ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /40
Σχετικά με τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Οι θέσεις του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ δείχνουν καθαρά τα βήματα ωρίμανσης που έχουν γίνει στις θεωρητικές επεξεργασίες του Κόμματος στηριγμένες πάνω στο έδαφος του μαρξισμού-λενινισμού και την αντιστοιχία τους με την πρωτοπόρα δράση μας στους εργασιακούς χώρους, στο κίνημα. Τις προσπάθειες να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα χρόνια προβλήματα στη δουλειά μας μπροστά στις οξυμένες υλικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο σύστημά μας. Απαντάνε στις διάφορες οπορτουνιστικές θεωρίες που χαρακτηρίζουν την πρότασή μας σαν μια μακρινή δευτέρα παρουσία.

Θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένα σημεία. Σημαντική είναι η εμπειρία που έρχεται από το συνδικαλιστικό κίνημα στην Θέση 28 σε σχέση με τα όρια της συνδικαλιστικής πάλης σε συνθήκες που το κίνημα στη χώρα είναι πίσω. Μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι απογοητευμένο από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και ακόμα περισσότεροι αντιλαμβάνονται τους συνδικαλιστές σαν διαμεσολαβητές που θα τους λύσουν τα προβλήματά τους χωρίς να παίρνουν μέρος σταθερά στη δράση, μετά από μια σύντομη συμμετοχή σταματάνε να δραστηριοποιούνται ή έχουν σποραδική συμμετοχή. Εδώ φαίνεται έντονα η χρόνια επιρροή του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε συνδυασμό με τον εφησυχασμό που δημιούργησαν οι κατακτήσεις του κινήματος τα χρόνια μετά την αντεπανάσταση αλλά και ίσως και η δική μας, λανθασμένη σε ορισμένα σημεία, δουλειά στα σωματεία. Στο σήμερα απαιτείται πιο έντονη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση και κυρίως ουσιαστική δουλειά από τα κάτω στα σωματεία. Να μη μένουμε σε μια διαδικασία ψηφοφορίας κάθε 3 χρόνια. Να στοχεύουμε στους κύριους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα κάθε περιοχής. Αυτοί δίνουν τον τόνο και τραβάνε μπροστά ή πίσω τους υπόλοιπους.

Οσον αφορά το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα το ζήτημα είναι να δημιουργηθεί ένας διακριτός πόλος που θα αντιπαλεύει τις οπορτουνιστικές αυταπάτες. Σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η δημιουργία της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης. Βέβαια, κάτι τέτοιο για να πάρει ουσιαστική υπόσταση και να φτάσει να γίνει κυριαρχικός χρειάζονται πρώτα από όλα έμπρακτα παραδείγματα ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να κατακτηθεί επαναστατικά τον 21ο αιώνα.

Βασικότατη είναι η επιμονή στις θέσεις για στρατολογία με ταξικά κριτήρια και προσανατολισμό στους κομβικούς τομείς της οικονομίας. Το ΚΚΕ είναι το πιο πρωτοπόρο κομμάτι των εργατικών λαϊκών στρωμάτων της Ελλάδας, ποτέ δεν έχασε αυτό το δέσιμο του και την επαφή του μέσα στις σκληρές ταξικές μάχες που πρωταγωνίστησε για αυτό και δεν έχασε και τον προσανατολισμό του παρά τις όποιες ταλαντεύσεις. Οσο αυτός ο χαρακτήρας ενισχύεται τόσο πιο πολύ θα ανοίγει ο δρόμος για τη βαθύτερη υλοποίηση της γραμμής μας.

Στην νεολαία είναι πολύ πιο επιτακτικός ο προσανατολισμός με ταξικά κριτήρια. Για να μπορέσει η σύνθεση της ΚΝΕ να γίνει εργατική δεν είναι εύκολη διαδικασία, χρειάζεται δουλειά σχεδιασμένη. Εχουμε όμως τις δυνατότητες να ανοίξουμε το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα και όχι σε κάποια χρόνια. Εμπόδιο σε αυτό είναι πολλές φορές ο ρουτινιάρικος τρόπος που δρούμε, ο τρόπος που βοηθάνε ουσιαστικά τα παραπάνω όργανα σε αυτό το καθήκον, η κοινωνικοταξική σύνθεσή τους (όπως και της οργάνωσης συνολικά). Οπότε εδώ έχει ακόμα πιο πολύ σημασία η καθοδήγηση και βοήθεια των κομματικών οργανώσεων.

Τον κόσμο γύρω μας δεν τον κερδίζουμε με την πρωτοπόρα πολιτική μας μόνο αλλά κυρίως με την πρωτοπόρα δράση μας στο χώρο μας σαν οργανωτές αγώνων, με την αταλάντευτη στάση μας, το προσωπικό μας παράδειγμα, την στάση ζωή μας. Οι εργαζόμενοι βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα μέσα από την καθημερινή τους εμπειρία οπότε μέσα από τους αγώνες και το οργανωμένο κίνημα μαθαίνουν να δουλεύουν συλλογικά, να διεκδικούν και να αμφισβητούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων βάσει του προσανατολισμού που δίνουμε στο κίνημα. Δεν ελέγχουν πρώτα το αν διεκδικούμε σοσιαλισμό ή μεταβατικό πρόγραμμα, πείθονται για την αλήθεια τον λόγων μας γιατί μαθαίνουν να μας αναγνωρίζουν σαν καθοδηγητές τους μέσα από την καθημερινό αγώνα και γιατί αυτή πατάει στην πραγματικότητα.

Το μέλος της ΚΝΕ λοιπόν πρέπει να έχει και στάση ζωής τέτοια που να συνάδει της ιδιότητάς του και του μελλοντικού τίτλου του μέλους του ΚΚΕ που θα αποκτήσει. Πάει πίσω το καθήκον να προσελκύσεις και να εντάξεις στις γραμμές σου νέους που δυσκολεύονται πραγματικά στην ζωή τους, που είναι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ή εργαζόμενοι φοιτητές από τους οποίους θα ζητήσεις να απεργήσουν και να ριψοκινδυνεύσουν την στιγμή που μερίδα των συντρόφων γύρω τους όχι μόνο δεν έχουν μπει στη διαδικασία να δοκιμαστούν ουσιαστικά αλλά με τη στάση ζωής τους μάλλον μια φοιτητο-ευκολία στον αγώνα εκφράζουν και ανακολουθία ανάμεσα σε λόγια και έργα. Οχι πως πρέπει να απολογηθεί κανείς επειδή η ζωή του τα έφερε πιο καλά από άλλους αλλά πρέπει να αντιλαμβανόμαστε όλοι μας το μερίδιο της ευθύνης που φέρουμε. Περισσότερη επεξεργασία χρειάζεται και για το πώς θα αναπτύξουμε ουσιαστική δράση σε εργαζόμενους νεολαίους, φοιτητές ή μη που δουλεύουν σποραδικά, σε ανασφάλιστη εργασία, με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, λίγες φορές τη βδομάδα, για το πώς μπορούν να αναπτύξουν πιο ουσιαστική δράση στην οργάνωση των εργαζόμενων γύρω τους χωρίς να μένουμε μόνο στα τυπικά.

Τέλος, σαν σημείωση σχετικά με κάποιες έννοιες που πιάνονται στο κείμενο. Η αλληλεξάρτηση των ιμπεριαλιστικών χωρών στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και η μεταξύ τους εξάρτηση (Θέση 72) αλλά και η τακτική που έχουμε αναπτύξει στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, πέρα από την αρθρογραφία στην ΚΟΜΕΠ και στο «Ριζοσπάστη» μπορούν να αναπτυχθούν και σε κάποια μπροσούρα που θα αναλύει τις επεξεργασίες μας και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτές σε σύγκριση και με τις κατευθύνσεις που μπήκαν στο κομμουνιστικό κίνημα παλαιότερα.


Νέστορας Τσιβράς
ΝΟ Ξάνθης της ΚΝΕ

Οπου λεφτά υπάρχουν

Στις Θέσεις για το 19o Συνέδριο του ΚΚΕ τίθενται πάρα πολλά ζητήματα. Σημαντικά όπως ο προσανατολισμός του στην εργατική τάξη, η έμφαση που πρέπει να δοθεί στη νεολαία, η ανάγκη να ενταχθούν μαζικά μετανάστες στο κίνημα, η δράση για να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός, να εκφραστεί διεθνιστική αλληλεγγύη, να εκδηλωθεί ο γνήσιος πατριωτισμός σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης, ενδεχόμενος πόλεμος να μετατραπεί σε ευκαιρία της εργατικής τάξης να αντεπιτεθεί. Στις Θέσεις αναλύεται ο ρόλος της εργατικής τάξης και η Λαϊκή Συμμαχία.

Γι' αυτό μεταφέρω την εξής πτυχή της πραγματικότητας στον προσυνεδριακό διάλογο. Τα μονοπώλια έχουν έναν ακόμη σύμμαχο εναντίον των εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων. Τις προηγούμενες δεκαετίες στρατολογήθηκαν εξαγοραζόμενοι εκατοντάδες χιλιάδες με ρουσφέτια, κομματικούς διορισμούς στο Δημόσιο, προνομιακές προαγωγές, μισθούς και επιδόματα χωρίς δουλειά, πρόσβαση στη διαφθορά, ειδικές επιδοτήσεις και άλλους τρόπους. Κυρίως επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο, πέτυχε το κεφάλαιο τη σύσταση ενός μηχανισμού από τμήματα εργαζομένων και μικροαστών ορκισμένων να το υπηρετούν μέχρι την τελευταία σύνταξή τους.

Δεν αναφέρομαι σε κάποιον κλάδο εργαζομένων, του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, αλλά σε έναν στρατό συγκεντρωμένο κυρίως στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ, τα Πανεπιστήμια, τα Σώματα Ασφαλείας, τη Δικαιοσύνη, πρόσφατα τις ΜΚΟ, ενώ υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία γενικότερα. Πρόκειται για μια μεγάλη μειοψηφία, χρήσιμη στο σύστημα για τον έλεγχο του λαού. Χρησιμοποιήθηκε για να απαλλαγούν οι καπιταλιστές από την αγωνιστική παράδοση που μας κληροδότησαν το ΕΑΜ, o ΕΛΑΣ, ο Δημοκρατικός Στρατός, κάτι που δεν επιτεύχθηκε ούτε με τις εξορίες, τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, τη στρατιωτική δικτατορία.

Δεν πρέπει να υποτιμάμε αυτόν τον παράγοντα σήμερα, γιατί επιτίθεται ανελέητα στην εργατική τάξη και το Κόμμα. Οι πιο βολεμένοι αποδεικνύονται πιο Πάγκαλοι και από τον Πάγκαλο σε προθυμία να αναπαράξουν αντικομμουνισμό, όπως με αφορμή τα οικονομικά του ΚΚΕ ή τη συχνότητα του «902» τώρα.

Επίσης, με το παράδειγμα και την οικονομική τους επιβίωση, αν όχι ευμάρεια, καθίστανται παράγοντας αντιδραστικοποίησης του λαού, μάχονται τον ταξικό χαρακτήρα που προσδίδουμε στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στήριξαν τα μέτρα των τελευταίων κυβερνήσεων, με συνθήματα τύπου «όλοι ίδιοι είναι», «έξω τα κόμματα», «έξω τα συνδικάτα». Πρόβαλλαν «αυθόρμητα» την επιδίωξή τους να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους στην ελπίδα που έχει ο λαός να ανακουφιστεί. Παράλληλα πρωτοστάτησαν στην υπεράσπιση της ΕΕ απειλώντας με τον κίνδυνο να χαθούν οι καταθέσεις, να χρεoκοπήσει η χώρα.

Επειδή αυτοί οι οπαδοί του συστήματος έχουν ως μοναδικό τους γνώμονα το προσωπικό μικροσυμφέρον, χρησιμοποιούνται σε ελιγμούς για να εγκλωβιστεί κόσμος που σκέφτεται και θα μπορούσε να αγωνιστεί ή αγωνίζεται, η πλειονότητα δηλαδή του λαού που δεν ακολουθεί το ΚΚΕ.

Εγιναν η κρίσιμη μάζα σε αποφασιστικές στιγμές, όπως ήταν η μαζική μετακίνηση οργανωμένων του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας στους εργαζόμενους ρεύμα υπέρ του υποτιθέμενου μικρότερου κακού που αντιπροσώπευε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το 2009 υπέρ του ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνοντας δυναμική που ενίσχυσε την προσδοκία για προοδευτικές αλλαγές σε ανθρώπους που αισθάνονται αριστεροί και τάση η νεολαία να βασίζεται σε λύσεις με τη χώρα εντός της ΕΕ, χωρίς την προοπτική ανατροπής του συστήματος.

Επηρεάζουν το λαό σε αντικομμουνιστική κατεύθυνση, γι' αυτό ενισχύθηκε η Χρυσή Αυγή από κόσμο που θέλει να αντιδράσει στην κυρίαρχη πολιτική. Κάποιοι εξάλλου ευνοήθηκαν από την κατοχή ακόμα, από τους ναζί, μετά με τη νίκη του ιμπεριαλισμού, με τη δικτατορία. Προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της μεταπολίτευσης, συνήθως αποκομίζοντας όφελος, τώρα τους έπληξε η κρίση και γύρισαν στις παλιές τους αγάπες που ποτέ δεν ξέχασαν.

Αυτός ο μηχανισμός επηρεάζει τις συνειδήσεις της νέας γενιάς, γιατί εκτός της γενικότερης παρουσίας του στην κοινωνία, κατέχει σημαντικές θέσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι οι αντεξουσιαστές που μας εγκαλούν για συστημικότητα.

Βάσει των παραπάνω κρίνω ανεπαρκείς τις Θέσεις, με τις οποίες γενικά συμφωνώ, και την επιχειρηματολογία του Κόμματος ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη Θέση 21 γίνεται αναφορά στην εργατική αριστοκρατία, περιορισμένη όμως χωρίς πιο συγκεκριμένη ανάλυση και στοιχεία. Προτείνω να εμπλουτιστούν και να επικαιροποιηθούν οι Αποφάσεις και η επιχειρηματολογία για το συγκεκριμένο θέμα.

Να μην παρακάμπτουμε το πώς στηρίζεται η πλουτοκρατία, στο όνομα του να μην υποβαθμίσουμε το αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο της ταξικής πάλης. Οχι επειδή συκοφαντούνται δημόσιοι υπάλληλοι, οι αγρότες, διαδοχικά όλος ο λαός για να διχαστεί και να διευκολυνθεί το ξεπούλημα, να μη δώσουμε την απαιτούμενη σημασία. Ετσι θα βοηθήσουμε να προκύψουν τα σωστά συμπεράσματα.

Τον πλούτο τον έχουν ιδιοποιηθεί τα μονοπώλια, τα οποία ευθύνονται και για το δημόσιο χρέος, δεν ανεχόμαστε όμως τους πληρωμένους να χειραγωγούν το λαό που υποφέρει. Ασχολούμαστε εμείς. Δεν φοβηθήκαμε το λαό και την αλήθεια, έχουμε το δίκιο για να μιλήσουμε με θάρρος. Ακόμα και αν τα σαλόνια απλωθούνε στην αυλή της αστικής τάξης, με αποτέλεσμα να μην χωράνε πια τόσοι αυλικοί για να υπερασπιστούν το σύστημα, η εξαγορά θα παραμείνει τρόπος προστασίας της εξουσίας των καπιταλιστών.

Κλείνω εκφράζοντας την αισιοδοξία μου ότι ο λαός τελικά θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια για να σταματήσει την εξαθλίωση, την απαξίωση της εργατικής δύναμης, την αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τη μετατροπή της χώρας σε φυλάκιο για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του καπιταλισμού, το σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό.

Οι λαοί θα νικήσουν.

Οσα dislike και να γίνουν.


Φοίβος Καπερώνης
ΟΒ Παγκρατίου - Γούβας της ΚΝΕ

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Οι λενινιστικές αρχές της κομματικής καθοδήγησης είναι αντικειμενικά θέσεις που καθορίζουν σ' ένα μεγάλο βαθμό και τις μεθόδους δράσεις των επαναστατικών κομμάτων «κομμουνιστικών».

Οι θέσεις αυτές αποτελούν κτήμα ιδιαίτερα για το ΚΚΕ. Να ρίξουμε μια ματιά στους λόγους των κυβερνητικών εκπροσώπων την τελευταία τριετία, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε μια σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής της αστικής εξουσίας. Υπάρχουν απίστευτες προκλήσεις απέναντι στο λαϊκό κίνημα, μια ανοιχτή κατάπνιξη σε ό,τι έχει κερδηθεί μέχρι σήμερα. Να το σταματήσουμε λοιπόν αυτό; Θέλουμε εμείς οι κομμουνιστές; Σίγουρα Ναι! Μπορούμε; Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις Ναι! Μας έχουν σε μια πρωτοφανή κατάσταση «ψυχολογικού πολέμου». Εχουν δημιουργήσει τέτοιο κλίμα βίας και τρομοκρατίας αλλά και οικονομικού εκβιασμού που σίγουρα έχουν καταφέρει να αποσταθεροποιήσουν αρκετά λαϊκά στρώματα από τον αγώνα, αφού το μόνο που τους νοιάζει είναι η εδώ και τώρα επιβίωση της οικογένειάς τους και του εαυτού τους.

Να κάνουμε πρώτα και κύρια βήματα για την οργάνωση του αγώνα, του κάθε αγώνα. Από μια απεργία σε εργοστάσιο ως μια πικετοφορία σε μια λαϊκή γειτονιά. Οι λαϊκές επιτροπές παίζουν σπουδαίο ρόλο και σε αυτή την οργάνωση, καθοριστικό και πρωτοπόρο πλέον. Οι συμμετέχοντες να είναι υπεύθυνοι και να λειτουργούν συνειδητά στην επιτυχία, σ' ό,τι τους ζητηθεί. Να έχουν σωστή δικαιολογία όταν δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας αυτό που τους ζητήθηκε. Οι ΚΟΒ να σφύζουν από μέλη αλλά και από τους οπαδούς του Κόμματος. Οι εξορμήσεις να έχουν απόλυτη επιτυχία. Κάθε φορά να μπορούμε ένα έχουμε μια μεγαλύτερη δυναμική απ' ό,τι στην προηγούμενη. Πόρτα πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο πρέπει να το πετύχουμε αυτό!

Σε κάθε φάση του αγώνα θα πρέπει να υπάρχει ωριμότητα και αποφασιστικότητα. Στις δύσκολες αυτές συνθήκες αυτό που μπαίνει στο μυαλό του καθένα από εμάς είναι η οργάνωση της πάλης αλλά και της αντεπίθεσης απέναντι στην καταστολή και την κυβερνητική τρομοκρατία.

Ολοκληρώνοντας αγαπητοί φίλοι και σπουδαίοι σύντροφοι θα έλεγα ότι: η συνεπής εφαρμογή των μαρξιστικών λενινιστικών θέσεων και κανόνων, η ύπαρξη ενός επαναστατικού προγράμματος -να μην ξεχνάμε ότι είμαστε επαναστατικό κόμμα- η εμπειρία που αποκτιέται μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο δημιουργούν τους όρους για ουσιαστική ιδεολογική πολιτική οργανωτική ενότητα του ΚΚΕ.


Στέλιος Σπηλιόπουλος
Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ