ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μύλος για τα λαϊκά συμφέροντα και το «σχέδιο Β»

«Αλέθει» τα αποθεματικά των Ταμείων και το δημόσιο πλούτο για να σωθούν οι τράπεζες

Ουρές σχηματίστηκαν και χτες έξω από καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ οι φήμες ότι κλείνει, έβγαλαν το απόγευμα τον κόσμο στο δρόμο
Ουρές σχηματίστηκαν και χτες έξω από καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ οι φήμες ότι κλείνει, έβγαλαν το απόγευμα τον κόσμο στο δρόμο
Στο απόγειό τους βρέθηκαν χτες τα παζάρια ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση, τους εταίρους της στην ΕΕ και τη Ρωσία, για τη διαχείριση της κρίσης, με αιχμή τους πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου του Γιούρογκρουπ από την κυπριακή Βουλή.

Το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου, που συνεδρίασε χτες το πρωί, κατέληξε σε «συμβιβαστική πρόταση» για τη δημιουργία ενός «Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης», προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 5,8 δισ. ευρώ, τα οποία, με βάση την απόφαση του Γιούρογκρουπ, προβλέπονταν να βρεθούν από την επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων.

Η πρόταση πήρε τη μορφή νομοσχεδίων, τρία από τα οποία κατατέθηκαν αργά χτες βράδυ στη Βουλή και θα συζητηθούν σήμερα, με τη μορφή του κατεπείγοντος. Τα τρία νομοσχέδια, που συγκροτούν το «σχέδιο Β» της κυπριακής κυβέρνησης, αφορούν τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την «εξυγίανση των τραπεζών».

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, «το ΕΤΑ έχει σκοπό να χρηματοδοτεί και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, να προωθεί και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας».

Οι πόροι του συγκεκριμένου ταμείου «θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα, χρεόγραφα, αξιόγραφα και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα».

Ομόλογα -σύμφωνα με πληροφορίες- θα κληθούν να αγοράσουν τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και οι ημικρατικοί οργανισμοί. Πρόκειται δηλαδή για Ταμείο που θα τιτλοποιήσει, κατά κύριο λόγο, τη δημόσια περιουσία και τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, στο όνομα του να σωθούν οι τράπεζες. Στην αγορά ομολόγων θα συμμετέχουν, όπως όλα δείχνουν, και τα ασφαλιστικά ταμεία με τα αποθεματικά τους, όπως έγινε και στην Ελλάδα με το PSI, όπου μάλιστα η συμμετοχή τους ντύθηκε με τον μανδύα της «εθελοντικής» προσφοράς για το «εθνικό συμφέρον».

Δεδομένο το «κούρεμα» καταθέσεων

Οσον αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προβλέπει την κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, όπως αυτή που ισχύει στην Κύπρο τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, καθώς και την ανάθεση εξουσιών στον υπουργό Οικονομικών ή τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για να παίρνουν περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων, με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να εμποδιστεί η μαζική απόσυρση κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες.

Η τρίτη πρόταση που θα τεθεί προς έγκριση αφορά την εξυγίανση των τραπεζών, με αιχμή τη Λαϊκή Τράπεζα (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ) κατά τα πρότυπα των «εξυγιάνσεων» που έγιναν και στην Ελλάδα με την ΑΤΕ και το ΤΤ. Πέρα από τη συνεδρίαση της Βουλής, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί, σήμερα θα γίνει και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεδρίασε χτες έκτακτα το Γιούρογκρουπ με τηλεδιάσκεψη και κάλεσε την κυβέρνηση της Κύπρου να παρουσιάσει όσο το δυνατό συντομότερα ένα νέο σχέδιο - πρόταση, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το «πρόγραμμα αναδιάρθρωσης».

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα και «θα σέβεται τις παραμέτρους που είχε καθορίσει νωρίτερα το Γιούρογκρουπ», στις οποίες περιλαμβανόταν το κούρεμα των καταθέσεων, που απέρριψε η Κυπριακή Βουλή. Ταυτόχρονα, το Γιούρογκρουπ σημειώνει τη «σημασία» της εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, δείχνοντας ότι το όποιο τέλος θα επιβληθεί πάνω από αυτό το ποσό.

Σύμφωνα με τον Πανίκο Δημητριάδη, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει «πρόγραμμα στήριξης» της κυπριακής οικονομίας. Μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επανέλαβε την πρόταση για αναζήτηση λύσης εκτός των πλαισίων της τρόικας, χαιρετίζοντας ως μικρό βήμα τη συμφωνία για το Επενδυτικό Ταμείο που συμφωνήθηκε. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, για «ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα», όπως είπε, ζητώντας αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Συνεχίζονται τα παζάρια στη Μόσχα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, παρέμεναν και χτες στη Μόσχα, όπου συνεχίζονται οι συνομιλίες, για «ρωσική βοήθεια», παράλληλα με την εξέλιξη της Συνόδου Ρωσίας - ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ, στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα και όχι σε ένα νέο δάνειο.

Ο Μιχ. Σαρρής εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος λέγοντας ότι η χτεσινή νύχτα αναμενόταν μακρά, στη Μόσχα, λέγοντας ότι υπάρχει θέληση από τη ρωσική κυβέρνηση να βοηθήσει και ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την κυπριακή πλευρά. Στο τραπέζι «έπεσαν» και τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου σαν αντάλλαγμα προς την όποια ρώσικη «βοήθεια», με τη Ρωσία να σκληραίνει τη στάση της και τον Ντ. Μεντβέντεφ να υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα, καθώς «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία».

Χτες, εξάλλου, η ρωσική τράπεζα VTB ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά οποιασδήποτε τράπεζας στην Κύπρο, καθώς οι δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση και χρειάζονται εξυγίανση με τη μορφή οικονομικής βοήθειας. Εκλεισε έτσι άλλο ένα κεφάλαιο της «εναλλακτικής χρηματοδότησης» από τη Ρωσία, όπως προβλεπόταν στο «σχέδιο Β» της κυπριακής κυβέρνησης.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απόφαση του Γιούρογκρουπ, που απείλησε ανοιχτά τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε δηλώσεις του στη Μόσχα, ανέφερε ότι «έχει επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας», στην υπόθεση της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών του Γιούρογκρουπ» και η Ρωσία δεν ενημερώθηκε, διότι «ούτε οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ενημερώθηκαν».

Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, από την πλευρά του, απείλησε με αναθεώρηση της θέσης του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα, εάν τα συμφέροντα της Μόσχας ζημιωθούν από τις εξελίξεις στην Κύπρο, λέγοντας ότι η προοπτική επιβολής έκτακτου τέλους από την ΕΕ στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν ρωσικά κεφάλαια «είναι λόγος για να επανεξετασθεί το ευρώ».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΚΤ
Γυροφέρνουν τη λεία από τα κυπριακά υποκαταστήματα

Απειλές ακόμη και για μονομερή απόφαση «απορρόφησης» των θυγατρικών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Με συντριπτικά χτυπήματα, απροκάλυπτους εκβιασμούς και απειλές μέχρι και για τη μονομερή απόφαση από τη συγκυβέρνηση και την ΕΕ «απόκτησης» των θυγατρικών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, κλιμακώνεται το σχέδιο για ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Κύπρο.

Από την πλευρά της, στο πλαίσιο του καταμερισμού ρόλων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώνει συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, κλείνει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών και επιπλέον φτάνει στο σημείο να απαιτήσει εδώ και τώρα την επιστροφή των κεφαλαίων που έχει διοχετεύσει για τη ρευστότητά τους, ύψους αρκετών δισ. ευρώ.

Ειδικότερα :

-- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με χτεσινή απόφαση, δίνει στην κυπριακή κυβέρνηση, διορία μέχρι και τη Δευτέρα 25 Μάρτη, προκειμένου να αποδεχθεί «συμφωνία στο πρόγραμμα των ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των τραπεζών». H απόφαση επισημαίνει ότι το «τρέχον επίπεδο έκτακτης ανάγκης ρευστότητας» (ELA) θα διατηρηθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Δηλαδή, στη συνέχεια θα απαιτήσουν την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν διοχετεύσει στις κυπριακές τράπεζες. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι η τέτοια εξέλιξη θα διαμορφώσει συνθήκες ανεξέλεγκτης πτώχευσης.

-- Η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για μονομερή απόφαση απόκτησης των υποκαταστημάτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των υποκαταστημάτων των τραπεζών Κύπρου, CPB (πρώην «Λαϊκή») και Ελληνικής Τράπεζας, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των μετόχων τους, όπως της κυπριακής κυβέρνησης, ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και ιδιωτών-μεγαλομετόχων. Το πάνω χέρι έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με όχημα το «καλό» κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο είναι ο μοναδικός μέτοχος, σχεδιάζεται να προχωρήσει το σχέδιο εξαγοράς-συγχώνευσης, είτε σε «συμφωνία», είτε μονομερώς. «Προσφορές» στην Τράπεζα της Ελλάδας που θα τις εξετάσει, έχουν υποβληθεί από τους ομίλους της Εθνικής, «Αlpha» και Πειραιώς.

Από αυτή τη σκοπιά είναι μάλλον αναμενόμενη η αντίδραση της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση), στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο. Η τράπεζα που βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης - εξαγοράς της από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, χαρακτηρίζει «παρακινδυνευμένη αν δεν υπάρχει ήδη -έστω υπό διαμόρφωση- καλύτερη εναλλακτική λύση», την απόφαση της Κυπριακής Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν στο βδομαδιάτικο ραπόρτο, η «αβεβαιότητα των κυπριακών εξελίξεων δεν αποτελεί άλλοθι για την αποφυγή προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία».

Στο ίδιο πνεύμα, επείγονται να βρεθεί άμεσα το μείγμα διαχειριστικής λύσης στο πρόβλημα, τονίζοντας ότι οι «κυπριακές τράπεζες δεν είναι δυνατόν να παραμένουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα» και καλούν την κυπριακή κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους στο Γιούρογκρουπ να «δείξουν την απαραίτητη σύνεση και να εντείνουν την προσπάθειά τους για εύρεση λύσης άμεσα».

Τον «συστημικό κίνδυνο» για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και γενικότερα για την ευρωζώνη αναμένεται να επικαλεστεί και η συγκυβέρνηση με ειδικό νομοθετικό διάταγμα, με το οποίο εκβιάζει για την περίπτωση που παραστεί «ανάγκη». «Πρέπει το πρόβλημα να λυθεί πάρα πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει χρόνος», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνεργασία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς. «Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και για θέματα οικονομικής πολιτικής γενικότερα», δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό.

ΣΥΡΙΖΑ
«Φόρα παρτίδα» ο εξωραϊσμός της ΕΕ και των κομμάτων της

Κρύβει ότι στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας η όποια διαπραγμάτευση γίνεται για λογαριασμό των μονοπωλίων, σε βάρος του λαού

Κάνοντας «γαργάρα» τα βάναυσα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται σε βάρος του κυπριακού λαού και όσα έπονται, ανεξάρτητα απ' το σχέδιο που θα προκριθεί τελικά για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να φλυαρεί για τις δήθεν διαπραγματευτικές δυνατότητες που υπάρχουν εντός της λυκοσυμμαχίας και αξιοποιεί τάχα η κυπριακή κυβέρνηση προς όφελος του λαού, εξωραΐζοντας «φόρα παρτίδα» την ευρωένωση και την αποστολή της.

Με τον τρόπο αυτό αφήνει εκτεθειμένο τον κυπριακό λαό στα χειρότερα που του ετοιμάζουν, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να προσδοκά λύσεις προς όφελός του στο πλαίσιο της ΕΕ και της αστικής διαχείρισης από τα κόμματά της. Πολύ περισσότερο που στις πλάτες του λαού έχουν ήδη φορτωθεί 25 «μνημονιακοί» νόμοι από το 2012, ως προεόρτια των αντιλαϊκών μέτρων που θα πληθύνουν το επόμενο διάστημα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες για το θέμα ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε στον «κυνισμό» των «γκάνγκστερ» του Γιούρογκρουπ την απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση σαν «παραδομένη» και «φοβισμένη», επειδή αποδέχτηκε την απόφαση αυτή και επειδή «μετά το ιστορικό ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής δεν έχουν βρει ούτε μια μικρή λέξη να πουν, ούτε ένα μικρό λόγο υποστήριξης στον κυπριακό λαό και στους εκπροσώπους του».

Και τα είπε αυτά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει ούτε μισή αλήθεια για τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στην Κύπρο, τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το λαό της. Απεναντίας, αφήνει στο απυρόβλητο τα μονοπώλια και τα συμφέροντά τους, για λογαριασμό των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις στην ΕΕ απ' τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της. Για τα δικά τους συμφέροντα άλλωστε και η κυβέρνηση Αναστασιάδη συμφώνησε αρχικά στο σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Γιούρογκρουπ.

Μιλώντας σαν κανονικός εκπρόσωπος των τραπεζιτών, ο Αλ. Τσίπρας συνέστησε στον Γ. Στουρνάρα να μη λέει ανοησίες, αφού αν η απόφαση για την Κύπρο εφαρμοστεί «την άλλη μέρα τα προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι κάτι παραπάνω από ορατά». Απογειώνοντας αυταπάτες, κατήγγειλε ότι «η μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας εύχεται μη τυχόν υπάρξει εναλλακτική λύση στην Κύπρο και αποδειχτεί ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος διαπραγμάτευσης που αυτή ποτέ δεν ακολούθησε»!

Η εναλλακτική λύση στην οποία αναφέρεται δεν ακουμπά καν το λαό της Μεγαλονήσου, για τον οποίο έχει ήδη κοπεί το κουστούμι απ' τη λυκοσυμμαχία, της οποίας ο αντιδραστικός χαρακτήρας είναι πλέον φως - φανάρι.

Επιτείνοντας τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό, χαρακτήρισε την απόφαση της κυπριακής Βουλής «ιστορικού χαρακτήρα» καθώς, όπως υποστήριξε, «αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής» και «αποδεικνύει ότι ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση». Αποσιωπώντας για πολλοστή φορά ότι η όποια διαπραγμάτευση δεν αφορά στα λαϊκά συμφέροντα, αλλά διεξάγεται για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων και μόνο.

«ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ»
Σπάει σε «καλό» και «κακό» κομμάτι

Διαδηλώσεις χτες έξω από την κυπριακή Βουλή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η Λαϊκή Τράπεζα, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού, διασπάται σε «καλή» και «κακή». Στην πρώτη θα μεταφερθούν οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, όπως και τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού της, ενώ η παλαιά τράπεζα θα τεθεί σε εκκαθάριση. Το προϊόν της εκκαθάρισης θα χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση κατά προτεραιότητα των καταθετών με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΡΙΚ, εκτός της νέας τράπεζας που δημιουργείται θα τεθούν περίπου 500 εργαζόμενοι. Με τον τρόπο αυτό, η κυπριακή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα εξοικονομήσει τα 2 από τα 5,8 δισ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρώσει, βάσει της συμφωνίας με την τρόικα. Η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το όριο ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜ της περιορίζεται στα 260 ευρώ ημερησίως, επικαλούμενη «μεγάλη ζήτηση μετρητών».

Λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, έξω από την κυπριακή Βουλή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κυρίως από εργαζόμενους της Λαϊκής, οι οποίοι, όπως κατήγγειλαν, έλαβαν ειδοποιήσεις για απόλυσή τους. Μέχρι αργά το βράδυ, στο σημείο συγκεντρωνόταν κόσμος, ενώ στην Ολομέλεια συζητούνταν νομοσχέδια που δεν είχαν άμεση σχέση με τη διαχείριση της κρίσης και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος εισηγήθηκε την κατεπείγουσα ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, με αιχμή τη Λαϊκή Τράπεζα, η εξυγίανση «αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ».

Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου είχε καλέσει την κυβέρνηση σε άμεση συνομολόγηση συμφωνίας με το Γιούρογκρουπ, «η οποία, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζει την παροχή συνεχούς ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, ούτως ώστε να σωθεί η κυπριακή οικονομία», χαρακτηρίζοντας ολέθρια μια εναλλακτική, η οποία οδηγεί στη διάλυση κυπριακών τραπεζών.

Οι καταθέσεις και τα χρέη

Στο ποσό των 68 δισ. ευρώ ανερχόταν το Φεβρουάριο το σύνολο των καταθέσεων, Κυπρίων και ξένων, στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Σύμφωνα με αυτά, τα 20 δισ. ευρώ ήταν καταθέσεις ξένων, από τα οποία περίπου 18 δισ. ευρώ ρωσικές. Οι καταθέσεις των Κυπρίων ανέρχονταν στα 48 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που επικαλείται το «Spiegel», οι γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες κατά 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας για γρήγορη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις τράπεζες στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο δημοσίευμα και προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), υπερχρεωμένοι στις γερμανικές τράπεζες, εκτός από το κυπριακό κράτος, είναι επιχειρήσεις και ιδιώτες του νησιού. Μη υπολογίζοντας την υψηλή έκθεση της Ρωσίας, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής της Κύπρου, μετά την Ελλάδα.

Από τα περίπου 26 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχεται το χρέος της Κύπρου σε τράπεζες του εξωτερικού, τα 24 δισ. είναι πιστωμένα σε επιχειρήσεις ή ιδιώτες και το κυπριακό κράτος χρωστά μόλις 1,5 δισ. Ομως στην περίπτωση χρεοκοπίας της κυπριακής οικονομίας, κινδυνεύει να χαθεί το συνολικό ποσό. Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, «αν οι στιγμές αυτές είναι τραγικές για τους Κυπρίους, για τις γερμανικές τράπεζες είναι επικίνδυνες. Τόσο ώστε να απειλείται, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, η δική τους αξιολόγηση όσο και εκείνη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».

«Λύση εντός ευρώ» ζητά η ΔΗΜΑΡ

«Λύση εντός του ευρώ» ζητά η ΔΗΜΑΡ για την Κύπρο, με τον Φ. Κουβέλη σε χτεσινές του δηλώσεις να ανασκευάζει την αρχική του τοποθέτηση για το ζήτημα και να ζητά αναθεώρηση της απόφασης του Γιούρογκρουπ, αφού, όπως είπε, «ενέπλεξε στην υπόθεση της διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου τα ζητήματα που αφορούν σε στρεβλώσεις του τραπεζικού συστήματος, που βεβαίως παρουσιάζονται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Βεβαίως, δεν είπε ότι λύση εντός της ΕΕ ταυτίζεται με μπαράζ βάναυσων μέτρων σε βάρος και του κυπριακού λαού, ακόμα και στην περίπτωση που, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, υπάρξει «συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

ΚΚΕ
«Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τη συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο: «"Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ"! Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί όταν μιλά για αλληλεγγύη στο λαό της Κύπρου, τη στιγμή που αποσιωπά τα βάρβαρα μνημόνια που εφαρμόζονται ήδη και τα επόμενα που, με το ένα ή το άλλο σχέδιο και με όποια διεθνή συμμαχία, θα εφαρμοστούν σε βάρος των εργαζομένων στην Κύπρο. Εξάλλου, όπως καθαρά τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των θυσιών του κυπριακού λαού, αρκεί αυτές να πιάσουν τόπο! Οι υψηλές κορόνες κατά του Γιούρογκρουπ δεν μπορούν να κρύψουν το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμης αθώωσης της ΕΕ, σε μια περίοδο που αποκαλύπτεται ο βαθιά αντιλαϊκός και αντιδραστικός της χαρακτήρας. Συνεχίζει το παραμύθι της "ισχυρής διαπραγμάτευσης", ενώ οι εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο αποκαλύπτουν ότι διαπραγμάτευση προς όφελος των λαών δεν υπάρχει στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ