ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να σταματήσει η «βιομηχανία» διακοπών ρεύματος

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση μπροστά από τα γραφεία της ΔΕΗ στα Καμίνια
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση μπροστά από τα γραφεία της ΔΕΗ στα Καμίνια
Μαζική παρέμβαση στο κατάστημα της ΔΕΗ στα Καμίνια, ενάντια στη «βιομηχανία» διακοπών ρεύματος που έχει στηθεί σε βάρος των εργατικών, λαϊκών οικογενειών της πειραιώτικης περιφέρειας, διοργάνωσαν προχτές το πρωί οι Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων από Νίκαια και Κορυδαλλό καθώς και οι Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος.

Στην παρέμβαση των Επιτροπών συμμετείχαν και οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Μαρίας, η οποία ενώ ζει αυτή και η οικογένειά της εδώ και καιρό από το ψωροεπίδομα της Πρόνοιας, 620 ευρώ το τρίμηνο, εδώ και τρεις μήνες της έχουν κόψει το ρεύμα. Ακόμα, δεκάδες είναι οι οικογένειες ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Από το συγκεκριμένο κατάστημα της ΔΕΗ εκδίδονται οι εντολές για διακοπή ρεύματος σε όλη την περιφέρεια του Πειραιά μέχρι τη Σαλαμίνα. Στα πλαίσια της παρέμβασης αντιπροσωπεία των Λαϊκών Επιτροπών συναντήθηκε με τους αρμόδιους διευθυντές του καταστήματος ζητώντας να σταματήσει αυτό το αίσχος να μένουν χωρίς ρεύμα οικογένειες ανέργων και να γίνει άμεσα επανασύνδεση. Από τους υπεύθυνους του καταστήματος δε δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, όμως από παρέμβαση των Λαϊκών Επιτροπών που είχε γίνει το Νοέμβρη είχε προκύψει πως καθημερινά (για τις εργάσιμες μέρες) κατά μέσο όρο είχαν φτάσει να εκδίδονται 300 εντολές διακοπής ρεύματος για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά! Κάτι που σημαίνει πως οι διακοπές μηνιαίως είχαν εκτιναχθεί στις 6.000.

Δωρεάν ιατρική κάλυψη στους ανασφάλιστους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ στη Δάφνη πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αγ. Δημητρίου με άμεσο αίτημα το σφράγισμα βιβλιαρίων όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά παιδιά των άνεργων και ανασφάλιστων, μεταξύ κι εκείνων που βρέθηκαν στην κινητοποίηση, δεν έχουν πραγματοποιήσει τα προβλεπόμενα και προγραμματισμένα εμβόλια, με την καθυστέρηση να φτάνει μέχρι και τους 10 μήνες.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής και ανασφάλιστοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση συναντήθηκαν με τον υποδιευθυντή του καταστήματος, από τον οποίο ζήτησαν τη θεώρηση των βιβλιαρίων που είχαν μαζί τους. Από την πλευρά του ο υποδιευθυντής αρνήθηκε να θεωρήσει τα βιβλιάρια με τη δικαιολογία ότι έτσι θα παραβεί το νόμο και τους πρότεινε να συντάξουν ένα υπόμνημα με τα αιτήματά τους ώστε να σταλεί στην κεντρική διοίκηση του Οργανισμού. Το υπόμνημα συντάχτηκε από την αντιπροσωπεία της Επιτροπής και ταυτόχρονα διαμήνυσαν στον επικεφαλής του τοπικού καταστήματος πως την ερχόμενη βδομάδα θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

  • Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Ν. Λάρισας καλεί σε σύσκεψη τις διοικήσεις των Εργατικών Σωματείων, των Αγροτικών Συλλόγων, των σωματείων ΕΒΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές των συνοικιών και χωριών, την Τετάρτη 20 Μάρτη 2013 και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Φέρνει εκτεταμένους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων

Με νομοσχέδιο που ετοίμασε και έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ για την κατάρτηση του Εθνικού Κτηματολογίου, αίρεται το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, αποχαρακτηρίζονται από δασικές πολλές εκτάσεις που βρίσκονται εντός σχεδίων πόλης, ενώ παρακάμπτονται οι διευθύνσεις δασών και τα αρμόδια Δασαρχεία από την κύρωση των δασικών χαρτών. Με άλλα λόγια περιέχονται μια σειρά από διατάξεις που ξεμπλοκάρουν το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ειδικότερα, ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται:

  • Η πλήρης άρση του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου, αφού πλέον και το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να υποβάλλει δηλώσεις ιδιοκτησίας σε κάθε περιοχή που θα εντάσσεται στο μέλλον στο Κτηματολόγιο.
  • Με άλλη διάταξη ορίζεται ότι δεν υπάγονται στη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια πόλης ή καταλαμβάνονται από εγκεκριμένους οικισμούς, με αποτέλεσμα πολλές δασικές εκτάσεις που βρίσκονται μέσα στις περιοχές να χάνουν το δασικό τους χαρακτήρα, δηλαδή αποχαρακτηρίζονται και εμορευματοποιούνται. Επιπρόσθετα με άλλη διάταξη το Ελληνικό Δημόσιο χάνει το δικαίωμά του να αξιώσει την κυριότητα ακινήτου άνω των 2 στρεμμάτων που βρίσκονται εντός σχεδίων πόλης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δασικό!
  • Με άλλη διάταξη και με πρόσχημα τη γρήγορη σύνταξη των δασικών χαρτών, ανατίθεται η σύνταξή τους στην «Κτηματολόγιο ΑΕ» και μάλιστα ορίζεται ότι θα μπορούν στο εξής να αναρτώνται οι δασικοί χάρτες ακόμη και χωρίς θεώρησή τους από τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία, αν η θεώρηση αυτή δεν γίνει σε διάστημα πέντε μηνών! Επίσης τίθεται η ασφυκτική προθεσμία των τεσσάρων μηνών (με δίμηνη παράταση κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης) για την εκδίκαση των αντιρρήσεων κατά τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.
  • Με άλλες διατάξεις επιμηκύνεται (στα 12 χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και στα 14 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο) η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματογραφικών εγγραφών.
  • Επιβάλλονται πρόστιμα από 50 ευρώ έως 1.500 ευρώ για μη έγκαιρη δήλωση ιδιοκτησίας, ειδικά τέλη για τη λήψη κτηματολογικών αποσπασμάτων, ενώ καθορίζονται τόκοι σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής του αναλογικού τέλους (χαράτσι) 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (20% για τις πρώτες 15 μέρες καθυστέρησης).
  • Παρακάμπτεται η ισχύουσα νομοθεσία για τις αναθέσεις μελετών κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, περιορίζονται οι χρόνοι των ενστάσεων και ορίζεται ως καθοριστικό κριτήριο η χαμηλότερη τιμή, παρά η ποιότητα και οι τεχνικές προδιαγραφές.
  • Με άλλη διάταξη παρέχεται το δικαίωμα απόκτησης άδειας δόμησης στα «τυφλά» οικόπεδα, δηλαδή σε αυτά που δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο, η δόμηση των οποίων είχε σταματήσει πριν από 3 χρόνια με απόφαση του ΣτΕ.
  • Με στόχο την αύξηση αντίστοιχων τουριστικών επενδύσεων μειώνεται η έκταση των δασικών περιοχών που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ελεγχόμενες κυνηγετικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από το αν η ιδιοκτησία τους είναι δημόσια ή ιδιωτική, στα 2.500 στρέμματα, από 5.000 στρέμματα.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για τις πλημμύρες στο Ηραίον Σάμου

Ερώτηση για τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή Ηραίον Σάμου, λόγω έλλειψης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Λιάνα Κανέλλη και Σπύρος Χαλβατζής, έχει ως εξής:

«

Η έντονη ξαφνική βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή Ηραίον Σάμου το Σάββατο (9/3/2013) αποκάλυψε, δυστυχώς για άλλη μια φορά, ότι η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων του είναι στο έλεος των όποιων καιρικών φαινομένων. Για πολλοστή φορά, ο συγκεκριμένος οικισμός πλημμυρίζει λόγω ανυπαρξίας κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμού των ρεμάτων.

Αναδείχτηκε πόσο επικίνδυνες είναι οι επί δεκαετίες τεράστιες ελλείψεις, που υπάρχουν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, υποδομές, και μηχανισμούς παροχής βοήθειας, καθώς και η εμπορευματοποίηση της γης, η καταστροφή δασών, το κλείσιμο και ο μη καθαρισμός των ρεμάτων. Αναδείχτηκαν οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, και της σημερινής, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης.

Οι καταστροφές στην αγροτική οδοποιία, στο λιμάνι, στην παραλία, στο ιατρείο, σε κατοικίες, καταστήματα και αυτοκίνητα, ήταν μεγάλες. Η υποβάθμιση σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επίσης, είναι μεγάλες και επικίνδυνες και γίνονται έντονα ορατές σε καταστάσεις ανάγκης.

Την ίδια στιγμή, ακολουθείται πολιτική φορολεηλασίας για τα λαϊκά στρώματα, που αναγκάζονται να πληρώνουν και να ξαναπληρώνουν για έργα που γίνονται με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι την προστασία των λαϊκών οικογενειών όπως έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή επιβάλλουν την ανάγκη να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

- Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία (σπίτια, καλλιέργειες, αυτοκίνητα), στο 100% της αξίας τους.

- Την άμεση αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν (αγροτική οδοποιία, λιμάνι, παραλία, παιδική χαρά, ιατρείο).

- Να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, ώστε να σταματήσουν τα 2 ρέματα να πλημμυρίζουν τον οικισμό κάθε τόσο.

- Τον άμεσο σχεδιασμό αντιπλημμυρικών υποδομών και έργων σε ολόκληρο το νησί με κριτήριο την ασφάλεια του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων».

Μεγάλη πυρκαγιά στην Κρήτη

Μαίνονταν μέχρι χτες το απόγευμα σε τέσσερα μέτωπα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 6 το πρωί σε χορτολιβαδική περιοχή στο Μάραθο Ηρακλείου. Η φωτιά είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων. Την περασμένη Δευτέρα, στην ίδια περιοχή εκδηλώθηκε πυρκαγιά καίγοντας 60 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, ωστόσο η χτεσινή πυρκαγιά δεν προήλθε από αναζωπύρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ