ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /48
Απόψεις για καλύτερη τακτική του ΚΚΕ

Χαιρετίζω το ελεύθερο βήμα που μας δίνει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, η εφημερίδα των προλετάριων και γενικά των εργαζομένων να εκφράσουμε τις απόψεις μας ελεύθερα και δημοκρατικά ενόψει του 19ου Συνεδρίου μας.

Πρώτα πρέπει να επισημάνω ότι ο Μαρξισμός-Λενινισμός, ήτοι ο επιστημονικός σοσιαλισμός, είναι η κοινωνία της δημοκρατίας της αταξικής κοινωνίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο αγώνας των μαρξιστών - λενινιστών κομμουνιστών και ιδιαίτερα των μελών του ΚΚΕ, καθώς και των πολύ κοντινών φίλων είναι πάρα πολύ δύσκολος, ίσως ο δυσκολότερος στη ζωή μας, πλην φυσικά των περιπτώσεων υγείας.

Ο αγώνας των κομμουνιστών είναι δύσκολος διότι είναι συνεχής και μακρύς με πολλές στερήσεις από τις μικροχαρές της ζωής, κυνηγημένοι πολλές φορές από το σύστημα, καμιά φορά χωρίς δουλειά, ιδιαίτερα σήμερα με τη μεγάλη κρίση που διέρχεται το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα με τα βάρβαρα μέτρα που παίρνει για να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί, στην κυριολεξία έχει βάλει θηλιά στο λαιμό των εργαζόμενων. Ομως το προλεταριάτο δεν πρέπει να φοβηθεί και μαζί με τους εργαζόμενους πρέπει να συσπειρωθούν για να μπορέσουν στο μέτρο του δυνατού και με υπέρβαση των δυνάμεών τους να μπορέσουν να αποκρούσουν τα βάρβαρα μέτρα που προσπαθεί να τους επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα για να σωθεί.

Δεν πρέπει ούτε στιγμή οι εργαζόμενοι μαζί με τους κομμουνιστές να φοβηθούν, είναι η πλειοψηφία και μπορούν να κερδίσουν, αρκεί να το πιστέψουν.

Δεν πρέπει επί ουδενί ο κάθε εργαζόμενος να κοροϊδεύει τον εαυτό τους ότι αυτός είναι καλά, διότι ήλθε και έρχεται χειρότερη θύελλα για μικρότερα μεροκάματα, υγεία και παιδεία άθλια. Πρέπει να αφυπνιστεί, να γραφτεί στο σωματείο του, δηλαδή να στρατευτεί για το καλό και το συμφέρον της οικογένειάς του. Καταλαβαίνω τους φόβους και τις δυσκολίες, όμως είναι μονόδρομος. Εκείνο που πρέπει να καταλάβουν οι εργαζόμενοι είναι ότι το συμφέρον τους είναι η καινούρια ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ κοινωνία, στην οποία όλοι θα έχουν δικαίωμα στην ΕΡΓΑΣΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ και στο αγαθό που λέγεται ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Εμπρός λοιπόν οι κομμουνιστές, κάνοντας συνεχώς αυτοκριτική και ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό μας να διαβάζουμε πιο πολύ, να δουλεύουμε πιο πολύ παρ' όλες τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, να αγωνιζόμαστε πιο πολύ για μία κοινωνία δικαίου, να είμαστε λόγω και έργω και όχι καμιά φορά να λέμε δε φταίω εγώ αλλά οι άλλοι. Ετσι δεν μπορούμε να πείσουμε τους άλλους διότι τη λάσπη που μας ρίχνουν και νύχτα και μέρα είναι απερίγραπτη. Αυτό είναι προφανές διότι ως γνωστό τους μόνους που φοβούνται είναι οι κομμουνιστές. Σχεδόν όλους τους έχουν στο χέρι. Γι' αυτό εμπρός τους ΚΝΕ, το σύνθημα «πρώτοι στο σχολείο - πρώτοι στη δουλειά», έστω και τώρα στις πολύ δύσκολες συνθήκες, διότι οι κομμουνιστές αισθάνονται ωραία όταν δουλεύουν και δεν ζουν εις βάρος των άλλων, έστω και αν οι γονείς τους δεν τους αφήνουν χωρίς βοήθεια. Φυσικά θα πρέπει να πρωταγωνιστούν και στους αγώνες για μια κοινωνία ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ. Ετσι θα γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και θα μπορούν να πείσουν τη νεολαία να βρεθεί στους ωραίους αγώνες αλλά και ο κόσμος να λέει θέλω τα παιδιά μου να γίνουν σαν τους ΚΝίτες. Ετσι, τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΚΝΕ μπορούν να πείσουν και το ρυάκι να γίνει ποτάμι που παρασύρει τα πάντα για την ανατροπή για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, όχι τον κάλπικο που επαγγέλλονται διάφοροι σφογγοκωλάριοι του μεγάλου κεφαλαίου, κοινώς οπορτουνιστές.

Εχουμε επαληθευτεί σαν κόμμα όσον αφορά την ιδιοκτησία γιατί πλέον φάνηκε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει σπίτια δικά τους διότι τα χρωστούν στις τράπεζες, άρα δεν είναι δικά τους. Ασε που εν ευθέτω χρόνω να είναι ενοικιαστές στα σπίτια που αγόρασαν με δάνεια τραπεζών.

Δε θα αναφέρω για τις Θέσεις και το Καταστατικό, διότι πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ικανοί, διαβασμένοι Μαρξιστές - Λενινιστές κομμουνιστές στο Κόμμα και είναι περιττό. Θα αναφερθώ μόνο στις 2 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η πρώτη έγινε με λίγα σφάλματα τακτικής που έδειξε ότι η συνέχισή της στη δεύτερη θα ήταν πολύ άσχημη. Δεν έγινε παρέκκλιση των Θέσεων του Προγράμματος, το τονίζω, η τακτική δεν ήταν η δέουσα. Προσωπικά δεν έκανα κανένα σχόλιο όμως με έτρωγε μέσα μου. Ενας μεγάλος φιλόσοφος έλεγε, σπάνια πρέπει να λέμε κανένα ψέμα προκειμένου να σώσουμε τη ζωή ενός ανθρώπου. Εμείς τα είπαμε όλα και αυτό φυσικά μας στοίχισε. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, λίγα αλλά σημαντικά έπρεπε να τα αφήναμε φλου για μετά τις εκλογές και όχι να διαλαλούμε ούτε θα κυβερνήσουμε, ούτε θα συγκυβερνήσουμε. Πάρα πολλοί φίλοι και γνωστοί μου λέγανε, καλά ΗΛΙΑ τι τρελά είναι αυτά; Γιατί να σας ψηφίσω αφού εσείς είστε έξω απ' αυτό το παιχνίδι; Δε λέω ότι θα μας ψήφιζαν, θα ήταν αφελές από μέρους μου, όμως μπορούσαμε να το αφήναμε φλου. Π.χ. θα δούμε τα αποτελέσματα και θα αποφασίσουμε για το καλό του λαού και των εργαζομένων.

Υστερα, ένα καλό ποσοστό ψήφων οπωσδήποτε δίνει έναν αέρα, μία δύναμη. Δε λέω ότι οι ψήφοι είναι το παν, όμως σου δίνει δύναμη, κουράγιο. Καλύτερο φυσικά είναι το μεγάλο ποσοστό να είναι οργανωμένο και ριζοσπαστικοποιημένο. Εμείς σαν ΚΚΕ πρέπει κάνοντας αυτοκριτική να δούμε γιατί δεν μπορέσαμε να πείσουμε, τι έφταιξε, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές προϋποθέσεις για την άνοδο του Κόμματός μας και όχι να λέμε ότι εμείς τα είπαμε καλά, επαληθευτήκαμε, που όντως έτσι είναι, όμως το πρόβλημα μένει. Πρέπει να δούμε πώς σκέφτεται ο κόσμος και πήρε την πολύ λάθος απόφαση για τον εαυτό του. Αυτό είναι το πρόβλημά μας και πρέπει να βρούμε τη σωστή λύση.

Ολοι όμως, πιο πολύ τα στελέχη πρέπει να είναι σεμνοί με γνώσεις, ευστροφία, εργατικότητα. Να είναι αντι-εξουσιαστές, ψύχραιμοι, διαλεκτικοί και φυσικά επαναστατικότητα στους κόλπους του ΚΚΕ. Πρέπει να υπάρχει μόνο ηρεμία, να λέγονται απόψεις έστω και λίγο διαφοροποιημένες, όμως μόνο μέσα στο Κόμμα, διότι στο παρελθόν μας στοίχισαν πάρα πολύ. Ευτυχώς τώρα λίγοι λένε το γνωστό «βρέστε τα μεταξύ σας πρώτα».

Επίσης, η λάσπη στο ΚΚΕ που πέφτει για τα οικονομικά του δεν περιγράφεται. Ούτε λίγο ούτε πολύ λένε ότι εμείς είμαστε ένα πάμπλουτο κόμμα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι από το υστέρημά μας όλοι προσπαθούμε να συντηρήσουμε το κόμμα μας. Εδώ θέλει προσοχή. Πολλούς κομμουνιστές δεν τους ενδιαφέρει. Ετσι κι αλλιώς όλοι είμαστε φακελωμένοι με την καινούρια τεχνολογία. Απλώς χρειάζεται καλύτερη οργάνωση των οικονομικών.

Τέλος, πρέπει να κάνουμε ένα πιο εκλαϊκευμένο πρόγραμμα του Κόμματός μας, να είναι σαν εγκόλπιο. Να αναφέρει τους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων γεωργών και μικροβιομηχανιών, καθώς και των μεγάλων. Και τα λέω αυτά γιατί ήμουν στην αγορά από το 1955 και υπάρχουν και τώρα ερωτήματα. Ο λαός θέλει και λεπτομέρεια, πώς θα λειτουργήσει η αγορά στα πλαίσια μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Είναι ερωτήματα που θέλει να μάθει ο λαός μας.


Ηλίας Κων. Μιχαηλίδης
Συνταξιούχος

Το ΑΑΔΜ πατάει στην αντικειμενική πραγματικότητα

Το 19ο Συνέδριο συγκαλείται σε μια χρονική περίοδο που τη χώρα μας μαστίζει η βαριά οικονομική κρίση. Πρωτοφανής η επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, βαριά φορολογία, μισθοί, συντάξεις, εργατικά δικαιώματα, στην καρμανιόλα. Ο διεθνής ιμπεριαλισμός (τρόικα) με τους ντόπιους υπηρέτες του (αστική τάξη, κυβέρνηση), φορτώνουν την κρίση τους στις πλάτες του λαού μας.

Μπροστά σε αυτήν τη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης με το λαό να υποφέρει, βλέπουμε το λαϊκό κίνημα να προβάλλει αδύναμο να αποκρούσει, να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική.

Αγώνες πολύ κάτω των αναγκών. Στα συνδικάτα κυριαρχεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός με το ρεφορμισμό. Η εργατική τάξη αποπροσανατολισμένη αδυνατεί να προβάλλει αντίσταση. Η πρωτοπορία της, το ΚΚΕ, υπέστη βαριά εκλογική ήττα. Δυνάμεις μας μειώνονται στο κίνημα και στη νεολαία, χαμηλή η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη».

Συμπέρασμα: Φανερή η αδυναμία του Κόμματος να θέσει σε κίνηση τις μάζες, παρά την πορεία τους προς την εξαθλίωση.

Νομίζω ότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι εδώ υπάρχουν σοβαρά λάθη, υπάρχουν ευθύνες.

-Σύντροφοι, δεν έχουμε δικαίωμα να ρίξουμε τις ευθύνες στο λαό: (δεν μπορεί να καταλάβει την πολιτική μας, πρέπει να διορθώσει την ψήφο του). Ο λαός είναι συγκεκριμένος, αυτόν καλούμαστε να καθοδηγήσουμε για την απόκρουση της βάρβαρης πολιτικής των μονοπωλίων - ιμπεριαλισμού, μέχρι την ανατροπή τους και το σοσιαλισμό. Το Κόμμα μας ακόμη και σε μεγάλες ήττες του κινήματος, (Δεκεμβριανά, ΔΣΕ, δικτατορίες) ποτέ δεν έριξε την ευθύνη στο λαό.

-Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για εκλογική ισχυροποίηση του Κόμματος, μετά τη χρεοκοπία της πολιτικής του ευρωμονόδρομου και την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του Κόμματος για την επερχόμενη καπιταλιστική κρίση.

Ζητούσαμε να ψηφίσει ο λαός για: Μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ με Λαϊκή Εξουσία. Δηλαδή Σοσιαλισμό. Αυτό ήταν το καλό, το επιθυμητό, το ρομαντικό.

Ηταν όμως πραγματοποιήσιμο στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στο συγκεκριμένο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, με τη συγκεκριμένη μαζικότητα, ωριμότητα και μαχητικότητα του κινήματος; Ασφαλώς όχι. Το επιβεβαίωσαν άλλωστε τα αποτελέσματα.

Αφήσαμε μεγάλο, πολύ μεγάλο πολιτικό κενό, το εκμεταλλεύτηκε ο σοσιαλρεφορμισμός και έφτασε εκεί που έφτασε.

Ο λαός έκανε το βήμα, το βήμα ήταν λάθος, γιατί το λάθος ήταν δικό μας και όχι του λαού.

Να προσέχουμε τις αντιφάσεις: Απ' την μια, -να μην έχουμε κοινοβουλευτικές αυταπάτες,- απ' την άλλη - καλούμε το λαό να ψηφίσει «Λαϊκή Εξουσία», δηλαδή Σοσιαλισμό απ' το κοινοβούλιο!

Και, - «Μια καλά οργανωμένη πρωτοπορία θα πάρει την εξουσία», - «όταν ο λαός αποφασίσει για την δική του εξουσία εμείς είμαστε έτοιμοι».

Δεν θα φέρουμε την πραγματικότητα στα μέτρα μας, ούτε θα κάνουμε την ανυπομονησία μας και την επιθυμία μας πραγματικότητα, αλλά θα πάρουμε τα μέτρα μας για τη συγκεκριμένη πραγματικότητα.

Μια απόφαση είναι σωστή όταν πατάει γερά στην αντικειμενική πραγματικότητα, έχει προσδιορίσει σωστά το στόχο, παίρνει υπ' όψη της όλες τις παραμέτρους, παρακολουθείται η πορεία της με βελτιώσεις, αλλαγές, που να οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

- Γνώμη μου είναι ότι το Κόμμα μετά το 18οΣυνέδριο έφυγε από το πρόγραμμα της οικοδόμησης του ΑΑΔΜ. Δεν είναι τυχαίο ότι στα προσυνεδριακά ντοκουμέντα δεν αναφέρεται λέξη για την οικοδόμηση του ΑΑΔΜ που ήταν το κύριο καθήκον της ΚΕ, να εφαρμόζει το υπάρχον πρόγραμμα.

- Υπάρχει κίνδυνος, και λόγω της οικονομικής κρίσης, να πισωγυρίσουμε στην πολιτική του Κόμματος στις αρχές της 10ετίας του 1930, που μπροστά στην τότε οικονομική κρίση προτάξαμε την ένοπλη γενική πολιτική απεργία. Πιστεύαμε ότι η επικείμενη Επανάσταση θα είναι σοσιαλιστική και ότι η κρίση ήταν «κρίση αυτής της ύπαρξης του καπιταλισμού και της μπουρζουαζίας», (ΚΚΕ επίσημα κείμενα τόμος Γ' σελ. 142 - 143).

Φτιάχναμε κόκκινα συνδικάτα, απομονωθήκαμε από το λαό, δώσαμε χώρο στα ρεφορμιστικά συνδικάτα που έλεγαν: (το ΚΚΕ είναι υπέρ της επανάστασης και εμείς υπέρ της άμεσης υπεράσπισης του λαού).

«Η τότε ηγεσία του Κόμματος δεν αντελήφθη ότι η πολιτική της ήταν αριστερή στα λόγια οπορτουνιστική στην πράξη», (Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ Τόμος Α' σελ. 222).

Με την παρέμβαση όμως της ΚΔ και την 6η Ολομέλεια του 1934 και ιδιαίτερα μετά το 7ο Συνέδριο της ΚΔ το 1935, το Κόμμα άλλαξε γραμμή, καταδίκασε τη σεχταριστική μέχρι τότε πολιτική του και μπήκε σε Μαρξιστικό - Λενινιστικό δρόμο, αναπτύχθηκε, δυνάμωσε και είχαμε τις μεγάλες επιτυχίες.

- Οι άνθρωποι δημιουργούν, αλλά όχι όπως τους αρέσει, όχι σε συνθήκες που οι ίδιοι διαλέγουν, αλλά σε συνθήκες που υπάρχουν, σε συνθήκες που κληροδοτήθηκαν από το παρελθόν.

Ανώτατη οργάνωση της εργατικής τάξης είναι το ΚΚΕ, παραπέρα το ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ, είναι συσπειρώσεις που δημιούργησε και καθοδηγεί το Κόμμα για ταξική συνδικαλιστική παρέμβαση κατά χώρο - κλάδο. Συμμετέχουν κυρίως κομματικά μέλη, οπαδοί, φίλοι. Αυτές οι συσπειρώσεις δεν είναι μαζικοί φορείς όπως τα επαγγελματικά σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, κ.ά.

Αν ζητάμε να πετύχουμε τη «Λαϊκή Συμμαχία» με τη συμμετοχή ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ αυτήν την έχουμε. Συνεπώς, εδώ δεν είναι να πετύχεις μια συμμαχία με τον εαυτό σου, αυτή ήδη υπάρχει.

- Το ζητούμενο σήμερα κατά την γνώμη μου είναι:

Να εφαρμοστεί το υπάρχον πρόγραμμα του ΑΑΔΜ. Προσαρμογή της πολιτικής γραμμής του Κόμματος στις σημερινές συνθήκες για απόκρουση όλων των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών πολιτικών που προέρχονται από την τρόικα και τους εδώ υπηρέτες της. Να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του λαού.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση να κάνουμε συμμαχίες χωρίς να χάνεται ο Στρατηγικός μας στόχος και η αυτοτελής δράση του Κόμματος, εφαρμόζοντας δημιουργικά τη διδασκαλία του Λένιν:

«(..)όλη η ιστορία του μπολσεβικισμού και πριν και ύστερα από την Επανάσταση του Οχτώβρη είναι γεμάτη από περιπτώσεις ελιγμών, συνεννοήσεων, συμβιβασμών με άλλα κόμματα, χωρίς να εξαιρούνται και τα αστικά κόμματα!...

(...)«Μπορείς να νικήσεις έναν πιο ισχυρό αντίπαλο, μόνο με την πιο μεγάλη ένταση των δυνάμεων και με τον όρο ότι θα χρησιμοποιήσεις με υποχρεωτικά επιμελημένο, φροντισμένο, προσεχτικό και επιδέξιο τρόπο την πιο παραμικρή "σχισμάδα" ανάμεσα στους αντιπάλους, την κάθε αντίθεση συμφερόντων ανάμεσα στην αστική τάξη των διαφόρων χωρών, ανάμεσα στις διάφορες ομάδες ή κατηγορίες της αστικής τάξης στο εσωτερικό της κάθε χώρας - όπως επίσης και την πιο παραμικρή δυνατότητα να αποκτήσεις ένα μαζικό σύμμαχο, ας είναι και προσωρινός, ταλαντευόμενος, ασταθής, όχι σίγουρος, και με όρους. Οποιος δεν το κατάλαβε αυτό, δεν κατάλαβε ούτε κουκούτσι από το μαρξισμό και από τον επιστημονικό, σύγχρονο, σοσιαλισμό γενικά» (Λένιν «Αριστερισμός» σελ. 58 - 59 εκδ. ΣΕ.


Παναγιώτης Ματθαίος
ΚΟΒ Κατασκευών Σπάρτης

Λαϊκή Συμμαχία για την επανάσταση και το σοσιαλισμό

Συνηθίζεται στον προσυνεδριακό διάλογο, εκτός της συζήτησης για τον τετραετή προγραμματισμό δράσης του Κόμματος, να κάνουμε και μία ιδιόρρυθμη επίδειξη γνώσεων Μαρξισμού - Λενινισμού, όπου κόβουμε και ράβουμε σαν τους οπορτουνιστές και τους αστούς, τον Μαρξ και τον Λένιν, όπως «αρέσει» στον καθένα. Αραδιάζουμε και καμιά δεκαριά παραπομπές από κάτω και νομίζουμε ότι έχουμε τεκμηριώσει την άποψή μας. Οσοι έχουν ασχοληθεί με θεματογραφία, θα γνωρίζουν ότι αυτή δεν κόβεται με το κιλό και η παράθεσή της πρέπει να «δένει», αλλιώς και 1.000 παραπομπές δεν έχουν σημασία! Η διαλεκτική σύντροφοι είναι «πλέξιμο», «σύγκρουση» και όχι παράθεση τσιτάτων, κατά το δοκούν, λες και είναι «αγιαστούρα»!

Θα ανατρίχιαζαν οι κλασικοί αν μας άκουγαν να τους επικαλούμαστε όχι για να κάνουμε ουσιαστική κριτική στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά για να ζητάμε το λόγο γιατί να μην αλλάξει το κοντό ή το μακρύ ή γιατί ν' αλλάξει κάτι αφού το προηγούμενο Πρόγραμμα τα έλεγε πιο κατανοητά ή πιο ωραία ή πιο Μαρξιστικά! Τώρα θα έλεγε κάποιος από τους συντρόφους που θα αισθανόταν ότι αναφέρομαι σ' αυτόν, ν' αφήσω τις κριτικές και να μιλήσω επί της ουσίας! Τον πληροφορώ λοιπόν τον σύντροφο ότι δυσκολεύομαι γιατί με έχει ήδη αποπροσανατολίσει! Με αναγκάζει να υπερασπιστώ την ουσία της ύπαρξης του ΚΚΕ. Γιατί το ότι μπορούμε να γράψουμε ελεύθερα και να πούμε ελεύθερα τη γνώμη μας στον Προσυνεδριακό Διάλογο, δε σημαίνει ότι μπορούμε να μηδενίζουμε τη δράση όλων μας την τελευταία εικοσαετία! Γιατί διαβάσαμε και τέτοια «ωραία», ότι δηλαδή τα τελευταία είκοσι χρόνια ήμασταν Κουκουέ και όχι Κομμουνιστικό Κόμμα, γι' αυτό αυτά τα χρόνια πήγαν χαμένα!

Συγχωρήστε με, που το ύφος μου δεν είναι Μαρξιστικό - Λενινιστικό, αλλά είμαι από χωριό και στο χωριό μου, όταν οι «σύντροφοι» αριστεροί οπορτουνιστές του ΝΑΡ και οι «σύντροφοι» δεξιοί οπορτουνιστές του «ΣΥΝ», την «κοπάνησαν» μείναμε δύο ΚΝίτες και ψάχναμε τον τρίτο για να συνεδριάσουμε! Αγωνιστήκαμε να κρατήσουμε το Κόμμα ζωντανό, και συζητάμε σήμερα, εξαιτίας ενός εκλογικού αποτελέσματος, ότι ήταν λάθος να μην φτιάξουμε κυβέρνηση με αυτούς που απ' τα δεξιά ή τ' αριστερά προσπάθησαν να διαλύσουν το Κόμμα!

Επί της ουσίας σύντροφοι:

Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε τις προτάσεις προς εμάς του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων υποψήφιων διαχειριστών της αστικής εξουσίας, γιατί δεν κατανοούμε τις Θέσεις που αναφέρονται στη Λαϊκή Εξουσία;!

Αφού μπορούμε κι αραδιάζουμε σωρηδόν τους κλασικούς, γιατί δεν μπορούμε να «ξεκολλήσουμε» από το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών και ν' αντιληφθούμε πως οι εκλογές είναι ένα σκαλοπάτι στην προετοιμασία του λαού για την κατάληψη της εξουσίας, αλλά όχι η εξουσία;!

Δεν καταλαβαίνουμε ότι στην εποχή που διανύουμε, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης της αστικής διαχείρισης, παρά αποπροσανατολισμός του λαού με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλους ετερόκλητους συμμάχους που δεν συμφωνούν, στα λόγια, σε τίποτε, αλλά στην πράξη μπορούν να τα «βρουν» σε όλα;! Τέτοιοι να γίνουμε;!

Τι δεν καταλαβαίνουμε στη Λαϊκή Συμμαχία;! Οτι θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διεργασιών στο λαό και όχι συμφωνία κορυφής ετερόκλητων απόψεων;!

Με ποιους να συνεργαστούμε και για ποιον λόγο; Μ' αυτούς που είκοσι χρόνια πριν προσπάθησαν να διαλύσουν το Κόμμα;! Και αν το επιχείρημά σας είναι ότι και πριν σαράντα χρόνια έκαναν το ίδιο, αλλά κάναμε την απόπειρα να συνυπάρξουμε μαζί τους πριν είκοσι χρόνια, τότε το σκεπτικό είναι αντιεπιστημονικό! Γιατί, αντί να βγάλουμε ιστορικά συμπεράσματα, θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος μέχρι που να καταφέρουν οι οπορτουνιστές αυτό που δεν κατάφεραν τις προηγούμενες φορές;!

Στη Λαϊκή Συμμαχία με πυρήνα τις Λαϊκές Επιτροπές, όποιος έχει καλές προθέσεις. Δεν έχει λόγο να τη φοβάται! Στη Λαϊκή Συμμαχία κι εμείς, με ποδαρόδρομο δίπλα στο λαό, για να του δώσουμε να καταλάβει ότι αυτή η εξουσία ανατρέπεται με επανάσταση, γιατί κανένας πλουτοκράτης δε θα μας δώσει το εργοστάσιό μας, που τώρα το κατέχει, χωρίς μάχη! Στο δρόμο για να πείσουμε και να εμπνεύσουμε το λαό. Να του δώσουμε να καταλάβει πως κυβερνήσεις σαν κι αυτές που συζητάνε οι διάφοροι «αριστεροί», είναι κυβερνήσεις εξαπάτησής του. Γιατί ακόμα κι αν του πετάξουν ένα ξεροκόμματο, υπό το βάρος της δράσης του κινήματος, αύριο όταν θα τον έχουν κοιμίσει, θα του το πάρουν πίσω διπλό! Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέω κοιτάξτε την πρόσφατη ιστορία. Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε τέτοιες διαχειριστικές του συστήματος διακυβερνήσεις. Δεν κυβερνά μαζί με το ξεπουλημένο συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ, που μετακόμισε όλο μαζί στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το σύστημα έβλεπε πως ο δικομματισμός καταρρέει κι έτσι θα έπρεπε να βρεθεί άλλος διαχειριστής! Το ΚΚΕ δε συνεργάζεται με λαοπλάνους που πριν τις εκλογές λένε κατάργηση και μετά τις εκλογές διαπραγμάτευση! Στη Λαϊκή Συμμαχία, με ανθρώπους που μπορεί να μην είναι κομμουνιστές, που μπορεί να πίστεψαν τον έναν ή τον άλλον και να τους ψήφιζαν τόσα χρόνια, αλλά όχι με διεφθαρμένους και αντικομμουνιστές. Μ' αυτούς δεν μπορούμε!

Με τη Λαϊκή Συμμαχία, δίπλα στα καθημερινά προβλήματα του λαού, με στόχο την κατανόηση του στόχου απ' αυτόν, της αλλαγής της εξουσίας, της επανάστασης και του σοσιαλισμού. Γιατί δουλειά του Κόμματος είναι ο Σοσιαλισμός.

Το ΑΑΔΜ είναι βασική αρχή και δεν μπορεί ν' αλλάξει;! Ετσι το παρουσιάζουν μερικοί σύντροφοι!

Το Κόμμα δεν παραπέμπει την πάλη για το Σοσιαλισμό στο μέλλον, ούτε όσοι σύντροφοι δίνουν την καθημερινή μάχη. Τέτοια κουβέντα είναι απρέπεια γι' αυτούς!

Για την παράγραφο του Προγράμματος που αναφερόταν σε μεταβατική κυβέρνηση στα πλαίσια της αστικής εξουσίας, καλώς αφαιρέθηκε. Γιατί μπορεί σε μια διαδικασία κατάληψης της εξουσίας να χρειαστεί να γίνει μια τέτοια κυβέρνηση, ένας τέτοιος χειρισμός, αλλά αυτό είναι τακτική και δεν μπορεί να περιγράφεται λεπτομερώς, γιατί δυστυχώς παρεξηγείται ακόμα κι από συντρόφους! Δημιουργείται στάδιο και δεν υπάρχει στάδιο μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού.

Γράφω τις τελευταίες γραμμές κάτω από «βροχή» φαγητών και έτσι αδυνατώ να προσαρμόσω στο σήμερα, την εμπειρία, την εν μέσω βομβών, του ΕΑΜ!

Το ερώτημα είναι: Είναι ή δεν είναι σωστές οι Θέσεις, στην κατεύθυνση της Σοσιαλιστικής Εξουσίας; Είναι. Η απαξίωση, λοιπόν, δεν βοηθά ούτε την ΚΕ, ούτε εμάς τους υπόλοιπους! Οι Θέσεις δεν χρειάζεται να περιγράψουν τα πάντα, όπως ζητούν μερικοί σύντροφοι. Γράφουν ήδη πολλά. Να δίνουν κατεύθυνση χρειάζεται. Τα υπόλοιπα θα τα λύσουμε έχοντας εμπιστοσύνη στη διαλεκτική σχέση ΚΟΒ και ΚΕ.


Σταύρος Μουμουλίδης
ΝΓ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Για την παρέμβασή μας στη μειονότητα

Στις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου σημειώνεται η γεωστρατηγική του «νεοοθωμανισμού» της Τουρκίας με στόχευση την επέκταση και εδραίωση της δράσης του τουρκικού καπιταλισμού στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το θρησκευτικό, πολιτιστικό στοιχείο. Θέση που ορθά αποδίδει τις εξελίξεις και τάσεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, σε σχέση με το ρόλο της Τουρκίας.

Ακόμα, στο κείμενο των Θέσεων του Κόμματος για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου διαβάζουμε: «...υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όξυνσης της κατάστασης στη Θράκη με βασικό "εργαλείο" το δικαίωμα του λεγόμενου "εθνικού αυτοπροσδιορισμού", που στηρίζεται σε μια εντελώς σαθρή βάση και χρησιμοποιείται "κατά το δοκούν" από τους ιμπεριαλιστές... Ο κίνδυνος αυτός τροφοδοτείται από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για τον έλεγχο των ενεργειακών αγωγών που περνούν στη Θράκη».

Στην εποχή του ιμπεριαλισμού, που αντικειμενικά βρισκόμαστε, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι ένα γεγονός τυπικό. Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών δείχνει ότι τα βασικά επιχειρήματα - προσχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή τέτοιων πολέμων, ήταν αυτά του «εκδημοκρατισμού», της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», αλλά και της απελευθέρωσης - εθνικού αυτοπροσδιορισμού μειονοτήτων (εθνικών, θρησκευτικών, γλωσσικών κτλ).

Ζώντας, λοιπόν, στην εποχή του ιμπεριαλισμού, σε μια περίοδο μεγάλης και γενικευμένης κρίσης (προπαρασκευαστικής ενδεχόμενου πολέμου), και σε μια περιοχή όπου μιλάμε για 37% και 50% μειονοτικό πληθυσμό σε Ξάνθη και Ροδόπη αντίστοιχα, δεν μπορούμε να μη συζητάμε για τη σπουδαιότητα της παρέμβασης του Κόμματος στη μειονότητα.

Α) Για τη σπουδαιότητα της παρέμβασής μας στη μειονότητα

  • Κοινωνικοταξική σύνθεση του Κόμματος

Μιλάμε για την πλειοψηφία του πληθυσμού να είναι αγρότες και εργάτες, συγκεντρωμένοι κατά κύριο λόγο στον κλάδο των κατασκευών (οικοδόμοι) και της ναυτιλίας (ναυτεργάτες), με τεράστια ποσοστά ανεργίας και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Βασικά στοιχεία για την κοινωνικοταξική σύνθεση του Κόμματος αλλά και για την ύπαρξη δυνάμεων του Κόμματος σε στρατηγικούς κλάδους.

  • Καταλυτική η στάση της μειονότητας σε συνθήκες γενίκευσης ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, για τη δυνατότητα να μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο, αφού ιδιαίτερα στην περιοχή θα αποτελέσει βασικό ατού χωρισμού της εργατικής τάξης και στοίχισής της πίσω από τμήματα της αστικής τάξης.
  • Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αποτελέσει βασικό όπλο της Λαϊκής Εξουσίας στην Ελλάδα, αφού από δω διέρχονται αγωγοί ενέργειας, αποτελεί πέρασμα σπουδαίας σημασίας για το κεφάλαιο. Η απώλειά της θα είναι πλήγμα μεγάλης σημασίας για τη Λαϊκή Εξουσία.

Β) Για τις ιδιαίτερα διαμορφωμένες συνθήκες την περίοδο της κρίσης

  • Η βασική παράμετρος που διαφοροποιεί αυτή την περίοδο από το προηγούμενο διάστημα είναι η έξαρση και πάλι του εθνικισμού - ρατσισμού, όπως αυτή εκφράστηκε και μέσα από τις εκλογές. Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) σε Ξάνθη και Ροδόπη αν τα ανάγουμε στο μη μουσουλμανικό πληθυσμό είναι σχετικά μεγάλα, 6,7% και 8,38% αντίστοιχα. Σε πρώτη φάση η ΧΑ δεν ανοίγει επίσημα μέτωπο, πέρα από τις τοποθετήσεις της για επιμέρους ζητήματα (π.χ. ορισμός μουφτή). Το επίσημο μέτωπό της είναι προς τους μετανάστες. Ωστόσο είναι υπαρκτό, κυρίως μέσα στα σχολεία, το δίπολο φασίστες - αντιφασίστες, με συσπείρωση των παιδιών από τη μειονότητα στον αντιφασιστικό πόλο. Δεν προκύπτει από το πουθενά. Πρόκειται για δίπολο που δουλεύεται από τα κάτω. Δίπολο αποπροσανατολιστικό προς όφελος της αστικής τάξης. Η απουσία εθνικιστικού πόλου από τη σκοπιά της Τουρκίας (χωρίς να αποκλείεται το γεγονός να υπάρξει και να πάρει διαστάσεις) ενισχύει το γεγονός ότι το γενικά αντιφασιστικό, ξεκομμένο από την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, εξυπηρετεί.
  • Ενισχύονται υπερβολικά οι αυταπάτες για φιλολαϊκή διέξοδο στα πλαίσια του καπιταλισμού με μια «φιλεργατική», «φιλολαϊκή», αριστερή κυβέρνηση. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη μειονότητα φτάνουν το 40%.
  • Ενισχύεται η λογική της ατομικής λύσης, η φυγή στο εξωτερικό. Καλλιεργούνται αυταπάτες για την καπιταλιστική ανάπτυξη στην Τουρκία και κατά πόσο μπορεί να ωφελήσει τους εργαζόμενους. Τεράστιο ποσοστό των εργατών από τη μειονότητα διαφεύγει στο εξωτερικό, σε αναντιστοιχία με τα μικρά βήματα οργάνωσης που γίνονται στους κλάδους που εργάζονται.

Γ) Για το περιεχόμενο της παρέμβασής μας

Το σύνολο του περιεχομένου της παρέμβασής μας δίνεται από τις θέσεις και το σχέδιο προγράμματος της ΚΕ για το 19οΣυνέδριο. Αποφασιστικά πρέπει να απαντήσουμε στα κύρια ζητήματα που ενισχύουν τις αυταπάτες για λύση στα πλαίσια του καπιταλισμού. Απ' αυτές θα απορρέουν και οι όποιες εθνικιστικές διαφοροποιήσεις, που πρακτικά εναποθέτουν τη λύση αντάμα με την αστική τάξη της κάθε χώρας. Οι θέσεις ενισχύουν το ιδεολογικοπολιτικό μας οπλοστάσιο σε σχέση με:

  • Το αδύνατο φιλολαϊκής διεξόδου στα πλαίσια του καπιταλισμού. Καμιά κυβέρνηση στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, όπως κι αν ονομάζεται. Η άρνηση του ΚΚΕ για συμμετοχή σε κυβέρνηση στον καπιταλισμό είναι απόφαση σπουδαίας σημασίας για την εργατική τάξη και το λαό. Είναι η θέση που μπορεί να «ξεμπλέξει» τις όποιες κοινοβουλευτικές αυταπάτες δημιουργούνται στο λαό. Αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη νικηφόρα έκβαση της επαναστατικής κατάστασης: Κόμμα επαναστατικό, ταυτισμένο με την πάλη για άλλη εξουσία. Οι όποιες μεταβατικές σύντομες χρονικά στιγμές μπορεί να προκύψουν, δεν είναι αντικειμενικό γεγονός (είναι ενδεχόμενο), και δεν μπορούν να αποτελούν επιδίωξη ενός ΚΚ. Ισα ίσα που η συνέπεια για άρνηση συμμετοχής σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα να επιλυθούν νικηφόρα οι όποιες αντιφάσεις.
  • Τη στάση του Κόμματος σε ενδεχόμενο πόλεμο. Η ανάλυση ότι η εργατική τάξη πρέπει να προσαρμόσει στις νέες συνθήκες τον αντικαπιταλιστικό της αγώνα. Σε συνθήκες που ιστορικά υπάρχει εμπειρία επιτάχυνσης των εξελίξεων. Το χαρακτήρα των εθνικιστικών δυνάμεων. Η ρήξη με εθνικιστικές - ρατσιστικές αντιλήψεις, η αποκάλυψη του αστικού τους χαρακτήρα αλλά και η πάλη ενάντια στο μικροαστικό αντιφασισμό. Πρακτικά ότι αντιφασιστικός αγώνας, χωρίς αγώνα ενάντια στο σύστημα που τον γεννάει, χωρίς οργανωμένη απάντηση της πρωτοπορίας που θ' ανατρέψει αυτό το σύστημα, είναι κούφια λόγια.
  • Από τη θέση 97, παρ. 12 απορρέει και η όποια πιο ιδιαίτερη τοποθέτηση μπορεί να χρειαστεί για επιμέρους ζητήματα. Σεβασμός στα δικαιώματα και στις ιδιαιτερότητας κάθε μειονότητας, με βασικό ωστόσο την ταξική ενότητα των λαών, τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Δεν απαιτείται περαιτέρω διευκρίνιση, δεν είναι άλλωστε απαραίτητη στο χαρακτήρα του κείμενου των θέσεων.

Συμφωνώ με το σύνολο των ντοκουμέντων της ΚΕ (θέσεις, προσχέδιο προγράμματος, καταστατικό).


Χρήστος Λαρίσης
Μέλος του ΓΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ