ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2013
Σελ. /40
ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σύντροφοι, δε θα πρωτοτυπήσω αν πω ότι με το βάθεμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης όλο και περισσότερα προβλήματα συσσωρεύονται στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα γενικότερα. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή της Στερεάς όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι η αύξηση της ανεργίας, δηλαδή η καταστροφή εργατικής δύναμης που καταγράφει ποσοστό πάνω από 27% από 16% που ήταν το 2009.

Μια σειρά μικρές μεσαίες, αλλά και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή της ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ - ΘΗΒΑΣ όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σχεδόν όλων των κλάδων, έχουν κλείσει. Παρ' όλα αυτά, ο συγκεκριμένος άξονας Χαλκίδα - Οινόφυτα - Σχηματάρι - Θήβα παραμένει βασικός χώρος βιομηχανικής παραγωγής συγκεντρώνοντας χιλιάδες εργάτες. Ταυτόχρονα, το τελευταίο δίχρονο παρατηρούμε και μια ιδιαίτερη ανάπτυξη του χονδρικού εμπορίου - logistics.

Παραμένει ως βασικό πρόβλημα η απουσία παρέμβασής μας σε αρκετά μεγάλα εργοστάσια. Το προηγούμενο διάστημα ωστόσο σε αρκετούς χώρους η ΚΟ, το ΠΑΜΕ είχαν παρεμβάσεις αλλού καλύτερα, αλλού λιγότερο καλά. Από την πείρα της δουλειάς μας φαίνεται ότι από την πλειοψηφία των εργατών δε γίνεται αντιληπτό ποιος είναι ο αντίπαλος, βλέπει ως αντίπαλο την εκάστοτε πολιτική εξουσία κι όχι την οικονομική, κι εδώ είναι τα δύσκολα για μας. Χρειάζεται επίμονη καλά σχεδιασμένη δουλειά που θα στοχεύει στην επίδραση στις συνειδήσεις των εργατών που θα σπάει επιρροές αστικών ιδεολογημάτων, αλλά και του οπορτουνισμού.

Είναι κομβικό το ζήτημα η ανατροπή στη συνείδηση των εργατών αυταπατών που εδράζονται στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, χρειάζεται αποκάλυψη των εξελίξεων σε σχέση με τον κλάδο, τις ενδοκαπιταλιστικές τάσεις και συγκρούσεις για να έχει ο εργάτης σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει και τι επιπτώσεις έχει στο χώρο του. Ολη αυτή η δουλειά περνάει μέσα από καλά μελετημένο σχέδιο της κομματικής παρέμβασης σε χώρους που ιεραρχούμε και που έχουν ιδιαίτερη σημασία, υπερβαίνοντας το σύνολο των εμποδίων που δεν επιτρέπουν την ολοκληρωμένη παρέμβασή μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη βιομηχανική περιοχή που αναφερόμαστε ένας σημαντικός αριθμός εργατών κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Αντικειμενικά αυτό δυσκολεύει την επαφή μαζί τους, αφού έξω απ' το εργοστάσιο ο εργάτης δεν ανοίγεται, φοβάται, άρα χρειάζεται να βρούμε επαφή σε χώρο εκτός εργοστασίου, ο πιο πρόσφορος είναι ο χώρος κατοικίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται να εξετάσουμε τον τρόπο συντονισμού της δράσης μας με την ΚΟ Αττικής που θα καταλήγει σε συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης.

Με πυξίδα τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος, η παρέμβασή μας στην εργατική τάξη της περιοχής μπορεί και πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική.

ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Κάποιοι λίγοι δημοσιογράφοι του «Ρ» εμφανίζουν σαν ατράνταχτη απόδειξη για την ορθότητα της εκτίμησής τους πως η τακτική και η στρατηγική του Κόμματος δε γίνεται αποδεκτή από τις λαϊκές μάζες, την πτώση των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές. Αλλά δικαιούται κάποιος να αναρωτιέται. Εγκριτοι δημοσιογράφοι είναι. Πώς το ψάξανε και καταλήξανε σε τέτοιο συμπέρασμα; `Η μήπως δεν το ψάξανε καθόλου; Αν π.χ. κατεβαίνανε μέχρι τη Σάμο και κάνανε μια έρευνα άλλα πράγματα θα διαπιστώνανε. Εκεί η Κομματική Οργάνωση, ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές, ξεκίνησε και υλοποίησε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα συσκέψεων, συγκεντρώσεων, περιοδειών, σε όλους τους κλάδους και τα χωριά όπου ανέλυε και συζητούσε με τον κόσμο το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας.

Μήπως η πολιτική εξόρμηση με αυτό ακριβώς το περιεχόμενο διαμόρφωσε τάσεις απομόνωσης των κομμουνιστών από τα λαϊκά στρώματα; Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Ηταν μετά την έναρξή της και μέχρι σήμερα που ανατράπηκαν οι συσχετισμοί στο νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τρεις έδρες στις εννιά πήραν έξι στις εννιά. Που στις φοιτητικές εκλογές η Πανσπουδαστική ήρθε πρώτη δύναμη στο νησί με ποσοστό πάνω από 43%. Που αποκτήθηκαν προσβάσεις στα σωματεία και στους συλλόγους των ΕΒΕ και της φτωχής αγροτιάς. Που οι Κομμουνιστές πήραν την απόλυτη πλειοψηφία στην Ενωση Γονέων του νησιού. Και φυσικά διατήρησαν όλες τις άλλες θέσεις που είχαν στο κίνημα σε όποιες εκλογικές μάχες έγιναν π.χ. στο Εργατικό Κέντρο, στο σωματείο του νοσοκομείου κλπ.

Μήπως η προσπάθειά τους να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της πολιτικής εξόρμησης τους έφερε πίσω από τη διεκδίκηση λύσης στα άμεσα προβλήματα του λαού; Και εδώ τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Το ίδιο διάστημα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι Λαϊκές Επιτροπές ασχολήθηκαν κυριολεκτικά με τα πάντα. Από τα χαράτσια ως το μάζεμα εκατοντάδων υπογραφών κάτω από την πρόταση του Κόμματος για τη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Από την πολυήμερη κινητοποίηση των φοιτητών για την αποτροπή της έξωσής τους από τις εστίες, κινητοποίηση που είχε και θετική κατάληξη μέχρι την πολυήμερη κατάληψη των σχολείων από τους γονείς και κηδεμόνες για να δοθεί λύση - που δόθηκε προσωρινά - στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Από τις δεκάδες κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας μέχρι κάθε μικρό και μεγάλο, τοπικού χαρακτήρα - πρόβλημα. Και βέβαια στην πρώτη γραμμή της δράσης ήταν τα προβλήματα των ανέργων, οι απολύσεις, οι οικονομικοί μετανάστες κ.λπ.

Ας πάνε, λοιπόν, αυτοί οι λίγοι δημοσιογράφοι στη Σάμο να πείσουν τους εκεί κομμουνιστές πως η συνεχής, συστηματική προπαγάνδιση στο λαό της πρότασης εξουσίας του Κόμματος απομόνωσε την οργάνωσή τους από τις λαϊκές μάζες, επέφερε στασιμότητα ή και μείωση στις δυνάμεις τους στο μαζικό και στο συνδικαλιστικό κίνημα, επέδρασε αρνητικά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Να μη δυστροπήσουν, όμως, αν οι Σαμιώτες τους κοιτάζουν σαν να έπεσαν από τον Αρη.

ΤΟΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βιομηχανίας εκτιμήσαμε ότι κάναμε σημαντική προσπάθεια και συμβάλαμε στην υλοποίηση των αποφάσεων του Κόμματος και της ΕΠ Αττικής, στους κλάδους βιομηχανίας.

Ωστόσο παρά τη βελτίωση που έχουμε πετύχει παραμένουν κενά και αδυναμίες που δεν έχουν πάντα αντικειμενικό χαρακτήρα. Είναι προβλήματα που μπορούμε και θα τα λύσουμε. Υπάρχει γνώση και πείρα, προσανατολισμός και αποφασιστικότητα για να αντιστοιχηθεί η δράση μας με αποτελέσματα στις σημερινές απαιτήσεις της ταξικής πάλης.

Στον κλάδο του χαρτιού και του τύπου που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική καπιταλιστική κρίση, με αποτέλεσμα να έχουμε το κλείσιμο 12 μεγάλων επιχειρήσεων και δεκάδων μικρότερων στην εκτυπωτική βιομηχανία, με πάνω από 3.000 ανέργους και περίπου 2.000 στην Αττική.

Οι δυνάμεις του Κόμματος, του ΠΑΜΕ στον κλάδο έκαναν σημαντικές προσπάθειες έγκαιρα, να οργανωθεί η πάλη, ο αγώνας των εργαζομένων, να βάλουμε εμπόδια να αποκρούσουμε την επίθεση. Εκτός των γενικών κινητοποιήσεων, προχωρήσαμε σε 4 κλαδικές απεργίες, κινητοποιώντας και κατά χώρο δουλειάς τους εργαζόμενους όπου είχαμε δημιουργήσουμε δυνατότητα. Κάναμε προσπάθεια ο αγώνας να προσανατολίζεται και να αποκαλύπτει τον ένοχο και τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, την κρίση που δεν είναι άλλος από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να φωτίζεται η μόνη διέξοδος που συμφέρει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, την εργατική, λαϊκή εξουσία.

Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η κρίση έγιναν εκατοντάδες νέες εγγραφές στα σωματεία. Συγκροτήθηκαν 3 νέα σωματεία, 2 κλαδικά και 1 επιχειρησιακό. Αυτή η συσπείρωση συνέβαλε στην αλλαγή συσχετισμών, να πετάξουμε εκτός διοίκησης της Ομοσπονδίας την ΠΑΣΚΕ.

Κάναμε προσπάθεια να δυναμώσει η ταξική γραμμή και συσπείρωση, η προοπτική της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας, προσανατολίσαμε τη δράση και την οργάνωση των εργαζομένων κατά χώρους δουλειάς, δουλέψαμε με συλλογικές, μαζικές διαδικασίες. Παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, οργανώσαμε ΓΣ σε χώρους δουλειάς, συγκροτήσαμε σωματειακές επιτροπές. Εκεί που είχαμε ΚΟΒ ή κομματικούς πυρήνες τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο θετικά και εδώ αναδεικνύεται το ζήτημα της κομματικής οικοδόμησης ως βασικό για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Για το επόμενο διάστημα χρειάζεται να υπολογίσουμε τις νέες δυσκολίες στο εργατικό κίνημα που φέρνει το βάθεμα της κρίσης και παράλληλα η ένταση της καταστολής των αγώνων, η απαγόρευση των απεργιών και της συνδικαλιστικής δράσης που θα επιδιώξουν. Στόχος τους το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Σε τι συνθήκες οργανώνουμε από τις Λαϊκές Επιτροπές τη λαϊκή πάλη.

Οι συνέπειες στα λαϊκά στρώματα της πόλης από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση με τα συνεχή βάρη που φορτώνονται, έχει διαμορφώσει μια δραματική καθημερινή πραγματικότητα στις λαϊκές οικογένειες, αλλά και σε ένα μεγάλο τμήμα των αυτοαπασχολούμενων που μένουν στις λαϊκές γειτονιές.

Στις φτωχογειτονιές σήμερα υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα και παιδιά που δεν μπορούν να διαβάσουν, μαθητές που λιποθυμάνε από την πείνα, εργατικές οικογένειες που τρώνε μια φορά τη βδομάδα και όχι επτά μέρες τη βδομάδα. Υπάρχουν πάμπολλες λαϊκές οικογένειες που δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις βασικές στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί διεργασίες με πιο ταχύ ρυθμό. Φορτώνει το λαό οργή, θυμό και αγανάκτηση. Εμφανίζονται διαθέσεις κάποιας μορφής αντιδράσεις, όμως συνάμα φουντώνει η ανυπομονησία, η προσδοκία και η απαίτηση κατάκτησης άμεσων αποτελεσμάτων από την οποιαδήποτε δράση καλυτέρευσης των συνθηκών επιβίωσής τους και που με την οργανωμένη παρέμβαση δομών - κομμάτων του συστήματος εύκολα μετατρέπεται σε απογοήτευση από την αναποτελεσματικότητα και σε αφοπλισμό, λόγω της παντοδυναμίας του κεφαλαίου.

Φαίνεται πως έχει ισχυρή βάση ο ιδεολογικός συμβιβασμός ενός τμήματος του λαού, εννοούμε η εξοικείωση με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, με τα 20 ευρώ, με τα ρούχα από δεύτερο χέρι. Σ' αυτές τις συνθήκες αλληλοσυμπληρούμενων αντιθέσεων και αντιφάσεων, όπου αναπτύξαμε σχετικά καλό κλίμα σχεδόν όλες οι πρωτοβουλίες έχουν συμμετοχή, βρίσκουν ανταπόκριση. Συσπειρώνονται δυνάμεις έξω από το γνωστό - στενό κύκλο μας. Ολόκληρες οικογένειες παίρνουν μέρος αφού τους αφορά. Σημαντικό είναι ότι ο οργανωτής - προπαγανδιστής είναι άνθρωπός τους, γνωστός τους ή γείτονάς τους.

Καταγράφουμε μια πλούσια δραστηριότητα ειδικά σε μια συγκεκριμένη φτωχογειτονιά - εργατοσυνοικία της Πάτρας μέσω της Λαϊκής Επιτροπής με υψηλό κύρος και επιρροή του ΚΚΕ που έχει δημιουργηθεί και παραλάβει βαριά κληρονομιά από τη γεμάτη θυσίες και αίμα προσφορά του Κόμματος στην υπόθεση της εργατικής τάξης, με οξύτατη διαπάλη - αντιπαράθεση με όλους τους μηχανισμούς - κόμματα της ντόπιας αστικής τάξης και τον οπορτουνισμό. Μια δραστηριότητα σχεδόν καθημερινή, με εξωφρενικούς ρυθμούς για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις ζύμωσης και προετοιμασίας, πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας με εναλλαγές μορφών πάλης. Για το χαράτσι στη ΔΕΗ και ομάδες περιφρούρησης με ωρολόγιο πρόγραμμα για τις διακοπές ρεύματος ολόκληρων οικοδομικών προσφυγικών τετραγώνων. Για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού των παιδιών στα σχολεία και την εξασφάλιση της σίτισής τους. Για την καρκινογόνο εγκατάσταση των κεραιών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Για την επιβίωση των ανέργων και των οικογενειών τους. Για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Για τα ζητήματα υγείας και ιατρικής - φαρμακευτικής περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους. Για την έκφραση αλληλεγγύης σε όσες οικογένειες το χρειάζονται, που η ίδια η πραγματικότητα το ανέδειξε πρώτης προτεραιότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ