ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αποφάσισε απεργία την Πρωτομαγιά

Τα συνδικάτα οργανώνονται ενάντια στις μεθοδεύσεις για τη «μεταφορά» της Πρωτομαγιάς ως... αργίας

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία, όχι μεταφερόμενη αργία, τονίζουν τα συνδικάτα (φωτ. 1η Μάη 2011, Αθήνα)

Eurokinissi

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία, όχι μεταφερόμενη αργία, τονίζουν τα συνδικάτα (φωτ. 1η Μάη 2011, Αθήνα)
Τη δράση τους για την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας, ενάντια στις μεθοδεύσεις για τη «μεταφορά» της 1ης Μάη ως «αργία», οργανώνουν τα συνδικάτα, ανταποκρινόμενα και στο σχετικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Το οποίο έχει καταγγείλει από την περασμένη βδομάδα τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτικών φορέων να «μεταφέρουν» την Πρωτομαγιά μετά το Πάσχα λες και είναι καμιά... μεταφερόμενη γιορτή.

Την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας για την Τετάρτη 1η Μάη και την πραγματοποίηση απεργιακής συγκέντρωσης, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία, αποφάσισε, ομόφωνα, σε συνεδρίασή της, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που, σε συμπαιγνία με τους μεγαλέμπορους, θέλει να μεταφέρει την Πρωτομαγιά στην τρίτη μέρα του Πάσχα, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, αλλά και για να αλλοιώσει το χαρακτήρα της 1ης Μάη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πρωτομαγιάτικης, αγωνιστικής κινητοποίησης, η διοίκηση του ΕΚΛ αποφάσισε την κήρυξη στάσεων εργασίας μιας ώρας για τη Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Απρίλη, προκειμένου να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς, ενώ, πριν και μετά την Πρωτοχρονιά, θα οργανωθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Την Τρίτη 23 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ, στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του ΕΚΛ εκδήλωση με θέμα: «Εργατικό κίνημα - γραμμή ενσωμάτωσης ή ανατροπής - η πείρα της Αργεντινής», με ομιλητή τον πρόεδρο του ΕΚΛ, Τάσο Τσιαπλέ.
  • Την Παρασκευή 26 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά από τη θεατρική ομάδα του ΕΚΛ.
  • Την Τρίτη 30 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚΛ, προβολή κινηματογραφικών ταινιών.
  • Την Πέμπτη 9 Μάη, εκδήλωση ενάντια στο φασισμό.

Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το ΕΚΛ, η επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας θα κριθεί από το σχεδιασμό που θα βάλει το κάθε σωματείο, σωματειακή επιτροπή για το τι θα κάνει στον κάθε χώρο δουλειάς και στον κλάδο (εκδηλώσεις, ομιλίες, στόχους για την παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση), από το συγκεκριμένο έλεγχο πάνω στο σχέδιο δουλειάς, την ένταξη και την αξιοποίηση νέων δυνάμεων, από τα οργανωτικά μέτρα για την επιτυχία της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο και από τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις, από την ειδική δουλειά στη νεολαία, στις γυναίκες, στους μετανάστες.

Για το σκοπό αυτό - επισημαίνει - χρειάζεται να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα ΔΣ των σωματείων και να αποφασίσουν τη διοργάνωση δραστηριοτήτων και τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία την 1η Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση.

  • Απόφαση για απεργία την 1η Μάη και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΛ πήρε το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στην ΤΑ Λάρισας.
ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πρώτη η Ελλάδα με 26,4%

Ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια οι άνεργοι στην Ευρώπη των «27»

Τα 26,338 εκατομμύρια άτομα έφτασαν οι άνεργοι στην Ευρώπη των 27 κρατών - μελών από το σύνολο των οποίων τα 19,071 εκατομμύρια άνεργοι είναι στην «Ευρωζώνη», σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ» για το Φλεβάρη του 2013. Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 12% (από 10,9% το Φλεβάρη του 2012) και στην Ευρώπη των «27» στο 10,9% (από 10,2%). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 1,805 εκατομμύρια στην Ευρώπη των «27» και κατά 1,775 στην Ευρωζώνη.

Το Φλεβάρη του 2013, 5,694 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι στην Ευρώπη των «27» από τους οποίους τα 3,851 εκατομμύρια ήταν στην Ευρωζώνη. Σε ποσοστό η ανεργία των νέων έφτασε στο 23,5% (από 22,5%) στην Ευρώπη των «27» και στο 23,9% (από 22,3) στην Ευρωζώνη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους εντοπίζονται στην Ελλάδα (58,4% το Δεκέμβρη του 2012), στην Ισπανία (55,7%), στην Πορτογαλία (38,2%) και στην Ιταλία (37,8%).

Η ανεργία μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε σε δεκαεννέα κράτη και έπεσε σε οχτώ. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ελλάδα (26,4% το Δεκέμβρη του 2012 από 21,4% τον αντίστοιχο μήνα του 2011). Ακολουθούν η Κύπρος με 14% (από 10,2%), η Πορτογαλία με 17,5% (από 14,8%) και η Ισπανία με 26,3% (από 23,9%).

Τέλος, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ το Φλεβάρη του 2013 ήταν στο 7,7% και στην Ιαπωνία στο 4,2%.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οταν η επιθυμία βαφτίζεται πραγματικότητα

Το χαβά τους τα αστικά ΜΜΕ. Ενόψει του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ εξαπολύουν ανοιχτή επίθεση στο ΚΚΕ με ομοβροντία άρθρων για «εμφύλιο», για «κύμα διαγραφών», για «δελφίνους», για «κόντρες και αντεγκλήσεις». Φυσικά, ούτε λόγος για παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο, ρεπορτάζ από τις δεκάδες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ ή πρόσκληση σε εκπρόσωπο του ΚΚΕ για να παρουσιάσει τις Θέσεις του Κόμματος. Ο «πόνος» για το ΚΚΕ δεν τους έπιασε επειδή τάχα θέλουν να ενημερώσουν το λαό, αλλά γιατί θέλουν να χτυπήσουν το ΚΚΕ και δε διστάζουν να παίζουν την ίδια κασέτα κάθε μέρα, είτε ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις ομιλίες των στελεχών του ΚΚΕ σε κομματικές εκδηλώσεις, είτε - όπως ο διαβόητος Φώτης Παπούλιας της «Εφημερίδας των Συντακτών» - καταφεύγοντας σε γελοιότητες βγαλμένες από το κεφάλι τους.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στις χτεσινές υπηρεσίες τους προς τα αφεντικά τους; «Μάλλον θα κερδίσει η Αλέκα στο ΚΚΕ, αλλά θα χυθεί αίμα» («aixmi.gr» - Τάσος Παππάς), «Ενα ήταν το κόμμα» («Τα Νέα»), «Κλιμακώνεται η σύγκρουση στο ΚΚΕ» («Αυγή»), «Στα χαρακώματα πάλι το ΚΚΕ» («Δημοκρατία»), «Μάχη χαρακωμάτων» («Εφημερίδα των Συντακτών»), «Ετοιμάζουν εκκαθαρίσεις στον Περισσό» («paraskhnio.gr»), «Ετοιμάζουν διαγραφές στο ΚΚΕ» («tvxs.gr»), «Εσωκομματική χούντα από την ηγετική ομάδα του ΚΚΕ»» («spirospero.gr» - ιστοσελίδα του Σπ. Καρατζαφέρη), «Οι δέκα μέρες που θα συγκλονίσουν το ΚΚΕ - Ερχεται διάσπαση» («ethnikismos.gr» - Portal της Χρυσής Αυγής)...

***

Το πνεύμα όλων των άρθρων είναι κοινό: Αξιοποιούν απόψεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του Προσυνεδριακού Διαλόγου για να διαμορφώσουν πολεμικό κλίμα (τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί οι προσυνεδριακές διαδικασίες και οι Θέσεις της ΚΕ έχουν υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία) και ερμηνεύουν κατά το δοκούν άρθρα και ομιλίες μελών της ΚΕ και του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που υπερασπίζονται τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο, για να υποστηρίξουν ότι «φιμώνεται όποιος διαφωνεί» (τη στιγμή που στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου έχουν εκφραστεί απόψεις τόσο υπέρ όσο και κατά των Θέσεων της ΚΕ). Θα ήθελαν πάρα πολύ ο «θόρυβος» που επιθυμούν να δημιουργήσουν να ανταποκρινόταν και στην πραγματικότητα, αλλά γνωρίζουν και οι ίδιοι πως δεν είναι έτσι. Δεν τους ενδιαφέρει, όμως, η πραγματικότητα. Τους ενδιαφέρει πώς θα ασκήσουν πίεση στο ΚΚΕ για να αλλάξει στρατηγική, να υπαναχωρήσει από τον ιστορικό του ρόλο, να ενσωματωθεί στη διαχείριση του καπιταλισμού... Καρβέλια ονειρεύονται.

Ορισμένα άρθρα, όμως, του αστικού Τύπου επιχειρούν να κάνουν απαράδεκτους συνειρμούς, όπως του Τ. Παππά στην ιστοσελίδα «aixmi.gr», ο οποίος εκτιμά ότι «θα χυθεί αίμα» στο ΚΚΕ! Και τα λέει αυτά για ένα κόμμα, του οποίου τα μέλη και τα στελέχη έχουν χύσει κυριολεκτικά το αίμα τους για να υπερασπιστούν το Κόμμα τους και τα δίκαια της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού.

Τα όρια της φαντασίας ξεπερνά το άρθρο του Φ. Παπούλια στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου μεταξύ άλλων γελοιοτήτων αναφέρεται ότι «στελέχη του Περισσού (...) κάνουν λόγο για μια πρωτότυπη τακτική που ακολούθησε το κόμμα, να οχυρώνεται δηλαδή πίσω από τις «αποφάσεις της πλειοψηφίας», καθιστώντας τις αποφάσεις των συνεδρίων επί της ουσίας κενό γράμμα»! Τις αποφάσεις του Συνεδρίου, δηλαδή, κατά τον Παπούλια, προφανώς τις παίρνει η μειοψηφία και συνεπώς η πλειοψηφία έρχεται να τις «ακυρώσει»! Δεν είναι απόφαση της πλειοψηφίας η απόφαση του (εκάστοτε) Συνεδρίου; Τα μπέρδεψε μάλλον ο Φ. Παπούλιας. Δημοκρατικό συγκεντρωτισμό έχει το ΚΚΕ, όχι συνιστώσες, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ...

***

Στον κόσμο της φαντασίωσης ζει και ο Η. Κανέλλης, ο οποίος βαφτίζοντας την επιθυμία του πραγματικότητα, γράφει στα χτεσινά «Νέα»: «Ενα ήταν το κόμμα». Θα ήθελε αυτός και η αστική τάξη να έχουν ξοφλήσει με το ΚΚΕ, αλλά έλα που δεν τους βγαίνει. Γι' αυτό και αναμασά επιχειρήματα βγαλμένα από το «τέλος των ιδεολογιών» και «το τέλος των τάξεων», όπως «το ΚΚΕ δε ζει στην εποχή του», είναι «ιερατείο», έχει «εικονίσματα του παρελθόντος». Σταχυολογούμε: «Θα έλεγε κανείς ότι η πολιτική κέρδισε τους μηχανισμούς - αλλά μετά το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, η Αλέκα Παπαρήγα επανέκαμψε στη σιγουριά του κλειστού πλην ελεγχόμενου οργανωτικού, κομματικού και επιχειρηματικού μορφώματος (τρία σε ένα) - απ' όπου διαγράφονταν κατά το δοκούν όποιοι τολμούσαν να αμφισβητήσουν τη γραμμή. Αλλά η πολιτική δε συμβιβάζεται με την ακινησία». Τώρα, πού την είδε την ακινησία αυτός που δε σταματά να καταγγέλλει το ΚΚΕ ότι «υποκινεί» τις διαδηλώσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κλπ., μόνο ο ίδιος το γνωρίζει. Δεν παραλείπει, βέβαια, να ρίξει λάσπη περί «επιχειρηματικού μορφώματος», το οποίο, φυσικά δε στηρίζει πουθενά. Απλά το αφήνει να αιωρείται, ενώ γνωρίζει ότι το ΚΚΕ δεν είναι επιχείρηση.

Τους μύχιους πόθους όλων των γραφίδων της αστικής τάξης εκφράζει ο πιο ωμός υπηρέτης τους, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής. Στο portal της Χρυσής Αυγής, στο αντίστοιχο άρθρο για το ΚΚΕ, ο Χρυσαυγίτης ακραιφνής αντικομμουνιστής καταλήγει με την εξής φράση: «Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο... λυπόμαστε που θα διαλυθεί - επιτέλους - το ΚΚΕ. Μιλάμε για πολύ... κλάμα! Φέρτε μου μαντήλια...». Οι άσπονδοι φίλοι του ΚΚΕ το ίδιο θέλουν, μόνο που δεν το λένε, αλλά παριστάνουν είτε τους «πονόψυχους», είτε τους «αντικειμενικούς δημοσιογράφους» και λένε ότι κάνουν κριτική στο ΚΚΕ για το... καλό του! Εννοούν το καλό της πλουτοκρατίας που θα ήθελε ένα ΚΚΕ μόνο με το όνομα, συμβιβασμένο. Ματαιοπονούν οι αντικομμουνιστές - υπηρέτες της αστικής τάξης, όποια ιδεολογική προβιά και αν φορέσουν. Θα πάρουν απάντηση από το ίδιο το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα βγάλει το Κόμμα πιο δυναμωμένο στην πάλη του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Ε. Χ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκδήλωση για τους ανέργους

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους ανέργους και τα παιδιά τους διοργανώνουν ταξικά συνδικάτα του Πειραιά, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων της περιοχής, την Κυριακή 7 Απρίλη, στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, κανείς να μη μείνει μόνος του. Απλώνουμε το χέρι για να αγωνιστούμε, οργανώνουμε την αληθινή - ταξική αλληλεγγύη» αναφέρουν οι διοργανωτές στο κάλεσμά τους, των οποίων το σύνθημα είναι «Ολοι για έναν και ένας για όλους». Η εκδήλωση περιλαμβάνει, θεατρική παράσταση, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παράσταση κλόουν και δημιουργική απασχόληση για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, διανομή τροφίμων και παιχνιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ