ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Κινητοποιήσεις το Σάββατο σε Αθήνα και Βόλο

Με κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Βόλο το Σάββατο 6 Απρίλη συνεχίζουν οι μεταλλεργάτες τον αγώνα τους ενάντια στην άγρια αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί έναν ολόκληρο κλάδο στη διάλυση και τους εργαζομένους στην ανεργία ή σε μισθούς πείνας.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών, διοργανώνει παναττικό συλλαλητήριο των εργαζομένων στο Μέταλλο, στις 10 π.μ., στην Ομόνοια, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στο Σύνταγμα. Στην ανακοίνωση η Συντονιστική τονίζει: «Ολοι μια γροθιά για να ανατρέψουμε τα σχέδια των εργοδοτών να μας κάνουν σκλάβους του 21ου αιώνα. Με την οργάνωση της πάλης μας κάτω από τις δικές μας σημαίες, τις σημαίες των κοινών ταξικών μας συμφερόντων, ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ... Κανείς σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα λύσει το δικό του πρόβλημα, ενώ οι υπόλοιποι θα εξαθλιώνονται. ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Αντίστοιχα, την ίδια μέρα, στο Βόλο θα γίνει κινητοποίηση στις 11 π.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου. Στην κινητοποίηση καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» που στη σχετική ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Δίνουμε συνέχεια στη δράση μας μετά την απεργία της 28 Μάρτη. Επιμένουμε στην πάλη για τα δικαιώματά μας. Αφήστε στην άκρη τους εργοδοτικούς - απεργοσπάστες συνδικαλιστές. Είναι η φωνή των βιομηχάνων μέσα στο εργατικό κίνημα!».

1η ΜΑΗ
Νέες αποφάσεις για την Απεργία

Να συνεδριάσει κάθε συνδικάτο, να συζητηθούν μέτρα για την επιτυχία των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων

Από παλιότερη απεργιακή πορεία την 1η Μάη

Motion Team

Από παλιότερη απεργιακή πορεία την 1η Μάη
Να αναλάβουν δράση για την οργάνωση και επιτυχία των φετινών πρωτομαγιάτικων κινητοποιήσεων, προκηρύσσοντας απεργία την 1η Μάη και περιφρουρώντας τον ταξικό χαρακτήρα της Μέρας - Σύμβολο για τις θυσίες και τους αγώνες της εργατικής τάξης καλούνται τα εργατικά συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες. Πρόκειται για δράση που στις σημερινές συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης στην εργατική τάξη συνδέεται αντικειμενικά με την πάλη ενάντια στην εξαθλίωσή της, ενάντια στην πολιτική και όλους όσοι θέλουν να της επιβάλλουν να δουλεύει και να ζει σε συνθήκες σκλαβιάς.

Οι εργατικές οργανώσεις καλούνται να απαντήσουν στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - εργοδοτικών οργανώσεων για «μεταφορά» της 1ης Μάη ως ... «αργίας» και να αξιοποιήσουν, να αναδείξουν τα πολύτιμα ιστορικά διδάγματα της 1ης Μάη, όλων των εργατικών εξεγέρσεων από το Σικάγο του 1886 που βεβαίωσαν πόσο ασυμβίβαστα είναι τα συμφέροντα εργατών - κεφαλαίου.

Προχτές, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, μετά από πρόταση της «Ταξικής Ενότητας», παράταξης που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, αποφάσισε απεργία.

Αντίστοιχη, ομόφωνη, απόφαση πήρε χτες και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», απόφαση, που θα συζητηθεί τις επόμενες και στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Απόφαση για 24ωρη απεργία την 1η Μάη πήρε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου.

Ανάλογη απόφαση έχει ήδη πάρει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πρωτομαγιάτικης, αγωνιστικής κινητοποίησης αποφάσισε την κήρυξη στάσεων εργασίας μιας ώρας για τη Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Απρίλη, προκειμένου να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς. Ακόμα, προχωρά στη διοργάνωση των εξής εκδηλώσεων:

- Την Τρίτη 23 Απρίλη 2013, στις 7.30 μ. μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του ΕΚΛ, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Εργατικό κίνημα - γραμμή ενσωμάτωσης ή ανατροπής - η πείρα της Αργεντινής». Την Παρασκευή 26 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά από τη θεατρική ομάδα του ΕΚΛ.

- Την Τρίτη 30 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚΛ, προβολή κινηματογραφικών ταινιών.

- Την Πέμπτη 9 Μάη, εκδήλωση ενάντια στο φασισμό.

Απόφαση για απεργία την 1η Μάη έχει πάρει και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην ΤΑ Λάρισας.

«ΕΜΕΙΣ» - ΑΠ - ΔΑΚΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Οι «δημοκράτες»... πέταξαν τη ΔΑΣ από το προεδρείο

Την παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι την ανέδειξαν σε δεύτερη δύναμη

Προεδρείο κατά παραγγελία των μονοπωλίων συγκρότησαν χτες οι παρατάξεις ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ - ΕΜΕΙΣ (στελέχη της πρώην ΠΑΣΚΕ) στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, πετώντας έξω τη δεύτερη δύναμη, τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Η ΔΑΣ και χτες επανέλαβε στην εξ αναβολής συνεδρίαση την αρχική της τοποθέτηση για συγκρότηση προεδρείου σε αντιπροσωπευτική αναλογική βάση.

Τα «σοβαρά» επιχειρήματα που επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, οι τρεις παρατάξεις, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, ήταν: «Εάν αναλάβετε εσείς τον πρόεδρο, δε θα λειτουργήσει το προεδρείο. Να πάρετε τον αντιπρόεδρο που δεν είναι θέση ευθύνης, δε θα δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του προεδρείου (ΑΠ). Εβαλαν ζήτημα για τη θέση μας (Αντιπροσωπευτικό - Αναλογικό Προεδρείο) ότι τη χρησιμοποιούμε όπου θέλουμε και όχι εκεί που είμαστε πλειοψηφία (ΕΜΕΙΣ)».

Από την τοποθέτηση των παρατάξεων επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά ότι κουμάντο στην ΟΙΥΕ κάνουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, καταγγέλλει η ΔΑΣ. Και προσθέτει «συγκρότησαν προεδρείο κατά παραγγελία, με πρόεδρο από το ΕΜΕΙΣ (η πρώην ΠΑΣΚΕ που μετονομάστηκε), γενικό γραμματέα από την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και αντιπρόεδρο από τη ΔΑΚΕ. Τέτοια ενότητα επιδιώκουν, ενότητα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, των σούπερ μάρκετ που απλόχερα στήριξαν την «Αυτόνομη Παρέμβαση» στο συνέδριο της ΟΙΥΕ.

Ο αποκλεισμός των ταξικών δυνάμεων από το προεδρείο της ΟΙΥΕ είναι αποκαλυπτικός της υποκρισίας των δυνάμεων των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Αυτή είναι η δημοκρατία για την οποία κόπτονται.

Οι 13.000 ψηφίσαντες στα σωματεία που έφεραν τη ΔΑΣ μια ανάσα από την πρώτη θέση θα τους δώσουν απάντηση.

Η ΔΑΣ θα συνεχίσει να παλεύει για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο, την οργάνωση των εργαζομένων ανά μονοπωλιακό όμιλο, τη μαζικοποίηση των σωματείων», καταλήγει μεταξύ άλλων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 19 Απρίλη

Στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

«Καμία αυταπάτη, καμία ανοχή, δράση τώρα με οργάνωση αντίσταση και δυνάμωμα των αγώνων». Αυτό κάνουν πράξη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΝΑΤ, ΤΑΕ και ΟΑΕΕ που δίνουν τη μάχη για την οργάνωση και επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου των συνταξιούχων στις 19 του Απρίλη. Το αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων είναι στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης τόσο οι ομοσπονδίες όσο και τα σωματεία των συνταξιούχων πραγματοποιούν ήδη συσκέψεις, συνελεύσεις, εξορμήσεις σε χώρους (π.χ. τράπεζες, ΚΑΠΗ κλπ.) όπου βρίσκονται οι συνταξιούχοι. Ετσι, ανάλογες δουλειές προγραμματίζουν το Σωματείο Συνταξιούχων Αιγάλεω (7 Απρίλη), Πειραιά (8 Απρίλη). Το Σωματείο Συνταξιούχων Νίκαιας οργανώνει ανοικτή συγκέντρωση στις 10 Απρίλη.

Τέλος, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις μπροστά στο συλλαλητήριο θα παραχωρήσουν τις επόμενες μέρες συνέντευξη Τύπου και στις 12 του Απρίλη με μαζική παρουσία στην Αθήνα (αφισοκόλληση, πικετοφορία κλπ.) θα προπαγανδίσουν το συλλαλητήριο.

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους να βγουν στο δρόμο «γιατί έρχονται νέα μέτρα». Να απαιτήσουν αποφασιστικά: Αποκατάσταση στις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις, στα Δώρα, Επιδόματα, καμία περικοπή στις Κοινωνικές Δαπάνες, στα Φάρμακα, στην Υγεία και την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη. Κατάργηση των χαρατσιών της φοροληστείας, των φόρων στο πετρέλαιο. Ολων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών νόμων. Μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων και δανειακών συμβάσεων, που μας έχουν καταδικάσει στη φτώχεια, στη δυστυχία, στην εξαθλίωση.

Τη στήριξη και συμμετοχή του στο συλλαλητήριο εκφράζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

  • Κινητοποίηση στις 10 Απρίλη, στις 11.00 π.μ., έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας Βόλου, οργανώνει η Διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Μαγνησίας, αντιδρώντας, αγωνιστικά, στην απόφαση για αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τους ανέργους

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους ανέργους και τα παιδιά τους διοργανώνουν κλαδικά συνδικάτα του Πειραιά, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων της περιοχής, την Κυριακή 7 Απρίλη, στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεατρική παράσταση, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παράσταση κλόουν και δημιουργική απασχόληση για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, διανομή τροφίμων και παιχνιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ