ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέο πρόγραμμα για τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών

Αντιδράσεις από ΕΛΜΕ και Συλλόγους

Το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει ένα πρόγραμμα με την ονομασία ΕΥΖΗΝ (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων), το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, πραγματοποιείται στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καλούνται να το υλοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής με «μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης» και οι νηπιαγωγοί μόνο με μετρήσεις σωματικής διάπλασης. Αυτή η φάση υποτίθεται προς πρέπει να είχε υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα, ώστε να προχωρήσουν σε δεύτερη φάση, η οποία αφορά την «αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου». Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται πως «οι αξιολογήσεις συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των παιδιών θα γίνουν από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει και την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος (Καθηγητής Λ. Συντώσης)».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά «εκφράζει την αντίθεσή του στο πρόγραμμα αυτό, όπως και σε κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το σχολείο για διενέργεια ερευνών που μπορεί να δοθούν σε οποιαδήποτε εταιρεία, η μελέτη των διατροφικών συνηθειών και της φυσικής κατάστασης των μαθητών, θα πρέπει να είναι ευθύνη της πολιτείας μέσα από την οργάνωση του σχολείου και της Πρωτοβάθμιας Υγείας».

Η ΕΛΜΕ καλεί τους γυμναστές να μην υλοποιήσουν το πρόγραμμα και «τους Συλλόγους Γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια μιας εταιρείας».

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τέτοια δράση στα σχολεία και ειδικότερα για το πρόγραμμα αυτό να πούμε ότι δεν υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν πραγματοποιείται έρευνα για να πουληθούν αργότερα τα στοιχεία σε εταιρεία, τη στιγμή μάλιστα που δε διασφαλίζονται τα προσωπικά στοιχεία των μαθητών. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα καλούν ακόμα και το μικρό κόστος αγοράς υλικών να το καλύψει η Σχολική Επιτροπή.

Ενας ακόμη λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο κατά το παρελθόν έχει εκπονήσει και άλλες τέτοιες έρευνες με χορηγούς ιδιωτικές εταιρείες, αλλά πολλές φορές και για λογαριασμό τους, χαρακτηριστικό ότι και στο πρόγραμμα αυτό αναφέρουν σαν χορηγό την ΟΠΑΠ».

Ανακοίνωση ενάντια στη λειτουργία του προγράμματος, εξέδωσε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη», υπενθυμίζοντας πως δεν πάνε πολλά χρόνια (2005), που το «Χαροκόπειο», με τη χρηματοδότηση της Coca Cola, οργάνωνε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία (Δ' τάξη), με θέμα «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία». Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα, Πέμπτη

Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνικής Θεσσαλονίκης, 3 μ.μ., στην πτέρυγα των Τοπογράφων, θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο των Κατασκευών, οι Θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής Σωτήρης Αβραμόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ.

ΟΒ ΑΕΙ Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, 7 μ.μ., στην αίθουσα «Λήδας Τασοπούλου» (πανεπιστήμιο), θέμα «Οι Θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία και για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος». Ομιλητής Γιάννης Τεφάνης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

ΟΒ ΣΕΥΠ Λάρισας, θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και οι Θέσεις του ΚΚΕ. Ο ρόλος των αποφοίτων από τις σχολές Υγείας». Ομιλητής Χάρης Μπαρός, μέλος Αχτιδικής Επιτροπής εργατών Λάρισας του ΚΚΕ.

ΟΒ ΣΔΟ Λάρισας, θέμα «Καπιταλιστική κρίση: Ενσωμάτωση ή ανατροπή. Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Ομιλητής Χρήστος Κουβέλας, μέλος Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

ΟΒ Νομικής Κομοτηνής, 7 μ.μ., στο «ΣΤΕΚΙ» (περιοχή Φρουρίου), θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι Θέσεις του ΚΚΕ. Ομιλητής Αργύρης Μπαλέρμπας, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.

ΠΙΕΡΙΑ
Ανάγκη να στελεχωθεί η παράλληλη στήριξη

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για τις σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή της παράλληλης στήριξης μαθητών στην ΠΕ Πιερίας κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Οπως σημειώνουν:

«Σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου της παράλληλης στήριξης μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συνεχίζουν να παραμένουν στην ΠΕ Πιερίας.

Να τονιστεί δε ότι για το θέμα αυτό το Κόμμα μας είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση (αρ. πρ. 5832/14.01.2013), η οποία παρέμεινε αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, για τη φετινή χρονιά κατατέθηκαν από την περιοχή στο αρμόδιο Υπουργείο 38 αιτήσεις για παράλληλη στήριξη. Αρχικά, με μεγάλη καθυστέρηση από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καλέστηκαν μόνο 13 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής για να εξυπηρετήσουν τους μαθητές αυτούς. Στη συνέχεια, στα τέλη του Φεβρουαρίου 2013 καλέστηκαν περίπου 8 εκπαιδευτικοί ακόμη, καλύπτοντας κάποια κενά, όμως οι ώρες που αφιερώνονται σε κάθε παιδί εξακολουθούν να είναι αναντίστοιχες των αναγκών.

Επιπλέον, το σύνολο των εκπαιδευτικών αυτών πρόκειται να παρακολουθήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο διάρκειας δύο βδομάδων, με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά τα παιδιά αυτά να μένουν στα σπίτια τους ή στο σχολείο να γίνεται απλά η φύλαξή τους.

Για την κατάσταση αυτή, το υπουργείο επικαλείται και φέτος την έλλειψη πόρων ή ακόμα και την έλλειψη εκπαιδευτικών, αποκλείοντας ουσιαστικά τους μαθητές αυτούς από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Επειδή, όμως, οι μαθητές αυτοί έχουν ανάγκη από στήριξη και παιδαγωγική βοήθεια για την προσωπική τους ανάπτυξη και την όσο το δυνατόν καλύτερη κοινωνική τους ένταξη».

Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό να γίνουν άμεσα οι απαραίτητοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, ώστε να καλύπτονται πλήρως και χωρίς κενά οι ανάγκες των μαθητών για παράλληλη στήριξη.

Αντιδράσεις για το αντικομμουνιστικό βίντεο

Την παραίτηση του ΓΓ της ΔΟΕ ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» για το αντικομμουνιστικό, χρυσαυγίτικης προέλευσης βίντεο που ανάρτησε στο λογαριασμό της Ομοσπονδίας στο facebook. Ο Σύλλογος σχολιάζει ότι «πρόκειται για χοντροκομμένη και βρώμικη παρέμβαση εκπροσώπων της ΠΑΣΚ, που γίνεται μέσα από ιστοσελίδα συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, καθώς την ανάρτηση επιβράβευσε (like) και ο πρόεδρος της ΔΟΕ (επίσης της ΠΑΣΚ) κατακεραυνώνοντας μια δασκάλα που διαμαρτυρήθηκε. Προφανώς η αναπαραγωγή της επιχειρηματολογίας και των ψευδολογιών των χρυσαυγιτών γίνεται ενόψει των εκλογών των διδασκαλικών συλλόγων για εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της Ομοσπονδίας». Το ΔΣ του συλλόγου «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» κατήγγειλε ομόφωνα την αισχρή αυτή ενέργεια, θυμίζοντας ότι ο αντικομμουνισμός πάει χέρι - χέρι με το φασισμό και ζητώντας εκτός από την παραίτηση του ΓΓ της ΔΟΕ να πάρει άμεσα θέση και το ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Συναγερμός για την Ειδική Αγωγή

Σε κινητοποίηση την Παρασκευή στις 19 Απρίλη καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Σε κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή (ΕΑ) καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 19 Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας. Κόντρα στην τραγική κατάσταση στην Ειδική Αγωγή το ΠΑΜΕ καλεί να σημάνει συναγερμός:

«Καλούμε κάθε Σύλλογο εκπαιδευτικών, κάθε ΕΛΜΕ, κάθε φορέα που εμπλέκεται στην εκπαίδευση να οργανώσουν την πάλη τους. Εκπαιδευτικοί, γονείς, αναπηρικό κίνημα, ειδικό επιστημονικό προσωπικό να συναντηθούν στον αγώνα για:

  • Να καταργηθεί ο Ν.4115/2013 της σφαγής της Δημόσιας Δωρεάν ΕΑ.
  • Καθιέρωση της ΕΑ ως υποχρεωτικής και αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν από την ηλικία των 3 χρόνων, με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε οι οικογένειες των ΑμΕΑ και των παιδιών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες να μη χρειάζεται να καταβάλουν ούτε ευρώ για τη διάγνωση, αξιολόγηση, συμβουλευτική και αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών τους.
  • Να χρηματοδοτηθεί γενναία ο ευαίσθητος αυτός χώρος και να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές, ώστε όλα τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες να φοιτούν στη Δημόσια Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στο χώρο της ΕΑ (εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό) και να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι μόνιμοι διορισμοί.
  • Να αλλάξει τώρα με Προεδρικό Διάταγμα η διάταξη του Ν.3699/2008 όπου οι διδακτορικοί/μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών προηγούνται του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγής και της προϋπηρεσίας.
  • Τα χρήματα του ΕΣΠΑ για την ΕΑ να δοθούν για να ενισχυθούν τα Ειδικά Σχολεία και όχι για να κλείσουν».
Δράσεις ενάντια στα ναρκωτικά
  • «Προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης: Ωρα Μηδέν», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν οι εργαζόμενοι στο 18 ΑΝΩ, στο ΚΕΘΕΑ, στον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο κατειλημμένο κτίριο διοίκησης του ΟΚΑΝΑ (Αβέρωφ 21).

Επίσης σήμερα, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης κάνουν τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 6 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας καθώς, όπως καταγγέλλουν, «σήμανε ξανά η ώρα του λουκέτου στα 71 Κέντρα Πρόληψης. Με τον εγγεγραμμένο προϋπολογισμό του 2013 να καλύπτει μετά βίας το 32% των συνολικών αναγκών, είναι αναμενόμενο στα 13 Κέντρα Πρόληψης, όπου ήδη υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, να προστεθούν τουλάχιστον άλλα 25 περίπου μέσα στο επόμενο δίμηνο».

  • Η Ενωση Γονέων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Γούβας, η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας και το Παράρτημα Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου - Γούβας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, την Κυριακή 7 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., στο αμφιθέατρο του 13ου Γυμνασίου - Λυκείου (Δαμαγήτου και Βουτσινά).
  • Επίσης, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Καισαριανής και το Παράρτημα ΕΣΥΝ Καισαριανής - Βύρωνα συνδιοργανώνουν εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά την Κυριακή 7 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ