ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28

Δεκάδες άνθρωποι του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, της κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής, συνδικαλιστές και συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ, προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν στις εναρκτήριες εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το πρωί της Πέμπτης, στον Περισσό. Μαζί με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο Συνέδριο, παρακολούθησαν το βίντεο με την Ιστορία του ΚΚΕ, που φτιάχθηκε ειδικά για την περίσταση και την παρουσίαση της εισήγησης της ΚΕ από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει και ολοκληρώνει σήμερα τη δημοσίευση δηλώσεων από προσκεκλημένους στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος.

Θέμος Στοφορόπουλος

Πρέσβης επί τιμή

Είναι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο που τονίζει ορισμένα βασικά και μόνιμα σωστά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι η αλλαγή, η επαναστατική αλλαγή δεν μπορεί παρά να είναι σοσιαλιστική. Το δεύτερο είναι ότι ένα Κομμουνιστικό Κόμμα που αγωνίζεται γι' αυτήν την προοπτική, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετέχει σε αστικές εξουσίες, είτε μέσα στη χώρα, είτε έξω από τη χώρα. Εξω από τη χώρα εννοώ σε ιμπεριαλιστικά μορφώματα, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Και το τρίτο είναι ότι η χώρα μας έχει τον πλούτο, πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, αλλά και φυσικό πλούτο για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της για το λαό και τους εργαζόμενους.

Γιώργος Σαρρής

Τραγουδιστής

Το ΚΚΕ προχωρά στο 19ο Συνέδριο μετά από μια διαδικασία που μπορώ να την πω επίδειξη δημοκρατίας, που κανένα άλλο κόμμα δεν έχει να επιδείξει ανάλογη και ελπίζω ότι ανάλογα καλό θα είναι και το αποτέλεσμα των αποφάσεων του Συνεδρίου. Εκτός απ' αυτά που βγήκαν σε εφημερίδες «φιλικές» και τις φωνές που ακούστηκαν, το κυρίως θέμα του Συνεδρίου, αυτό που διαβάζει κανείς όταν μελετήσει τις Θέσεις είναι η προσπάθεια του ΚΚΕ να οργανώσει την εργατική τάξη για να μπορεί να βρεθεί σε εκείνη την κατάσταση που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει όλα αυτά που θα 'ρθουνε. Νομίζω ότι αν οι αποφάσεις του Συνεδρίου ταυτιστούν με τη δράση που χρειάζεται στο επόμενο διάστημα, η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε εκείνη την κατάσταση που χρειάζεται, που μπορούν να διεκδικήσουν κι αυτό που τους αναλογεί, που είναι η εξουσία του λαού, η λαϊκή εξουσία.

Σταύρος Τσακίρης

Σκηνοθέτης

Το ΚΚΕ από την ίδρυσή του ήταν πάντοτε η πρωτοπορία και στο εργατικό κίνημα αλλά και στη διανόηση και εν γένει σ' όλους τους λαϊκούς αγώνες. Πιστεύω ότι το 19ο Συνέδριο που γίνεται στις αρχές του 21ου αιώνα, που θα είναι ο αιώνας που θα ξεκαθαρίσει το ειδικό βάρος όλων των ιδεών και όλων των αρχών, θα γεννήσει μια γραμμή που θα αποτελέσει και πάλι την πρωτοπορία σ' αυτή τη δύσκολη εποχή.

Βασίλης Κολοβός

Ηθοποιός

Γιορτή μας είναι, 40 χρόνια πια. Εύχομαι να βγούμε πιο ατσαλωμένοι απ' το 19ο Συνέδριο, γιατί μας περιμένουν σκληροί ταξικοί αγώνες σε πολύ σκληρούς και πάρα πολύ πονηρούς ιδεολογικούς καιρούς.

Παύλος Ορκόπουλος

Ηθοποιός

Το συνέδριο αποτελεί την κορυφαία διαδικασία για το Κόμμα μας. Πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού που οδηγεί το λαό μας στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.Το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα προσμένουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου που θα ενισχύσουν την πάλη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Εύα Φάμπα

Μουσικός

Εύχομαι να αναπτυχθεί πλούσιος διάλογος και η εμπειρία που θα βγει ελπίζω να πάει ένα βήμα παραπέρα τον αγώνα για αλλαγή του συστήματος και αυτής της εξουσίας. Να βοηθήσει τους αγώνες των ανθρώπων για επιβίωση και ένα καλύτερο αύριο. Καλή επιτυχία.

Πασχάλης Μολυβδάς

Καθηγητής φυσιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Συνέδριο του ΚΚΕ είναι η κορύφωση ενός ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου, χωρίς τον οποίο οι έννοιες της κομματικότητας, της συντροφικότητας και του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού δεν θα είχαν έννοια. Θα είναι σταθμός για τις επόμενες εξελίξεις και πιστεύω ότι θα βοηθήσει το κίνημα να προχωρήσει μπροστά, γιατί έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

Γιώργος Μαργαρίτης

Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Το ΚΚΕ έχει μια μεγάλη ιστορία, πέρασε δύσκολες εποχές, πέρασε εσωτερικές κι εξωτερικές αναταραχές, πάντα επέζησε, πάντα συνεχίζει. Το έχει ανάγκη η χώρα μας, το έχει ανάγκη ο λαός μας, το έχει ανάγκη το μέλλον το ΚΚΕ.

Εύχομαι το καλύτερο και να συνεχίσουμε αγωνιστικά.

Μπάμπης Πουλόπουλος

Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ

Είναι σημαντικό σε μια περίοδο κρίσης που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, όπου καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα, παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και συρρικνώνεται το κοινωνικό κράτος, ότι το ΚΚΕ που δίνει τη μάχη στην καθημερινότητα, επαναπροσδιορίζει τη στάση του, τη στρατηγική του, προς την κατεύθυνση για μια καλύτερη κοινωνία.

Σταύρος Τάσσος

Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ

Ελπίζω και έχω την πίστη ότι το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα κάνει το αναγκαίο εκείνο βήμα που θα ξεκαθαρίσει ότι αυτό που επιδιώκει το ΚΚΕ σαν Κόμμα δε σηκώνει νερό και το κρασί θα πρέπει να είναι καθαρό: Δηλαδή ο λαός στην εξουσία για να μπορεί να χαίρεται τον πλούτο που παράγει.

Αντώνης Ξένος

Ηθοποιός

Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ σε αυτή τη διαδικασία. Είναι πρώτη φορά και είμαι πολύ συγκινημένος. Τα πράγματα πιστεύω πως έχουν πάρει ήδη σωστό δρόμο και είμαστε πολύ κοντά στο στόχο μας.

Δημήτρης Ευαγγελόπουλος

Εθνικός προπονητής του ΣΕΓΑΣ

Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην έναρξη του Συνεδρίου και στα αποτελέσματα. Προέρχομαι από το χώρο του αθλητισμού. Υπάρχουν άνθρωποι στο Κομμουνιστικό Κόμμα που έχουν στηρίξει και στηρίζουν τον αθλητισμό και πιστεύω μέσα στα αποτελέσματα να είναι δίπλα και στον αθλητισμό, που αυτή την εποχή, όπως πολλά πράγματα, μαστίζεται στην Ελλάδα και νομίζω ότι είναι δικαίωμα όλων, υποχρέωση και των υπευθύνων των κομμάτων να στηριχτεί ο αθλητισμός στη βάση του και στο υψηλό του επίπεδο. Είναι δύσκολες οι εποχές, εύχομαι καλά αποτελέσματα και καλή επιτυχία.

Χρήστος Μαργανέλης

Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου

Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ με τις αποφάσεις του καλείται να ανταποκριθεί στην επιτακτική ανάγκη της εργατικής τάξης, της νεολαίας, της φτωχολογιάς της πόλης και της υπαίθρου για να δώσει αποτελεσματικά τη μάχη απέναντι στην αστική τάξη. Αυτή η ανάγκη ορίζεται από δύο παράγοντες, νομίζω, σήμερα: Το κατά πόσο η εργατική τάξη θα έχει ανεξάρτητη πολιτική και ανεξάρτητη πολιτική θέση και δε θα εγκλωβιστεί σε οποιασδήποτε μορφής σχήματα αστικής διαχείρισης, ώστε να μπορέσει να αναδείξει και τη δεύτερη ανάγκη που είναι ο στρατηγικός στόχος, ο σοσιαλισμός, σαν άμεση αναγκαιότητα και με βάση το γεγονός ότι είναι επίκαιρος. Αυτοί οι δύο παράγοντες βρίσκονται σε αδιάσπαστη ενότητα και συνοχή μεταξύ τους και μόνο έτσι μπορούν να εφοδιάσουν με τα αναγκαία όπλα την εργατική τάξη για να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον. Πιστεύω ότι αυτό θα το καταφέρει το Συνέδριο του ΚΚΕ.

Θάνος Μικρούτσικος

Μουσικοσυνθέτης

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ γιατί περνάμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μιλώντας για τη χώρα μας, είναι μια κρίση πραγματικά με καταστροφικές συνέπειες. Εγώ προσωπικά - και το έχω πει πάρα πολλές φορές - θεωρώ το ΚΚΕ το πιο ιστορικό κόμμα στη χώρα μας και έχω πάντα έναν απόλυτο σεβασμό ακόμα και όταν έχω κάποιες διαφορετικές απόψεις κατά καιρούς σε ό,τι αφορά τακτικά ζητήματα. Θέλω να ευχηθώ την πιο μεγάλη επιτυχία, διότι αυτή θα είναι και επιτυχία της αριστεράς συνολικότερα στην πατρίδα μας.

Βαλεντίν Πάτσο

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Περού

Θεωρώ ότι το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, παίρνοντας υπόψη τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί της Ευρώπης, πιο ειδικά της ΕΕ. Ξέρουμε οι αγωνιστές και οι κομμουνιστές της Λατινικής Αμερικής τη σπουδαία και τιμημένη ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ και σήμερα είναι ένας βασικός πυλώνας της συνεπούς πάλης, της προσπάθειας για συντονισμό σε ταξική κατεύθυνση. Και γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι οι εργασίες του Συνεδρίου και οι αποφάσεις του θα βγάλουν το Κόμμα πιο ισχυρό, θα δώσουν νέα ώθηση στην πάλη της εργατικής τάξης, του λαού συνολικά και θα συμβάλουν στην πείρα και άλλων επαναστατικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και όλο τον κόσμο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Ευάγγελος Μαχαίρας

Πρώην Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ελαβα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στην έναρξη του 19ου Συνεδρίου σας (Πέμπτη 11 Απριλίου 2013), αλλ' αυτή τη φορά δε θα μπορέσω ν' ανταποκριθώ, γιατί το βράδυ της 10ης Απριλίου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου μου («Το πολιτικό μας σύστημα 1821-2012») στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Τρίπολη, και συνεπώς δε θα μπορέσω να είμαι στις 9.30 π.μ. της 11-4-2013 στον Περισσό. Εύχομαι όμως καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας για το καλό του Κόμματος και του τόπου μας.

Νίκος Κατσαρός

Πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ

Το Συνέδριο του ΚΚΕ έκανε πολύ σημαντικές τομές με τις εισηγήσεις της ΚΕ και πιστεύω ότι θα αποκτήσει ευρύτερες συμμαχίες σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους.

Τάσος Ψαρράς

Σκηνοθέτης

Ηθελα να δηλώσω ότι το Συνέδριο του ΚΚΕ είναι πάντοτε ένα πολιτικό γεγονός, το οποίο καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις τόσο μέσα στον ίδιο τον κομμουνιστικό χώρο, αλλά και μέσα στο γενικότερο πολιτικό χώρο της χώρας. Και βεβαίως, είναι γνωστό ότι ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί, είναι θέσεις οι οποίες έχουν διαμορφώσει τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, από το 8ωρο, την αγωνιστική διάθεση, τις διεκδικήσεις. Πιστεύω ότι και το φετινό Συνέδριο θα αποφέρει θετικά για το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ