ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ρυθμίσεις - πρόκληση για τους απολυμένους

Δεσμεύονται όσοι λογαριασμοί παραμένουν αδρανείς για 20 χρόνια

«

Χαλί» για τις απολύσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα στρώνει διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Προκειμένου να διαχειριστούν τις αναμενόμενες αντιδράσεις, πετούν το... κόκαλο στους υποψήφιους για απόλυση: Οσοι από αυτούς καταφέρουν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, και εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις χορήγησης «εξαιρούνται από την αναστολή της σύνταξης», με την προϋπόθεση ότι «απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους», δηλαδή με την υπαιτιότητα και με τις αποφάσεις που δρομολογεί η συγκυβέρνηση.

Το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων», παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα.

Ειδικότερα:

-- Τραπεζικοί λογαριασμοί, οι οποίοι παραμένουν αδρανείς τα τελευταία 20 χρόνια θα κατάσχονται από το Δημόσιο, με τον ισχυρισμό ότι θα αποδοθούν σε «ειδικούς σκοπούς στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι τραπεζίτες εδώ και πολλά χρόνια έχουν βάλει χέρι σε σημείο μέχρι και να εξαφανίσουν τις «καταθέσεις σε ακινησία». Αλλωστε, η πρόβλεψη κατάσχεσης υπέρ του Δημοσίου ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά παραμένει ανενεργή. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι τράπεζες υποχρεώνονται να αποστείλουν προειδοποιητικές επιστολές στους δικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών.

-- Μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν ρόλο και πόστα στη διενέργεια των κάθε είδους δημοσιονομικών ελέγχων, που αφορούν στις δαπάνες και τα έσοδα φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως υπουργείων, ΟΤΑ, νοσοκομείων κ.ά. μετά από «δημόσια πρόσκληση και διαδικασίες αξιολόγησης που καθορίζονται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών». Οι ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα «ελέγχων» και για τα κονδύλια και τις επιδοτήσεις που παίρνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες από τα ταμεία της ΕΕ (προγράμματα ΕΣΠΑ κ.ά.).

-- Αυστηροποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις, ταυτόχρονα και το προβλεπόμενο ποσό, που αφορούν στην απονομή τιμητικής σύνταξης σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η «προσαρμογή στις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες κρίνεται επιβεβλημένη, αλλά και δίκαιη, καθώς αφορά στη μόνη κατηγορία συνταξιούχων του Δημοσίου που δεν υπέστη καμία μείωση στη σύνταξη...». Η μηνιάτικη σύνταξη δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 720 ευρώ (από 873 ευρώ σήμερα) με το ποσοστό της καρατόμησης να φτάνει στο 17,5%. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει και άλλη σύνταξη, το ποσό περιορίζεται έτσι ώστε το άθροισμα των συντάξεων να μην ξεπερνά τα 720 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα οι απονομές τιμητικών συντάξεων σε καλλιτέχνες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 15 το χρόνο (από 30 σήμερα).

-- Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που θα βγουν στη σύνταξη προβλέπεται η απονομή προσωρινής σύνταξης στο 50% του βασικού μισθού που ίσχυε στις 30 Οκτώβρη του 2011 και για διάστημα 6 μηνών μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κανονική απονομή της. Τα ποσά αυτά θα συμψηφίζονται με τα οριστικά. Αρχικά, θα έχει εφαρμογή σε όσους υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1η Ιούνη και μετά.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αξιώσεις και σε συνθήκες ανόδου

Η αναμενόμενη άνοδος των μεγεθών εντείνει τις «ορέξεις» των επιχειρηματιών του κλάδου

Παρά τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών που αναμένουν και ομολογούν οι τουριστικοί παράγοντες, όχι μόνο για το 2013 αλλά και για τις επόμενες χρονιές, οι απαιτήσεις τους για πρόσθετες διευκολύνσεις και νέα προνόμια δεν κάμπτονται. Αντίθετα, προβάλλουν πιο έντονες και ας διατυπώνονταν όλα τα τελευταία χρόνια στη βάση των κακών, υποτίθεται, επιδόσεων και της «ανάγκης» ...διάσωσης των επιχειρήσεών τους. Την ίδια ώρα, που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) Γ. Τελώνης - μιλώντας χτες στην τακτική Γενική Συνέλευση - ζήτησε ευνοϊκά φορολογικά μέτρα και απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ενάντια στις «συντεχνίες».

Ειδικά για τις εργασιακές σχέσεις απαίτησε μεγαλύτερη «ευελιξία», επισημαίνοντας ότι «ο τουρισμός γενικότερα και ειδικότερα ο κλάδος μας, έχουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλους κλάδους. Λειτουργεί 7 μέρες τη βδομάδα επί 24 ώρες την ημέρα χωρίς σταματημό. Η ευελιξία στη λειτουργία μας και τις εργασιακές σχέσεις αποτελεί ανάγκη άμεσα συνδεδεμένη με την επιβίωσή μας και πρέπει να βρεθούν πρόσφοροι τρόποι για να την πετύχουμε». Εφτασε στο σημείο να πει ότι πολλές «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από τους εργαζόμενους σε αυτές λόγω των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους!

Νωρίτερα, ο ίδιος σημείωνε: «Κατά κοινή διαπίστωση όλων μας, ο Τουρισμός μας αναμένεται να έχει σημαντική αύξηση τα επόμενα χρόνια. Ηδη, το 2013, αναμένουμε 17 εκατομμύρια τουρίστες και σύντομα θα γιορτάσουμε τα 20 εκατομμύρια τουρίστες». Η αναμενόμενη βελτίωση μεγαλώνει την «όρεξη» των επιχειρηματιών, καθώς, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, «τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή! Πρέπει να αρπάξουμε - κυριολεκτικά - τη νέα αυτή δυναμική και να τη μετατρέψουμε σε κοσμογονία για τον Ελληνικό εισερχόμενο τουρισμό. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε». Φυσικά, δεν είπε κουβέντα για το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, όπου οι μεγάλοι ξένοι τουρ οπερέιτορς με 2- 3 γραφεία ελέγχουν πάνω από το 50% της αγοράς! Στη ΓΣ έγινε «παρέλαση» υπουργών, με τον Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο να υπόσχεται νέες θετικές ρυθμίσεις για γρήγορες θεωρήσεις και τον Κ. Χατζηδάκη να προαναγγέλλει προώθηση νέου νομοσχεδίου για τις οδικές επιβατικές μεταφορές. Με την υπουργό Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη να λείπει στην Τουρκία, όπου σύναψε συμφωνία για «παρατηρητήριο» για τον τουρισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό, ο γγ του υπουργείου Α. Λιάσκος έδωσε έμφαση στην πολιτική του δίπτυχου «ανταγωνιστικότητα» - «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

ΕΣΚ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Κρατικά αεροδρόμια, δημόσια ΥΠΑ

Ευρύ κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης προς όλους τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Πολιτικής Υπηρεσίας (ΥΠΑ) απευθύνει η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΥΠΑ (ΕΣΚ) με αφορμή το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών αεροδρομίων και την ουσιαστική διάλυση της ΥΠΑ. Σε σχετική ανακοίνωση καταδικάζεται η άρνηση της πλειοψηφίας της ΟΣΥΠΑ (πρώην ΠΑΣΚΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ) να καταδικάσει το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης και καλούνται τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις, απαιτώντας τη λήψη απόφασης για την απόρριψη του νομοσχεδίου στο σύνολό του και τη διεξαγωγή δυναμικών κινητοποιήσεων.

Η ΕΣΚ υπογραμμίζει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των αεροδρομίων αποτελεί συνέχεια μιας μακρόχρονης πολιτικής της ΕΕ που στήριζαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και όπως τελικά φάνηκε υποστηρίζει και η πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ, η οποία «καταστρατηγεί και αυτή ακόμη την απόφαση του 12ου Συνεδρίου για ΥΠΑ ενιαία και δημόσια με όλα τα αεροδρόμια κρατικά». Ακόμη, υπογραμμίζει ότι οι θέσεις εργασίας διασφαλίζονται μόνο μέσα σε μια ΥΠΑ ενιαία και δημόσια με όλα τα αεροδρόμια κρατικά και «αποτελεί πρώτιστη ευθύνη των εργαζομένων να αντιταχθούν στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και της διάλυσης της Υπηρεσίας».

Τέλος, καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία να συσπειρωθούν γύρω από την ΕΣΚ και με την ενίσχυση του ΠΑΜΕ «να αγωνισθούμε για ΥΠΑ ενιαία και δημόσια, με όλα τα αεροδρόμια κρατικά, ενταγμένη σε έναν ενιαίο κρατικό φορέα αερομεταφορών, με σύγχρονες, φθηνές, ασφαλείς υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών».

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
«Κουρεμένοι» για το 2012

Η εμφανιζόμενη χασούρα από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, αλλά και από το σχηματισμό προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια της πελατείας τους, αποτυπώνεται στους ισολογισμούς των τραπεζικών ομίλων για το έτος 2012.

Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει στο 12μηνο ζημιά ύψους 2,1 δισ. ευρώ, τάση που ανεστράφη στο δ' τρίμηνο, όπου και καταγράφονται κέρδη ύψους 314,8 εκατ. ευρώ. Εκρηκτικοί είναι οι ρυθμοί κερδοφορίας στην Τουρκία, όπου μέσω της θυγατρικής Φινάσμπανκ απέσπασαν κέρδη 668 εκατ. ευρώ, με διόγκωση 82% σε σχέση με το 12μηνο του 2011.

Από την πλευρά της, η «Alpha» ανακοίνωσε ζημίες 747,1 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ