ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Χρεοκοπούν το λαό είτε με «σχέδιο Α», είτε με «σχέδιο Β»

Χέρι στα Ταμεία ετοιμάζονται να βάλουν τρόικα και κυβέρνηση, ενώ φουντώνει το παζάρι για τους υδρογονάνθρακες

Κλειστές παραμένουν οι τράπεζες στην Κύπρο
Κλειστές παραμένουν οι τράπεζες στην Κύπρο
Εντείνονται οι διεργασίες, τα παζάρια, οι εκβιασμοί και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη διαχείριση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της κυπριακής οικονομίας. Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» στις καταθέσεις από την κυπριακή Βουλή, οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) και των κυπριακών κομμάτων παζαρεύουν τους όρους για την κατάρτιση ενός «σχεδίου Β».

Την ίδια ώρα, οι επαφές ανάμεσα σε Κύπριους και Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους κλιμακώνουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με τη ρωσική αστική τάξη να διεκδικεί ενεργό ρόλο σε «εναλλακτικά σχέδια» που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά της και θα της εξασφαλίσουν νέα κερδοφόρα πεδία. Χτες, η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε όλες τις εκδοχές για τη διαμόρφωση ενός «σχεδίου Β» που προτάθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση και δεν περιείχαν «κούρεμα» των καταθέσεων, έστω και πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με Κύπριους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η τρόικα επιμένει ότι πρέπει το κράτος να αντλήσει 5,87 δισ. ευρώ από «κούρεμα» των καταθέσεων, ποσό που αποτελεί τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και τίθεται ως προϋπόθεση για να εγκριθεί το δάνειο των 10 δισ. ευρώ από ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της Κύπρου επιδιώκει μια «λύση» με τη συμμετοχή της τρόικας και στα εναλλακτικά σενάρια που παρουσίασε, χτες, στους τεχνοκράτες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών προκρίνει ένα «μεικτό σχέδιο», το οποίο περιλαμβάνει «κούρεμα», πώληση τράπεζας και έκδοση ομολόγων.

Από την πλευρά του, το κλιμάκιο της τρόικας στην Κύπρο τόνισε ότι η «συμφωνία του Γιούρογκρουπ παραμένει ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και ότι «υπάρχει εγγύηση της ΕΕ για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, θα παρουσιάσει σήμερα στα κόμματα το λεγόμενο «σχέδιο Β», ενώ μέχρι και χτες διαρρέονταν τα εξής πιθανά διαχειριστικά σενάρια:

Α) Δημιουργία εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου, η οποία μέσω πώλησης ομολόγων με εγγύηση την περιουσία του Δημοσίου και τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, θα αντλήσει περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα θα αγοραστούν κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία (που διαθέτουν αποθεματικά περίπου 5 δισ. ευρώ) και από ιδιώτες, με στόχο τους Ρώσους κεφαλαιοκράτες. Προβλέπεται ακόμα η πώληση της «Λαϊκής Τράπεζας» (πιθανόν στον ρωσικό τραπεζικό όμιλο «Gazprombank») καθώς και η παρακράτηση των τόκων των καταθέσεων που βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες (πρόκειται για μια άλλη μορφή «κουρέματος»). Στόχος, η άντληση περίπου 2,2 - 2,3 δισ. ευρώ.

Β) Διαχωρισμός των κυπριακών τραπεζών σε «καλές» και «κακές» με τη δημιουργία «τραπεζών γέφυρας». Στις «τράπεζες γέφυρας» θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ στις «κακές τράπεζες» θα μεταφερθούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή πάνω από 100.000 ευρώ, στις οποίες υπάγονται και τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Τα χρήματα που θα μεταφερθούν στις «κακές τράπεζες» θα υποστούν μεγάλο «κούρεμα», επαναφέροντας σενάρια που προέβλεπαν επιβολή φόρου ακόμα και πάνω από 15% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Βάζουν χέρι σε υδρογονάνθρακες και Ταμεία

Τα «εναλλακτικά σχέδια» της κυβέρνησης της Κύπρου θα οδηγήσουν σε αφανισμό των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, σε παράδοση μέρους του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια. Σε συνδυασμό με τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύσουν το μνημόνιο με την τρόικα, θα οδηγήσουν στη ραγδαία φτωχοποίηση του κυπριακού λαού. Οπως διέρρεαν χτες κυβερνητικές πηγές, ένα σενάριο που θα συνδέεται με τα αποθεματικά των Ταμείων για την εξεύρεση των 5,87 δισ. ευρώ «θα το έβλεπε με καλό μάτι η τρόικα».

Τις συγκεκριμένες προτάσεις παρουσίασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο της τρόικας, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα εναλλακτικά σενάρια συζητήθηκαν και κατά τη διάρκεια του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου της κυπριακής κυβέρνησης. Τα συγκεκριμένα σχέδια παρουσιάστηκαν επίσης στη δίωρη σύσκεψη του Ν. Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Π. Δημητριάδη. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προτάσεις και των υπόλοιπων κομμάτων για το δανεισμό της Κύπρου.

Πληροφορίες ήθελαν οι προτάσεις των κομμάτων να κατατέθηκαν και στους επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια συνάντησης που υπήρξε στη Βουλή. Ωστόσο, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Σπ. Σταυρινάκης, δήλωσε ότι «δεν έχει κατατεθεί οτιδήποτε στην τρόικα», αναφορικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΚΕΛ πρότεινε «λύση χωρίς τη συμμετοχή της τρόικας», χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε «κούρεμα» στις καταθέσεις των τραπεζών και στελέχη του σημείωναν ότι δεν πρέπει να «αποκλείονται και τα ακραία σενάρια».

Παράλληλα, ομάδα τεχνοκρατών από τα κυπριακά κόμματα συναντήθηκε με το κλιμάκιο της τρόικας και συζήτησε εναλλακτικό σχέδιο τόσο για τη χρηματοδότηση, όσο και για τη μείωση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν, χτες, ότι αν δεν βρεθεί λύση «με τη συμμετοχή της Ρωσίας στο δανεισμό είτε με "μερική είτε με ολική στήριξη"», τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να «προχωρήσει στην ψήφιση άμεσα δύο νομοσχεδίων». Το πρώτο θα προβλέπει «την απαγόρευση εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες». Το δεύτερο«τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε "καλά" και "κακά"». Το θέμα της κατάθεσης των νομοσχεδίων τέθηκε και στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν επίσης και οι τεχνικές παράμετροι για τη σύσταση «εταιρείας, η οποία θα εκδώσει ομόλογα τα οποία θα διασυνδέονται με τα περιουσιακά στοιχεία του κυπριακού κράτους και με τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο».

Επαφές και συνεννοήσεις

Η συζήτηση αναμένεται πλέον να μεταφερθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής - χτες κυρώθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας - όπου θα τεθούν επί τάπητος τα «εναλλακτικά» σενάρια και το κατά πόσον αυτά θα γίνουν αποδεκτά από την τρόικα. Ωστόσο, βουλευτές από κόμματα της Κύπρου με συνεντεύξεις τους, χτες, καλούσαν την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις εκτός από τη Ρωσία, στην Κίνα και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Χτες, ο Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Κύπρου για διαμόρφωση ενός «σχεδίου Β». Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από την κυπριακή κυβέρνηση, «η συζήτηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική».

Με ανακοίνωσή της, χτες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και αύριο, Παρασκευή. Ερωτηματικό πλέον παραμένει αν θα ανοίξουν ακόμα και την Τρίτη (μετά την αργία της 25ης Μαρτίου). Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, δεν αποκλείεται ακόμα και αν ανοίξουν να επιβληθεί πλαφόν στις αναλήψεις.

Χτες, τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, Χρυσόστομος, σε συνάντηση που είχε με τον Ν. Αναστασιάδη δήλωσε ότι θέτει ολόκληρη την εκκλησιαστική περιουσία της Κυπριακής Εκκλησίας στη διάθεση της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, μπορεί να υποθηκευτεί και σε αντάλλαγμα να χορηγηθούν ομόλογα. Ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

ΡΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα τα παζάρια

Στη Μόσχα από χτες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών

ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες του Κύπριου Υπουργού, Μιχάλη Σαρρή, που βρίσκεται στη Μόσχα, στο πλαίσιο των παζαριών ανάμεσα στις δύο χώρες για την εξασφάλιση ρευστού που θα υποκαταστήσει το «κούρεμα» των καταθέσεων. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από χτες, με τη συνάντηση του Μ. Σαρρή με το Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιγκόρ Σουβάλοφ, καθώς και τον ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.

«Θα μείνουμε στη Μόσχα μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ, που διαπραγματεύεται την παράταση της αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισ. ευρώ που πήρε η Κύπρος από τη Ρωσία, με παράλληλη μείωση του επιτοκίου που σήμερα είναι στο 4,5% και νέο δάνειο.

Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τη Λευκωσία να προτείνει, μεταξύ άλλων, στη Μόσχα την εξαγορά δύο από τις τρεις τράπεζες που χρήζουν ανακεφαλαιοποίησης - Λαϊκή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου - από ρωσικά κεφάλαια. Με αντάλλαγμα μετοχές στην εταιρεία διαχείρισης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ή ακόμα και τη συμμετοχή στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση μέχρι στιγμής.

Χτες, δημοσιοποιήθηκε πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος το επιθυμεί, μετά τη συνομιλία τους το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου «κατά την τηλεφωνική συνομιλία οι Πρόεδροι Ρωσίας και Κύπρου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ενδεικτική, πάντως, των διαθέσεων της Ρωσίας και των συνεννοήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο, είναι η δήλωση του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, πρωθυπουργού της χώρας, ότι το σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο έχει περιπλεχθεί και ότι η όποια λύση εξευρεθεί «δεν πρέπει να βλάψει τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ».

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι είναι η «λέσχη» των Ευρωπαίων Βιομηχάνων;

-- Πρόσφατα, συναντήθηκαν στο Βερολίνο οι Μέρκελ - Ολάντ - Μπαρόζο με εκπροσώπους της «Στρογγυλής Τράπεζας των Ευρωπαίων Βιομηχάνων». Τι συζήτησαν;

Στις 18 του Μάρτη έγινε στο Βερολίνο μια συνάντηση ανάμεσα στη «Στρογγυλή Τράπεζα των Ευρωπαίων Βιομηχάνων» με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο. Το αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν μέτρα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, για την επιστροφή στην ανάπτυξη και η ενεργειακή πολιτική της Ενωσης. Τι είναι η «Στρογγυλή Τράπεζα»; Πρόκειται για ένα κλειστό φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής των 50 μεγαλύτερων πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, στον τομέα της βιομηχανίας και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Η «λέσχη» συνεδριάζει σε ολομέλεια δυο φορές το χρόνο και το περιεχόμενο των συζητήσεων κρατιέται μυστικό. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη «λέσχη» φτάνει τα 1,3 τρισ. ευρώ και απασχολούν στο σύνολό τους 6,8 εκατ. υπαλλήλους. Οι πολυεθνικές που συμμετέχουν στη «λέσχη» κομπάζουν ότι θα επενδύσουν τον επόμενο χρόνο περισσότερα από 51 δισ. ευρώ σε «Ερευνα και Ανάπτυξη», ποσό που ισοδυναμεί με το 18% του συνόλου των επενδύσεων της ΕΕ στους συγκεκριμένους τομείς. Μεταξύ των εταιρειών που απαρτίζουν το φόρουμ είναι οι εξής: ERICSSON, AIR LIQUIDE, BASF, NESTLE, REPSOL, VODAFONE GROUP, THYSSEN KRUPP, TOTAL, FIAT, NOKIA, LAFARGE, GDF SUEZ, DEUTSCHE TELEKOM, TITAN CEMENT, BMW GROUP, Eni, BP, E.ON, HEINEKEN, PHILIPS ELECTRONICS, ALCATEL-LUCENT, SHELL.

Πολλές από αυτές τις πολυεθνικές, έχουν γίνει γνωστές τα τελευταία χρόνια για τις «ενδοεταιρικές αναδιαρθρώσεις» τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που προκάλεσε η βαθιά καπιταλιστική κρίση και η όξυνση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλες έκλεισαν εργοστάσια και απέλυσαν κατά χιλιάδες τους υπαλλήλους τους, άλλες μείωσαν μισθούς και ισοπέδωσαν εργασιακές σχέσεις. Για πολλές από αυτές τις εταιρείες, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν ιδία άποψη, αφού δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και συμμετέχουν στις «συνάξεις» που διοργανώνει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα για την «τόνωση» της ανταγωνιστικότητας. Αποκαλυπτικά κυνικός, ο επικεφαλής της λέσχης, Λέιφ Γιόχανσον, πρόεδρος της ERICSSON, είπε για τη συνάντηση με τους Μέρκελ - Ολάντ - Μπαρόζο: «Η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν μπορεί να ανθίσει αν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια οικονομία. Αυτή η ικανότητα να ανταγωνιστεί, δεν μπορεί να καθορίζεται αποκλειστικά από τις προσπάθειες των μεμονωμένων εταιρειών. Το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο πολιτικής είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές στις παγκόσμιες συνθήκες. Η "Στρογγυλή Τράπεζα" τάσσεται υπέρ των πολιτικών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που συμβάλλουν στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Τη συνάντηση στο Βερολίνο διοργάνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και σ' αυτή συμμετείχαν 15 από τα τα μέλη της «λέσχης» των βιομηχάνων. Οπως γράφτηκε στον Τύπο, «οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών αναφέρθηκαν στην ανάληψη δράσης για τη διασφάλιση προσιτών τιμών στο κομμάτι της ενέργειας, για ένα πιο ευέλικτο σύστημα εκπαίδευσης και σε μέτρα για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανάπτυξης». Λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση, είχε ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η Σύνοδος επιβεβαίωσε τις προηγούμενες αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή του «Συμφώνου για την ανάπτυξη και την απασχόληση», το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την ταχύτερη εφαρμογή των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (μείωση «εργατικού κόστους», περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κινητικότητα στην αγορά εργασίας, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας κ.ά.), την πλήρη απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για την ενίσχυση των μονοπωλίων. Η Σύνοδος ενέκρινε επίσης μέτρα για τη συγκάλυψη της ανεργίας, που κατά κύριο λόγο συνίστανται σε προγράμματα κατάρτισης και επιδότησης της μεγαλοεργοδοσίας να απασχολούν βραχυπρόθεσμα τζάμπα εργάτες.

Οσο για τα ενεργειακά, ζήτημα που έθεσαν και οι βιομήχανοι στη συνάντηση με την Μέρκελ και τους άλλους, είναι εμφανής η προσπάθεια της ΕΕ να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ενεργειακή σκακιέρα, προκειμένου να εξασφαλίσει στα μονοπώλιά της φτηνή και επαρκή ενέργεια, χωρίς αυτό να αμβλύνει τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η συνάντηση με τους βιομήχανους, όσο και η Σύνοδος, δείχνουν ότι αυτοί που χαράσσουν πολιτική στην ΕΕ είναι τα διεθνικά μονοπώλια. Η ΕΕ είναι των μονοπωλίων και για λογαριασμό τους επιδιώκει την ανάπτυξη το πολιτικό προσωπικό σε κάθε κράτος μέλος και ενιαία στα όργανα της λυκοσυμμαχίας, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι, μαζί και η «αριστερά» που πίνει νερό στο όνομα της ΕΕ. Οποια κυβέρνηση κι αν αναλάβει να διαχειριστεί τον καπιταλισμό, θα έχει για συνομιλητές τους βιομήχανους και για τα δικά τους συμφέροντα θα διαπραγματεύεται. Για να γλιτώσει ο λαός από τα μέτρα τους, πρέπει να σαρώσει την εξουσία των μονοπωλίων. Να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, να αποδεσμεύσει με δική του εξουσία τη χώρα από την ΕΕ και να διαγράψει μονομερώς το χρέος.

ΚΚΕ
Το «όχι» στο σχέδιο της ΕΕ για την Κύπρο δεν είναι ενιαίο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό απέναντι στους εκβιασμούς και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που του επιβάλλουν η ΕΕ, το ΔΝΤ, με τη συνενοχή των αστικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της κυπριακής και της ελληνικής, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το "όχι" στο σχέδιο της ΕΕ δεν είναι ενιαίο. Υπάρχει το "όχι" του λαού και το "όχι" εκείνων που θέλουν να υπηρετήσουν ιδιαίτερα συμφέροντα μονοπωλίων.

Τα διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας, με την εμπλοκή της Ρωσίας και άλλων κρατών ή με εσωτερικό δανεισμό, που θα πλήξει τα ασφαλιστικά ταμεία, ή με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, όπως λένε διάφορες δυνάμεις, ακόμη και αν υλοποιηθούν, είναι εξίσου αδιέξοδα για τα λαϊκά συμφέροντα. Εχουν στο επίκεντρο τους την παράδοση μέρους του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια. Η αντιπαράθεση των δύο συνταγών στο πλαίσιο της ΕΕ δεν αφορά στο λαϊκό συμφέρον.

Επιβεβαιώνεται ότι η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία και μέσα από τη συμμετοχή στην ΕΕ ή άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, είναι πάντα σε βάρος των εργαζομένων.

Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν αφορούν μόνο το απαράδεκτο κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων, αλλά χτυπούν το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Κύπρο, προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις και είναι ίδια με τα μέτρα που πλήττουν τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της ΕΕ. Η απόρριψη από την κυπριακή Βουλή του σχεδίου του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό για την επόμενη ημέρα. Ο κυπριακός λαός να αξιοποιήσει αυτή την εξέλιξη για να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο, με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά το μέγεθος της εξαπάτησης των λαών από εκείνες τις δυνάμεις που προπαγάνδιζαν ότι η ένταξη στην ΕΕ θα φέρει ευημερία, σύγκλιση, αλληλεγγύη προς όφελος των λαών. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν αλλάζει. Είτε επικρατούν μέσα σε αυτήν η Γερμανία και οι χώρες που συντάσσονται μαζί της, είτε διαμορφωθούν άλλοι άξονες και συμμαχίες, όπως η συμμαχία των χωρών του Νότου, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ουσία παραμένει ίδια: Οτι η ΕΕ είναι μια λυκοσυμμαχία που επιτίθεται συνολικά σε βάρος των εργαζομένων προκειμένου να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι σήμερα, σε συνθήκες βαθύτατης κρίσης, δυναμώνουν και οι φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ενισχύονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ χωρών και τμημάτων του κεφαλαίου, για το ποιος θα βγει πιο κερδισμένος από την κρίση, ποιος θα χάσει λιγότερα. Ενισχύονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών δρόμων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, με απρόβλεπτους κινδύνους για τους λαούς.

Ο ελληνικός λαός, ο κυπριακός λαός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης μπορούν και πρέπει να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις. Να απορρίψουν τους εκβιασμούς του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Να μη στοιχηθούν πίσω από κανέναν ιμπεριαλιστή. Να βαδίσουν το δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ
Νέα πρόκληση από την Τουρκία

Μία μέρα μετά την παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική κορβέτα, η Αγκυρα συνέχισε και χτες τις προκλήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Μπιλίμ 2», βρισκόταν από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες μέχρι τις 21 του Μάρτη, σύμφωνα με τη ναυτική αναγγελία που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές.

Η θαλάσσια περιοχή που θα γίνουν οι έρευνες εμπίπτει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η οποία σύμφωνα με την πάγια θέση της Αγκυρας, δεν υπάρχει, καθώς -όπως ισχυρίζεται- το Καστελόριζο και άλλα μικρά νησιά του Αιγαίου, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών, αρκέστηκε στο να δώσει οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, να πραγματοποιήσει διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ