ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
«Κλίμα» πριν τον επίσημο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών

Από τις συγκρούσεις στα περίχωρα της Δαμασκού
Από τις συγκρούσεις στα περίχωρα της Δαμασκού
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αποφασισμένες να πιέσουν τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση για άρση του εμπάργκο όπλων προς τη Συρία, προκειμένου να χορηγηθεί και επίσημα εξοπλισμός στους αντικαθεστωτικούς, εμφανίζονται οι ηγεσίες Βρετανίας και Γαλλίας. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε το θέμα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και τόνισε ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να επισπεύσει τη σύνοδο της ΕΕ που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα. Αν και απέφυγε ν' απαντήσει ανοιχτά στο αν τελικά οι δύο χώρες θα «σπάσουν» το εμπάργκο σε περίπτωση που άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντός ΕΕ δε συναινέσουν στην άρση του, ο Φαμπιούς δήλωσε ότι μπορούν κάλλιστα να «μην ψηφίσουν την παράτασή του ασκώντας βέτο» και ότι «έχουν πάντα το δικαίωμα να δράσουν ανεξάρτητα».

Από την πλευρά της, η Γερμανία, που κυρίως είχε προβάλλει αντιρρήσεις ως προς τη χορήγηση εξοπλισμού στους αντικαθεστωτικούς, επανέλαβε διά του υπουργού Εξωτερικών Βεστερβέλε ότι δεν έχει αντίρρηση να επανεξεταστεί το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις «ανάλογα με τις εξελίξεις» υπό το γνώμονα πάντα της «βελτίωσης και όχι της χειροτέρευσης» μιας κατάστασης. Για πάγια δυνατότητα συζήτησης επί του θέματος και επανεξέτασης της ευρωπαϊκής στάσης έκανε λόγο και η Κάθριν Αστον. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων χαρακτηρίζοντας την προοπτική εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών «παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας».

Εντός Συρίας, συνεχίζονται οι συγκρούσεις και φέρεται να επικρατεί αναστάτωση στη Δαμασκό καθώς κυκλοφορούν φήμες, που διαψεύδει το ΣΑΝΑ, περί γενικής επιστράτευσης μετά την έκδοση «θρησκευτικού διατάγματος» (φάτουα) από το μεγάλο μουφτή της Συρίας υπέρ της συμμετοχής στις μάχες στο πλευρό του συριακού στρατού.

ΑΡΚΤΙΚΗ - ΡΩΣΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Τα μονοπώλια μοιράζουν τον πλούτο της

Η συμφωνία, που υπέγραψαν το 2010 Ρωσία και Νορβηγία, για το διαχωρισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σε μια περιοχή που ήταν αμφισβητούμενη για πολλές δεκαετίες (καλύπτει έκταση 175.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θάλασσα Μπάρεντς), δίνει τη δυνατότητα στα ενεργειακά μονοπώλια να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της Αρκτικής. Ετσι, σύμφωνα με την έκθεση του Norwegian Petroleum Directorate (NPD), στο κομμάτι της υφαλοκρηπίδας της θάλασσας του Μπάρεντς, που μετά τη συμφωνία πέρασε στη Νορβηγία, εντοπίστηκαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων αξίας 30 δισ. ευρώ. Η ίδια συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να αρχίσει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων, που πριν βρίσκονταν στην αμφισβητούμενη περιοχή και τώρα έχουν περάσει στη δικαιοδοσία της και στα οποία υπολογίζεται πως υπάρχουν 4,7 δισεκατομμύρια τόνοι καυσίμων, που μάλιστα είναι πιο προσβάσιμα (σε πιο ρηχά νερά) για εκμετάλλευση.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προκαλεί μέχρι και σήμερα αντιδράσεις στη Ρωσία για «υποχώρηση από κυριαρχικά δικαιώματα». Ετσι, ο Α' Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Λεονίντ Καλάσνικοφ, τόνισε πως «η συμφωνία για το διαχωρισμό της θάλασσας του Μπάρεντς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς παρά ως επονείδιστη» και ως «δώρο της Μόσχας στη Νορβηγία». Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, απαντώντας σ' αυτές τις κατηγορίες, τονίζει πως «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ρωσικό δώρο στη Νορβηγία», μιας και η συμφωνία επιτεύχθηκε πάνω στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και δίνει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης ενός πλούτου, που μέχρι σήμερα έμενε ανεκμετάλλευτος.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνοι που «τρίβουν τα χέρια» τους, δεν είναι άλλοι από τα ενεργειακά μονοπώλια, που θα αναλάβουν να διαχειριστούν αυτόν το φυσικό πλούτο, αυξάνοντας τα κέρδη τους.


Ι.Π.

ΙΤΑΛΙΑ
Παζάρι για το μείγμα διαχείρισης

ΡΩΜΗ.--

Εκλογή προεδρείου τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία στην Ιταλία αναμενόταν να επιχειρηθεί σήμερα, ωστόσο δε φαινόταν πολλές πιθανότητες να υπάρξουν υποψήφιοι που θα συγκέντρωναν τις απαραίτητες ψήφους για να εκλεγούν. Κομβικός είναι ο ρόλος του «Κινήματος των πέντε Αστέρων» του λαϊκιστή ηθοποιού, Μπέμπε Γκρίλο (στις εκλογές του Φλεβάρη είχε πάρει το 25,5% με πρώτη την Κεντροαριστερά του Μπερσάνι με 29,5% και δεύτερη την Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι με 29,1% και τον Μόντι τέταρτο με 10,5%). Δήλωνε ότι δε θα στηρίξει παρά μόνο υποψηφίους από το κόμμα του.

Ο Γκρίλο που εμφανίζεται από διάφορες οπορτουνιστικές δυνάμεις ως αντισυστημικός, στην πραγματικότητα παζαρεύει για το μείγμα διαχείρισης του καπιταλισμού και βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να τον σηκώνουν στο 28,7%, θέλει να παίξει πιο ενεργό ρόλο. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Χάντεζμπλατ» υποστήριξε ότι «επί της ουσίας η Ιταλία είναι, ήδη, εκτός ευρώ και ότι οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες την κρατούν μόνο μέχρις ότου μπορέσουν να πάρουν πίσω τις επενδύσεις τους». Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε, «θα την πετάξουν εκτός σαν καυτή πατάτα». Ο ίδιος είναι υπέρμαχος της αποχώρησης της Ιταλίας από το ευρώ (αυτό κατά διαστήματα, έχει υποστηρίξει και ο Μπερλουσκόνι). Είναι προφανές ότι όσο εντείνεται η καπιταλιστική κρίση θα εντείνονται και οι αντιθέσεις μέσα στην ιταλική αστική τάξη και ένα κομμάτι της θα προωθεί την έξοδο από το ευρώ, ως λύση για τη διαφύλαξη των κερδών του. Αυτή η κίνηση, η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, και όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους, δηλαδή την εξουσία και συνεχίζεται η ταξική εκμετάλλευση, ο λαός θα είναι χαμένος.

ΙΡΑΚ
Μπαράζ αιματηρών επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ βομβιστικών και ενόπλων επιθέσεων συγκλόνισε, χτες το πρωί, το κέντρο της Βαγδάτης και ιδιαίτερα την περιοχή όπου βρίσκονται αρκετά υπουργεία και κυβερνητικά κτίρια κοντά στην Πράσινη Ζώνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βγαίνουν εξερράγησαν τουλάχιστον τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα δύο με οδηγούς καμικάζι, κοντά στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και στη συνέχεια ένοπλοι εισέβαλαν σε αρκετά κυβερνητικά κτίρια. Ο πρώτος απολογισμός ανέφερε τουλάχιστον 21 νεκρούς και 50 τραυματίες, αλλά το πιθανότερο ήταν ν' ανέβει αρκετά καθώς τουλάχιστον στο ένα υπουργείο, στο Δικαιοσύνης, όπου είχαν εισβάλει ένοπλοι την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν περίπου 1.000 άτομα, υπάλληλοι και πολίτες.

ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΑΠΑ
Πολύπλευρες στοχεύσεις

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.--

Η ανάγκη να προβληθεί ένα «νέο προφίλ» της Καθολικής Εκκλησίας, που έχει πληγεί από τα σκάνδαλα διαφθοράς - π.χ. ξέπλυμα χρήματος διά μέσου της Τράπεζας του Βατικανού - και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, φαίνεται ότι κυριάρχησαν για την ανάδειξη του 77χρονου Χόρχε Μαρία Μπεργκόλιο στη θέση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Είναι ο πρώτος πάπας Ιησουίτης και λέγεται ότι το όνομα που θα έχει, Φραγκίσκος ο Α', σχετίζεται τόσο με το τάγμα των Ιησουιτών όσο και με τον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, που πρόσεχε τους «φτωχούς». Γι' αυτό και υπερπροβάλλεται ο «ταπεινός βίος» του Μπεργκόλιο.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι το Βατικανό δίνει «ιδιαίτερο βάρος» στην παρέμβασή του στη Λατινική Αμερική. Ο Μπεργκόλιο στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για συνεργασία με την χούντα της Αργεντινής (1976 - 1983), θεωρείται «πνευματικό παιδί» του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', του οποίου ο ρόλος στην προώθηση της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Πολωνία είναι γνωστός. Βρίσκεται πολύ κοντά θεωρητικά στη συντηρητική θεολογική κίνηση «της Μετάληψης και της Απελευθέρωσης», που ιδρύθηκε στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας τη δεκαετία του '60, για την αντιμετώπιση και του ρεύματος της λεγόμενης «Θεολογίας της Απελευθέρωσης», που είχε φιλολαϊκά στοιχεία στη Λατινική Αμερική. Τόσο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' όσο και ο Βενέδικτος ο 16ος ήταν υποστηρικτές της συγκεκριμένης κίνησης.

ΚΙΝΑ
Στην προεδρία ο Σι Τζίνπινγκ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας, ο ΓΓ του ΚΚ Κίνας, Σι Τζίνπινγκ, με απόφαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της χώρας, η οποία ολοκλήρωσε την πρώτη της συνεδρίαση για το 2013. Η Κίνα επαναβεβαίωσε τη συνέχιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ενίσχυσης του αμυντικού τομέα, που κρίνεται απαραίτητη λόγω της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και το όνομα του Κινέζου πρωθυπουργού, που θα αντικαταστήσει τον Ουέν Τζιαμπάο. Οι εξαγγελίες βεβαίως επιμένουν στα περί «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά», και επισημαίνουν τα προβλήματα και τις αντιθέσεις που φέρνει μαζί του, στην ουσία ο καπιταλισμός, δηλαδή διεύρυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, ανεργία, μεγιστοποίηση της διαφθοράς...

Το πρώτο του επίσημο ταξίδι του Κινέζου προέδρου, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στη Μόσχα, ένω είχε και την πρώτη του συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ενταση στην προεκλογική περίοδο

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Καθώς έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα στις 14 Απρίλη, μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, ένταση πυροδοτούν πληροφορίες για σχέδιο δολοφονίας του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, όπως λέγεται από κύκλους της «άκρας δεξιάς» εντός και εκτός χώρας. Αυτό κατήγγειλε ο μεταβατικός Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και υποψήφιος στις εκλογές με το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (που στηρίζουν και άλλες δυνάμεις ανάμεσά τους και το ΚΚ Βενεζουέλας). Διευκρίνισε χαρακτηριστικά: «Εχουμε εντοπίσει σχέδια της ακροδεξιάς που συνδέονται με τις ομάδες των Ρότζερ Νοριέγκα και Οτο Ράιχ (πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους) και σχετίζονται με απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές» και τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε στείλει αξιωματούχους προκειμένου να συναντηθούν με την ομάδα του Καπρίλες.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε η σορός του Ούγκο Τσαβες, που παρέμενε μέχρι σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα, ενδέχεται να μην είναι πλέον δυνατό να ταριχευτεί, όπως είχε προγραμματιστεί, διότι η διαδικασία θα έπρεπε να είχε αρχίσει νωρίτερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ