ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιστέκονται στη βαρβαρότητα

Πανυγειονομική κινητοποίηση χτες

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Απεργιακή κινητοποίηση υγειονομικών έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και της 6ωρης στάσης εργασίας των υπόλοιπων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμη εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, αλλά και στον ΟΚΑΝΑ. Στη συνέχεια, οι υγειονομικοί ενώθηκαν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και διαδήλωσαν στη Βουλή και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με συνθήματα όπως «600 δισ. στείλαν στην Ελβετία, κόβουνε τα φάρμακα απ' τα νοσοκομεία» και «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαμαρτύρονται για τις απολύσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί μέσα από τους νέους οργανισμούς, τα μαζικά λουκέτα και τις συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία, για τους μισθούς πείνας και την απλήρωτη δουλειά (υπερωρίες, εφημερίες κλπ.), αλλά και για το νοσοκομείο - επιχείρηση που υπονομεύει τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, όσο και την πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Ολγα Σιάντου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα προνοιακά ιδρύματα είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, με την έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση, τα χιλιάδες ρεπό που δε δίνονται, τα επαγγελματικά ατυχήματα που αυξάνονται. Επικίνδυνη και για τους ασθενείς αφού το προσωπικό που τους περιθάλπει είναι εξουθενωμένο και κακοπληρωμένο, οι λίστες αναμονής για εξετάσεις, χειρουργεία, για ένα κρεβάτι στη μονάδα, ακόμη και για χημειοθεραπεία, είναι μεγάλες.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής και της σημερινής κυβέρνησης, που θέλει τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με πάμφθηνους και λίγους εργαζόμενους, που μειώνει διαρκώς την κρατική χρηματοδότηση για να πηγαίνουν ακόμη μεγαλύτερα πακέτα επιδοτήσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες. Επίσης, σημείωσε πως ούτε 1 ευρώ από την επόμενη δόση του δανείου της τρόικας δε θα πάει στην Υγεία.

Οσα νοσοκομεία δεν κρίνονται βιώσιμα θα κλείνουν -συνέχισε- και όσοι εργαζόμενοι δεν αξιολογούνται αποδοτικοί για την επιχείρηση θα απολύονται. Ηδη, ασθενείς έχουν πεταχτεί από νοσοκομεία γιατί δεν είχαν να πληρώσουν, γιατί έληξε το βιβλιάριό τους. Μητέρες άνεργες δεν τις επιτρέπουν να φύγουν με το νεογέννητο μωρό τους από το μαιευτήριο γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν αυτή τη βαρβαρότητα, να μη στραφούν οι υγειονομικοί ενάντια στους ασθενείς, αλλά μαζί να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με δωρεάν πρόσβαση σε όλους.

Την απαξίωση του υπουργείου Υγείας προς τους γιατρούς, που διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα δεδουλευμένα και ασφαλείς συνθήκες των εφημεριών κατήγγειλε ο Ηλίας Σιώρας, εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, και κάλεσε τους γιατρούς σε ταξικό αγώνα και ενότητα με όλη την εργατική τάξη, μπροστά και στην Πρωτομαγιά.

Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το νοσοκομείο Κέρκυρας από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ με αφορμή τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας. Συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των γιατρών και των εργαζομένων του νοσοκομείου Κέρκυρας που πραγματοποίησαν απεργιακή κινητοποίηση. Ξεχωριστό χαρακτήρα στη διαμαρτυρία έδωσαν οι εργαζόμενες από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «SCONTO» που βρίσκονται πάνω από μία βδομάδα σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα 4 μηνών.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Εληξαν οι συμβάσεις όλων των γιατρών και νοσηλευτών!

Με ... εθελοντές και δανεικούς γιατρούς και νοσηλευτές θα λειτουργεί από σήμερα και για μερικές μέρες το Κέντρο Υγείας Περιστερίου που καλύπτει τις ανάγκες 450.000 κατοίκων των περιοχών: Περιστέρι, Ιλιον, Αγιοι Ανάργυροι, Καματερό, Ανω Λιόσια, Φυλή, Πετρούπολη, Σεπόλια. Χτες έληξαν οι συμβάσεις των μόλις 8 γιατρών και 12 νοσηλευτών που είχε το Κέντρο, κίνδυνο που είχε επισημάνει ο «Ρ» (7/4/2013) στο πρώτο μέρος της έρευνάς του για την Υγεία του λαού, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τον οποίο διατρέχουν πλέον πολλά Κέντρα Υγείας της χώρας.

Η «λύση» που προτάθηκε από το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), δηλαδή το υπουργείο Υγείας, είναι το προσωπικό του ΚΥ Περιστερίου να δουλέψει τις επόμενες μέρες εθελοντικά και να αποσπαστούν ορισμένοι γιατροί και νοσηλευτές από το νοσοκομείο «Αττικόν», στο οποίο υπάγεται διοικητικά. Μιλώντας στον «Ρ» ο διοικητής του νοσοκομείου «Αττικόν», Ηλίας Λαμπίρης, σημείωσε: «Πράγματι οι συμβάσεις λήγουν σήμερα (σ.σ. χτες). Στο ΕΚΕΠΥ βρίσκονται σε μια διαδικασία εξέτασης 5.000 αιτήσεων για να προσληφθεί προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Εμείς για δυο μέρες -Πέμπτη και Παρασκευή- θα στείλουμε 3 παθολόγους, 1 καρδιολόγο και νοσηλευτές. Ο νόμος δεν επιτρέπει να γίνει ανανέωση των συμβάσεων του υπάρχοντος προσωπικού γιατί πρόκειται για καινούρια προκήρυξη, όπου όλοι μπορούν να πάρουν μέρος. Αυτές όμως δεν είναι πραγματικές λύσεις...».

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το προσωπικό που θα προσληφθεί θα επαρκεί για τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής και αν θα είναι μόνιμο ή προσωρινό.

«Ως σύγχρονοι μάγοι του Οζ σκηνοθετούν μια άθλια παράσταση ενός "ανοιχτού" Κέντρου Υγείας με νοσηλευτές και γιατρούς που θα τους μεταφέρουν για 3-4 ώρες καθημερινά από το ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο. Το οποίο ήδη ξεχειλίζει από ράντζα και το προσωπικό του δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες του νοσοκομείου», καταγγέλλει το σωματείο του νοσοκομείου «Αττικόν».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανακύκλωση της υγεινομικής γύμνιας

Σε ανακατανομή της γύμνιας των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) οδηγεί η συμφωνία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά να ενισχυθούν «τα δημοτικά ιατρεία των παραπάνω Δήμων, με προσωπικό (ιατρούς και επισκέπτες υγείας) του ΕΟΠΥΥ» για «την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, με στοχευμένες δράσεις σε γειτονιές και οικογένειες με αυξημένες ανάγκες υγείας όπως σε ευπαθείς ομάδες υψηλού υγειονομικού κινδύνου».

Τη συνεργασία ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΠΥΥ, παρότι το θέμα θα τεθεί για απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ενώ στο δήμο Πειραιά πάρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Η εσπευσμένη αποδοχή του ΕΟΠΥΥ στο αίτημα συνεργασίας των δήμων, όπως λέει στην ανακοίνωση, θυμίζει τη λαϊκή ρήση «εδώ δεν είχαμε να φάμε και βούτυρο γυρεύαμε»(!) Εκεί δηλαδή που οι υγειονομικοί σχηματισμοί του ΕΟΠΥΥ -πρώην ΙΚΑ- απογυμνώνονται από υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό και τα ραντεβού κλείνονται με πολύμηνες καθυστερήσεις, ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει να καλύψει και τις ανάγκες των ιατρείων στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά. Επιπλέον, τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ υπάρχουν πια «για τα μάτια», λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, οδηγούν τους ασφαλισμένους να κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας συμμετοχές 15% στο δημόσιο τιμολόγιο για τις εξετάσεις τους.

Στην Αθήνα υπάρχουν 7 δημοτικά ιατρεία, εκ των οποίων λειτουργούν στοιχειωδώς ή υπολειτουργούν τα πέντε. Είναι κλειστά τα ιατρεία του 5ου και 6ου Διαμερίσματος που είναι τα πολυπληθέστερα.

Στη συνεργασία προβλέπεται, μεταξύ των άλλων, οι «γιατροί του ΕΟΠΥΥ σε απολύτως εθελοντική βάση και σε συνεργασία με τους γιατρούς των δημοτικών ιατρείων που είναι πιστοποιημένοι να συνταγογραφούν για χρόνια νοσήματα και συνεχιζόμενη θεραπεία». Δηλαδή, οι μόνιμες ανάγκες των χρονίως πασχόντων -που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας- υποβιβάζονται σε μια απλή συνταγογράφηση.

Εκλογές στον Πανελλαδικό Σύλλογο Αναπήρων

Γενική Συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής του Πανελλαδικού Συλλόγου Αναπήρων θα γίνουν την Κυριακή, 21 Απρίλη στις 9 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Μενάνδρου 26).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ