ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 2013
Σελ. /40
Οι BRICS δημιουργούν τη δική τους Παγκόσμια Τράπεζα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μιας δικής τους Αναπτυξιακής Τράπεζας οδεύουν οι πέντε μεγαλύτερες «αναδυόμενες» οικονομίες, οι γνωστές πλέον ως BRICS, στην προσπάθειά τους να θωρακιστούν έναντι κρίσεων και να απεξαρτηθούν από τους δίδυμους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Δύσης, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Στον ομάδα BRICS συμμετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική. Εξάλλου, το ακρωνύμιο BRICS δημιουργήθηκε από τα αρχικά των προαναφερόμενων χωρών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ συζητήθηκε και δρομολογήθηκε στη συνάντηση των πέντε χωρών στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Διαθέτοντας από κοινού συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 4,4 τρισ. δολαρίων, οι BRICS προτίθενται να δημιουργήσουν από κοινού ταμείο για την αντιμετώπιση κρίσεων με κεφάλαια ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων. Την είδηση ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα, χωρίς, πάντως, να δώσει πληροφορίες περί της προέλευσης της χρηματοδότησης. Η Βραζιλία ζητάει να έχει ιδρυθεί το εν λόγω ταμείο το 2014.

H ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ που έπληξε συντονισμένα τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιαπωνία, σε συνδυασμό με τη δυναμική ανάπτυξη των «αναδυόμενων» οικονομιών, έφεραν στο προσκήνιο το αίτημα των δεύτερων για μια πιο αντιπροσωπευτική συμμετοχή τόσο στην Παγκόσμια Τράπεζα, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεδομένου, όμως, ότι παρά τις υποσχέσεις που έλαβαν το 2009, μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το αίτημά τους δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί, οι χώρες BRICS συσπειρώνουν τις δυνάμεις τους και οδεύουν προς τη δημιουργία νέου πόλου οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας. Δυνητικά, αν οι BRICS έχουν μια δική τους τράπεζα ειδικού σκοπού, αυτή θα μπορεί να στηρίξει έργα υποδομής και εμπορικά σχέδια. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την πρόβλεψη ότι το 2020 οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, θα έχουν φθάσει να αθροίζουν το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ επικαλείται επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις πέντε αυτές «αναδυόμενες» οικονομίες έφθασαν στα 282 δισ. δολάρια το περασμένο έτος, έχοντας σημειώσει ιλιγγιώδη αύξηση από τα μόλις 27 δισ. δολάρια στα οποία ανέρχονταν το 2002. Εκτιμάται, άλλωστε, πως θα έχουν φθάσει έως και στα 500 δισ. δολάρια μέχρι το 2015. Σύμφωνα με την υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το άθροισμα των άμεσων ξένων επενδύσεων στις πέντε οικονομίες έφθασε στα 263 δισ. δολάρια το 2012, ποσό που αντιπροσωπεύει το 20% των παγκόσμιων άμεσων ξένων επενδύσεων και που καταγράφει αύξηση κατά 6% από το 2000. Ειδικότερα για τη Νότια Αφρική, που αντιπροσωπεύει το 2,5% του συνολικού ΑΕΠ των BRICS, η φετινή σύνοδος αποτελεί ευκαιρία για να υπογραμμίσει τη θέση της ως επενδυτική πύλη στην Αφρική.

Καταστροφές 152 δισ. ευρώ!

Το κόστος των φυσικών καταστροφών και αυτών που προκλήθηκαν από ανθρώπινη υπαιτιότητα ανήλθε σε 152 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 (186 δισεκατομμύρια δολάρια) σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος «Swiss Re».

Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μετά τις φυσικές αυτές καταστροφές ανέρχεται σε 77 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που κάνει το 2012 την τρίτη πιο δαπανηρή χρονιά στην ιστορία της ασφαλιστικής βιομηχανίας, αναφέρει ο ελβετικός όμιλος.

Το ποσό αυτό ωστόσο είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2011, χρονιά που σημαδεύτηκε από πολλούς σεισμούς και το τεράστιο τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας. Το 2011 οι ασφαλισμένες απώλειες ανήλθαν συνολικά σε 126 δισεκατομμύρια δολάρια, υπενθυμίζει η μελέτη της «Swiss Re».

Το 2012 σφραγίστηκε από μεγάλες φυσικές καταστροφές, κυρίως στις ΗΠΑ.

Στα δέκα συμβάντα με το μεγαλύτερο ασφαλιστικό κόστος της χρονιάς που πέρασε, τα εννέα σημειώθηκαν σε αυτή τη χώρα. Το υψηλό ποσοστό διείσδυσης των ασφαλίσεων στη Βόρεια Αμερική οδήγησε στην εκτόξευση των απωλειών στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κυκλώνας «Σάντι» ήταν η πιο δαπανηρή καταστροφή του 2012 τόσο σε οικονομικές απώλειες όσο και σε κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που φέρνει τον κυκλώνα «Σάντι» στη δεύτερη θέση μετά τον κυκλώνα «Κατρίνα» το 2005.

Η Ιταλία δοκιμάστηκε επίσης από πολλούς σεισμούς στο βορρά της, με τις ασφαλισμένες απώλειες να ξεπερνούν τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιταλική χερσόνησο.

ΟΟΣΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα ηγηθούν της ανάκαμψης των ανεπτυγμένων οικονομιών, ενώ η Ευρωζώνη χρειάζεται περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μπορεί οι προοπτικές των οικονομιών της Ομάδας των Επτά («G7») να βελτιώνονται, ωστόσο ακόμη είναι πολύ νωρίς ώστε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να εγκαταλείψουν τα «έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας», σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές προοπτικές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ Κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξεως των 25 δισ. στερλινών (29,6 δισ. ευρώ) χρειάζονται οι τράπεζες της Βρετανίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ). Κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, οι απώλειες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υπερβούν κατά 30 δισ. λίρες (35,5 δισ. ευρώ) τις προβλέψεις, ενώ μελλοντικά πρόστιμα θα ξεπεράσουν ίσως κατά 10 δισ. λίρες (11,8 δισ. ευρώ) τα αναμενόμενα από τις τράπεζες.

BP - ROSNEFT Οι επικεφαλής της «British Petroleum», Μπομπ Ντάντλεϊ, και της ρωσικής «Rosneft», Ιγκόρ Σετσίν, υπέγραψαν συμφωνία εξαγοράς της TNK-BP από τη «Rosneft». Παράλληλα, η BP εξασφαλίζει μερίδιο περίπου 20% στη «Rosneft». Με τη συμφωνία αυτή η ρωσική κρατική πετρελαιοβιομηχανία γίνεται η εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως, ξεπερνώντας την «ExxonMobil». Κατά 7,2% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της «Rosneft», το 2012, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 11 δισ. δολαρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ