισμό της Χρυσής Αυγής. Δε σημαίνει κάτι αυτό για μένα». Στη συνέχεια, ζήτησε συγνώμη και υποστήριξε πως δεν ήξερε τι σημαίνει («έμαθα όταν μπήκα στα αποδυτήρια»). Και τελικά έθεσε τον εαυτό του εκτός ομάδας.

Μεταξύ άλλων, ομολόγησε πως «είμαι απόλυτα απαράδεκτος, λάθος, αδικαιολόγητος», χαρακτήρισε «άστοχη όσο και βλακώδη» την ενέργειά του. «Το ότι δεν γνώριζα, ούτε το νεαρό της ηλικίας μου αποτελεί δικαιολογία. Εκανα ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώνω για πάντα. Οπως μου έχουν πει: η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας και αυτό ισχύει στην περίπτωσή μου και στον τρόπο που πανηγύρισα. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι ούτε φασίστας, ούτε νεοναζιστής και ούτε ρατσιστής».

Η ΕΠΟ τον απέκλεισε ισόβια απ' όλες τις Εθνικές ομάδες, η ΠΑΕ ΑΕΚ του επέβαλλε διακοπή συμβολαίου ως το τέλος της περιόδου, ενώ πειθαρχική δίωξη του άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας και άμεσα θα κληθεί σε απολογία από την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League.

Ο απαράδεκτος πανηγυρισμός Κατίδη δεν αρκεί, ούτε πρέπει να καλύπτει την υποκρισία πολλών. Π.χ. η ΕΠΟ που τον τιμώρησε, είναι η ίδια που χρόνια τώρα (τουλάχιστον) ανέχεται οργανωμένους πυρήνες της Χρυσής Αυγής σε εντός έδρας αγώνες της Εθνικής... «Πριν λίγο καιρό ήμουν στο "Καραϊσκάκη" σε αγώνα της Εθνικής και είδα να υπάρχει πανό με περίεργα σύμβολα της ακροδεξιάς. Αν επιτρέψουμε στους φασίστες να βάζουν τα σύμβολά τους σε γήπεδο, είναι ντροπή» (Εβαλντ Λίνεν, προπονητής ΑΕΚ).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΠΑΣ Γιάννινα - Αρης 2-0 (24΄ Ιλιτς, 64΄ Κοροβέσης), Λεβαδειακός - ΟΦΗ 1-1 (17΄ Λισγάρας - 39΄ Παπάζογλου), ΑΕΚ - Βέροια 2-1 (3΄ Φούντας, 84΄ Κατίδης - 75΄ Ολαϊτάν), Ατρόμητος - Αστέρας Τρίπολης 0-2 (37΄ Ουσέρο, 67΄ πεν. Ράγιος), Πλατανιάς - Πανιώνιος 2-1 (20΄ Τέτε, 76΄ Αναστασάκος - 56΄ Αραβίδης), Κέρκυρα - Ολυμπιακός 0-1 (79΄ Μήτρογλου), ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 2-0 (58΄ Καμαρά, 81΄ Βούκιτς), Πανθρακικός - Ξάνθη 0-2 (39' Γούτας, 48' Ντιέ).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 69, Αστέρας Τρίπολης 53, ΠΑΟΚ 52, Ατρόμητος 41, ΠΑΣ Γιάννινα 38, Παναθηναϊκός 35, Ξάνθη, Πανιώνιος 31, Λεβαδειακός, Πλατανιάς 30, ΑΕΚ 29, ΟΦΗ 28, Βέροια 27, Πανθρακικός 26, Αρης 25, Κέρκυρα 20.

ΣΚΟΡΕΡΣ: Τζιμπούρ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ) 20 γκολ, Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ) 12, Αγκάνθο (ΑΡΗΣ), Περόνε (ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ), Τοτσέ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ), Παπαδόπουλος (ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ), Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ) 9.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Αρης - Πανθρακικός, ΟΦΗ - ΠΑΣ Γιάννινα, Παναθηναϊκός - Πλατανιάς (Σάββατο 30/3), Ξάνθη - Ατρόμητος, Βέροια - Κέρκυρα, Λεβαδειακός - ΑΕΚ, Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (Κυριακή), Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης (Δεύτερα).

Football League

Στην Football League, για την 28η αγωνιστική, τ' αποτελέσματα ήταν: Αναγέννηση Γιαννιτσών - Δόξα Δράμας 0-1, Απόλλωνας - Πιερικός 2-0, Αναγέννηση Επανομής - Ολυμπιακός Βόλου 0-1, Εργοτέλης - Καλλονή 0-0, Καλλιθέα - Εθνικός Γαζώρου 1-0, Λάρισα - Παναχαϊκή 1-1, Νίκη Βόλου - Βύζας Μεγάρων 2-0, Φωκικός - Θρασύβουλος 1-0, Πανσερραϊκός - Παναιτωλικός 0-0, Ηρακλής Ψαχνών - Ηρακλής 0-3. Ρεπό είχε η Καβάλα.

Η βαθμολογία: Εργοτέλης 49, Απόλλωνας 48, Ολυμπιακός Βόλου 46, Λάρισα, Ηρακλής 43, Ηρακλής Ψαχνών, Πανσερραϊκός 42, Νίκη Βόλου 41, Δόξα Δράμας 41, Καλλονής, Παναιτωλικός 40, Καβάλα 39, Καλλιθέα 32, Πιερικός, Εθνικός Γαζώρου 30, Φωκικός 28, Αναγέννηση Γιαννιτσών 27, Παναχαϊκή 24, Θρασύβουλος 21, Βύζας Μεγάρων 18, Αναγέννηση Επανομής 14.

Για την 17η αγωνιστική, στην Football League 2, τ' αποτελέσματα ήταν: (1ος): Αχαρναϊκός - Αστέρας Μαγούλας 2-1, Κεραυνός Γλυφάδας - Πανηλειακός 1-0, Προοδευτική - Ρούβας 0-1, Κόρινθος - Καλαμάτα 1-0, Φωστήρας - Παναιγιάλειος 1-0, Εθνικός Αστέρας - Επισκοπή 0-3 (α.α.). Ρεπό είχαν τα Χανιά. Προπορεύεται ο Παναιγιάλειος με 32 πόντους. (2ος): Ζάκυνθος - Τύρναβος 2-1, Βατανιακός - Οδυσσέας Κορδελιού 2-0, Τηλυκράτης Λευκάδας - Αιγινιακός 0-1, Αναγέννηση Καρδίτσας - Εθνικός Σιδηροκάστρου 1-0, Καλαμαριά - Δόξα Κρανούλας 6-2, Οικονόμος Τσαριτσάνης - Κασσιόπη 0-3 (α.α.). Προηγείται η Καλαμαριά με 39 βαθμούς.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Την τρίτη θέση, στο Παγκόσμιο Κύπελλο σπάθης που έγινε στην Τουρκία, κατέκτησε η Βάσω Βουγιούκα, μαζί με την Κορεάτισσα, Γι-Γιέον Κιμ. Το χρυσό πήρε η Ουκρανή Ολγα Καρλάν και το ασημένιο η Αμερικανίδα Μαριέλ Ζαγκούνις.

ΠΟΛΟ
Να σφραγίσουν την πρόκριση

Με στόχο να υπερασπιστεί την έστω εύθραυστη νίκη του στο πρώτο παιχνίδι με 9-8 ο Ολυμπιακός αγωνίζεται σήμερα στο Βόλγκογραντ με αντίπαλο τη Σπαρτάκ (17.00 ώρα Ελλάδας) στη ρεβάνς των δύο ομάδων για τη φάση των 16 της διοργάνωσης. Αν και η αποστολή των «ερυθρολεύκων» είναι αρκετά δύσκολη ωστόσο στην ελληνική ομάδα πιστεύουν στην πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Αντίθετα, κάπως πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα για την πρόκριση στην άλλη ελληνική ομάδα τη Βουλιαγμένη που αγωνίζεται στη Μασσαλία κόντρα στη Μαρσέιγ (20.30 ώρα Ελλάδας) έχοντας σαφές προβάδισμα στα προγνωστικά μετά την πρώτη νίκη της στην Αθήνα με 16-12.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι φίλαθλοι να απομονώσουν φασιστικά παράσιτα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το ναζιστικό χαιρετισμό του παίκτη της ΑΕΚ:

«Η συμπεριφορά του παίκτη της ΑΕΚ και ο ναζιστικός του χαιρετισμός προκαλεί όλους τους φιλάθλους και τον ελληνικό λαό. Προσβάλλει τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού, των αθλητών που και στη χώρα μας πολέμησαν το ναζισμό, στήθηκαν ακόμη και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Είναι σημαντικό ότι η ενέργεια αυτή καταδικάστηκε από τους παίκτες της ομάδας, από τους συναδέλφους τους σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, και πάνω από όλα αποδοκιμάστηκε μαζικά από τους φιλάθλους της ΑΕΚ και των άλλων ομάδων.

Οι φίλοι της ΑΕΚ, με τις ιστορικές μνήμες της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, αλλά και όλοι οι φίλαθλοι, πρέπει να απομονώσουν και να αποβάλλουν τα φασιστικά παράσιτα που δρουν και χρησιμοποιούν το σάπιο αθλητισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών και τις ομάδες προκειμένου να χύσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο».

ΜΠΑΣΚΕΤ
Χωρίς εκπλήξεις

Η νίκη του ΠΑΟΚ επί του συμπολίτη του Αρη με 84-72 διατήρησε το «Δικέφαλο» ισόβαθμο στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με τον ΠΑΟΚ και παράλληλα εδραίωσε τον «Δικέφαλο» εντός της πρώτης τετράδας. Στη μάχη για την πρώτη εξάδα το Ρέθυμνο πήρε σημαντική νίκη επί του Απόλλωνα Πάτρας με 75-65 κάτι που του δίνει το δικαίωμα να κλειδώσει την 5η θέση. Κατά τα άλλα τα φαβορί δύσκολα ή εύκολα επικράτησαν στα υπόλοιπα παιχνίδια. Τα αποτελέσματα: Ικαρος-Καβάλα 76-73, ΚΑΟΔ-Περιστέρι 87-75, Ολυμπιακός-Κολοσσός Ρόδου 70-65, Πανιώνιος-Ηλυσιακός 77-62, Πανελευσιανιακός-Παναθηναϊκός 59-77. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 39, Παναθηναϊκός 37, Πανιώνιος 36, ΠΑΟΚ 36, Ρέθυμνο 33, Απόλλων Πάτρας 29, Αρης 29, Ικαρος 29, Κολοσσός Ρόδου 26, Ηλυσιακός 26, ΚΑΟΔ 26, Καβάλα 25, Περιστέρι 25, Πανελευσινιακός 24.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάθε νέος και νέα να καταδικάσει την προκλητική ενέργεια

Σε σχόλιό του για το ναζιστικό χαιρετισμό του παίκτη της ΑΕΚ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζει:

«Καλούμε κάθε νέο και νέα να καταδικάσει την προκλητική ενέργεια του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Γιώργου Κατίδη. Η ενέργεια αυτή προκαλεί ιδιαίτερα τους φίλους της ΑΕΚ που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν εναντίον της.

Ο ναζιστικός - φασιστικός χαιρετισμός είναι βουτηγμένος μέσα στο αίμα των λαών. Με αυτό το χαιρετισμό βασανίστηκε ο ελληνικός λαός από τη ναζιστική κατοχή. Τον υιοθέτησαν στην Ελλάδα οι ντόπιοι συνεργάτες των Ναζί κατακτητών, οι χίτες και οι ταγματασφαλίτες, που διέπραξαν θηριωδίες ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό μας, πολιτικοί και φυσικοί απόγονοι των οποίων είναι οι χρυσαυγίτες.

Το γεγονός ότι η πράξη του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ καταδικάστηκε και καταδικάζεται από το φίλαθλο κόσμο και από άλλους αθλητές δείχνει ότι τέτοια φαινόμενα και συμπεριφορές μπορούν και πρέπει να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια δεν είναι μόνο ζήτημα της ΑΕΚ. Τα αυγά του φιδιού δε βρίσκονται μόνο μέσα σε μία ομάδα, ούτε μόνο σε ομάδες και συνδέσμους.

Απομονώνουμε το φασισμό, ανατρέπουμε το σύστημα που τον γεννά!».

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Τ' αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής, στην Α1 κατηγορία ανδρών, ήταν: Διομήδης Αργους - ΠΑΟΚ 26-23, Αερωπός Εδεσσας - ΑΕΚ 14-30, Πανελλήνιος - Ποσειδώνας Λουτρακίου 26-25, Κιλκίς - ΧΑΝΘ 19-18, Φίλιππος Βέροιας - Φοίβος Συκεών 26-22, Αρης Νικαίας - Δούκας 12-32. Την πρώτη τετράδα απαρτίζουν Διομήδης Αργους 33, ΑΕΚ 30, ΠΑΟΚ, Δούκας 28.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Τριπλή επιτυχία

Με τρία μετάλλια στις αποσκευές της επέστρεψε η ελληνικά αποστολή της γυμναστικής που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στη Γαλλία. Αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Λευτέρης Πετρούνιας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, αφού βαθμολογήθηκε με 15,666 βαθμούς για την προσπάθειά του (ισοβάθμησε με τον Ρώσο Ντενίς Αμπλιάζιν). Εκτός από το χρυσό μετάλλιο του Πετρούνια, η Ελλάδα πανηγύρισε το χάλκινο του Βασίλη Τσολακίδη στο δίζυγο (15,166 βαθμοί) και το χάλκινο της Βάσως Μιλλούση στη δοκό ισορροπίας (13,133 βαθμοί).

ΒΟΛΕΪ
Καίγεται η ... ουρά

Νέα τροπή στο θρίλερ της παραμονής στην κατηγορία πήραν τα πράγματα μια στροφή πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Η νίκη του Ολυμπιακού με 3-0 επί του Ηρακλή ανεβάζει το θερμόμετρο της αγωνίας. Και αυτό γιατί ο Παναθηναϊκός που στα πλαίσια της 21ης αγωνιστικής επιβλήθηκε του Αρη με το ίδιο σκορ έχει τη δυνατότητα στην επόμενη και τελευταία αγωνιστική (κόντρα στην Νίκη Αιγινίου) εάν πάρει βαθμούς (νίκη) ή βαθμό (ήττα με 3-2) να στείλει τη διαδικασία στα πλέι άουτ παρέα με τον Γηραιό και την ομάδα της Πιερίας. Κατά τ' άλλα, στους κερδισμένους της 21ης αγωνιστικής είναι ο ΑΟ Κηφισιάς που με τη νίκη του με 3-2 επί της Νίκης Αιγινίου εδραιώθηκε στην πρώτη οκτάδα. Ανοιχτά παραμένουν τα πράγματα για την πρώτη τετράδα (εκτός φυσικά της πρωτιάς).

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Παμβοχαϊκός 3-2, Μίλων - ΠΑΟΚ 0-3, Φοίνικας Σύρου - Λαμία 3-2. Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 56, Παμβοχαϊκός 41, Εθνικός Αλεξανδρούπολης 40, ΠΑΟΚ 38, Φοίνικας Σύρου 37, Αρης 32, ΑΟ Κηφησιάς 29, Λαμία 26, Νίκη Αιγινίου 23, Ηρακλής 22, Παναθηναϊκός 18, Μίλωνας 10.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ