ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ναι σε απολύσεις και χαράτσι

Αλγεινές εντυπώσεις προκαλεί η στάση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται το δράμα του κυπριακού λαού για να δικαιολογήσει τον αντιλαϊκό κατήφορο της συγκυβέρνησης

Στην απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013 και στη συνέχιση της εφαρμογής του λαοκτόνου φόρου επί των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) προχωρεί η συγκυβέρνηση, με πρόσχημα τις εξελίξεις στο Κυπριακό...

Αδίστακτοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, «διαρρέουν», ότι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και την επιβολή των όρων του Γιούρογκρουπ, η τρόικα -επισκέπτεται και πάλι τη χώρα μας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο- έρχεται αγριεμένη... Πρόκειται για ένα ποταπό και γλοιώδες επιχείρημα ανθρώπων, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το δράμα του κυπριακού λαού, για να δικαιολογήσουν το δικό τους αντιλαϊκό κατήφορο.

Οι απολύσεις και η συνέχιση της εφαρμογής του χαρατσιού στα ακίνητα και μετά το Μάη του 2013, ήταν τα δύο βασικά θέματα στα οποία υπήρξαν «διαφωνίες» με το κλιμάκιο της τρόικας, όταν αυτή είχε επισκεφτεί την Ελλάδα στις αρχές του Μάρτη. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχει σαφής δέσμευση της συγκυβέρνησης, καθώς το μέτρο αυτό προβλέπεται τόσο στο 2ο όσο και στο 3ο μνημόνιο, όπου και αναφέρεται ότι ως το τέλος του 2015 να πρέπει να έχουν απολυθεί 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Επειδή όμως το κλίμα στις αρχές του μήνα ήταν «βαρύ», με την έννοια ότι υπήρχε έντονη λαϊκή δυσφορία για την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας, η συγκυβέρνηση, μέσω δηλώσεων του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά -«δε θα υπάρξουν νέα μέτρα»- όσο και του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, ο οποίος παρουσίασε ένα σχέδιο κινητικότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που προέβλεπε την κάλυψη των στόχων μέσω αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων και την απόλυση των «επιόρκων», επιχείρησε να ελιχθεί, περισσότερο για να κερδίσει χρόνο. Οι της τρόικας, φυσικά απέρριψαν τις κυβερνητικές αιτιάσεις, υπενθυμίζοντας ότι το μέτρο αυτό το έχει αποδεχτεί η ελληνική πλευρά, ενώ κάνοντας ένα βήμα μπροστά στελέχη της ανέφεραν, ότι οι απολύσεις πρέπει να γίνουν για να σπάσει το ταμπού στην Ελλάδα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν απολύονται(!).

Σε ό,τι αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, αυτό, με βάση το νόμο Βενιζέλου (εισηγητής του φόρου) προβλεπόταν να εφαρμοστεί ως το Μάη του 2013, ενώ η συγκυβέρνηση είχε διακηρύξει από το 2012, ότι ο φόρος αυτός θα αντικατασταθεί με τον ενιαίο φόρο επί των ακινήτων, ο οποίος θα ενσωματώνει τόσο το χαράτσι, όσο και το ΦΑΠ. Στο σχεδιασμό αυτό εξέφρασε διαφωνίες η τρόικα, η οποία θεωρεί ότι ο νέος αυτός φόρος θα καθυστερήσει να εφαρμοστεί και ότι δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα, και με δεδομένο αυτό ζητά τη συνέχιση της εφαρμογής του χαρατσιού και μετά το Μάη του 2013...

ΠΑΣΕΒΕ
ΟΧΙ στην αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κλάσης

«Να παγώσει άμεσα η αυτόματη μετάβαση σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση», καλεί η ΠΑΣΕΒΕ, επισημαίνοντας σχετικά, στην ανακοίνωσή της: «Τις τελευταίες μέρες χιλιάδες συνάδελφοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ έχουν λάβει ειδοποιήσεις πληρωμής ασφαλίστρων, όπου διαπιστώνουν ότι τους επιβάλλεται η αυτόματη μετάβαση σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση επειδή έχουν συμπληρώσει την τριετία.

Συνέπεια αυτού είναι ο ΟΑΕΕ να αξιώνει να πληρώσουμε αυξημένες εισφορές, σε μια περίοδο που ο τζίρος των μικρομάγαζων έχει καταβαραθρωθεί, χιλιάδες συνάδελφοι είναι πνιγμένοι στα χρέη, χιλιάδες έχουν χρεοκοπήσει και το 50% των ασφαλισμένων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, προς τον ΟΑΕΕ, μένοντας ουσιαστικά αυτοί και οι οικογένειές τους ανασφάλιστοι χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη.

Οχι μόνο το ταμείο δεν θα εισπράξει περισσότερα χρήματα, αλλά αντιθέτως και αυτοί οι συνάδελφοι που μόλις και με τα βίας κατάφερναν μέχρι σήμερα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με αυτές τις αυξήσεις σύντομα θα βρεθούν σε αδυναμία να τις καλύψουν.

Τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ πρέπει να καλυφτούν με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με αγνόηση των Μνημονίων που καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και ΟΧΙ με το ξεζούμισμα των αυτοαπασχολούμενων.

Υπεύθυνες για την άθλια κατάσταση του ΟΑΕΕ είναι οι κυβερνήσεις (σημερινή και προηγούμενες) που λεηλάτησαν και κούρεψαν τα αποθεματικά που μαζεύτηκαν από τη δουλειά και τον ιδρώτα εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν.

Καλούμε την κυβέρνηση και το ΔΣ του ΟΑΕΕ άμεσα, όχι μόνο να παγώσουν τη νέα αύξηση των εισφορών, αλλά να μειώσουν τις εισφορές όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων. Απαιτούμε πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των συναδέλφων και των οικογενειών τους χωρίς προϋποθέσεις».

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους διοργανώνουν τρία βιοτεχνικά σωματεία της Αθήνας την Πέμπτη 28 του Μάρτη, στις 8 το πρωί, στα κεντρικά γραφεία (Ακαδημίας 22) του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Στην ανακοίνωσή τους, η Ενωση Σιδηροαλουμινοβιοτεχνών Αθήνας, το Σωματείο Βιοτεχνών Ταπετσαρίας Αττικής και η Συντεχνία Επιπλοποιών Ξυλουργών και Βιοτεχνών Αθήνας και Περιχώρων σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση κοροϊδεύει και αποπροσανατολίζει τους μικρούς βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες συστηματικά, μια με το ΕΣΠΑ, τώρα με το επίδομα ανεργίας που ούτε καν αυτό το μικρό ποσό των 360 ευρώ δε δίνουν στους συναδέλφους μας που αναγκάζονται να κλείσουν το μαγαζί τους μην αντέχοντας τα αβάσταχτα χρέη, καθώς σύμφωνα με τη υπουργική απόφαση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας από 3 έως 9 μήνες μόνο τα κριτήρια που τίθενται από το υπουργείο Εργασίας είναι ιδιαίτερα αυστηρά και περιοριστικά. Δηλαδή, από τους δεκάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους τα τελευταία χρόνια, είναι ζήτημα εάν θα πάρουν επίδομα ελάχιστοι. Εξαιρούν όσους έχουν οφειλές στο ασφαλιστικό τους ταμείο, ακόμα και αν έχουν κάνει ρύθμιση. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τον εμπαιγμό της κυβέρνησης».

Κρέας αλόγου σε σαλάμι και κονσέρβες

Ανίχνευση κρέατος αλόγου σε τρία ακόμη προϊόντα που διατίθενται στην ελληνική αγορά ανακοίνωσε χτες ο ΕΦΕΤ. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

-- Σαλάμι με την ονομασία «ΜΟΣΚΟΒΣΚΑΙΑ ΠΡΕΜΙΟΥΜ», σε συσκευασία των 200g, που παράγεται από λετονική επιχείρηση και διακινήθηκε στη χώρα μας από την επιχείρηση «ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε. - ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε.». Στο συγκεκριμένο προϊόν το DNA αλόγου ήταν σε ποσοστό 95,8%.

-- Κονσέρβα «κρέας βοδινό στο φυσικό του ζωμό», σε συσκευασία των 325 γρ., που παράγεται επίσης από λετονική επιχείρηση και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ». Το DNA αλόγου στο προϊόν αυτό ήταν μικρότερο του 1%.

- Κονσέρβα «Τουσόνκα μοσχαρίσια», σε συσκευασία των 400γρ., που παράγεται από γαλλική επιχείρηση και διακινήθηκε από την επιχείρηση «KΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.». Στο εν λόγω προϊόν ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό λίγο πάνω από 10%.

Δείγματα των παραπάνω προϊόντων έχουν σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη της επικίνδυνης, για τον ανθρώπινο οργανισμό, ουσίας «φαινυλοβουταζόνη», ενός αντιφλεγμονώδους παυσίπονου που χορηγείται σε άλογα αγώνων.

ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες περικοπές άμεσων ενισχύσεων

Νέο «τσεκούρι» στο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς προοιωνίζονται οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της περιόδου 2014 - 2020, την ίδια ώρα που η τρικομματική συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει επισήμως σήμερα τα αποτελέσματα της «σκληρής διαπραγμάτευσης» στην οποία επιδίδεται τους τελευταίους μήνες. Τα μέχρι σήμερα σενάρια που έχουν παρουσιαστεί και η καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, προβλέπουν σημαντικές μεταφορές πόρων από τις άμεσες αγροτικές επιδοτήσεις, στο λεγόμενο «δεύτερο Πυλώνα» - υπέρ προγραμμάτων «ανάπτυξης της υπαίθρου» - καθώς και στη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα που προσανατολίζεται στη λεγόμενη «πράσινη γεωργία».

Το σύνολο των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΚΑΠ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι μειωμένα κατά 15% σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, που στην πράξη όμως αν συνυπολογιστούν μια σειρά άλλες περικοπές που ετοιμάζονται στην πορεία, το ποσοστό αυτό για τις άμεσες ενισχύσεις των Ελλήνων παραγωγών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχέδιο που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνεται πως η διάθεση του 30% των εθνικών κονδυλίων για τις άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να γίνεται «υπό όρους και σε συμμόρφωση με δεσμευτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος».

ΒΟΛΟΣ
Σήμερα η εκδήλωση για την αγροτική οικονομία

Οι γραμματείες Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, καθώς και ο Σύλλογος Γυναικών Βόλου, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΦΤΗΝΑ, ΠΟΙΟΤΙΚΑ, ΝΤΟΠΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ», σήμερα Τετάρτη, 27 Μάρτη, στις 7 μμ, στο δημαρχείο του Βόλου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ, στέλεχος της ΠΑΣΥ και θα υπάρξουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων και αγροτικών συλλόγων της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ