ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Βαρέλι δίχως πάτο τα αντιλαϊκά μέτρα

Οι ανακοινώσεις Κομισιόν και ΔΝΤ για το μνημόνιο προαναγγέλλουν διαρκείς προσαρμογές σε βάρος του λαού

Η σωτηρία των τραπεζών με χαντάκωμα του λαού είναι η αρχή μόνο των μέτρων που προωθούνται στην Κύπρο, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης

Eurokinissi

Η σωτηρία των τραπεζών με χαντάκωμα του λαού είναι η αρχή μόνο των μέτρων που προωθούνται στην Κύπρο, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το αντιλαϊκό μνημόνιο επιχειρεί η κυβέρνηση της Κύπρου, με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη να κάνει λόγο χτες για «βελτιώσεις» που κατάφερε να επιφέρει στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, επικαλούμενος ότι «κληρονόμησε μια προσυμφωνία με πολλές δεσμεύσεις και εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα μέτρα που τσακίζουν το λαό σαν αναγκαία για την ανάπτυξη, λέγοντας ότι «η κατάσταση πλέον ομαλοποιείται, σταθεροποιείται και δημιουργούνται οι συνθήκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι θωρακίστηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή παρατείνεται μέχρι το 2018, δίνοντας περισσότερο χρόνο για «καλύτερο σχεδιασμό» στις ιδιωτικοποιήσεις. Πρόκειται για ωμή κοροϊδία, αφού η κρίση στην Κύπρο βαθαίνει και η κλιμάκωση των μέτρων είναι δεδομένη, αν ο λαός δεν πει οργανωμένα το δικό του «όχι».

Με το ίδιο θράσος, η κυβέρνηση καυχιέται ότι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, που σημαίνει και απολύσεις, περιορίζεται (!) στις 4.500 αντί 5.000 που ήταν αρχικά. Σύμφωνα με την Οργάνωση των Δημοσίων Υπαλλήλων της Κύπρου, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν υποστεί σωρευτικά μέχρι τώρα μειώσεις που αγγίζουν σε ποσοστό το 35% του μισθού τους και με τα πρόσθετα μέτρα θα φτάνει το 37%.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χτες, επήλθε συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του Ταμείου με 1 δισ. ευρώ στο δάνειο που θα εκταμιεύσει η τρόικα. Η ανακοίνωση του ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τα αντιλαϊκά μέτρα που συνεπάγεται η συμφωνία διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το Ταμείο, εκτός από τη δημοσιονομική ενοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, και εκτιμάται στο 5% του ΑΕΠ, «επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ θα εφαρμοστούν στη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του εταιρικού φόρου στο 12,5% από το 10% και του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων από το 15% στο 30%».

Αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Τονίζεται ακόμη ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα 4,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αναφέρεται ότι το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας θα αναθεωρηθεί «για να εξορθολογιστεί το κόστος διοίκησης», ενώ το πρόγραμμα «θα περιλαμβάνει την εφαρμογή ουσιαστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα έχουν στόχο την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης «να ιδιωτικοποιηθούν βιώσιμες κρατικές επιχειρήσεις», όπως τονίζεται ότι «το πρόγραμμα θα συμπληρώσει την πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με επιπρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Σε άλλη κοινή τους ανακοίνωση, ο Ολι Ρεν εκ μέρους της Κομισιόν και η Κρ. Λαγκάρντ, εκ μέρους του ΔΝΤ, σημειώνουν ότι η Κύπρος «έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις» και μεταξύ άλλων επικεντρώνουν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο «θα αξιολογηθεί με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη».

Μετά την ολοκλήρωση των συνεννοήσεων για το μνημόνιο, η Γερμανία αναμένει ότι η τελική πρόταση θα είναι έτοιμη στις 9 Απρίλη, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών. «Αναμένω ότι στις 9 Απριλίου θα έχουμε αυτό το πλήρες πακέτο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Βουλή θα μπορούσε να ψηφίσει για το «πακέτο διάσωσης» της Κύπρου τη βδομάδα που ξεκινά στις 15 Απρίλη.

Την ίδια ώρα, στην Κύπρο παρουσιάστηκε εμπλοκή στην καταβολή μισθών και συντάξεων του Δημοσίου. Οπως ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο της χώρας, «η διεκπεραίωση των πληρωμών της κυβέρνησης και του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως προγραμματιζόταν στις 2/4/2013, λόγω τεχνικών δυσκολιών στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι η Κεντρική Τράπεζα χειρίζεται το θέμα και ότι «οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν το συντομότερο δυνατό και εν πάση περιπτώσει πριν τις 5/4/2013».

Επαναπατρίζει κεφάλαια η Ρωσία

Στη Ρωσία, η κυβέρνηση ξεκίνησε επιθετικά την επιχείρηση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού. Με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν έδωσε χτες διορία στους δημοσίους υπαλλήλους έως την 1η Ιούλη για να κλείσουν τους λογαριασμούς που διατηρούν σε τράπεζες του εξωτερικού, καθώς και τοποθετήσεις τους σε offshore εταιρείες. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως μετέδωσε το Reuters, κινδυνεύουν ακόμα και με απόλυση.

Από το αρχικό σχέδιο του διατάγματος, αποσύρθηκε τελικά η απαγόρευση της διατήρησης περιουσίας στο εξωτερικό, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα τήρησης λογαριασμού στο εξωτερικό μέσω ρωσικών τραπεζών. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, υπολογίζεται ότι περίπου 50 δισ. δολάρια Ρώσων καταθετών έχουν βγει στο εξωτερικό παράνομα.

Από την πλευρά του, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ι. Σουβάλοφ δήλωσε χτες ότι το πρόβλημα της Κύπρου και η επίδρασή του στη ρωσική οικονομία έχει προβληθεί εκτός των αληθινών του διαστάσεων, καθώς στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στη Ρωσία, ωσότου τουλάχιστον το πρόβλημα αυτό δεν επεκταθεί σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για όσες ιδιωτικές ρωσικές εταιρείες υφίστανται απώλειες στην Κύπρο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η ρωσική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο στήριξης ή αποζημίωσης μόνο κρατικών εταιρειών που θα υποστούν ζημιές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Citibank εκτιμά σε έκθεσή της ότι θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Citibank εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2013 και 0,5 στην Ευρωζώνη. Η ίδια έκθεση σημειώνει για την Ελλάδα ότι «ήδη, διαφαίνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για ένα κούρεμα των ομολόγων στο μέλλον».


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι σχεδιάζει η «Gazprom» στην Ελλάδα;

-- Τι σχέδια κάνει το ρώσικο μεγαθήριο «Gazprom» για την Ελλάδα και πώς αυτά συνδέονται με τις υποδομές που φτιάχνει το ελληνικό κράτος;

Μια ακόμα διάσταση των σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, καταγράφουν δημοσιεύματα στον Τύπο. Σύμφωνα με αυτά, η ρώσικη «Gazprom» επιδιώκει να αποκτήσει τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ για τον επιπλέον λόγο ότι θέλει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στον τομέα της παραγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Πιο συγκεκριμένα, η «Gazprom» φαίνεται πως επαναφέρει ένα παλιότερο σχέδιο για την κατασκευή τριών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT - Combined Circle Gas Turbine) και θα εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά υψηλότερες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα. Για να γίνει πράξη ένα τέτοιο σχέδιο, θα χρειαστεί η αναβάθμιση της υποβρύχιας διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας, της οποίας η μέγιστη ισχύς σήμερα φτάνει τα 500MW (κατασκευάστηκε το 2002, με κόστος 300 εκατ. ευρώ περίπου). Το ρώσικο σχέδιο προβλέπει και αυτήν την επένδυση, με αποτέλεσμα ο συνολικός προϋπολογισμός για την κατασκευή - αξιοποίηση των νέων μονάδων και τη διασύνδεση με την Ιταλία, να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Επειδή, όμως, η κατασκευή νέων μονάδων εκτός από το υψηλό κόστος, απαιτεί και πολύ χρόνο, η «Gazprom» φέρεται να μελετά τη δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της εξαγοράς μονάδων που ήδη λειτουργούν από ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να απεμπλακούν, καθώς η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρεί τα τελευταία χρόνια και οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά επίσης έχουν μειωθεί.

Στα ίδια σχέδια, η «Gazprom» φαίνεται πως προσαρμόζει και το ελληνικό παρακλάδι του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το οποίο σχεδιαζόταν αρχικά να επεκταθεί στην Ιταλία. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, το ελληνικό τμήμα του αγωγού δε θα είναι transit με προορισμό την Ιταλία, αλλά θα έχει τελικό προορισμό την ελληνική αγορά, μεταφέροντας ρωσικό αέριο. Χωρίς την επέκταση προς την Ιταλία, δεν υφίσταται νότιο παρακλάδι του South Stream, αφού θα πρόκειται για μία επέκταση του αγωγού στη Βουλγαρία μέχρι τα ελληνικά σύνορα, όπου και θα συνδέεται με το ελληνικό δίκτυο, προκειμένου να καλυφθούν αποκλειστικά οι εγχώριες ανάγκες σε αέριο, ιδιαίτερα εάν προχωρήσουν τα σχέδια της «Gazprom» στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Με τον τρόπο αυτό, η Ρωσία φαίνεται πως θέλει να παρακάμψει και τις ενστάσεις που υπάρχουν από την πλευρά της ΕΕ σε σχέση με την κατασκευή και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου αγωγού στο νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με τη λογική ότι ο πάροχος αερίου δεν μπορεί να κάνει και τη μεταφορά, τη διακίνηση. Τα συνολικότερα σχέδια για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις επενδύσεις που σχεδιάζει το ελληνικό κράτος, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει στην ντόπια αστική τάξη καλύτερη θέση στους ανταγωνισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχεδιάζει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου τη δεκαετία 2013 - 2022. Το μεγαλύτερο έργο, προϋπολογισμού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, είναι ο αγωγός Κομοτηνή - Θεσπρωτία. Πρόκειται για το χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού, έργο το οποίο απορρίφθηκε μεν από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, αλλά παραμένει στον προγραμματισμό της ΔΕΣΦΑ, με προοπτική ολοκλήρωσης το 2018, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί οριστική απόφαση υλοποίησής του.

Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ προετοιμάζει τις απαιτούμενες υποδομές για την υποδοχή και λειτουργία των άλλων αγωγών που εξετάζεται να κατασκευασθούν μέσω Ελλάδας, δηλαδή τον αγωγό TAP (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία), που παραμένει στην κούρσα διεκδίκησης του κοιτάσματος «Σαχ Ντενίζ» και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό. Ανάλογα με τα έργα που θα αποφασιστεί να κατασκευασθούν, θα καθοριστεί και η επένδυση για την απαιτούμενη μονάδα συμπίεσης που θα εγκατασταθεί στους Κήπους του Εβρου, προκειμένου να εξυπηρετείται τόσο η ελληνική αγορά, όσο και η διαμετακόμιση αερίου σε τρίτες χώρες. Στα έργα που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό είναι, μεταξύ άλλων, και η αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας, όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου αερίου και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αεριοποίησης. Εχει προϋπολογισμό 159 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015. Εχει ξεκινήσει ακόμα η κατασκευή του αγωγού Αγ. Θεόδωροι - Μεγαλόπολη, προκειμένου να τροφοδοτήσει τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, καθώς και έργα τροφοδοσίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ΔΕΗ και ιδιωτών (Αλιβέρι, Αγ. Νικόλαος Βοιωτίας, Θίσβη, Αγ. Θεόδωροι Κορινθίας, κ.ά.). Στήνεται, δηλαδή, μια υποδομή από το κράτος, η οποία, ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξουν τελικά οι ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και από το ποιος αγωγός θα επιλεγεί να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, θα καταλήξει στα πολυεθνικά μεγαθήρια, που τσακώνονται για τη νομή των πηγών και των δρόμων της Ενέργειας, βάζοντας μπουρλότο συνολικά στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ