ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Για το ναζιστικό χαιρετισμό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με αφορμή ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο που εμφανίζει τον τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη να χαιρετάει ναζιστικά. Λέγεται ότι το έκανε ειρωνικά γιατί από πίσω ακούγεται η φράση "Deutschland ber alles". Βέβαια, οι απόψεις του ίδιου είναι γνωστές, απαράδεκτες, ανιστόρητες και επικίνδυνες.

Ταυτόχρονα, σε διάφορες ιστοσελίδες, με αφορμή και αυτό το γεγονός, αναφέρεται ότι ο χαιρετισμός αυτός είναι αρχαιοελληνικός και άλλα παρόμοια.

Είναι απαράδεκτα, είναι εκ του πονηρού και σκοπό έχουν να καλλιεργήσουν ανοχή, να τον νομιμοποιήσουν.

Ο χαιρετισμός αυτός είναι ναζιστικός, φασιστικός. Είναι βουτηγμένος στο αίμα των λαών. Με αυτό το χαιρετισμό οι φασιστικές ορδές του Χίτλερ δολοφονούσαν και εκτελούσαν Ελληνες αγωνιστές πατριώτες, οργάνωσαν εγκλήματα ενάντια στους λαούς.

Με αυτά ούτε μπορεί κανείς να κάνει πλάκα, ούτε να παίζει, ούτε να ειρωνεύεται. Αρχαιοελληνικό είναι το "αιδώς Αργείοι" και σημαίνει: Ντροπή»!

«Κρίση και ιμπεριαλιστικός πόλεμος»

Πλήθος εκδηλώσεων της ΚΝΕ για διάφορα θέματα γίνονται αυτό το διάστημα

Από την εκδήλωση στο Βόλο
Από την εκδήλωση στο Βόλο
«Κρίση και ιμπεριαλιστικός πόλεμος» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος». Ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Αναπλιώτης, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Λευτέρης Μπαρμπαγιάννης, γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης των ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ, που κάλεσε τους φοιτητές που παρακολουθούσαν να συσπειρωθούν με το ΜΑΣ, να στελεχώσουν και να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ενόψει των φοιτητικών εκλογών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το θεατρικό δρώμενο των μελών της ΚΝΕ ΑΕΙ Βόλου τόσο για την αισθητική του πληρότητα, τις ερμηνείες των συμμετασχόντων, αλλά και για το ιδεολογικό του περιεχόμενο.

Στην ομιλία του ο Θ. Αναπλιώτης, ανάμεσα στα άλλα, είπε: «Οι πόλεμοι δε δημιουργούν αντικειμενικά τα ίδια συμφέροντα σε κοινωνίες ταξικές. Είναι προϊόντα αυτών, των εκμεταλλευτικών κοινωνιών, της ταξικής διαίρεσης, αποτελούν τη "συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα", τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Γι' αυτό και οι εργάτες, οι εκμεταλλευμένοι δεν έχουν ίδια σημαία σ' αυτούς τους πολέμους με τα αφεντικά τους. Δεν πρέπει να πολεμούν κάτω από την ίδια σημαία. Ακριβώς γιατί δεν έχουν την ίδια πατρίδα, δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα. Οι κομμουνιστές υποστηρίζουν τη διεξαγωγή επαναστατικών πολέμων, ταξικών πολέμων ενάντια στην αστική τάξη της κάθε χώρας, όπως ήταν η Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917, ο αγώνας του ΔΣΕ το 1946-1949 στην Ελλάδα, σοσιαλιστικές επαναστάσεις στον 20ό αιώνα».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα με μια πλούσια θεματολογία. Το πρόγραμμά τους για αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Σάββατο

Οι Οργανώσεις Ηλιούπολης, στις 6 μ.μ., στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλιούπολης, με θέμα «έχουν οι αγώνες αποτέλεσμα σήμερα; τι αγώνες χρειαζόμαστε σήμερα;». Ομιλητής Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις Βύρωνα, με θέμα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις - Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Οι Οργανώσεις σε Λούτσα και Ραφήνα, με θέμα «Αλλάζει ο κόσμος; Με μεταρρύθμιση ή επανάσταση;». Ομιλητής Γιώργος Σκουρλής, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής την ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου Ξάνθης, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Α1 (ΠΡΟΚΑΤ), με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο των κατασκευών, οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής Γ. Κολλάρος, μέλος της Νομαρχιακή Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης.

Αύριο, Κυριακή

Οι Οργανώσεις Νέου Ηρακλείου, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στο Νέο Ηράκλειο, με θέμα «Βάλε στο περιθώριο την Χ-Α και το σύστημα που τη γεννά». Ομιλήτρια Ελένη Μυτικάρη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Δευτέρα, 8 Απρίλη

Οι ΟΒ Φιλολογίας, Ιστορίας-Εθνολογίας, Παρευξείνιων και Πολιτικών Επιστημών Κομοτηνής, στις 7.30 μ.μ., στην παλιά Νομική με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι Θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής Αριστείδης Θάνος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ΟΒ ΣΤΕΓ Λάρισας με θέμα «Η αγροτική οικονομία και το μέλλον των αποφοίτων των γεωτεχνικών σχολών».

Η ΟΒ ΤΕΦΑΑ Τρικάλων με θέμα «Μαζικός, λαϊκός αθλητισμός στην υπηρεσία του λαού και όχι εμπόρευμα του καπιταλισμού». Ομιλητής Γ. Καΐκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΛΙΟΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Κανένας φόβος και ανοχή στους φασίστες»

«Κανένας φόβος - καμία ανοχή στις φασιστικές προκλήσεις», που εκδηλώνονται σε σχολεία, είναι η προτροπή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μενιδίου - Λιοσίων σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Αφορμή είναι η στάση ορισμένων μαθητών, που βρίσκονται στην επιρροή της «Χρυσής Αυγής», απέναντι σε εκπαιδευτικό του 4ου Λυκείου Αχαρνών που είχε μοιράσει έξω από το σχολείο την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την 25η Μαρτίου. Οι συγκεκριμένοι μαθητές ζήτησαν να τιμωρηθεί η εκπαιδευτικός από τη διεύθυνση του σχολείου για τη συγκεκριμένη ενέργεια διαφορετικά έλεγαν ότι θα προσφύγουν στο υπουργείο Παιδείας.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, αλλά και της Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής που έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο σχολείο. Η Γραμματεία Μενιδίου - Λιοσίων του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει και καταδικάζει τη στάση των μαθητών αυτών, σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή που κατηγορούν την εκπαιδευτικό, φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής τρομοκρατούν και εκφοβίζουν συμμαθητές τους με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και προπηλακισμούς. «Φαίνεται ότι αυτό που περισσότερο ενοχλεί είναι οι απόψεις και η αγωνιστική δράση της συναδέλφου γενικότερα στο σχολείο. Θέλουν να φιμώσουν κάθε αγωνιστική φωνή που λέει την αλήθεια στους μαθητές», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ. Καλούν τους μαζικούς φορείς της περιοχής να καταδικάσουν την απροκάλυπτη αυτή επίθεση σε βάρος της εκπαιδευτικού. Καλούν το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου αλλά και τους γονείς να καταδικάσουν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τέτοιες ενέργειες που θυμίζουν άλλες εποχές. Καλούν τους μαθητές να απομονώσουν τους «τραμπούκους» της Χρυσής Αυγής.

«Εκπαιδευτικοί και γονείς δεν πρέπει να αφήσουμε το δηλητήριο του φασισμού να ποτίσει τα μυαλά και τις ψυχές των παιδιών μας. Με αποφασιστική στάση να μπούμε μπροστά, να δώσουμε αποστομωτική απάντηση στους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής», καλεί η Γραμματεία Μενιδίου - Λιοσίων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά
  • Η Ενωση Γονέων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Γούβας, η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας και το Παράρτημα Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου - Γούβας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αύριο Κυριακή, στις 11.30 π.μ., στο αμφιθέατρο του 13ου Γυμνασίου - Λυκείου (Δαμαγήτου και Βουτσινά).
  • Επίσης, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Καισαριανής και το Παράρτημα ΕΣΥΝ Καισαριανής - Βύρωνα συνδιοργανώνουν εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ»
Πρώτη δύναμη στην Ενωση Γονέων Ηρακλείου

Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η «Αγωνιστική Συνεργασία Γονέων» στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Η παράταξη αποτελείται από μέλη και φίλους του ΚΚΕ και γονείς που στηρίζουν το αγωνιστικό πλαίσιο αντεπίθεσης και ρήξης με την κυβέρνηση και την ΕΕ, ενάντια στα προωθούμενα μέτρα του «νέου» σχολείου, για διεκδίκηση ενός σχολείου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Στη γενική συνέλευση αντιπροσώπων της Ενωσης Γονέων για εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, η «Αγωνιστική Συνεργασία Γονέων» συγκέντρωσε ποσοστό 58% και 7 έδρες στο ΔΣ, 9 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία, ενώ θα εκπροσωπηθεί σε όλες τις Δημοτικές Επιτροπές ως πλειοψηφούσα παράταξη. Δεύτερη, αναδείχθηκε η «Ριζοσπαστική Κίνηση Γονέων» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή γονιών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ) η οποία πήρε 42%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ