ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μαστίγιο του συστήματος η Χρυσή Αυγή

Ανακοίνωση με αφορμή τις συλλήψεις φασιστοειδών για τον εμπρησμό σε υποκατάστημα τράπεζας στο Βόλο

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ με αφορμή τα ευρήματα στα σπίτια των δύο φασιστοειδών που συνελήφθησαν για τον προχτεσινό εμπρησμό σε υποκατάστημα της τράπεζας Κύπρου στο Βόλο.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα πρόσφατα γεγονότα στην πόλη του Βόλου, με τη σύλληψη τριών χρυσαυγιτών υπεύθυνων για τον εμπρησμό σε ΑΤΜ, επιβεβαιώνουν για μια φορά ακόμη τον επικίνδυνο, αντιδραστικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης φασιστικής οργάνωσης.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και της δικής μας περιοχής διαθέτουν πλούσια πείρα από τα "έργα και τις ημέρες" των νοσταλγών του Χίτλερ. Και το περιστατικό αυτό αποδεικνύει τον εγκληματικό της χαρακτήρα, την τραμπούκικη πρακτική της, παρά το ψεύτικο πρόσωπο που προσπαθεί να πλασάρει στο λαό.

Ποιος, στ' αλήθεια, δε θυμάται τον αναρίθμητο κατάλογο των ενεργειών της "αντισυστημικής" αυτής δύναμης; Νόμιμος διάδοχος των Ταγμάτων Ασφαλείας, εμφανίζεται ανά μπουλούκια θρασύδειλων τραμπούκων για να δέρνει μεροκαματιάρηδες μετανάστες, να δολοφονεί και να σπέρνει το φόβο και την τρομοκρατία. Πόσες περισσότερες αποδείξεις να δώσει η ζωή για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος ότι οι υμνητές του φασισμού, οι απόγονοι του Χίτλερ, μόνο δεινά μπορούν να φέρουν στο λαό; Οτι είναι δικτυωμένη με παρακρατικά κέντρα, με υπόκοσμο της νύχτας; Αυτοί είναι τα πρωτοπαλίκαρά της. Οτι δρα προβοκατόρικα, όπως αποδεικνύει και το τελευταίο περιστατικό; Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι πρόκειται για οργάνωση με συγκεκριμένη αποστολή το τσάκισμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Κανένας εργαζόμενος, φτωχός επαγγελματίας, κανένας νέος άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τα μάτια μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα. Η Χρυσή Αυγή είναι παιδί του συστήματος, αποπαίδι, που όμως το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα καλλιέργησε τις προϋποθέσεις για να εμφανιστεί.

Ας θυμηθούμε ποιοι είναι αυτοί που δώσανε "κύρος και δύναμη" στο φασισμό. Είχανε ή δεν είχανε πάρει φωτιά οι πένες "έγκριτων" αστών δημοσιολόγων λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές; Αυτοί, ως "πλουραλιστές" και "δημοκράτες" δε λέγανε τότε "γιατί να είναι το ΚΚΕ στη Βουλή και όχι η Χρυσή Αυγή;", αυτοί δεν καλλιεργούν συστηματικά τη θεωρία των άκρων; Το ίδιο το σύστημα με ποικίλους τρόπους άμεσους ή έμμεσους δεν προπαγανδίζει ότι το ΚΚΕ κινείται "στα όρια της νομιμότητας", ενισχύοντας τη φασιστική δράση ενάντια στο οργανωμένο εργατικό κίνημα, αυτοί δεν αναφέρονται στο "συνταγματικό τόξο";

Ας θυμηθούμε. Δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση που "θεσμοθέτησε" την εξίσωση ναζισμού - φασισμού; Δεν είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της που καθιέρωσαν μέρα μνήμης των εγκλημάτων ναζισμού - κομμουνισμού, αυτά δεν διδάσκονται σε σχολεία και πανεπιστήμια ως η... αληθινή ιστορία;

Δεν είναι το αστικό πολιτικό σύστημα που τους άνοιξε το δρόμο, ώστε οι χρυσαυγίτες φασίστες να εμφανίζονται ως "καθαρτήριοι σωτήρες" απέναντι στα "λαμόγια" που το ίδιο το σύστημα γεννά, οι οικονομικές του σχέσεις;

Σήμερα υπάρχει πείρα. Ο λαός της Τσαριτσάνης έδιωξε και κήρυξε ανεπιθύμητους τους φασίστες δολοφόνους χρυσαυγίτες, που με το πρόσχημα της κοινοβουλευτικής νομιμότητας έχουν το θράσος να παρίστανται σε εκδηλώσεις μνήμης του ηρωικού αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό. Ο Δήμος Ελασσόνας ομόφωνα αποφάσισε ότι η Χρυσή Αυγή είναι ανεπιθύμητη και ότι δε θα κληθεί σε καμία εκδήλωση της περιοχής Ελασσόνας.

Το παράδειγμα της Τσαριτσάνης, που με τους φορείς της μπροστά, υπερασπίστηκε τη λαϊκή θυσία, ανοίγει δρόμο για να καταδικάζονται στην πράξη, να απομονώνονται οι εκφραστές του ναζισμού.

Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξει ο λαός της περιοχής μας στις υποκριτικές ανησυχίες των εκφραστών του πολιτικού συστήματος απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι ανησυχούν, την ίδια ώρα την προσκαλούνε στην επέτειο του γιορτασμού της 25ης Μαρτίου και φυσικά δεν την καταδικάζουν απροκάλυπτα. Με τις κοινοβουλευτικές τους ευαισθησίες, επιδιώκουν να τη νομιμοποιήσουν από την πίσω πόρτα, γιατί έχει εκπροσώπηση στη Βουλή.

Ο οργανωμένος λαός είναι ο μόνος που μπορεί να απομονώσει το φασισμό και τους εκφραστές του, το ναζισμό, ακόμη και στη "νόμιμη", όπως λένε, εκδοχή του. Ο λαός, με επαγρύπνηση και μέτωπο εναντίον της, οργανωμένος με όλες τις κατάλληλες μορφές έχει τη δύναμη να την απομονώσει. Αυτό έχει δείξει και η σύγχρονη αληθινή ιστορία. Οτι το εργατικό κίνημα είναι ικανό να μπει μπροστάρης σ' αυτό τον αγώνα, σε συμμαχία με τα κινήματα των φτωχών αγροτών, επαγγελματιών, τα κινήματα της νεολαίας και των γυναικών. Χωρίς το εργατικό κίνημα μπροστά με θολά, λεγόμενα, αντιφασιστικά μέτωπα, ο φασισμός, ο ναζισμός δε νικιέται. Αυτό το δείχνει επίσης η πείρα της Ισπανίας, της Γαλλίας, την περίοδο ανόδου του φασισμού στην Ευρώπη.

Ο φασισμός νικιέται όσο το λαϊκό κίνημα θα αντιμετωπίζει και θα χτυπά τη μήτρα του, δηλαδή το σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό, τις οικονομικές του σχέσεις που στηρίζονται στην εκμετάλλευση των πολλών από μια χούφτα καπιταλιστές.

Σήμερα το αστικό πολιτικό σύστημα και στη δική μας χώρα, έχει ανάγκη το φτιασίδωμά του, για να συνεχίσει να μπορεί να εγκλωβίζει μάζες, να φτιάχνει ψεύτικους σωτήρες - "ικανούς πολιτικούς", αρκεί να κρατήσει αλώβητες τις οικονομικές σχέσεις εκμετάλλευσης. Ετσι, επιχειρείται η ανοικοδόμηση της σοσιαλδημοκρατίας με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ, αφού το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε καθοδική πορεία, ως εκφραστή του άλλου μείγματος οικονομικής διαχείρισης. Ταυτόχρονα το σύστημα παίρνει μέτρα για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα, το μαστίγιό του είναι η Χρυσή Αυγή και αποστολή της να τσακίσει το λαό όταν σηκώσει κεφάλι και αμφισβητήσει το ίδιο το σύστημα, διεκδικώντας τη δική του εξουσία.

Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε τη δύναμη. Ο λαός της Θεσσαλίας να δώσει άφοβα την απάντησή του απέναντι στο μαστίγιο του συστήματος, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Να τους απομονώσει! Μπορεί!».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Αλλάζει την Κυριακή η ώρα

Θερινή ώρα ισχύει από αύριο Κυριακή 31 Μαρτίου. Οταν το ρολόι μας δείξει 03:00, το γυρνάμε μία ώρα μπροστά ώστε να δείξει 04:00.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ των κουκουλοφόρων της Αστυνομίας (ΕΚΑΜ) στα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού, κατήγγειλαν χτες οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και δεν προσήλθαν στη διαδικασία της δίκης. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν, το βράδυ της Πέμπτης, μασκοφόροι ένοπλοι άντρες των ΕΚΑΜ μπήκαν στα κελιά τους. Ακινητοποίησαν με όπλα τους κρατούμενους όλης της πτέρυγας, τους έδεσαν με χειροπέδες και ερεύνησαν τα κελιά. Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, η επιχείρηση της αστυνομίας κράτησε ως το πρωί, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να μείνουν ξύπνιοι και δεμένοι με χειροπέδες.

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ και ένας βαριά τραυματισμένος είναι ο απολογισμός «καραμπόλας» στην οποία ενεπλάκησαν νταλίκα, αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα, που έγινε χτες το πρωί στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθήνας-Λαμίας, στο 24ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Αγίου Στεφάνου. Το δυστύχημα έγινε όταν η νταλίκα, που κινούνταν προς Λαμία, συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο που έπεσε πάνω στην μοτοσικλέτα. Από τη σύγκρουση σκοτώθηκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας και τραυματίστηκε σοβαρά ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Η νταλίκα μετά τη σύγκρουση κρεμάστηκε πάνω από την εθνική οδό, γι' αυτό έκλεισε για λόγους ασφαλείας η δεξιά λωρίδα προς Λαμία, για τρεις ώρες, με αποτέλεσμα να υπάρξει επιβράδυνση στην κίνηση των αυτοκινήτων και μποτιλιάρισμα. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στις 11.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ποινική δίωξη σε βάρος 20 κατοίκων

Ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα άσκησε η εισαγγελέας Χαλκιδικής σε βάρος είκοσι κατοίκων της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής που φέρονται να εμπλέκονται στην εμπρηστική επίθεση που έγινε στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, στις 17 Φλεβάρη. Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι μεταξύ άλλων της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού. Η δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας είναι κατά παντός υπευθύνου. Ο Ανακριτής Πολυγύρου στη συνέχεια θα προσωποποιήσει τις διώξεις και θα καλέσει τους κατηγορούμενους να απολογηθούν.

Στα υπομνήματα παροχής εξηγήσεων που κατέθεσαν την προηγούμενη βδομάδα στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης όπου είχαν κληθεί, οι 20 κάτοικοι της Χαλκιδικής αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, και κατήγγειλαν τις περιπτώσεις «αστυνομικής αυθαιρεσίας» που υπήρξαν μετά την επίθεση στις Σκουριές, στο πλαίσιο της έρευνας της αστυνομίας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δικάζονται, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις

Την 1η Απρίλη ξεκινά στη Θεσσαλία ένα μπαράζ δικών σε βάρος αγωνιστών του μαζικού κινήματος, που πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τα χαράτσια των διοδίων επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και Αλληλεγγύη, επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο αυταρχισμός και η κρατική τρομοκρατία μέσα από τη χρησιμοποίηση και της αστικής Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να περάσουν και να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού. Κανένας δεν τους εξουσιοδότησε να ξεπουλήσουν τις εθνικές οδούς σε μονοπωλιακά συμφέροντα και να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους που μετακινούνται πάνω σ' αυτές.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η Δημοκρατική Συσπείρωση θα δυναμώσει τον αγώνα της μέσα από την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, ώστε αυτό να γίνει υπόθεση του ίδιου του μαζικού εργατικού και λαϊκού κινήματος. Καλούμε τους φορείς της Θεσσαλίας να πάρουν θέση για το μπαράζ των μηνύσεων ενάντια σε αγωνιστές για την κατάργηση του χαρατσιού στα διόδια που ξεκινάνε την 1η Απρίλη 2013. Ολοι στα δικαστήρια της Λάρισας την 1η Απρίλη 2013 για συμπαράσταση στους δικαζόμενους αγωνιστές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ