ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /48
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Ενα πολύ σημαντικό ζήτημα που θέτει η ΚΕ αναφέρεται στη θέση 49: «Δεν έχει επιτευχθεί (...) να δρα το Κόμμα σε ευρύτερες εργατικές λαϊκές μάζες που είναι παγιδευμένες ιδεολογικά στις αστικές και οπορτουνιστικές απόψεις, οι οποίες (...) τείνουν να πέσουν στη μικροαστική ανυπομονησία ή στη μοιρολατρική παθητικότητα». Αυτό φάνηκε πολύ έντονα το Μάιο και τον Ιούνιο του 2011 με το λεγόμενο «Κίνημα των Αγανακτισμένων». Εκεί επικράτησε μια μεγάλη γκάμα μικροαστικών αντιλήψεων, από αναρχοαυτόνομες μέχρι εθνικιστικές. Ολα αυτά συμπυκνώθηκαν στο σύνθημα «Eξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα». Εχουν γίνει μια σειρά αναλύσεις όσον αφορά το γιατί επικράτησαν αυτά τα συνθήματα, αλλά αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι γιατί δεν επικράτησαν τα συνθήματα του Κόμματος. Ισως η Ιστορία να είχε γραφτεί διαφορετικά, αν είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα η παραπάνω αδυναμία.

Η δημιουργία του ΠΑΜΕ έχει δικαιωθεί ιστορικά, καθώς έθεσε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και το ταξικά προσανατολισμένο τμήμα του εργατικού κινήματος. Σε μια πορεία, όμως, αποκόπηκε από τμήματα της εργατικής τάξης που έχουν μεν αγωνιστικές διαθέσεις, παραμένουν δε εγκλωβισμένα από ρεφορμιστικές και λοιπές οπορτουνιστικές συνάμεις. Η απόλυτη στάση του στυλ «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας», απέτρεψε την προσέλκυση κυρίως νεότερων σε ηλικία δυνάμεων. Λαϊκές μάζες που συσπειρώνει ο οπορτουνισμός, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με το Κόμμα. Η λογική αυτή έχει επικρατήσει και σε άλλες πτυχές της κομματικής δράσης, οπότε φτάνουμε στο αποτέλεσμα που αναφέρθηκε παραπάνω.

Η λύση είναι το Κόμμα να βγει επιθετικά μπροστά με προτάσεις συσπείρωσης και συνεργασίας με τα δικά του αιτήματα, ακόμα και σε δυνάμεις που έχουν αποσχιστεί από το Κόμμα. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ή να χάσει, παρά μόνο να αποκτήσει επαφή με πλατύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων. Αλλά και το ίδιο το Κίνημα θα βγει κερδισμένο από το μπόλιασμά του με τις θέσεις του ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές επιδίωκαν πάντα την ενότητα του λαϊκού κινήματος, είτε στη Γερμανία του Μεσοπολέμου με τους Σοσιαλδημοκράτες για την αντιμετώπιση του Χίτλερ, είτε στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής και της Χούντας. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν πχ στην ίδια συνοικία μια Λαϊκή Επιτροπή με επιρροή από το ΚΚΕ, κι απ' την άλλη μια Λαϊκή Συνέλευση από αριστεριστές κ.ά. Δεν υπάρχει λόγος να μη στηρίζουμε αντιφασιστικές πρωτοβουλίες με τη λογική ότι είναι ένα επιμέρους πρόβλημα και ότι το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός συνολικά. Δε λέω ότι είναι λάθος, αλλά για να έχουμε αποτελέσματα πρέπει να υπάρχει μαζικότητα, αισιοδοξία, συνεργασία. Ετσι μόνο θα μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα, στις μάχες για τα επιμέρους προβλήματα αρχικά, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καθολική και δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας, δημοκρατικά διακιώματα κλπ. Στην πορεία θα συνειδητοποιηθούν τα στενά όρια του καπιταλιστικού συστήματος και η αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Οσον αφορά σε κυβερνητική συμμετοχή, το Κόμμα δεν μπορεί να πάρει μέρος στη διαχείριση των υποθέσεων της αστικής τάξης. Από αυτή την άποψη, σωστά αρνήθηκε να λάβει μέρος σε μια τέτοια διαδικασία. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να προωθεί μέσα στη Βουλή νομοσχέδια που βελτιώνουν ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων και ενισχύουν τα δημοκρατικά δικαιώματα. Να απαιτήσει την επαναφορά των ΣΣΕ, την πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κλπ., προωθώντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα δράσεις λαϊκής αυτοοργάνωσης και αυτενέργειας, ώστε να καταλάβει ο Λαός ότι πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια του και να καταρρίψει λογικές ανάθεσης της λύσης των προβλημάτων του σε τρίτους.

Η ιστορική αναγκαιότητα της ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας, απαιτεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα να ξεπεράσει φοβίες και αγκυλώσεις και να παλέψει για τη συσπείρωση και ενότητα του Λαού για ένα καλύτερο μέλλον. Πιστεύω ότι και μέσα από το γόνιμο διάλογο που ξετυλίγεται προσυνεδριακά, το Σώμα του Συνεδρίου θα αντλήσει τα απαραίτητα συμπεράσματα και θα πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις.


Κώστας Καρακατσάνης
Φίλος του Κόμματος, Αθήνα

Για τον καλύτερο προσανατολισμό των ΚΟΒ

Χαιρετίζω τη διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου και όλους όσους συνδράμουν με καλή πίστη και θέληση σε αυτόν. Ηθελα και εγώ με τη σειρά μου να επισημάνω ορισμένες ελλείψεις των Θέσεων αλλά με κάλυψε η ίδια η εξέλιξη της συζήτησης που έχει γίνει έως τώρα.

Θέλω όμως να επισημάνω πλευρές της Θ. 54 σχετικά με το γενικό συμπέρασμα από τον απολογισμό δράσης του Κόμματος. Στη θέση αυτή, η ΚΕ κάνει αυτοκριτική για τα αποτελέσματα που είχε η καθοδηγητική δουλειά των Οργανώσεων και κατά συνέπεια των ΚΟΒ. Ιδιαίτερα στην προτελευταία παράγραφο της θέσης, ουσιαστικά αποκρυσταλλώνονται σημαντικές αδυναμίες της ΚΕ και των Επιτροπών Περιοχής (ΕΠ) στην ικανότητα επεξεργασίας και εξειδίκευσης γενικού σχεδίου δράσης, πάνω και στο οποίο θα πατήσουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές (ΝΕ) και κατά συνέπεια οι ΚΟΒ με τη δράση τους.

Δεν αναγνωρίζω μεμονωμένη αδυναμία της ΚΕ ή των παρακάτω καθοδηγητικών οργάνων αλλά πρόβλημα στη λειτουργία του Κόμματος που σχετίζεται με τη μεταφορά συμπερασμάτων, εικόνας και επεξεργασιών, από την ΚΕ έως τις ΚΟΒ και αντίστροφα. Οι Οργανώσεις Βάσεις πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να αξιολογήσουν τη δράση τους ως προς το προσανατολισμό και την ποιότητα αυτής. Μπορεί αυτό να συμβεί χωρίς σχεδιασμό απ' τα πάνω για όλους τους τομείς των κομματικών δυνάμεων;

Χωρίς σχέδιο, οι σύντροφοι στις ΚΟΒ καταλήγουν να συζητούν είτε πολύ γενικά ζητήματα, όπως οι αποφάσεις της ΚΕ, είτε πολύ ειδικά (π.χ. τα τρέχοντα, τα πρακτικά). Για παράδειγμα: μία Οργάνωση Βάσης στα Ξενοδοχεία πρέπει να συζητήσει το γενικό πλάνο της Περιοχής στο συγκεκριμένο κλάδο, το Τουριστικό-Ξενοδοχειακό, να έρθει απ' τα πάνω εμπειρία για άλλες περιοχές της χώρας όπου το Κόμμα έχει κάνει περισσότερα βήματα στη κατεύθυνση της ανασύνταξης του κινήματος, στρατολόγησης ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Κόμμα κτλ. Να κατανοήσουν οι σύντροφοι πως θα δουλέψουν απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου και να δράσουν αντίστοιχα.

Μέτρα αντιμετώπισης στην αδυναμία αυτή βάζει το ίδιο το περιεχόμενο της θέσης:

  • Μεγαλύτερη σταθερότητα στον κύριο στόχο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της κομματικής οικοδόμησης.
  • Σταθερή ανάπτυξη της καθοδηγητικής ικανότητας που μεταφράζει τις κατευθύνσεις και αποφάσεις σε ολοκληρωμένο και επεξεργασμένο γενικό σχέδιο δράσης παντού.

Πρακτικά μέτρα βοήθειας των ΕΠ και των ΝΕ μπορούν επίσης να είναι:

  • Η δημιουργία ομάδων των ΕΠ και των ΝΕ, οι οποίες θα έχουν βοηθητικό ρόλο στην εξειδίκευση του γενικού πλάνου και τη συγκέντρωση της εικόνας και των επεξεργασιών απ' τα κάτω προς τα πάνω και αντίστροφα, και
  • τα καθοδηγητικά όργανα να επιμένουν στην εντονότερη και πιο ενεργή συμμετοχή των στελεχών στις δράσεις των ΚΟΒ μέσα στην εργατική τάξη, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, ώστε να βοηθήσει απ' τη μια την ανάπτυξη της καθοδηγητικής ικανότητας των στελεχών κι από την άλλη να γεφυρώσει την ΚΕ με τη πρακτική δουλειά των συντρόφων στις Οργανώσεις Βάσης.

Εμπρός για το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό.

Εμπρός για ισχυρό ΚΚΕ,

Ζήτω το 19ο Συνέδριό του.


Δημήτρης Μπαλαούρας
ΚΟΒ Ανατολικού Ρεθύμνου

Ορισμένες σκέψεις

Αρχικά δηλώνω τη σύμφωνη γνώμη μου με το σύνολο των Θέσεων, το σχέδιο Προγράμματος και το σχέδιο Καταστατικού του Κόμματος. Θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες σκέψεις.

Αναλύεται σε πέντε θέσεις ξεχωριστά η δουλειά του Κόμματος στην ΚΝΕ. Είναι ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά - και την ΚΝΕ - για το πώς θα βοηθάει η ΚΝΕ το Κόμμα στη διαλεκτική αυτή σχέση, να βοηθάει τη νεολαία του. Η χρέωση κομματικών μελών στη δουλειά της ΚΝΕ είναι μια σοβαρή υπόθεση και άκρως αναγκαία, με την αντίστοιχη καθοδηγητική βοήθεια που δίνεται σε αυτούς τους συντρόφους. Ωστόσο σίγουρα αυτό από μόνο του δε φτάνει και σίγουρα δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.

Αναπτύσσουν οι Θέσεις ζητήματα και τρόπους για την ενίσχυση της συμβολής του Κόμματος στη δουλειά της ΚΝΕ με τα οποία και συμφωνώ. Νομίζω, το πρωτεύον για εμάς, και αυτό πρέπει να δούμε πώς θα το βελτιώσουμε και θα το βάλουμε στη ζωή μας, είναι όχι απλά - όπως συνηθίζουμε να το λέμε - ο συντονισμός ΚΟΒ - ΟΒ, αλλά ο ενιαίος και κοινός σχεδιασμός τους στον εκάστοτε χώρο ευθύνης τους, που να εξυπηρετεί την κομματική οικοδόμηση.

Ξεκινώντας από τους χώρους στρατηγικής σημασίας, από τους χώρους τους οποίους με συγκεκριμένες αποφάσεις και κριτήρια, ιεραρχούμε, η ΚΟΒ ή οι ΚΟΒ μαζί με την αντίστοιχη ή αντίστοιχες ΟΒ να σχεδιάζουν από κοινού και συνολικά την παρέμβασή τους. Το σχέδιο πρέπει να απαντά στα ζητήματα που μας βάζουν, στη δράση και τα ιδεολογήματα των άλλων δυνάμεων, να παίρνει θέση για τις εξελίξεις του χώρου και γενικώς, να οργανώνει χωρίς παραλείψεις και αδυναμίες την απάντηση των εργαζομένων, των σπουδαστών, των μαθητών σε κάθε πρόβλημα, να ζυμώνει τη λογική μας. Γι' αυτό, εκτός από τον καλό σχεδιασμό προϋπόθεση αποτελεί οι ΚΟΒ και οι ΟΒ, να έχουν καλή επαφή με τους χώρους ευθύνης, να γίνεται συζήτηση επί των εξελίξεων στο χώρο, να γίνεται συζήτηση για το τι ιδεολογήματα συναντάνε, να γίνεται συζήτηση για το πώς μέσα από το σχεδιασμό μετριούνται βήματα στις συνειδήσεις των εργατών, των σπουδαστών, των μαθητών που απευθύνονται, και άρα ποιο θα είναι το επόμενο κάθε φορά βήμα. Σε όλα αυτά βέβαια χρειάζεται αυστηρός έλεγχος, όπως εμείς οι κομμουνιστές τον εννοούμε, δηλαδή με ουσιαστική βοήθεια, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται δυσκολίες και να περπατάνε οι αποφάσεις.

Αναφέρουν οι Θέσεις και αναλύεται πολύ εύστοχα στη θέση 37, η δουλειά των κομματικών μελών με τον περίγυρό τους. Δε θέλουμε να έχουμε μία λίστα ανθρώπων που απλά θα τους καλούμε σε κινητοποιήσεις, εκλογές, αρχαιρεσίες, εκδηλώσεις κ.τ.λ. και με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο αυτοί οι άνθρωποι θα ετοιμάζονται να ενταχθούν στις γραμμές της ΚΝΕ, θα αποκτήσουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του Κόμματος. Τα κριτήρια από τα ντοκουμέντα μας είναι γνωστά και ο τρόπος επομένως, συγκεκριμένος. «Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες», δεν υπάρχουν έτοιμοι κομμουνιστές. Επομένως, χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας, στο βαθμό που γινόταν, τον λειψό και αποσπασματικό τρόπο δουλειάς, αν θέλουμε να αποκτήσουμε πόδια και μάλιστα γερά στους χώρους δουλειάς, μαθητείας, στα σχολεία, σε ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Συνεπώς, απαραίτητοι είναι οι βαθιοί και πλατιοί δεσμοί των κομμουνιστών με τον κόσμο. Και αυτό αναμενόμενα δεν επιτυγχάνεται με μια κουβέντα. Απαιτείται συνεχής επαφή, παρουσία στην καθημερινότητα του συναδέλφου, του συμμαθητή, του συμφοιτητή. Εχουμε την ευθύνη να τον διαπαιδαγωγούμε από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, να στέκεται με το κεφάλι ψηλά, να μη φοβάται, να διακρίνει τους συμμάχους του και τους εχθρούς του, να μαθαίνει τη θεωρία της εργατικής τάξης με απλά και κατανοητά λόγια για να συνειδητοποιεί την εκμετάλλευση και το δίκιο του να πάρει αυτή την εξουσία, να ερμηνεύει τα πράγματα αισιόδοξα και όχι μοιρολατρικά, αφού θα πείθεται ότι ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός είναι επίκαιρος, αναγκαίος και άρα και εφικτός, αφού θα του δείχνουμε το δρόμο που θα φτάσουμε εκεί, μέσα από τη Λαϊκή Συμμαχία, όπως αυτή αναλύεται από τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Με συνέπεια και σταθερότητα σε έναν τέτοιο τρόπο δουλειάς, οι ΚΟΒ και ΟΒ θα μπορούν να ανοίγουν δρόμους, θα μπορούν να οικοδομούν, να στρατολογούν τόσο στο Κόμμα όσο και στην ΚΝΕ. Ετσι, η ΚΝΕ θα βοηθιέται επί του πρακτέου από το Κόμμα για να κάνει πράξη αυτό που λέει το 10ο Συνέδριό της και επισημαίνουν οι Θέσεις του 19ου του Κόμματος, δηλαδή να προετοιμάζει με συγκεκριμένα κριτήρια, χωρίς προχειρότητα, πιο αποτελεσματικά και με μαζικούς όρους τη στράτευση νέων στην ΚΝΕ, τη στράτευση των αυριανών μελών του Κόμματος. Η οικοδόμηση της ΚΝΕ έχει καθοριστική συμβολή για το Κόμμα, καθώς από τη μία αποτελεί άμεσο τροφοδότη του Κόμματος (τα μέλη της ΚΝΕ που στη συνέχεια γίνονται μέλη του Κόμματος) και από την άλλη η οικοδόμηση σε ένα χώρο συνεπάγεται διαμόρφωση ανάλογης κατάστασης και όρων για την κομματική οικοδόμηση. Δηλαδή, όχι ένα άθροισμα ανθρώπων, αλλά δυνατό ΚΚΕ - δυνατή ΚΝΕ ικανά να προωθούν το στρατηγικό μας στόχο, να είναι οι πρωτοπόροι, οι οργανωτές, οι διαφωτιστές του χώρου.

Σε αυτόν τον τρόπο δουλειάς καθοριστική πρέπει να είναι η συμβολή των κομματικών μελών που δουλεύουν στην ΚΝΕ, όποια χρέωση και αν έχουν, όποια καθοδηγητική ευθύνη και αν αναλαμβάνουν. Σε αυτό φέρουν ευθύνη και τα καθοδηγητικά όργανα της ΚΝΕ. Κατά πρώτον, για το πώς ασχολούνται σε κάθε φάση με τη βοήθεια αυτού του κομματικού δυναμικού στην ΚΝΕ και κατά δεύτερον κατά πόσο ξεχωρίζουν, συζητάνε, σχεδιάζουν, προετοιμάζουν, και προωθούν οργανωμένα τη στρατολόγηση ΚΝιτών στο Κόμμα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προετοιμασία τους και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δουλειά αυτών των νέων μελών του Κόμματος, στην ΚΝΕ.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΚΚΕ!!!

ΖΗΤΩ ΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ!


Γεωργία Πύθουλα
Μέλος του ΣΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Οι διακηρύξεις ότι το ΚΚΕ είναι μ-λ με στόχο τη δικτατορία του προλεταριάτου, θα ήταν αρκετές αν επρόκειτο σήμερα να το επανιδρύσουμε. Οχι για να καθοδηγηθεί η πάλη μας. Προηγήθηκαν επεξεργασίες, δράση δεκαετιών, πώς η στρατηγική υπηρετείται βάσει μιας τακτικής. Ενα πρόγραμμα οφείλει να περιγράφει και τακτική, συμμαχίες, κρίκους, για την επίτευξη του τελικού σκοπού.

Ενώ στο πρόγραμμα του 15ου, υπήρχε ολοκληρωμένη πρόταση συγκρότησης του ΑΑΔΜ ως μέσου-σκοπού υπηρέτησης της στρατηγικής, κάθε αναφορά απουσιάζει παντελώς όχι μόνο από το νέο αλλά και από τον απολογισμό. Σοβαρή αλλαγή πολιτικής γραμμής, χωρίς να αναφέρεται τι είναι αυτό που δε δικαιώθηκε, ποιες κατευθύνσεις αποδείχτηκαν λαθεμένες. Η ζωή τα απέδειξε λάθος; Παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγω γραμμής ή λόγω μη τήρησης της; Ηταν εγγενείς προγραμματικές ελλείψεις ή παράγοντες αντικειμενικοί; Τίποτα δεν απαντιέται από την ΚΕ που είναι αρμόδια, εφόσον εξαφανίστηκε το ΑΑΔΜ, πώς δουλέψαμε καθένας.

Ορισμένοι μιλούν σαν να μην είχαν να εφαρμόσουν αυτά! Μας δηλώνουν κατάμουτρα ότι τώρα νιώθουν ότι το ΚΚΕ έχει σωστή γραμμή και όποιος αντιτίθεται «είναι οπορτουνιστής, δε θέλει σοσιαλισμό». Σαν να ήταν όμηροι ως τώρα, αιχμάλωτοι πολέμου μιας γραμμής που δεν τους εξέφραζε και ξαφνικά «απελευθερώθηκαν»! Αλήθεια, αυτοί ποια γραμμή εφάρμοζαν; Οι ίδιοι κάνουν υποδείξεις περί επαναστατικότητας, κομμουνιστικών αρχών και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και ταυτόχρονα διαδηλώνουν γραπτώς και προφορικώς περίτρανα ότι το προηγούμενο πρόγραμμα του Κόμματος, τις αρχές, τη δράση και την ιστορία του, την έχουν γραμμένη. Θα είναι ενδιαφέρον να μας εξηγήσουν στον μέλλον πώς γίνεται να είσαι σε ένα ΚΚ, του οποίου το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεις.

Αλλοι λένε αποτέλεσμα ωρίμανσης - συλλογικής συζήτησης. Αλλοι ότι το Κόμμα έχει τώρα πολιτική, «λενινιστικά πιο ορθόδοξη», το Μέτωπο «μπέρδευε», το «αντικαπιταλιστικός» αποδίδει καλύτερα από το «αντιϊμπεριαλιστικός», το «δημοκρατικό» είναι «αταξικό».

Ποια σώματα ήταν αυτά που αποφάσισαν ως «συλλογική επεξεργασία» την αφαίρεση του ΑΑΔΜ από το πρόγραμμα, ώστε η ΚΕ καν να μην αναφέρεται; Υπήρχαν μη «λενινιστικά ορθόδοξες» κατευθύνσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα και δεν είχαμε ενημερωθεί; Αν Μέτωπο, αντιιμπεριαλισμός, δημοκρατία, ως έννοιες «μπέρδευαν», γιατί δεν έγιναν μαθήματα ώστε να «ξεμπερδευτούν» όσοι ένιωθαν τόσο σοβαρές συγχύσεις στη στρατηγική του ΚΚΕ;

Πρόκειται για ζήτημα κομματικής τάξης, απολογισμού σε καθήκοντα αποφασισμένα από 4 Συνέδρια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει ούτε στις Θέσεις ούτε ως ατομικός απολογισμός όλων που μιλάνε ενάντια στο προηγούμενο πρόγραμμα! Τα μέλη του ΚΚΕ πάντως αυτά είχαν να παλέψουν με βάσει τα Συνέδριά τους! Στη θέση 27 μαθαίνουμε για δίλημμα «μεταρρύθμιση ή επανάσταση». Αλήθεια, αυτό το δίλημμα θέταμε; Οχι «με τα μονοπώλια ή με το λαό»; Στη γραμμή της επανάστασης καλούσαμε συσπείρωση; Αυτά τα καθήκοντα καθόριζε το Πρόγραμμα για τα μέλη του Κόμματος;

Το 15ο σωστά καθόρισε την ΑΑΔΜ γραμμή συσπείρωσης. Επιβεβαιώθηκε πλήρως ως πολιτική συμμαχιών και συγκέντρωσης δυνάμεων για την επανάσταση βάσει της εκτίμησης ότι, ενώ αντικειμενικά είναι υπερώριμες οι υλικές προϋποθέσεις περάσματος στον σοσιαλισμό, ο υποκειμενικός παράγοντας δεν είναι. Αναγκαίος πολιτικός συμβιβασμός ώστε να ωριμάσουν οι κινητήριες δυνάμεις της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Με αυτή τη γραμμή δόθηκαν μάχες ενάντια στο ρεφορμισμό και σε δυνάμεις που αντιπαρατέθηκαν στο Κόμμα απορρίπτοντας το Λαϊκό Μέτωπο, κάνοντας δήθεν «αριστερή» κριτική. Είχαμε επιτυχίες στο εργατικό κίνημα, στη νεολαία, την ανάπτυξη της ΚΝΕ, ακόμα και εκλογικά στην τελευταία 15ετία, με πισωγυρίσματα. Αν την εφαρμόζαμε με συνέπεια, Κόμμα και κίνημα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

Σήμερα μπαίνει η ΛΣ. Καμιά σχέση δεν έχει με το Μέτωπο. Είναι επεξεργασία βασικά λαθεμένη -χωρίς ιστορικό προηγούμενο σε μ-λ κόμμα, αν εξαιρεθούν περιθωριακές απόψεις στα ΚΚ (δεκαετίες '20-'30), και πάντως σε αντίθεση με την πείρα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ουσιαστικά είναι διακήρυξη μη συμμαχίας σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, όταν ο τελικός σκοπός προβάλλεται ως αφετηρία-βάση συσπείρωσης, στερώντας κάθε δυνατότητα πολιτικού ελιγμού.

Θέσεις 61-67: μπερδεύονται τα καθήκοντα συνδικάτων-λαϊκών οργανώσεων με τα πολιτικά καθήκοντα του Κόμματος νέου τύπου. Προβάλλεται η αντικαπιταλιστική κατεύθυνση στα αιτήματα, στους σκοπούς του κινήματος, ως προαπαιτούμενο όχι ως στοιχείο ζύμωσης. Απευθύνεται και σε δυνάμεις-μικροϊδιοκτήτες μέσων παραγωγής. Παρόλο που εκτιμάμε ότι δεν κατανοήθηκε ο χαρακτήρας κρίσης-καπιταλισμού, ότι η μεγάλη μάζα ακόμη δε φαντάζεται τη χώρα όχι μόνο εκτός ΝΑΤΟ-ΕΕ αλλά ούτε καν χωρίς ευρώ, ότι το σύστημα καταφέρνει ακόμη να χειραγωγεί μάζες, ότι ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός.

Η ΑΑΔ γραμμή ήταν αποτέλεσμα επιστημονικών αναλύσεων δεκαετιών στο κομμουνιστικό κίνημα για τον ιμπεριαλισμό. Υπολογίζονταν βασικοί νόμοι που διέπουν τη διαδικασία ωρίμανσης-πολιτικοποίησης της συνείδησης και καθορίζουν την κομμουνιστική δουλειά σε συνθήκες, όπου εργατική τάξη και λαός -λόγω θέσης, ρόλου στην παραγωγή και «αντεστραμμένου» τρόπου επαφής με αυτή- αδυνατούν διά της επιφοίτησης να κατανοήσουν το πολιτικό πρόβλημα. Βοηθούσε να ανυψωθεί ο υποκειμενικός παράγοντας, να συνειδητοποιήσει την ιστορική του αποστολή, με συμμετοχή στο κίνημα, σύγκρουση με μονοπώλια-ιμπεριαλισμό, ταυτόχρονη επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών μέσα από την δουλειά του Κόμματος. Προέβλεπε σχέδιο δράσης για όλα τα ζητήματα. Θεωρούσε πρωτεύουσα την ιδεολογική πάλη με την αστική - μικροαστική ιδεολογία. Σήμερα αυθαίρετα αυτά θεωρούνται «πάλη που μπερδεύει».

Δόθηκαν μάχες αν η «αντικαπιταλιστική συσπείρωση» στο στάδιο του ιμπεριαλισμού βοηθά ή όχι τη συνείδηση της εργατικής τάξης και την ανάπτυξη των συμμαχιών της. Εκτός αν εκτιμάμε ότι λόγω επιδείνωσης στη ζωή του λαού, εξαλείφθηκε η ανάγκη πολιτικής διαφώτισης και η αντικαπιταλιστική συνείδηση ωριμάζει αυτόματα. Δε δίνεται ούτε ένα παράδειγμα: ποιο ΚΚ με αυτήν τη γραμμή κατάφερε να εκπληρώσει την αποστολή του και σε ποια χώρα;

Θέση 66: Η ΚΕ θέτει ζήτημα για κάθε περίπτωση διαμόρφωσης οργάνων με κόμματα - συστατικά μέλη; π.χ. ΕΑΜ; Και εκεί συγκρούστηκε η ίδρυση με την αυτοτέλεια ή αυτή απειλήθηκε από το πώς δράσαμε;

Μέσα στη ΛΣ δε θα γίνεται αντιπαράθεση απόψεων προσώπων, αλλά μεταξύ κομματικών θέσεων, ακόμη και αν οι συμμετέχοντες κρύψουν την κομματική τους ιδιότητα.

Θέσης 62: Ποιος άλλος θα μπορούσε να πάρει τα όργανα εκτός από το ΚΚΕ; Το πρόβλημα θα εντοπιζόταν όχι στις κορυφές αλλά στη βάση που:

ή θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη στις δυνάμεις Κόμματος-οπαδών, ίσως όχι όλης της εκλογικής επιρροής

ή θα είναι μάζες εργατικές-λαϊκές που πολύ πιθανά δε θα ταυτίζονται με την ηγεσία, καθώς θα αποτελούν κοινωνικό μέτωπο με πολιτικοϊδεολογικές διαφορές εσωτερικά. Ομως εδώ δεν επιβάλλεται σιωπητήριο αλλά μάχη για το κέρδισμά τους, όπως λέγαμε στο ΑΑΔΜ.

Το ΚΚΕ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου. Αυτό δικαιώθηκε.


Γιώργος Κορίτσας
ΚΟΒ Τροφίμων Χαλκίδας

Προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη στιγμή!

1. Oι Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο του ΚΚΕ επιβεβαιώνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα επαναστατικό που αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης στην κοινωνική εξέλιξη. Σταθερά προσανατολισμένο στην ταξική πάλη, τη σοσιαλιστική επανάσταση, τη δικτατορία το προλεταριάτου.

Ενα κόμμα που ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, που στο έδαφος συνεχών αγώνων ενάντια στα μονοπώλια θα κατακτήσει την εργατική λαϊκή εξουσία και θα οικοδομήσει το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Χωρίς ενδιάμεσα στάδια και με πίστη για τη δυνατότητα επανάστασης σε μια χώρα. Kόμμα χωρίς συγχύσεις, ξεκάθαρο. Που έχει δουλέψει σε ικανοποιητικό βαθμό επιμέρους πλευρές της εργατικής Λαϊκής Εξουσίας από τις κινητήριες δυνάμεις και τις θεμελιακές αρχές συγκρότησης της σοσιαλιστικής εξουσίας μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων εξουσίας και τη σχέση του ΚΚΕ με αυτές.

Ενα κόμμα που ξέρει να συνδυάζει τη σοσιαλιστική προοπτική, την πολιτική του Πρόταση, την Πρόταση διεξόδου από την κρίση με τον αγώνα για να πάρουν μια ανάσα οι εργαζόμενοι.

Είναι πολύ δύσκολο να βρεις τομέα που το ΚΚΕ να μην έχει προτάσεις για την ανακούφιση των εργαζομένων. (Για τους εργάτες, τους άνεργους, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τους μετανάστες, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την ακρίβεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ναρκωτικά, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ενέργεια, τις συγκοινωνίες, την αντισεισμική θωράκιση, τα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα κ.ά.).

2. Η καπιταλιστική κρίση καλά κρατεί. Ο πόλεμος δεν αποκλείεται. Απεναντίας η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η γειτονιά μας , το Αιγαίο, βράζει (ΑΟΖ, πετρέλαια, φυσικό αέριο, πετρελαϊκοί δρόμοι, γκρίζες ζώνες, προκλήσεις της Τουρκίας). Και η κρίση και ο πόλεμος, ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες, μπορούν να οδηγήσουν στην επαναστατική κατάσταση.

Το ζήτημα για μας είναι πώς προετοιμαζόμαστε σήμερα γι' αυτό. Σήμερα που δεν είναι επαναστατική κατάσταση.

Γιατί και η προετοιμασία, όταν βάζει στόχους ανατροπής, βοηθά η σχετική αδυναμία να μετατραπεί σε απότομη στη λειτουργία της αστικής εξουσίας ( οι πάνω να μην μπορούν και οι κάτω να μη δέχονται την εκμεταλλευτική εξουσία).

Ας πάρουμε ως παράδειγμα μια ΚΟΒ χωριού, που ναι μεν υπάρχει το εργατικό στοιχείο κυριαρχούν όμως οι μισοπρολετάριοι. Τα περισσότερα κομματικά μέλη έχουν πάνω από μια επαγγελματική ιδιότητα. Και εργάτης και αγρότης ενδεχόμενα και αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας.

Σήμερα, βέβαια, με αφορμή την καπιταλιστική κρίση προλεταριοποιούνται βίαια. Σε λίγο καιρό δεν θα 'χουν τίποτα να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους. Αρα περιττεύουν τα αμυντικά αιτήματα. Στην ημερησία διάταξη μπαίνει η αλλαγή της εξουσίας. ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κι όχι αναδιανομή πλούτου που προτείνουν οι οπορτουνιστές

Τι σημαίνει όμως προετοιμασία - πιο συγκεκριμένα - μιας τέτοιας ΚΟΒ για τη μεγάλη στιγμή που θα 'ρθει;

Σημαίνει διείσδυση στον περίγυρό της (στο χωριό ) με στόχο να δημιουργηθεί γύρω από την ΚΟΒ μια πρωτοπορία εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ - νεολαίων - γυναικών που θα δραστηριοποιείται μαζί με την ΚΟΒ. Μια ομάδα ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμη.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει και τα κομματικά μέλη να πιστέψουν ότι μπορεί να γίνει. Αν το πιστέψουν τότε θα το σχεδιάσουν ξεκινώντας πρώτα από την καταγραφή του περίγυρου και προχωρώντας σε συζήτηση μαζί τους π.χ. με τους οικοδόμους για το πώς θα ζουν σε μια εργατική λαϊκή εξουσία, που κουμάντο θα κάνoυν και ο ίδιοι με τους άλλους εργαζόμενους, αλλά και το τι σημαίνει για την ανακούφισή τους αν π.χ. προχωρήσει η υλοποίηση της αντισεισμικής θωράκισης.

Με τους αγρότες συζήτηση για τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που θα συνενώσει την αγροτιά, που ενταγμένος στον Κεντρικό Σχεδιασμό και με εργατικό έλεγχο, στα πλαίσια μιας Λαϊκής Οικονομίας, με τη στήριξη κρατικών επιχειρήσεων, θα εφοδιάζει τους συνεταιρισμούς με ό,τι χρειάζεται η καλλιέργεια και η εκτροφή ζώων, θα παράγει υγιεινά προϊόντα σε τιμές που συμφέρουσες για το λαό που θα καταναλώνει.

Με τους επαγγελματίες του χωριού στη βάση: Πότε είναι καλύτερα για έναν επαγγελματία; Τώρα που από την αναδουλειά «χτυπά μύγες»; Που τον κυνηγούν οι επιταγές και σε πολλές περιπτώσεις και τα νοίκια; 'Η στο σοσιαλισμό που με το λαϊκό συνεταιρισμό και την κρατική στήριξη θα 'χει τη δουλειά του, το μισθό του, το σπίτι του, την περίθαλψή του (δική του και των παιδιών του), τη μόρφωση και την εξασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών του;

Η συγκρότηση μιας τέτοιας ομάδας, ενός τέτοιου «περίγυρου» θα βοηθήσει: στη Λαϊκή Συμμαχία, στη συγκρότηση Λαϊκών Επιτροπών, στη συγκέντρωση δυνάμεων ιδιαίτερα νέων σε ηλικία και γυναικών, στη βελτίωση της λειτουργίας των μαζικών φορέων π.χ. του αγροτικού συλλόγου, στην επιτυχία των ταξικών αγώνων (κινητοποιήσεις , συλλαλητήρια), στον εντοπισμό των διαθέσεων των ανθρώπων, στις στρατολογίες, στη βοήθεια στην ΚΝΕ, στην απόκρουση του αντικομουνισμού, του οπορτουνισμού, στην ανάπτυξη της πολιτικής - ιδεολογικής αλλά και θεωρητικής δουλειάς (για να ενημερώσεις, να εκλαϊκεύσεις, πρέπει να ξέρεις), στη συνειδητοποίηση ολοένα και από περισσότερο κόσμο ότι αν το ΚΚΕ συμφωνούσε σε «αριστερή» κυβέρνηση σήμερα ή θα ψήφιζε αντιλαϊκά μέτρα όπως η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη ή θα προσπαθούσε να δικαιολογήσει την αλλαγή (όχι κατάργηση) του μνημονίου, την παραμονή του χαρατσιού και θα εκθείαζε την αμερικάνικη πολιτική του Ομπάμα μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα. Αλλωστε το παράδειγμα της Κύπρου δικαίωσε τη στάση του ΚΚΕ.

Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να προτάξει μια ΚΟΒ αυτή τη δουλειά από άλλες αφού πολλές από τις άλλες εξαρτώνται από το σχεδιασμό και την υλοποίηση του σημαντικού αυτού καθήκοντος.

Οπως επίσης και οι καθοδηγητές θα πρέπει όχι μόνο να επιμείνουν αλλά και να βοηθήσουν στην πράξη με κάθε τρόπο για τη συγκρότηση αυτών των ομάδων. Και αυτή η δουλειά θέλει καταγραφή, μελέτη - γνώση της Πολιτικής Πρότασης, συζητήσεις, συνεργασίες, συσκέψεις, τακτικές ενημερώσεις για τις πολιτικές εξελίξεις.

Θέλει δουλειά μελετημένη και σε καθημερινή βάση, βοήθεια συγκεκριμένη, με επιμονή και πείσμα π.χ. δεν ησυχάζει ο καθοδηγητής αν σε μια ΚΟΒ δεν γίνει κατανοητή η σημασία αυτής της δουλειάς, αν δε γίνει ο σχεδιασμός κι αν δεν αρχίσει να υλοποιείται. Η βοήθεια θα 'ναι δυο φορές χρειαζούμενη αν κάπου φρακάρει το πράγμα. Θα 'ναι καθοριστική για τη συνέχεια. Μπορεί να γίνει! Γιατί π.χ. μια ΚΟΒ που υπερκαλύπτει το πλάνο της στην Οικονομική Εξόρμηση, που κάνει στρατολογίες που στήνει ΟΒ της ΚΝΕ που κάνει μια σχετική ενημέρωση στον κόσμο του χωριού να μην μπορεί να προχωρήσει και σ' αυτό το καθήκον;

Σημαντικά, ίσως και καθοριστικά, θα βοηθήσει το προσωπικό παράδειγμα του στελέχους (γραμματέας ΚΟΒ, μέλος της Τομεακής Επιτροπής). Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πρώτος στη διακίνηση του «Ρ», πρώτος και μπροστά στις κινητοποιήσεις, πρώτος στις στρατολογίες, πρώτος στο σχεδιασμό, πρώτος στην υλοποίηση. Πρώτος και μπροστά παντού.


Ηλίας Βουλβούλης
ΚΟΒ Αγιάσου - Λέσβος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ