ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Βαράνε στο ψαχνό για τις ανάγκες των μονοπωλίων

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με κατώτατο μισθό, χαράτσια, ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Πακτωλός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων

Η γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής και της κλιμάκωσής της, μαζί και οι σχεδιασμοί της συγκυβέρνησης, ξετυλίγονται τις μέρες αυτές σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, ενόψει και του νέου κύκλου διαβουλεύσεων με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) και του Γιούρογκρουπ, που θα γίνει στις 12 Απρίλη.

«Πρέπει να τα έχουμε λήξει πριν τις 12 Απριλίου, όλα θα τα πετύχουμε», είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, στο πλαίσιο των συσκέψεων με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εργασίας Γ. Βρούτση, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα Γ. Προβόπουλο. Θέμα ημερών είναι η κανονιστική νομοθετική ρύθμιση για τη διαμόρφωση μηχανισμού αυτόματης συμπίεσης του κατώτατου μισθού στις εκάστοτε ανάγκες ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και λίγων βδομάδων οι παραπέρα ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην ημερήσια διάταξη είναι και άλλα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των καπιταλιστών, όπως η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, οι διακρατικές κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών, ζήτημα με το οποίο συνδέεται η ρύθμιση τάχα για τη διευκόλυνση των νοικοκυριών για τα δάνεια που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο».

Οσον αφορά στο χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία μέσω της ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν διαχειριστικές αστοχίες και για την καλύτερη προετοιμασία τους, προσανατολίζονται στο να το διατηρήσουν και φέτος με την ίδια μορφή. Η επέκταση του μέτρου, με τη μορφή του «ενιαίου τέλους ακινήτων» προδιαγράφεται για το 2014. Αταλάντευτα παραμένουν στο στόχο και για την «απομάκρυνση» 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετούσε το 2010 κ.ά.

Ειδικότερα:

1. Κατώτατος μισθός: Οι αντιλαϊκές επεξεργασίες για τον τρόπο «διαμόρφωσης» και παραπέρα διάλυσης βρίσκονται σε τελική φάση. Θέμα ημερών είναι η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο μηχανισμός συμπίεσης προβλέπει κριτήρια αντίστροφα ανάλογα με το βαθμό ανταγωνιστικότητας ανά κλάδο της οικονομίας και της παραγωγής! Ετσι, για παράδειγμα και εφόσον διαπιστώσουν ότι η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων στις κατασκευές είναι χαμηλή σε σχέση με άλλους κλάδους, θα προχωρούν σε αυτόματη συμπίεση στο συγκεκριμένο κλάδο! Ο μηχανισμός διαμόρφωσης θα συναρτάται, ακόμη, με τη συνολική πορεία της οικονομίας, δηλαδή από το πόσο ανταγωνιστικά στέκεται στο πλαίσιο της ΕΕ. Το νέο μέτρο αποτελεί κράχτη και για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα λαμβάνονται υπόψη τα λεγόμενα στατιστικά «όρια της ελάχιστης διαβίωσης». Δηλαδή, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο μισθός των εργαζομένων να μπορεί να πέσει τόσο ώστε να βρίσκεται μόλις πάνω από τα όρια της φτώχειας. Με την επίκληση της υψηλής ανεργίας, ο μηχανισμός περιλαμβάνει τρία ακόμη μέτρα σε βάρος των εργαζομένων: Διαχωρίζει τον κατώτατο μισθό των νέων από τους μεγαλύτερους εργαζόμενους. Ο μισθός για νέους κάτω των 24 ετών θα αντιστοιχεί στο 75% του κατώτατου μισθού των άνω των 24 ετών. Παράλληλα, προτείνονται συγκεκριμένα «κλιμάκια» ανάλογα με την ηλικία και την προϋπηρεσία. Επίσης, διαφοροποιούνται οι κατώτατοι μισθοί ανάλογα με την περιοχή και οι κλαδικές συμβάσεις δε θα επεκτείνονται στους μη εκπροσωπούμενους εργοδότες.

2. Ληξιπρόθεσμα χρέη - κατασχέσεις: Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ενεργοποιείται το μέτρο της ποινικής δίωξης σε βάρος δεκάδων χιλιάδων οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών. Σε κάθε περίπτωση, η σχεδιαζόμενη ρύθμιση λεγόμενης «τμηματικής διευκόλυνσης» θα αποτελέσει το προανάκρουσμα της βαρβαρότητας, για γενικευμένες κατασχέσεις μισθών και συντάξεων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ούτε στη νέα «διευκόλυνση» τμηματικής καταβολής. Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα σε πρόσφατη έκθεση των ΕΕ και ΔΝΤ: Πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών, όπως οι ίδιοι τονίζουν, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές».

3. Ανατιμήσεις από ΔΕΗ: Στα σκαριά είναι η παραπέρα «ενδιάμεση» διόγκωση στα τιμολόγια ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών, που θα εφαρμοστεί στις καταναλώσεις από την 1η Μάη, σε συνέχεια των τρανταχτών ανατιμήσεων μέχρι 25% που επέβαλαν από την 1η Γενάρη 2013. Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης προγραμματίζεται για το αμέσως προσεχές διάστημα.

4. Ιδιωτικοποιήσεις: Με απόλυτα δεδομένο το χρονοδιάγραμμα, οι συζητήσεις φαίνεται να επικεντρώνονται σε τυχόν «καθυστερήσεις» και στα προς είσπραξη ποσά. Κάθε απόκλιση συνεπάγεται νέα αντιλαϊκά μέτρα, «αυτόματης» παραπέρα περικοπής των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες.

5. «Κόκκινα δάνεια»: Σχεδιάζεται ρύθμιση στα μέτρα των τραπεζών και μόνο για περιπτώσεις νοικοκυριών με ολοκληρωτική αδυναμία αποπληρωμής. Δεν πρόκειται ούτε καν για μέτρο - «ασπιρίνη», αλλά για ξεσκαρτάρισμα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενόψει της «ανακεφαλαιοποίησης» με τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, που θα καταστούν και οι νέοι μεγαλομέτοχοι, έχοντας κάθε συμφέρον να τις «καθαρίσουν» από τα «προβληματικά δάνεια». Μπόλικο παρασκήνιο φαίνεται να υπάρχει γύρω από τα προβληματικά τραπεζικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων. Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών, ταυτόχρονα και παράλληλα με την αποδέσμευση του πακτωλού με τις παρεχόμενες διακρατικές ενισχύσεις από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία φορτώνουν στο λαό. «Δεν θα υπάρξει παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επέβαλε πρόστιμο - πρόκληση στην ΚΝΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Πρόστιμο 500 ευρώ επέβαλε στην ΚΝΕ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή αφίσες που είχε τοποθετήσει η Οργάνωση στο πλαίσιο της προπαγάνδισης των εκδηλώσεων του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Την απόφαση καταψήφισαν μόνο οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι. Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης φαίνεται πως βρήκε "λύση" στην υποχρηματοδότηση των δήμων. Ως "άνθρωπος του πολιτισμού" επέβαλε πρόστιμο στο κορυφαίο, εδώ και 38 χρόνια, πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός της πόλης μας: το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ.

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το ρόλο της ως μπροστάρης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χτύπημα όλων όσων αντιστέκονται σε αυτήν. Ετσι, με τις ευλογίες και στήριξη των παρατάξεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων και του ΛΑ.Ο.Σ., στο Δημοτικό Συμβούλιο, και με πρόσχημα τη νομοθεσία για τη ρύπανση, προχώρησε σε επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ για αφίσες που κολλήθηκαν στη πόλη με αφορμή το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, εξισώνοντας την εμπορική- διαφημιστική αφίσα με την πολιτική - κοινωνική δραστηριότητα.

Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στη συνολικότερη επίθεση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Πρόκειται για καθαρό περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης. Είναι συνέχεια της προσπάθειας τρομοκράτησης και καταστολής που εξελίσσεται από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της. Είναι υποκριτικό το επιχείρημά τους περί ρύπανσης. Αλλωστε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συχνά πυκνά εκδίδει αφίσες, πανό και άλλα υλικά με τα οποία ενημερώνει για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του. Αυτό που τους ενοχλεί είναι το περιεχόμενο στις αφίσες, η δράση του ΚΚΕ.

Τέτοιες κινήσεις δεν μας τρομοκρατούν. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά στους αγώνες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τις πολιτικές. Το δικαίωμα του λαού για ενημέρωση δεν μπορεί καμία απόφαση κανενός Δημοτικού Συμβουλίου να το σταματήσει. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές».

«Το ρομάντζο της πεντάρας»

Μια ξεχωριστή εκπομπή συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της τηλεόρασης του «902» σήμερα Σάββατο, 30 Μάρτη, στις 9.15 το βράδυ. Θα προβληθεί μια πρωτότυπη προσέγγιση του μυθιστορήματος του Μπρεχτ, «Το ρομάντζο της πεντάρας», όπως αυτή υλοποιήθηκε από την ομάδα μουσικών ΜΙΤΟΣ και μια ομάδα νέων επαγγελματιών καλλιτεχνών, στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη Μπέρτολτ Μπρεχτ. Για όλους όσοι δεν μπορέσουν να απολαύσουν την προβολή του Σαββάτου, η εκπομπή θα επαναληφθεί αύριο Κυριακή 31 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στο Περιστέρι

Την ομιλία που έκανε την Πέμπτη στο Περιστέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μεταδώσει απόψε η τηλεόραση του «902», αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 8 μ.μ. Η εκπομπή θα επαναληφθεί το βράδυ της Κυριακής, στις 10.15 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ