ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2013
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νικητής οριακά ο Νικολάς Μαδούρο

Ο Μαδούρο με 7,5 εκατομμύρια ψήφους εκλέχτηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, για να συνεχίσει το έργο του Τσάβες
Ο Μαδούρο με 7,5 εκατομμύρια ψήφους εκλέχτηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, για να συνεχίσει το έργο του Τσάβες
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ο Νικολάς Μαδούρο, υποψήφιος του κυβερνώντος Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας-PSUV και του λεγόμενου Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου (συμμετέχουν αλλά 14 κόμματα ανάμεσά τους και το ΚΚ Βενεζουέλας), εκλέχτηκε οριακά Πρόεδρος της Βενεζουέλας κατά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής για την αναπλήρωση της θέσης μετά τον πρόωρο χαμό του Ούγκο Τσάβες στις 5 Μάρτη μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η διαφορά του από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες είναι περίπου 300 χιλιάδες ψήφους (σε ποσοστά 50,7% έναντι 49,07%). Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών, όπου η συμμετοχή σε αυτές ήταν 79%, ο Καπρίλες αμφισβήτησε το αποτέλεσμα και ζήτησε επανακαταμέτρηση ψήφων.

«Δε θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη» είπε ο Μαδούρο μετά το αποτέλεσμα, δηλώνοντας ανοιχτός στο αίτημα για επανακαταμέτρηση ενώ απευθυνόμενος σε δεκάδες χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους του Καράκας να πανηγυρίσουν, τόνισε ότι η νίκη αυτή αποτελεί συνέχεια του έργου του Ούγκο Τσάβες και ότι είναι μία δίκαιη και απολύτως διάφανης νίκη.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι στην κυριολεξία «εξαφανίστηκαν». Συνεπώς, σε μία πρώτη ανάγνωση η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων έγκειται στην απορρόφηση των ψήφων των υπολοίπων από τον Καπρίλες, γεγονός που σηματοδοτεί ακόμη μεγαλύτερη πόλωση. Πάντως, η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, εκ μέρους του Καπρίλες έγινε πριν καν γίνουν οι εκλογές, καθώς δεν υπέγραψε το σύμφωνο διεξαγωγής τους. Ενώ την Κυριακή το βράδυ, πριν κλείσουν οι κάλπες, έκανε διάγγελμα ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και ενώ σε εξέλιξη ήταν ηλεκτρονικός πόλεμος με αποτέλεσμα πολλές σελίδες, μεταξύ αυτών κυβερνητικές αλλά και του PSUV και του Μαδούρο να πέσουν. Εξαιτίας της έντασης που επικράτησε πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, έκανε διάγγελμα ο επικεφαλής των Μπολιβαριανών Ενόπλων Δυνάμεων απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία, δηλώνοντας ότι μόνο την ημέρα των εκλογών έγιναν 43 συλλήψεις ατόμων που προσπάθησαν να προκαλέσουν δολιοφθορές ή να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία και ότι ήδη έχει διαταχθεί έρευνα για τον ηλεκτρονικό πόλεμο που βρισκόταν σε εξέλιξη το βράδυ των εκλογών.

Τη νίκη Μαδούρο αναγνώρισαν οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής όπως αυτή της Κούβας. Είναι φανερό όμως ότι το έργο του Μαδούρο θα είναι αρκετά δύσκολο, και θα κριθεί στο πόσο θα βαθύνει στη σύγκρουση με την αστική τάξη που εξακολουθεί να ελέγχει σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Εκδήλωση στην επέτειο της «νίκης του λαού»

Τιμητική εκδήλωση για την ημέρα της «Μπολιβαριανής Πολιτοφυλακής» και της νίκης του λαού (13 Απρίλη), όταν ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας επέστρεψε στην ηγεσία, μετά το πραξικόπημα που διαπράχθηκε στις 11 Απριλίου του 2002, από τη ντόπια και ξένη αντίδραση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Δημοτικό Κινηματογράφο Καλλιθέας «Καλυψώ». Διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, την εταιρεία διανομής «NEW STAR» και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λατινοαμερικάνων και Ισπανών Ελλάδας, ASCLAYE. Στην αρχή προβλήθηκε η ταινία - ντοκιμαντέρ «Η επανάσταση δε θα μεταδοθεί τηλεοπτικά», όπου με συγκλονιστικό τρόπο παρουσιάζει το πραξικόπημα που ανατράπηκε σε 47 ώρες από την ενότητα λαού - στρατού.

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φράνκλιν Γκονζάλες, στην ομιλία του εξήγησε ότι ο λόγος που έγινε το πραξικόπημα ήταν για να ανατραπούν οι 49 νόμοι που ψηφίστηκαν το 2001, για τους Υδρογονάνθρακες, την Αλιεία, τη γη. Από την πλευρά του, ο Κουβανός πρέσβης Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες, υπογράμμισε ότι ο λαός της Βενεζουέλας έστειλε «ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους πως είναι διαθέσιμος να υπερασπιστεί την επανάστασή του με οποιοδήποτε κόστος».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Σταύρος Τάσσος, εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ. Επίσης χαιρέτισε εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και παραβρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ, η Ιωάννα Λαζοπούλου, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδωρής Δρίτσας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη Λατινική Αμερική που ερμήνευσε εξαιρετικά η Κουβανή τραγουδίστρια Μαρλένε Ολάνο.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Πρώτιστο καθήκον η ομαλοποίηση των σχέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα μετά τις συνομιλίες του με τον Φινλανδό ομόλογό του, Ερκι Τουομιόγια, δήλωσε πως το πρώτιστο καθήκον της Ρωσίας είναι η άρση των υφιστάμενων εντάσεων στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Στις 15-16 Απρίλη τη Μόσχα επισκέπτεται ο Τομ Ντόνιλον, σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρέδωσε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μια μυστική επιστολή. Ο Πούτιν είχε σύντομη συνάντηση με τον Αμερικάνο αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Ντόνιλον με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, τον βοηθό του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, καθώς και τον υφυπουργό Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ.

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, «ο χαρακτήρας του διαλόγου του Πούτιν με τον Ντόνιλον ήταν πολύ θετικός, όπως και ο χαρακτήρας των μηνυμάτων που μας στέλνει τώρα η κυβέρνηση Ομπάμα. Από την πλευρά μας, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος, εμείς, φυσικά, αυτά τα θετικά μηνύματα θα τα λάβουμε. Επιπλέον, πάντα ήμασταν έτοιμοι να αναπτύξουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας χωρίς κανένα περιορισμό. Ολοι οι περιορισμοί γίνονται μόνο από την πλευρά τους, από την πλευρά μας δεν υπάρχουν περιορισμοί», τόνισε ο Ουσακόφ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται στη Ρωσία οι αντιδράσεις κρατικών στελεχών, αλλά και πολιτικών δυνάμεων, σχετικά με τη δημοσιοποίηση από μεριάς των ΗΠΑ των ονομάτων 18 Ρώσων, στους οποίους απαγορεύεται η χορήγηση βίζας και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν «παγώσει» στις ΗΠΑ με βάση το «νόμο Μαγκνίτσκι» που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ οι συγκεκριμένοι συνδέονται με την υπόθεση του Ρώσου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε ενώ ήταν φυλακισμένος.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που δημοσιοποίησε δική του λίστα με τα ονόματα 18 Αμερικανών, στους οποίους απαγορεύεται στο εξής η είσοδος στη Ρωσία. Μεταξύ των Αμερικανών, που περιλαμβάνονται στη λίστα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι δύο αξιωματούχοι επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, δικαστικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, που σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση εμπλέκονται στα βασανιστήρια στη βάση του Γκουαντάναμο, είτε καταπάτησαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες Ρώσων του εξωτερικού.

«Ο πόλεμος της λίστας δεν είναι επιλογή μας, αλλά δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε αναπάντητο τέτοιο ωμό εκβιασμό. Ηρθε η ώρα για τους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον να κατανοήσουν πως είναι άσκοπο να χτίζουν σχέσεις με τη Ρωσία υπό το πνεύμα της υποβολής και των αυστηρών εντολών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι, ακόμη άγνωστο, αν η επίσκεψη στη Μόσχα του Τομ Ντόνιλον. συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου και οι γραπτές προτάσεις που κομίζει από τον Μπάρακ Ομπάμα, προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα είναι δυνατόν να αμβλύνουν την οξύτητα στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η επιστολή Ομπάμα χαρακτηρίστηκε από τη ρωσική πλευρά «εποικοδομητική, που περικλείει ορισμένες νέες προτάσεις».


Ι. Π.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνάντηση με Κινέζους και Αμερικανούς κυβερνήτες είχε χτες ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζίνπινγκ, καλώντας για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου, στο δεύτερο φόρουμ που συμμετείχαν κυβερνήτες των δύο χωρών, οι σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε μία σημαντική φάση η οποία συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Οπως ισχυρίστηκε ο Σι Τζίνπινγκ, η συνεργασία Πεκίνου - Ουάσιγκτον, πάντα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών, για την «σταθερότητα, την ανάπτυξη και την παγκόσμια ειρήνη». Το φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν ο κυβερνήτης της Αϊόβα, Τέρι Μπρανστάντ, του Ουισκόνσιν, Σκοτ Γουόκερ και της Βιρτζίνια, Ρόμπερτ Μακντόνελ, χαρακτηρίστηκε από τον Κινέζο Πρόεδρο ως ένα σημαντικό βήμα στην περιφερειακή συνεργασία και κάλεσε για την ενίσχυση του ρόλου του.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Συγκρούσεις κρατουμένων με τους δεσμοφύλακες

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.--

Συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων και δεσμοφυλάκων ξέσπασαν στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο όταν οι δεσμοφύλακες προσπάθησαν να μετακινήσουν τους κρατουμένους -ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε απεργία πείνας- σε μονά κελιά. Για την καταστολή των ταραχών και τη λήξη των συγκρούσεων οι δεσμοφύλακες έκαναν χρήση ακόμη και πλαστικών σφαιρών.

Το Camp 6 όπου σημειώθηκαν τα περιστατικά είναι τμήμα της αμερικανικής στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο στο οποίο έχουν μεταφερθεί κρατούμενοι, οι οποίοι σημειωτέον κρατούνται χωρίς να τους έχουν αποδοθεί καν κατηγορίες, που έχουν επιδείξει «καλή διαγωγή», και όπου έχουν τη δυνατότητα να τρώνε και να προσεύχονται μαζί, να αυλίζονται για αρκετές ώρες και να έχουν πρόσβαση σε τηλεόραση. Εκεί βρίσκονταν οι περισσότεροι από τους αρχικά 166 απεργούς πείνας, από τους οποίους σύμφωνα με τη διοίκηση του Γκουαντάναμο συνεχίζουν την απεργία 70.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ