ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΗ
Δυναμικό κάλεσμα συμμετοχής με πικετοφορία στην Αθήνα

Ολο το κέντρο της Αθήνας «όργωσαν» χτες μέλη συνταξιουχικών σωματείων, μοιράζοντας το κάλεσμα για την Παρασκευή

Με πικετοφορία, αφισοκόλληση σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, τρικάκια και συνθήματα συνταξιούχοι της Αθήνας προπαγάνδισαν χτες το πρωί το πανελλαδικό τους συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με υποδειγματικά οργανωμένο τρόπο οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εκεί συγκροτήθηκαν τα συνεργεία που ξεκίνησαν αφισοκόλληση για το συλλαλητήριο, άλλα που πέταξαν τα τρικάκια σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και οι υπόλοιποι φορώντας τις πικέτες τους ξεκίνησαν πικετοφορία. Οι συνταξιούχοι κατευθύνθηκαν στην οδό Αθηνάς, έως την κεντρική πλατεία στο Μοναστηράκι και από εκεί στις οδούς Ερμού, Αιόλου, για να καταλήξουν στην πλατεία της Ομόνοιας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πικετοφορίας από την ντουντούκα ακουγόταν το κάλεσμα στο συλλαλητήριο, το οποίο διέκοπταν οι συνταξιούχοι φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Δώστε λεφτά για την Υγεία, κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία», «Να πληρώσουν τώρα οι κεφαλαιοκράτες, όχι οι συνταξιούχοι και οι εργάτες», «Γηρατειά - εργατιά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά». Σύντομους χαιρετισμούς πραγματοποίησαν στην Ομόνοια ο Π. Τσάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και ο Δ. Μαυροδόγλου, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Οι προσυγκεντρώσεις για την Παρασκευή

Μήνυμα αγωνιστικού ξεσηκωμού «μοίρασαν» χτες οι συνταξιούχοι
Μήνυμα αγωνιστικού ξεσηκωμού «μοίρασαν» χτες οι συνταξιούχοι
Οι προσυγκεντρώσεις για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων έχουν οριστεί στις 11 π.μ. στα παρακάτω σημεία:

  • Ομόνοια: Τα πούλμαν από την επαρχία (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα, Κατερίνη, Εδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα).
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης: Οι συνταξιούχοι από ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, Πειραιά, Νίκαια, Ελευσίνα, Δημόσιο, Ασπρόπυργο, Μέγαρα, Επισιτισμό, Ν. Πέραμο, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ.
  • Σύνταγμα: Οι συνταξιούχοι από Γλυφάδα, Καλλιθέα, Υμηττό, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριο.
  • Κάνιγγος: Οι συνταξιούχοι από Αγ. Παρασκευή, Αθήνα, Αιγάλεω, Α. Λιόσια, Ιλιον, Λαύριο, Λούτσα, Σαλαμίνα, Μαρούσι, Μενίδι, Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Ν. Φιλαδέλφεια, Χαλάνδρι.
Πούλμαν από διάφορες πόλεις

Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση δρομολογούνται πούλμαν από διάφορες πόλεις και συγκεκριμένα: Από Θεσσαλονίκη, θα αναχωρήσουν την Πέμπτη 18 Απρίλη, στις 12 τα μεσάνυχτα, από το Αγαλμα Βενιζέλου.

Από Λάρισα, θα αναχωρήσουν στις 6 το πρωί από το Εργατικό Κέντρο.

Από Αμφισσα, θα αναχωρήσουν στις 7 π.μ., από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (παιδική χαρά) και από την Ιτέα, στις 7.30 π.μ., από τα ΚΤΕΛ.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Συγκέντρωση σήμερα στην Ομόνοια

Στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας στο Δημόσιο

Στη σημερινή παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο (12 το μεσημέρι έως λήξη του ωραρίου) και στη συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην Ομόνοια, καλεί με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Η στάση εργασίας κηρύχθηκε ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ 15.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο να βρεθούν στην ουρά της ανεργίας μέχρι το 2014.

Στην ανακοίνωση, το Συνδικάτο επισημαίνει πως οι χιλιάδες απολύσεις στόχο έχουν «να σβήσουν κάθε έννοια σταθερής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. (...) Οι Δήμοι έχουν ήδη γεμίσει με εργαζόμενους - δούλους μέσω ΜΚΟ που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί για 2 και 5 μήνες και μετά ξανά στην ανεργία. Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων και υπηρεσιών, που είναι το βασικό φιλέτο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους (...) που φέρνουν τις χιλιάδες απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα τσακισμένα μεροκάματα και εργατικά δικαιώματα, την παραπέρα επιβάρυνση του λαϊκού νοικοκυριού.

Λένε ψέματα ότι θα προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις. Επιδιώκουν να καλλιεργήσουν αυταπάτες στο 1,5 εκατομμύριο ανέργους ότι θα βρουν δουλειά. Στρέφουν τον εργαζόμενο απέναντι στον άνεργο, τον πατέρα απέναντι στο παιδί. Επιδιώκουν να μας τσακίσουν όλους, αποκομμένους ο ένας από τον άλλο. Κανείς να μην τους πιστέψει.

Στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι οι άνεργοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η μοίρα τους είναι κοινή. Εχουμε καθήκον να παλέψουμε από κοινού για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα για όλους.

Η στάση εργασίας που κήρυξε για την Τέταρτη η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ είναι "στο πόδι" και συντηρεί το δρόμο του εκφυλισμού και της απογοήτευσης. Παραμερίζουμε τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό και παίρνουμε την οργάνωση της πάλης στα χέρια μας. Ολοι στον αγώνα για μια ζωή αντάξια της δουλειάς μας και των αναγκών μας».

Πλούσια δράση από το Συνδικάτο ΟΤΑ

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μιας σειράς δραστηριοτήτων που απαντούν στην ανάγκη ενημέρωσης και οργάνωσης των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δέχονται.

Στις δραστηριότητες περιλαμβάνεται:

- Διοργάνωση σεμιναρίου για τις εξελίξεις στη Δημόσια Διοίκηση που θα γίνει την Κυριακή 21 Απρίλη, 9.30 π.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

- Ενόψει της φετινής Πρωτομαγιάς, καλεί την Τρίτη 30 Απρίλη τους εργαζόμενους του κλάδου στη θεατρική παράσταση «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ» που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, στο θέατρο της Ηλιούπολης. Επίσης, καλεί τα σωματεία στους δήμους να προγραμματίσουν και αυτά εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς και κοινές εκδηλώσεις με Λαϊκές Επιτροπές.

- Συζήτηση για την ταξική αλληλεγγύη την Κυριακή 19 Μάη, 9.30 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη).

- Ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, τη Δευτέρα 3 Ιούνη.

ΕΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέλευση την Πέμπτη για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Γενική Συνέλευση με θέμα την υπεράσπιση και την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πραγματοποιεί η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας αύριο Πέμπτη 18 Απρίλη, στα γραφεία της στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος) στις 6 μ.μ. «Ολοι μαζί λοιπόν να ορθώσουμε τείχος αντίστασης. Να υπερασπιστούμε τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να αποτρέψουμε τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε γαλέρες με την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Να σταματήσουμε την απλήρωτη εργασία. Να παρεμποδίσουμε και να αποτρέψουμε τις απολύσεις. Να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση των χαρατσιών και τη φοροληστεία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, μετά από σύσκεψη που έγινε πρόσφατα με νέους εργαζόμενους του κλάδου, συγκροτήθηκε Επιτροπή Νέων του σωματείου.

Κάλεσμα και από την ΟΓΕ

Κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις απευθύνει και η ΟΓΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στηρίζει τον αγώνα των συνταξιούχων ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στην εξαθλίωση και τη φτώχεια. Με αυτό τον τρόπο "ανταμείβουν" η τρικομματική κυβέρνηση και η ΕΕ τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής: Με συνεχείς μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με κατάργηση δώρων και επιδομάτων, με περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε φάρμακα, γιατρούς και εξετάσεις, με δυσβάσταχτους φόρους και χαράτσια.

Διπλό και τριπλό αποδεικνύεται το βάρος την αντιλαϊκής πολιτικής για τις γυναίκες συνταξιούχους: Με δυσκολία καταφέρνουν να συνταξιοδοτηθούν και συχνά αναγκάζονται να αρκεστούν σε μειωμένες συντάξεις, που συρρικνώνονται κι άλλο από τις περικοπές. Οι αυξημένες ανάγκες υγείας τους τις αναγκάζουν είτε να βάζουν το χέρι στην τσέπη, εφόσον μπορούν να αγοράσουν τις παροχές υγείας που έχουν ανάγκη, είτε να στερούνται προληπτικές εξετάσεις και θεραπείες, αν δεν έχουν να πληρώσουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ