ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Ετοιμοι να αμολύσουν το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Χαράτσια στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία, διεύρυνση της «φορολογικής βάσης» με νέες παρεμβάσεις απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο

Οι τράπεζες φιλοδωρούνται με δισ. ευρώ, ενώ από το λαό αφαιρούνται ακόμα και τα στοιχειώδη για την επιβίωση
Οι τράπεζες φιλοδωρούνται με δισ. ευρώ, ενώ από το λαό αφαιρούνται ακόμα και τα στοιχειώδη για την επιβίωση
Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, νέες παρεμβάσεις στη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων, μαζικές απομακρύνσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβάνει η νέα συμφωνία συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Τα παζάρια και οι συζητήσεις, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ τα αντιλαϊκά μέτρα θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στο Δουβλίνο.

Προλειαίνοντας το έδαφος, οι υψηλόβαθμοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης, κάνουν λόγο για την ύπαρξη «δημοσιονομικού κενού» ύψους 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, «καλύφθηκε» μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τα κλιμάκια της τρόικας. Παράλληλα, σε νέα ύψη αναμένεται να απογειωθούν τα εμφανιζόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού μετά και τον αναμενόμενο πακτωλό εκταμιεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξέλιξη που συνεπάγεται την παραπέρα κλιμάκωση.

Ειδικότερα:

-- Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο β' εξάμηνο του 2013, θα συμπαρασύρει και απογειώσει μια σειρά από χαράτσια που συνδέονται με αυτές. «Αυτόματα» θα επέλθουν ανατιμήσεις και στο χαράτσι που πληρώνεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με τις οποίες ακυρώνεται στην πράξη η δήθεν «έκπτωση» που διαφημίζει η συγκυβέρνηση. Το μέτρο θα επεκταθεί και σε μη ηλεκτροδοτούμενα οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά., η αξία των οποίων (στη βάση των νέων «αντικειμενικών τιμών») θα προστίθεται στην αξία ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, διογκώνοντας τη βάση υπολογισμού για την επιβολή των φόρων.

-- Πρόσθετα ποσά αναμένουν από τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα «χρέη» λαϊκών νοικοκυριών προς την Εφορία. Στο επόμενο διάστημα, το «μαρκάρισμα» θα πάρει ασφυκτικές και μαζικές διαστάσεις, ταυτόχρονα με την ενεργοποίση του μέτρου των κατασχέσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ούτε και στη νέα ρύθμιση.

-- Μεθοδεύεται η επιβολή «τέλους αλληλεγγύης» σε κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους τους, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα! Το χαράτσι της «αλληλεγγύης» θα εφαρμόζεται και στις παροχές Υγείας που κάλυψαν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, επιδόματα τοκετού κ.ά.

-- Σε άμεση εφαρμογή μπαίνουν τα προγράμματα «κινητικότητας» στο Δημόσιο. Επίκειται η έγκριση των «τριμηνιαίων πλάνων» για τις απολύσεις, έτσι ώστε το 2014 να επιτευχθεί ο στόχος για την «απομάκρυνση» 150.000 εργαζομένων σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετούσε το 2010. Λόγος γίνεται εκτός των συνταξιοδοτήσεων κλπ, για 20.000 απολύσεις μέχρι το 2014 (από αυτές οι 7.500 μέσα στο 2013).

-- Στα σκαριά είναι η παραπέρα διόγκωση στα τιμολόγια ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών, που θα εφαρμοστεί στις καταναλώσεις από την 1η Μάη, σε συνέχεια των τρανταχτών ανατιμήσεων μέχρι 25% που επέβαλαν από την 1η Γενάρη 2013.

-- Για «εφεδρικό» μέτρο εξετάζεται το χτύπημα των χαμηλών, ακόμη και της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ, με πρόσχημα τα μειωμένα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων! Το σχέδιο βρίσκεται στο τραπέζι και σύμφωνα με τις πληροφορίες προβάλλεται από την πλευρά των ΕΕ και ΔΝΤ.

Ψάχνουν ρευστό οι τράπεζες

Συγχρονισμένα στη γύρα για άντληση κεφαλαίων ύψους 2,8 δισ. ευρώ από τις χρηματαγορές και την επιχειρηματική πιάτσα βρίσκονται οι 4 «συστημικές» τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Αlpha, Πειραιώς) με στόχο να καλύψουν την προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή (10%) για τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, συνολικού ύψους 27,5 δισ. ευρώ. Ο «συνωστισμός» ταυτόχρονα με τις αβεβαιότητες των επίδοξων «επενδυτών» για «κούρεμα» κάθε είδους περιουσιακών στοιχείων, ενδεχομένως ακόμη και για διατραπεζικές καταθέσεις, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το εγχείρημα, οξύνει και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.

Σε κάθε περίπτωση νέος μεγαλομέτοχος αναλαμβάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ήδη σπεύδει να καλύψει τα νώτα του. Στο γεγονός αυτό φαίνεται να σκοντάφτει ακόμη και η ρύθμιση δήθεν για τη «διευκόλυνση» των νοικοκυριών για τα «κόκκινα δάνεια». Στο παρασκήνιο, δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις ακόμη και για μεταφορά προβληματικών δανείων σε άλλο οργανισμό, τύπου «κακής τράπεζας».


Η σαπίλα τους δεν ακουμπάει το ΚΚΕ

Τρεις ολόκληρες σελίδες αφιέρωσαν στο ΚΚΕ, χτες, πρώτη μέρα των εργασιών του 19ου Συνεδρίου, τα «Νέα». Ούτε, όμως, μία λέξη για το περιεχόμενο του Συνεδρίου, όπως αυτό αποτυπώνεται στις Θέσεις της ΚΕ, στην πολύμηνη, πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία, κατά την οποία αυτές συζητήθηκαν με χιλιάδες εργαζόμενους και υπερψηφίστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κόμματος, για το βάθος της ανάλυσης των εξελίξεων και των τάσεων που τις διακρίνει, τους στόχους που θέτουν. Ούτε μία λέξη επί της ουσίας, ούτε καν για να την επικρίνουν, να διατυπώσουν πολιτική διαφωνία, ένσταση, να τη θέσουν στη δοκιμασία της αντιπαράθεσης.

Τρεις ολόκληρες σελίδες σεναρίων διαδοχολογίας, ίντριγκας, με πηχυαίους τίτλους, όπως «Ο χρησμός της αποχώρησης» και «Οι "σωματοφύλακες" της Αλέκας, ο Γόντικας και... δύο ανένταχτοι»! Αθλιότητες του χειρίστου είδους της πιο σάπιας δημοσιογραφίας, στημένης στο ψέμα από την αρχή μέχρι το τέλος. Αλλά πες πες κάτι θα μείνει, όπως τους έχει διδάξει ο Γκέμπελς. Είναι το γνωστό μοτίβο στο οποίο κινήθηκε το σύνολο του αστικού Τύπου εδώ και καιρό, κι από κοντά ασθμαίνοντας και οι οπορτουνιστές. Μάλιστα, ένας εξ αυτών που προγυμνάζονται για να αναλάβουν την αστική διαχείριση, ανέλαβε χτες να θεωρητικοποιήσει τη σχετική πρεμούρα τους, εμφανίζοντάς την σαν «στάδιο» και «μεταβατικό πρόγραμμα» για το σοσιαλισμό (!) και καταγγέλλοντας το ΚΚΕ για σεχταρισμό, επειδή αρνείται να ψάλει μαζί τους το «ωσαννά» στην αστική τάξη.

Το κατασκευασμένο ρεπορτάζ των «Νέων» δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Συλλέγει όλα όσα γράφτηκαν εναντίον του ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα και σερβίρει ένα χυλό με λίγο απ' όλα: Εσωκομματική τάχα αντιπαράθεση, μυστήρια, απομόνωση, διαδοχολογία, ομάδες και άλλα, βγαλμένα από τα πιο σκοτεινά επιτελεία της αντίδρασης. Παρόμοια ρεπορτάζ είχαν και άλλες αστικές εφημερίδες, ενώ δεν έλειψε η αναπαραγωγή του ρεπορτάζ των «Νέων» από διάφορα περίεργα μπλογκς.

Πασχίζουν να παρουσιάσουν το ΚΚΕ σαν τα μούτρα τους ή, πιο σωστά, σαν τα κόμματα που υπηρετούν. Πασχίζουν με τη βρωμιά τους να προσδώσουν στο ΚΚΕ τη σαπίλα των αστικών κομμάτων, για να υποβάλουν στους αναγνώστες τους ότι το ΚΚΕ είναι μία απ' τα ίδια, και για να το πετύχουν δεν διστάζουν να βιάζουν την πραγματικότητα. Το 96,8% των μελών του Κόμματος υπερψήφισαν τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο.

Οταν σταματούν να συκοφαντούν το ΚΚΕ, καταπιάνονται με το να διαστρεβλώνουν τις θέσεις και προτάσεις του, ακριβώς για να τις εμποδίσουν να «μπολιάσουν» τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια. Ισχυρίζονται ότι τα παραπέμπει όλα στη Δευτέρα Παρουσία, στο σοσιαλισμό, διαγράφοντας μονοκονδυλιά την τιτάνια προσπάθεια που καθημερινά καταβάλλει για την ανάπτυξη αγώνων, για τη διεκδίκηση και του παραμικρού μέτρου ανακούφισης του λαού. Τη γνωρίζουν αυτή του τη δράση και τη φοβούνται, η άμυνά τους είναι η πλήρης αποσιώπησή της. Οπως γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ ακριβώς επειδή θέλει ο λαός να ζήσει καλύτερα, κι όχι να προβάρουν τα στελέχη του υπουργικά κοστούμια, αρνείται να πάρει μέρος στην αστική διαχείριση, που είναι από χέρι αντιλαϊκή. Είναι τέτοιο το άγχος τους να πλήξουν το ΚΚΕ που δεν έχουν πρόβλημα να αυτοδιαψεύδονται και να γελοιοποιούνται. Μέχρι τώρα μιλούσαν για «εμφύλιο στο ΚΚΕ». Τώρα που έμαθαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ υπερψήφισαν τις Θέσεις της ΚΕ, κάνουν την ακόμη πιο βρώμικη προπαγάνδα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Είναι αδίστακτοι. Και ο σκοπός φυσικά της αστικής τάξης και των φυλλάδων της είναι να τσακίσουν το ΚΚΕ. Η πραγματικότητα θα τους διαψεύσει ξανά.


Β.


ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Τις διαπραγματεύσεις περιμένει η κυβέρνηση

Στάση αναμονής απέναντι στη νέα πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ τηρεί η κυβέρνηση, παραπέμποντας στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρας, δεν διέψευσε χτες δημοσιεύματα γύρω από το θέμα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η νέα πρόταση Νίμιτς περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με προσδιορισμό, ο οποίος όμως δεν είναι γεωγραφικός (σ.σ. του όρου Μακεδονία), αλλά συνοδεύει τον πολιτειακό όρο («Δημοκρατία»). Επανέλαβε ωστόσο πως «είναι σαφές ότι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός προσδιορίζει μία γεωγραφική περιοχή και όπως είπαμε πρέπει να φτάσουμε σε μία λύση, η οποία δε θα επιδέχεται παρερμηνειών». Σημείωσε επίσης ότι «η πάγια ελληνική θέση είναι γνωστή: Μιλάμε για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση erga omnes» (σ.σ. έναντι όλων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ