ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
Σελ. /56
Η Συμμαχία θέλει επανεξέταση

Οι σημερινές θέσεις δεν ανταποκρίνονται για μια μεγάλη περίοδο κρίσης σε οικονομία και Κόμμα από το 18ο Συνέδριο μέχρι σήμερα.

Ενα ολιγόλογο κείμενο που διανθίζει σχεδόν τα πάντα και με αλλαγές που δε βελτιώνουν αλλά αντίθετα μπορεί να συρρικνώσουν το Κόμμα για πολλά χρόνια.

Ο διάλογος θεωρητικά είναι σαν ένα προσυνέδριο και το να γράφεις μόνο Ζήτω το Συνέδριο, Ζήτω το ΚΚΕ δεν είναι διάλογος αλλά περισσότερο μοιάζει δήλωση νομιμοφροσύνης.

Αυτό μπορεί να φαίνεται καλό σε πολλούς αλλά δεν είναι, όπως δεν είναι και το να χαρακτηρίζεις μαύρα πρόβατα όσους έχουν γνώμη (σωστή ή λάθος) κα να αγιοποιούνται οι Ναι σε όλα που ίσως δεν έχουν διαβάσει ούτε το κείμενο. Αυτό έχει να κάνει και χρήζει προσοχής, στην ανάδειξη στελεχών που τόσο σήμερα αλλά και ειδικότερα αύριο πιθανόν σαν ανώτερα στελέχη θα είναι εξορισμού ένα μεγάλο φρένο για το Κόμμα, όπως και η έπαρση ιδίως των μικροστελεχών που δυστυχώς αδρανοποιούν πολλά μέλη του Κόμματος.

Το Κόμμα δεν κινδύνεψε ποτέ από διαφορετικές γνώμες, αλλά από υπερκομματικούς βασιλικότερους του βασιλέως και φυσικά ποτέ από ΚΟΒ αλλά από ξερόλες ηγετικά στελέχη.

Λαϊκή Συμμαχία:

Ζητάμε ακριβώς ό,τι ζητάμε να γίνει κάποιος μέλος του Κόμματος και όχι σύμμαχος. Εγκαταλείπουμε όλους που χωρούσαν στο Μέτωπο και τους στέλνουμε πεσκέσι στην αγκαλιά του κάθε ψευτοσοσιαλιστή τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι κακό να ζητάς πολλά προσόντα ο κάθε μικρός μικρομεσαίος και ελεύθερος επαγγελματίας και δεν είναι νομίζω σοβαρό να λέμε Συμμαχία το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ, δηλαδή τα κομματικά μέλη.

Για το κίνημα των αγανακτισμένων και των πλατειών γράφουν οι θέσεις ότι είχαν στόχο το χτύπημα του κινήματος με ταξικό προσανατολισμό. Μεγάλα λόγια, αντί να κάνουμε έστω και μια στοιχειώδη κριτική τα ρίχνουμε όλα στον Καιάδα. Ρόλο παίζει σημειώνουν οι Θέσεις ποιες δυνάμεις είναι επικεφαλής. Εμεις όμως τι κάναμε για αυτήν τη λαοπλημμύρα άλλο από το να παίζουμε απλά τον θεατή.

Ο ρόλος μας ήταν μέσα στις μάζες και να τις καθοδηγήσουμε ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε όπως είχαμε υποχρέωση σαν Κόμμα. Οχι μόνο δεν το κάναμε αλλά με τον τρόπο μας τους λοιδορήσαμε όπως η ίδια απαξίωση έγινε και για τη διάθεση της πατάτας από τους παραγωγούς που τρέχαμε αργότερα να το διορθώσουμε και δε φτάναμε. Ηδη είχαμε σπείρει οδοφράγματα με τις λαϊκές μάζες και θερίσαμε επαξίως αργότερα τους καρπούς. Από τα 3,5 εκατομμύρια ψήφους που έχασε ο δικομματισμός εμείς δεν πήραμε ούτε μισό, αντίθετα χάσαμε τους μισούς.

Η συντριβή με το χάσιμο της μισής δύναμης στις εκλογές που κάναμε όχι με το πρόγραμμα που ψηφίστηκε αλλά μ' αυτό που θα ψηφίσουμε, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά όπως και στις εκλογές του 2009 που χάσαμε 150.00 ψήφους και το περάσαμε στο αμίλητο, έτσι και τώρα το γνωρίζει η ΚΕ και το προσπερνάει με δυο λέξεις, φορτώνοντας όλα τα κακά στον άνεμο, ξεχνώντας προεκλογικά που λέγαμε ότι τίποτε δεν μπορεί να λυθεί με τις εκλογές παρά μόνο με τη Λαϊκή Εξουσία, ότι εμείς δεν είμαστε Αριστερά αλλά ΚΚΕ που δεν διεκδικεί κυβερνητική εξουσία και ούτε συνεργασία. Εδώ έπρεπε κάποιος να μας θυμίσει ότι είναι άλλο προεκλογική συγκέντρωση και άλλο κομματικό αχτίφ.

Και, μάλιστα, οι Θέσεις δίνουν έπαινο στην ΚΕ, γιατί κατόρθωσε να ανταποκριθεί και να αντισταθεί σθεναρά μάλιστα στον πειρασμό να συμμετάσχει το Κόμμα σε κυβέρνηση συνεργασίας, δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, αυτό μας έλειπε, αλλά μπράβο όμως γι' αυτό το κατόρθωμα εγώ της δίνω το χρυσό μετάλλιο και σίγουρα θα μείνει στην ιστορία.

Πέρασε ένας χρόνος από τις εκλογές και έχουμε από τότε σταθερή απώλεια του «Ριζοσπάστη» 2.000 φύλλα τη μέρα, σχεδόν το 33%. Αυτό κάτι μας λέει, όμως εμείς είτε δεν το ακούμε ή δεν θέλουμε να το ακούσουμε όπως και εγώ δε θέλω να ακούσω μερικούς συντρόφους που λένε ότι δυστυχώς δε μας κατάλαβε ο Λαός.

Το προηγούμενο πρόγραμμα και καταστατικό πιστεύω δεν είχε κανένα μειονέκτημα, οι περισσότερες αλλαγές που προτείνονται νομίζω δε βοηθούν, τουναντίον μειώνουν τη δημοκρατία στο Κόμμα.

Μεγάλο κεφάλαιο επίσης είναι οι μετανάστες, μολονότι έχουμε σωστή θέση δε φτάνει μια επέτειο το χρόνο, αλλά χρειάζεται σωστή εκλαΐκευση και εμφάνιση στη γειτονιά που γίνονται δικοί μας άνθρωποι βορά της Χρυσής Αυγής.

Σημασία μεγάλη έχει και το οικονομικό, όπως εξίσου και πολύ μεγαλύτερη είναι και η οικοδόμηση του Κόμματος, αλλά δε βάζουμε βραβεία και άμιλλα στο ποιος θα φέρει περισσότερα νέα μέλη μόνο ποιος θα φέρει περισσότερα χρήματα. Και μια λέξη για τις απεργίες, με αφορμή την Χαλυβουργία που αναφέρουν οι Θέσεις, μήπως η μεγάλη παράταση δεν έκανε και μεγάλο κακό; Μήπως ξεχάστηκε το σλόγκαν πριν βγω έξω ετοιμάζω το πώς και πότε θα μπω μέσα;

Τέλος, κατά τη γνώμη μου η επικοινωνιακή πολιτική ήταν το ποιο αδύνατο σημείο και λάθος του Κόμματος που σαν αποτέλεσμα είχε και θα έχει αν δεν αλλάξει απώλειες και στο μέλλον και ίσως όχι μόνον.

Στο προηγούμενο Συνέδριο είχα γράψει ότι πρέπει να προσέξουμε γιατί αν τώρα είμαστε στις πλατείες και όλοι γνωριζόμαστε μην έρθει η στιγμή και βρεθούμε σε γκαρσονιέρα και θα είμαστε όλοι συγγενείς.

Γι΄αυτό το Συνέδριο πρέπει να καταλήξει τι πολιτική θέλει, συσπείρωση με βάση στην Εξουσία ή με στόχο ένα Μέτωπο που θα μας οδηγήσει στην Εξουσία. Κοντά στις μη συνειδητοποιημένες μάζες ή μόνο κοντά στις μάζες με συνείδηση το στρατηγικό μας στόχο.

Εύχομαι τα καλύτερα για μια ΚΕ επάξια στις σημερινές συνθήκες και που θα οδηγήσει το Κόμμα σε καλύτερες μέρες που πιστεύω ότι σίγουρα θα 'ρθουν.


Χρήστος Κώστας
ΚΟΒ Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Μεταρρύθμιση ή επανάσταση; Στο ερώτημα αυτό έχουν απαντήσει οι κομμουνιστές από την εποχή ακόμη της συγγραφής του Κομμουνιστικού Μανιφέστου και η απάντηση είναι επανάσταση.

Το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί επίσης στην ιστορική πορεία της ταξικής πάλης πολλές φορές και πάντα η απάντηση ήταν ή θα έπρεπε να ήταν επανάσταση.

Αυτήν την απάντηση προσπαθούν να δώσουν και οι Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο αλλά δυστυχώς δεν το κατορθώνουν ούτε στο ελάχιστο.

Η αδυναμία βέβαια είναι απότοκος της επιμονής της ΚΕ να αγνοεί την πραγματικότητα, να αγνοεί τα ολοφάνερα.

Η πραγματικότητα είναι απλά τραγική. Βιώνουμε μια σε βάθος και χρόνια πριν σχεδιασμένη πρωτοφανή επίθεση σε κάθε ακόμη και στοιχειώδες εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα, ζούμε την ανοικτή πλέον βία της αστικής δικτατορίας χωρίς πλέον φύλλα συκής.

Η ζωή για την εργατική τάξη τα άλλα λαϊκά στρώματα γίνεται κάθε μέρα και εφιαλτικότερη και η χώρα μας μετατρέπεται ολοένα και πιο φανερά σε μισοαποικία.

Παρ' όλα αυτά παρά την πρωτοφανή ένταση της κτηνωδίας του συστήματος η συσπείρωση γύρω από το Κόμμα δεν αυξάνει, η επιρροή του δε διευρύνεται, τα μέτωπα πάλης κάνουν βήμα σημειωτόν και έχουμε οπισθοχωρήσεις, απογοητεύσεις, αποστρατεύσεις, γιατί;

Οι απαντήσεις είναι απλές:

1. αριστερίστικη απόκλιση

2. εγκατάλειψη βασικών κοσμοθεωρητικών αρχών και πρωτίστως των λενινιστικών αρχών.

Και όλα αυτά συνοδευόμενα από την υιοθέτηση ρευμάτων και αντιλήψεων αριστερίστικης απόκλισης που ιστορικά έχουν καταδικαστεί από ΚΚ πολλών χωρών.

Πρώτα και κύρια από το Κόμμα των μπολσεβίκων π.χ. το ρεύμα των οτζοβιστών που απέρριπτε τις πολιτικές συμμαχίες ή το ρεύμα των μπορντιγκιστών στο Ιταλικό ΚΚ.

Που οι απόψεις του ηττήθηκαν στο ιστορικό συνέδριο της Λιόν που καθοδηγούσε ο Αντόνιο Γκράμσι, τον οποίο σημειωτέων ο Λένιν εκτιμούσε βαθύτατα σε πολιτικό επίπεδο και τέλος τις απόψεις των Γερμανών αριστερών κομμουνιστών τις οποίες κριτικάρει έντονα ο Λένιν στον «αριστερισμό».

Εχουμε φτάσει δυστυχώς στο σημείο θέσεις τροτσκιστικές του μεσοπολέμου να αποτελούν σήμερα θέσεις μας με κορυφαίο παράδειγμα τη θέση περί αλληλεξάρτησης που ακυρώνει τις λενινιστικές αναλύσεις περί ιμπεριαλισμού αλλά επίσης ουσιαστικά διαγράφει και τη Μαρξιστική ανάλυση της πρόσθετης υπεραξίας.

Είναι λοιπόν η γραμμή, οι θέσεις, οι αντιλήψεις της ΚΕ που οδηγούν το Κόμμα στην ήττα, στην περιθωριοποίησή του.

Τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους και ο «αριστερός» σεχταρισμός πρέπει να ηττηθεί στο Συνέδριο του Κόμματος. Και ήττα του σεχταρισμού σημαίνει: Διατήρηση του υπάρχοντος Προγράμματος του ΑΑΔΜ ως μεταβατικό Πρόγραμμα. Και παράλληλα η υπερψήφιση του προτεινόμενου ως τελικού προγράμματος.

Η ΚΕ επιχειρεί μια ταχυδακτυλουργία, προσπαθεί επίμονα να ταυτίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, με τη χρησιμοποίηση μεταβατικών συνθημάτων και στόχων, τους πολιτικούς ελιγμούς, τις συμμαχίες, με τον οπορτουνισμό.

Βέβαια οπορτουνισμός υπάρχει, αλλά στην ΚΕ και δεν είναι μόνο «αριστερός» αλλά και δεξιός, γιατί ο οπορτουνισμός είναι τελικά ενιαίο ρεύμα. Η ΚΕ προσπαθεί κάθε αντίθετη άποψη να βαφτίζεται οπορτουνιστική.

Ας θυμηθούμε τον Λένιν από τον «αριστερισμό»: «Είναι εκπληκτικό πώς με παρόμοιες αντιλήψεις οι "αριστεροί" δεν καταδικάζουν απερίφραστα τον Μπολσεβικισμό; Γιατί δεν είναι δυνατόν οι Γερμανοί αριστεροί να μην ξέρουν ότι όλη η ιστορία του Μπολσεβικισμού και πριν και ύστερα από την επανάσταση του Οκτώβρη είναι γεμάτη από περιπτώσεις ελιγμών, συνεννοήσεων, συμβιβασμών με άλλα κόμματα χωρίς να εξαιρούνται και τα αστικά κόμματα».

Και παρακάτω «μπορείς να νικήσεις έναν πιο ισχυρό αντίπαλο μόνο με την πιο μεγάλη ένταση των δυνάμεων και με τον όρο ότι θα χρησιμοποιήσεις με υποχρεωτικά επιμελημένο, φροντισμένο, προσεκτικό και επιδέξιο τρόπο την πιο παραμικρή σχισμάδα ανάμεσα στους αντιπάλους, την κάθε αντίθεση συμφερόντων ανάμεσα στην αστική τάξη των διαφόρων χωρών, ανάμεσα στις διάφορες ομάδες ή κατηγορίες της αστικής τάξης στο εσωτερικό κάθε χώρας, όπως επίσης και την παραμικρή δυνατότητα να αποκτήσεις ένα μαζικό σύμμαχο ας είναι και προσωρινός, ταλαντευόμενος, ασταθής, όχι σίγουρος και με όρους. Οποιος δεν το κατάλαβε αυτό δεν κατάλαβε ούτε κουκούτσι από τον μαρξισμό και από τον επιστημονικό σύγχρονο σοσιαλισμό γενικά».

Μπορεί εδώ κάθε σύντροφος ή συντρόφισσα να αντιπαραβάλει τις θέσεις αυτές του Λένιν με τις απόψεις της ΚΕ που απορρίπτει τις συμμαχίες σε πολιτικό επίπεδο γιατί είναι θνησιγενείς.

Η ΚΕ επίμονα διακηρύσσει ακόμη πως ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, που σωστά ορίζεται ως ανώριμος κομμουνισμός, δεν υπάρχει ενδιάμεση κοινωνία επιδιώκοντας να ξορκίσει έτσι τις αντιιμπεριαλιστικές και αντιμονοπωλιακές κυβερνήσεις που προβλέπονται από το ισχύον πρόγραμμα και να αποκρούσει ακόμη την αναγκαιότητα κοινωνικού και πολιτικού μετώπου.

Μα όλη, σύντροφοι, η εμπειρία του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος φωνάζει για την αναγκαιότητα των συμμαχιών ακόμη και συμμαχικών κυβερνήσεων.

Να μην ξεχνάμε ότι η πρώτη σοβιετική κυβέρνηση ήταν συμμαχική με την συμμετοχή των αριστερών εσέρων και δεν έφταιγαν οι μπολσεβίκοι που έπαψε στην πορεία να είναι συμμαχική.

Ας θυμηθούμε τις συμμαχικές κυβερνήσεις στην Τσεχία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη ΛΔ Γερμανίας που μετεξελίχθηκαν σε κυβερνήσεις της εργατικής τάξης. Αλλά ας θυμηθούμε και την εμπειρία της Κούβας σε αυτά τα ζητήματα όπου αρχικά μετά τη νίκη της επανάστασης σχηματίστηκε κυβέρνηση με συμμετοχή ακόμη και αστών πολιτικών.

Εδώ θα ήθελα να θέσω και μια σειρά ερωτήματα:

1. Είναι οπορτουνιστικό το ΚΚ Βενεζουέλας και στη χώρα αυτή υπάρχει διαχείριση του καπιταλισμού από την κυβέρνηση που το αδελφό κόμμα μετέχει; Τότε γιατί το μένος της διεθνούς αστικής τάξης, οι απόπειρες πραξικοπήματος κλπ;

2. Μήπως η κυβέρνηση της λαϊκής ενότητας στη Χιλή με τη συμμετοχή του εκεί ΚΚ διαχειριζόταν τον καπιταλισμό; Τότε γιατί το πραξικόπημα; γιατί οι σφαγές των αριστερών; Ναι των αριστερών.

Μήπως ο Λένιν ήθελε να διαχειριστεί τον καπιταλισμό όταν στο άρθρο του «Τα άμεσα καθήκοντα της Σοβιετικής εξουσίας» εξηγούσε πως δεν μπορούμε άμεσα να εισάγουμε το σοσιαλισμό;

Τα αποτελέσματα, σύντροφοι, από την απομάκρυνση από τις αρχές τα βλέπουμε γύρω μας: εκλογική συντριβή, ταύτιση ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ με το Κόμμα, προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού μετώπου χωρίς πολιτικό σκέλος (εδώ πρόκειται όχι μόνο για άρνηση της διαλεκτικής λογικής αλλά και της κοινής λογικής), απαίτηση από τους όποιους συμμάχους να συμφωνούν με το στρατηγικό στόχο μας. Δηλαδή στα σοβαρά λέγεται ότι τα όποια συμμαχικά πολιτικά κόμματα εμφανισθούν θα είναι και αυτά κομμουνιστικά κόμματα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι τα όσα καινούργια διαβάσαμε ότι το Πρόγραμμα της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας δεν είναι το τελικό Πρόγραμμα του Κόμματος στερούνται κάθε πειθούς, επειδή επανειλημμένα έχει τονισθεί πως αναφερόμαστε στο σοσιαλισμό με τους όρους λαϊκή οικονομία και εξουσία.

Συμπερασματικά είναι όρος επιβίωσης του Κόμματος της εργατικής τάξης η αλλαγή πορείας.

Τώρα η ευθύνη βαραίνει τους συνέδρους.


Γιώργος Μερτζανάκης
Νέα Ιωνία

Η Λαϊκή Συμμαχία. Τα καθήκοντα του ΚΚΕ

Το Σχέδιο Προγράμματος έχει τις βάσεις να αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για το κομμουνιστικό κίνημα.

Μερικές παρατηρήσεις: Λείπει από το Πρόγραμμα η αναφορά στο καθήκον αφού τσακιστεί/καταργηθεί το αστικό κράτος, να εκκινήσει η διαδικασία για τη συνολική απονέκρωση και του προλεταριακού κράτους. Εχει καίρια σημασία η εμπέδωση του ότι το εργατικό κράτος δεν είναι απλά το αντίθετο του αστικού, αλλά τελείως νέος σχηματισμός («μισοκράτος»), που οφείλει να οδεύει στην αταξική κοινωνία, συνεπώς στην απονέκρωση και αυτού του ιδίου.

Δεύτερη έλλειψη, τα βασικά μας καθήκοντα στην προεπαναστατική περίοδο. Μπαίνει, προγραμματικά, μόνο ο στρατηγικός στόχος και τα καθήκοντα κατά την επαναστατική κατάσταση. Η ουσία της Λαϊκής Συμμαχίας (ΛΣ), οι βασικές της κατευθύνσεις, πρέπει να αποτελούν μέρος του Προγράμματος. Ως πρόπλασμα της επαναστατικής συμμαχίας, οι βασικές της αρχές, συνοψίζουν την αναγκαιότητα το Κόμμα να οργανώσει την εργατική τάξη ως αυτοτελή τάξη για τον εαυτό της, και να συσπειρώσει δίπλα της τα σύμμαχα στρώματα. Καθήκον μόνιμο και διαχρονικό για κάθε ΚΚ.

Ορθή είναι η αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστική γραμμή συμμαχίας. Η συμμαχία της εργατικής τάξης (ΕΤ) με τα μικροαστικά στρώματα είναι αναγκαία. Είναι αυτοσκοπός; Οχι. Πρέπει από αυτήν να υπηρετείται η στρατηγική. Η αντιμονοπωλιακή πάλη συσπειρώνει τα μικροαστικά στρώματα, σε κοινό έδαφος δράσης με την εργατική τάξη, αλλά δεν τα φτάνει ως το τέλος. Για να ηγείται η εργατική τάξη της συμμαχίας πρέπει να ηγείται και ιδεολογικά. Η ΕΤ είναι η μόνη επαναστατική τάξη, και έχει απόλυτο αντικειμενικό συμφέρον από την ανατροπή του καπιταλισμού. Αρα, το ΚΚΕ, ως πρωτοπορία της ΕΤ, πρέπει να ζυμώνει την αντικαπιταλιστική κατεύθυνση στη δράση της ΛΣ, να βαθαίνει η αντιμονοπωλιακή πάλη, ώστε να επικαθορίζουν τη Συμμαχία η ιδεολογία και τα συμφέροντα της ΕΤ, αλλιώς θα καταλήξει η ΕΤ να αγωνίζεται για συμφέροντα μικροαστικά, για δήθεν επιστροφή σε προμονοπωλιακό στάδιο.

Προβληματική είναι, όμως, η συντακτική και γραμματική ασάφεια που εντοπίζεται στις Θέσεις, στο διαχωρισμό μεταξύ: των καθηκόντων των κομμουνιστών μέσα στη ΛΣ και του χαρακτήρα αυτής. Ιδιαίτερα οι Θέσεις 62 - 64 παρατίθενται χωρίς ιεράρχηση, ενώ εύστοχα αναλύεται σε συσκέψεις ότι η αντικαπιταλιστική κατεύθυνση της ΛΣ δεν αφορά «προαπαιτούμενες ιδεολογίες», αλλά στόχο των κομμουνιστών, οι οποίοι πρέπει να δουλεύουν με έναν τέτοιο τρόπο, που να ζυμώνουν το περιεχόμενο αυτό των Θέσεων, ώστε να ριζοσπαστικοποιείται η ΛΣ. Αυτό αποτυπώνεται ορθά στη Θ. 65, παρ. 4: «...Ο καθοδηγητικός ρόλος του ΚΚΕ ... και ο ηγετικός ρόλος της εργατικής τάξης θα κατακτώνται στην πράξη, δεν εξαρτώνται από πολιτικές συμφωνίες...».

Ομως, στη Θ. 62 αναφέρεται: «Η Λαϊκή Συμμαχία έχει σαφή αντιμονοπωλιακό αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό...» και στη Θ. 63: «...(η ΛΣ)... Υιοθετεί την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων (...) Συμφωνεί με την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ...». Η ΛΣ, όμως σύντροφοι, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ακόμα αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα. Η διατύπωση αυτή δε βοηθάει, και είναι λανθασμένος γενικά ο «ενεστώτας» χρόνος που χρησιμοποιείται στις Θέσεις 62-65, συγχύζοντας την πολιτική ουσία. Οι κομμουνιστές παλεύουν ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑ αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα η ΛΣ, για να βαθαίνουν τα αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά, να μην θολώνει το ζήτημα της εξουσίας, αναφορά που πρέπει να υφίσταται στην Απόφαση ρητά, διότι αποτελεί νευραλγικό καθημερινό μας καθήκον. Το αυτό αναφέρεται ορθώς σε σημεία των Θέσεων 63, 64 (ανοδική εξέλιξη ωρίμανσης, δυνάμωμα πολιτικής πείρας), αλλά χάνεται μέσα στην ασαφή διατύπωση και ιεράρχηση.

Για τις εκλογές: Αποδείχτηκε ότι υπάρχει σε μεγάλο μέρος του κύκλου επιρροής αφυδατωμένη κατανόηση του ρόλου του ΚΚΕ, μόνον ως δικλίδας ασφαλείας των λαϊκών κατακτήσεων μες στον καπιταλισμό. Αυτό σημαίνει ότι και μέρος του Κόμματος είχε αυταπάτες, ανέβαλλε ή αρνούνταν τη ζύμωση, τη θεωρητική σύγκρουση με λανθασμένες αντιλήψεις στον κύκλο μας, προσέμενε και αυτό σε μια σταδιακή αύξηση ποσοστών. Η γραμμική αντίληψη σταδιακής κοινοβουλευτικής ανόδου και ειρηνικού περάσματος συνιστά ακόμα εμπόδιο και χρειάζεται δουλειά στην κατανόηση του ρόλου και της συμμετοχής ενός ΚΚ στο κοινοβούλιο.

Πρέπει, εδώ, να δει η ΚΕ αυτοκριτικά τη στάση της το φθινόπωρο του '11, όταν μετά την «πτώση Παπανδρέου» και πριν την εκλογή κυβέρνησης Παπαδήμου, κάλεσε λανθασμένα σε εκλογές. Σωστή είναι η αξιοποίηση της εκλογικής μάχης, αλλά σημαίνει ότι δεν είχε γίνει αντιληπτό το βάθος των κοινοβουλευτικών αυταπατών στις γραμμές μας. Εδωσε μήνυμα, άθελά της, για αναμονή μέχρι τις εκλογές χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ζητάει από αυτές. Επίσης, αδικαιολόγητο το αίτημα για εκλογές αμέσως μετά τις εκλογές του Απριλίου 2012. Και πάλι δόθηκε η εντύπωση ότι αυτές θα φέρουν μια κάποια λύση. Αυτά δεν είχαν ουσιώδη επιρροή στο αποτέλεσμα, αλλά μάλλον είχαν στη μετέπειτα αντιμετώπισή του από μέλη και φίλους. Γνώμη μου είναι πως το ΚΚΕ οφείλει να μη δίνει ποτέ τέτοια κατεύθυνση, ασχέτως αν κι αυτές πρέπει να αξιοποιούνται.

Στα καθήκοντα, επίσης, της ΚΕ, αναφορικά με την πραγματοποίηση Συνδιάσκεψης για τη Νεολαία, να προστεθεί ο έλεγχος των αποφάσεων της προηγούμενης αντίστοιχης Συνδιάσκεψης του 2005.

Η επαναστατική κατάσταση: Η ταξική πάλη και οι καμπές της δεν μπορούν να προβλεφθούν πλήρως. Η εμφάνιση χαρακτηριστικών επαναστατικής κατάστασης μπορεί να μην είναι κάτι το οφθαλμοφανές. Οι λαϊκές και εργατικές μάζες είναι σχεδόν σίγουρο ότι δε θα δρουν με κεντρικό σύνθημά τους την εργατική εξουσία, ή την κοινωνικοποίηση, αλλά προβάλλοντας, αρχικά, ακόμα και αντιφατικά οικονομικά συνθήματα, ή γενικώς αντιπλουτοκρατικά κλπ. Μάλλον οι δυνάμεις της ΛΣ δε θα 'χουν αρχικά τον ηγετικό ρόλο τότε. Πρέπει, όμως, πρώτον, το Κόμμα να έχει γερή σύνδεση με τις λαϊκές μάζες, για να αντιληφθεί την κατάσταση και τις διαθέσεις τους και δεύτερον η ΛΣ με τη δουλειά και δράση της το προηγούμενο διάστημα να έχει καταστεί μαχητική, να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη, για να μετατραπεί σε κέντρο επαναστατικής δράσης.

Επιπλέον, να μη δοθεί μονόπλευρα βάρος στο ότι μόνο με ξέσπασμα ιμπεριαλιστικού πολέμου θα εκδηλωθεί επαναστατική κατάσταση, καθώς τα ενδεχόμενα είναι πολλά. Να έχουμε, επίσης, ξεκάθαρη την απαιτούμενη ευελιξία τακτικής σε περίπτωση πολέμου, για να μην απομακρυνθούμε από την εφικτότητα του στόχου μας κινούμενοι βουλησιαρχικά. Γι' αυτό ας έχουμε κατά νου και την πείρα, βάσει της οποίας στη Ρωσία και στην Ελλάδα δεν προέκυψε επαναστατική κατάσταση με την έναρξη του πολέμου, το '14 και το '41, αλλά προς το τέλος, το 1917 και το 1944 αντίστοιχα.

Τέλος, απαιτείται, όπως πράττουμε και για το ζήτημα του πολέμου, να συζητήσουμε και ξεκαθαρίσουμε άμεσα τα καθήκοντα του ΚΚΕ, σε σχέση με το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο κατάλυσης της τυπικής δημοκρατίας και επιβολής δικτατορίας, με σκοπό τη λαϊκή συμμαχία υπό το σύνθημα: «Ανατροπή της δικτατορίας και εξουσίας των αστών».

Χωρίς ανυπομονησία, αλλά ούτε επανάπαυση! Ζήτω το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ!


Χρήστος Κρεμαστάς
Αθήνα

Ορισμένες σκέψεις

Το αν είναι σωστές οι Θέσεις δεν το κρίνεις μόνο από την πλευρά της ιδεολογικής καθαρότητας, σαν ένα κείμενο αποστειρωμένο από την πραγματικότητα, αλλά και με το αν ανταποκρίνονται στις συνθήκες που καλείσαι να τις εφαρμόσεις.

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, κάποιες έννοιες όπως τις αντιλαμβάνομαι με βάση τη μικρή μου πείρα.

-- Τι είναι η στρατηγική; Είναι ο προορισμός σου, ο τελικός σου στόχος. Για ένα ΚΚ είναι η σοσιαλιστική οικοδόμηση και η κομμουνιστική κοινωνία.

-- Τι είναι η τακτική; Είναι το μέσο, το όχημα που χρησιμοποιείς για να φτάσεις στον προορισμό σου. Μπορεί να χρειαστεί (δεν είναι απαραίτητο) να αλλάξεις πολλές φορές όχημα, διαδρομή, να υποχωρήσεις αν έχεις πάρει ένα λάθος δρόμο, ακόμα και να συνταξιδέψεις μέχρι ένα σημείο για να μοιραστείς τα έξοδα του ταξιδιού.

-- Σχέση στρατηγικής - τακτικής: Είναι αλληλένδετα. Χωρίς τακτική δε φτάνεις στο στρατηγικό σου στόχο, χωρίς στρατηγική καταντάς να κυνηγάς την ουρά σου και να ενσωματώνεσαι.

  • Αλλαγή τακτικής δε σημαίνει απαραίτητα αλλαγή στρατηγικής

-- Τι διαμορφώνει την τακτική; Η τακτική διαμορφώνεται με βάση τη στρατηγική, τις συνθήκες, τους συσχετισμούς, τους άμεσους - ειδικούς στόχους, την πείρα. Προσαρμόζεται και αλλάζει.

-- Ας δούμε τι αναφέρει ο Λένιν στον «αριστερισμό» για συμμαχίες - ελιγμούς - συμβιβασμούς:

Οι συμβιβασμοί απομακρύνουν τη μέρα της νίκης. ΛΑΘΟΣ. Υπάρχουν συμβιβασμοί που επιβάλλονται από τις αντικειμενικές συνθήκες και δε μειώνουν την επαναστατικότητα, σελ. 60.

Να αποκρούουμε κάθε πολιτική ελιγμών - συμμαχιών με άλλα κόμματα. ΛΑΘΟΣ. Ολη η ιστορία του μπολσεβικισμού είναι γεμάτη περιπέτειες ελιγμών - συμμαχιών ακόμα και με αστικά κόμματα, σελ 64.

«Να εκμεταλλεύεσαι και την ελάχιστη δυνατότητα να αποκτήσεις σύμμαχο έστω και προσωρινό - ταλαντευόμενο - ασταθή. Οποιος δεν το κατάλαβε αυτό δεν κατάλαβε κόκκο μαρξισμού», σελ. 65.

«Την ανάγκη για συμβιβασμούς - ελιγμούς - μίνιμουμ πρόγραμμα δεν τη δημιουργείς εσύ αλλά οι συσχετισμοί και το επίπεδο ταξικής πάλης. Το να αρνείσαι τους συμβιβασμούς από άποψη αρχής είναι παιδαριώδες. Ο ωφέλιμος πολιτικός πρέπει να ξεχωρίζει τους αναγκαίους από τους προδοτικούς συμβιβασμούς».

«Ολο το πρόβλημα είναι να ξέρεις να εφαρμόζεις αυτήν την τακτική για να ανεβάζεις και όχι να χαμηλώνεις το επίπεδο ταξικής συνείδησης και επαναστατικότητας», σελ. 70.

-- Ας έρθουμε στο σήμερα να δούμε τι λένε οι Θέσεις.

-- 14/12/12 συνέντευξη ΓΓ, «αν εμφανιστούν πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν στον έναν ή στον άλλο βαθμό με τη λαϊκή εξουσία, θα αναπτύξουμε κοινή δράση στη συμμαχία», δηλαδή γραμμή συσπείρωσης ο σοσιαλισμός...

«Με δυνάμεις που προέκυψαν από τη διάσπαση του ΚΚΕ δε συνεργαζόμαστε και ας λένε ζήτω η δικτατορία του προλεταριάτου». Αρμόζει ο ρεβανσισμός σε ένα ΚΚ; Μια τέτοια άποψη δεν έρχεται σε αντίθεση με την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ που ορθώς τιμούμε;

-- Θέσεις σελ. 16: Οι εργατικές μάζες βρέθηκαν απροετοίμαστες στην επίθεση του κεφαλαίου.

-- σελ. 47: Ρήξη με ΕΕ - ΔΝΤ, ανατροπή και κοινωνικοποίηση μονοπωλίων, κεντρικός σχεδιασμός, εργατικός έλεγχος, το επίπεδο συμφωνίας για τη λαϊκή συμμαχία. Νομίζω είναι φανερή η ταύτιση της συμμαχίας με το ίδιο το Κόμμα.

-- σελ. 46: Η ΛΣ είναι συσπείρωση αντιμονοπωλιακών - αντικαπιταλιστικών κοινωνικών δυνάμεων με έκβαση τον αγώνα προς την εργατική λαϊκή εξουσία, συνεχίζεται η ταύτιση.

-- σελ. 49: Καμιά πολιτική συνεργασιών σε περίοδο συγκέντρωσης δυνάμεων ούτε σε επαναστατική κατάσταση.

-- Παλεύουμε για την ανασυγκρότηση του κινήματος, παραδεχόμαστε δηλαδή ορθά ότι δεν υπάρχει κίνημα ικανό να αντιπαρατεθεί και ταυτόχρονα βάζουμε σα γραμμή συσπείρωσης το σοσιαλισμό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Η κρίση, όπως σωστά αναφέρουμε, επιταχύνει τις εξελίξεις και φανερώνει την ορθότητα ή μη της γραμμής σε συντομότερο, από το συνηθισμένο, χρονικό διάστημα. Πέρα από μεμονωμένους σταθμούς, δεν μετράμε καμιά απεργιακή νίκη, καμιά παρεμπόδιση μέτρων, καμιά μαζικοποίηση σε σωματεία - συλλόγους, έχουμε απώλεια οργανωμένων δυνάμεων, δυσκολίες στρατολογίας, στένεμα του κύκλου μας, μετράμε καθοδική ή στάσιμη πορεία του κινήματος, συν τις εκλογικές απώλειες.

Το ζήτημα της κοινωνικής συμμαχίας μπαίνει σωστά από τα κάτω, αλλά θεωρώ ότι κακώς αποκλείονται προσωρινά συμβιβασμοί - συμμαχίες από τα πάνω σε πολιτικό επίπεδο, όπως και ότι η γραμμή συσπείρωσης έχει στενέψει πολύ και κάνει άλμα έξω από τις δοσμένες συνθήκες. Η ευθεία δεν είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσουμε στο στόχο μας (εκτός αν κάνουμε γεωμετρία), και η συνεχής αναφορά στο σοσιαλισμό σα γραμμή συσπείρωσης δε μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο μας όσο υπάρχει αυτό το κενό τακτικής, και η ταύτισή του με τη στρατηγική.

Προσπαθούμε να φτάσουμε στον προορισμό μας, με όχημα τον ίδιο μας τον προορισμό και την επιθυμία μας!

Σε αντιπαραβολή, προτείνω την επαναφορά στη δράση του ΑΑΔΜ σα γραμμή συσπείρωσης και ένα μίνιμουμ πρόγραμμα που θα οδηγήσει αρχικά σε συγκέντρωση δυνάμεων και στη συνέχεια μέσα από τον καθημερινό στίβο θα ανεβαίνει και το πολιτικό - ταξικό επίπεδο συνείδησης. Εξάλλου, τα συνθήματα που θέτει η πρωτοπορία στο κίνημα πρέπει να ανταποκρίνονται στο βαθμό ανάπτυξης του κινήματος. Αν είναι κατώτερα, το κίνημα θα σε προσπεράσει, αν είναι ανώτερα δεν θα σε ακολουθήσει.

Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι το σύστημα δεν έχει σαν μοναδική επιδίωξη την ενσωμάτωση των ΚΚ αλλά βολεύεται και με την περιθωριοποίησή τους από τις μάζες.

Ας εξετάσουμε και το ιστορικό παράδειγμα του ΕΑΜ, που αποτελεί τη λαμπρότερη ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας, με την ξεχωριστή συμβολή του ΚΚΕ, χωρίς να θέλω να υπαινίσσομαι τυφλή μεταφορά στις τωρινές συνθήκες.

Στο ΕΑΜ λοιπόν, το διαλυμένο σεχταριστικό ΚΚΕ (ΚΟΜΕΠ 1934, σελ. 4) μετατράπηκε σε πολιτικό πρωταγωνιστή, κινητοποίησε έναν τεράστιο αριθμό μαζών, έφτασε ένα βήμα από την εξουσία, αλλά την κρίσιμη στιγμή είχε αυταπάτες και λάθος τακτική.

Η σωστή τακτική του όμως για τη συγκέντρωση δυνάμεων και την πορεία να φτάσει να διεκδικεί από θέση ισχύος την εξουσία, πρέπει να μας παραδειγματίσει. Ποια ήταν αυτή; Ενα μίνιμουμ προγράμματος. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεν εξετάζεται το παρελθόν ή η αντίληψή τους για το μέλλον αλλά η πίστη τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Στόχοι είναι η απελευθέρωση του έθνους, η εθνική ανεξαρτησία, ο σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης, η προκήρυξη εκλογών».

Θα μπορούσαμε να πούμε πολύ αφαιρετικά αλλά κρατώντας την ουσία, ότι οι Θέσεις του 19ου θα ήταν ιδανικές για τις συνθήκες 1944-1945 που υπήρχε συγκέντρωση δυνάμεων - κίνημα και έμπαινε στην καθημερινή διάταξη το ζήτημα εξουσίας και έπρεπε να γίνει το επαναστατικό άλμα. Οχι όμως για τις συνθήκες του 2013, όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση.

Μακάρι να κάνω λάθος σε όσα λέω και η τακτική μας να είναι ορθή.


Κωστής Ζωρζός
Καλλιθέα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ