ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
Αδιαπραγμάτευτη η αργία της Κυριακής
  • Παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ
  • Καταγγέλλουν και συντονίζονται οι εμποροϋπάλληλοι

Καμία διαπραγμάτευση, καμία συζήτηση για την κυριακάτικη αργία, ήταν η θέση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων» (στηρίζει την ΠΑΣΕΒΕ) στην τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, 20 και 21 του Απρίλη. Κανένα διάλογο, αγωνιστικό συντονισμό με τους εργαζόμενους, σε περίπτωση ανατροπών ήταν η πρότασή της που, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή, καθώς η πλειοψηφία έχει άλλους «καημούς», όπως την «αναπτυξιακή τράπεζα» για τους «μικρομεσαίους» και τη διεξαγωγή καταστατικού Συνεδρίου της ΕΣΕΕ τον Οκτώβρη του 2013. Για το επίμαχο θέμα της Κυριακής αργίας, η πλειοψηφία το θέτει υπό συζήτηση ζητώντας: «Αμεση απόσυρση του άρθρου 6 του ν/σχεδίου του ΥΠΑΝΥΠ. Διάλογος από μηδενική βάση για την "αργία της Κυριακής" και προσδιορισμός ιδιαιτεροτήτων τουριστικών περιοχών».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΑΣΕ) επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «η πλειοψηφία, σταθερά κινούμενη στη λογική του κοινωνικού διαλόγου με την οποία η δική μας παράταξη ριζικά διαφωνεί, κατάφερε να "περάσει" ψήφισμα πλειοψηφικά, για συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Να συζητήσει τι;

Η ΑΣΕ κατάθεσε πρόταση για "καμία συζήτηση" στο θέμα της κυριακάτικης αργίας και σε περίπτωση αλλαγής του σημερινού ισχύοντος καθεστώτος της μιας και μοναδικής Κυριακής το χρόνο, η ΕΣΕΕ να κηρύξει ΑΠΕΡΓΙΑ και κοινή πάλη με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, πρόταση που επίσης απορρίφθηκε.

Καλούμε τους συναδέλφους μας μικρούς εμπόρους να βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική επαγρύπνηση, καμία εμπιστοσύνη σε συγκυβέρνηση και σε όλες τις "πρόθυμες" συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως σε ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ, που βάζουν πλάτη στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η ΑΣΕ καταψήφισε στη ΓΣ τον προϋπολογισμό του 2013, επίσης το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του 2012. Σημειώνει ότι είναι μεγάλη ανάγκη η αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και καταλήγει: «Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους μαζί με τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα, εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αγρότες, γυναίκες, φοιτητές, εργάτες μετανάστες».

Συντονισμός στη Θεσσαλονίκη

Σε μαζική, συντονισμένη πάλη για να μην περάσει η απόφαση της κυβέρνησης της πλουτοκρατίας για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καλεί όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της.

Σχολιάζοντας τις δήθεν διαφωνίες στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης και των εργοδοτικών φορέων, σημειώνει ότι πρόκειται για «τερτίπια» και «τακτικισμούς», για «κινήσεις που θέλουν να καλλιεργήσουν αυταπάτες για να κρύψουν την αλήθεια, πως υπάρχει συμφωνία για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά διαφωνία για το πόσες θα είναι και ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά, διαφωνίες δηλαδή που εκφράζουν τους ανταγωνισμούς των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών». «Ο δρόμος του αγώνα που έρχεται να υπερασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και τη συνέχιση μιας αξιοπρεπούς ύπαρξης για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους. Ο δρόμος αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν της πάλης ενάντια στα μονοπώλια, τις πολυεθνικές, τους μεγαλεμπόρους και τις κυβερνήσεις τους» τονίζει η Ενωση και τους καλεί να δώσουν μαζική και μαχητική απάντηση με την επιτυχία της απεργίας της Πρωτομαγιάς. Να παλέψουν για: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, πλήρη σταθερή δουλειά για όλους. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Τις μεθοδεύσεις για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, καταδίκασε η μαζική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, εγκρίνοντας ψήφισμα που καλεί σε κοινή πάλη όλους τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς εμπόρους.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τα σωματεία των εργαζόμενων στο Εμπόριο, αλλά και τους μικρέμπορους σε κοινή αγωνιστική δράση για να αποτρέψουν την πρόθεση της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, να καταργήσει την κυριακάτικη αργία. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας.

  • Την ανακοίνωση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων με την οποία καταγγέλλεται η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την αργία της Κυριακής, κατέθεσαν ως αναφορά προς τους υπουργούς Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας - Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, και Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
ΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την πορεία των μετεγκαταστάσεων

Η τροπολογία που προώθησε η κυβέρνηση καθιστά απαγορευτική την προοπτική απόκτησης νέας κατοικίας με τα χρήματα της αποζημίωσης που θα δίνεται

Αναστάτωση επικρατεί στους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, εξαιτίας της τροπολογίας που ψηφίστηκε με το Νόμο «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την οποία, τα δικαστήρια δεν θα μπορούν να βγάλουν απόφαση αποζημίωσης των περιουσιών των κατοίκων των υπό μετεγκατάσταση περιοχών, μεγαλύτερη από τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Δηλαδή, οι κάτοικοι των περιοχών που πρέπει να μετεγκατασταθούν (Μαυροπηγή, Ποντοκώμη, Ακρινή Κοζάνης, Αγ. Ανάργυροι Φλώρινας) θα μείνουν στην ουσία χωρίς στέγη καθώς -αν ισχύσει η τροπολογία- η αποζημίωση που θα πάρουν δε θα φτάνει να αντικαταστήσουν τα σπίτια που θα χάσουν και απέκτησαν με κόπους μιας ζωής.

Η ΚΟ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των υπο μετεγκατάσταση οικισμών να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους σε οργανωμένη δράση για την απόσυρση της τροπολογίας.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Αυτή η εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και την πολιτική της ΕΕ. Με την τροπολογία αποσύρεται ακόμα ένα εμπόδιο για την κερδοφορία της ΔΕΗ ΑΕ στην πορεία προς την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της. Βοήθεια στο έργο της έχει από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΔΕΗ ΑΕ και τις δυνάμεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στους Οργανισμούς της Τοπικής Διοίκησης, που συμβάλουν στην απορρόφηση των αντιδράσεων και της αγωνιστικής διάθεσης των κατοίκων. Αναλαμβάνουν να λύσουν το θέμα διοικητικά και νομικά αυτοί που όλα τα χρόνια στήριζαν και στηρίζουν την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, τώρα της τρικομματικής και της ΕΕ. Αυτοί που είναι συνυπεύθυνοι για τη δημιουργία του προβλήματος, υπόσχονται «δυναμικές κινητοποιήσεις», όπως παλιότερα για το περιβάλλον, το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κλπ.

Ο μόνος δρόμος είναι η ένταση του συντονισμένου αγώνα του εργαζόμενου λαού της περιοχής για ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού, του τόπου, του περιβάλλοντος και όχι των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ ΑΕ.

Με συντονισμένο κι ενωτικό αγώνα οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής να διεκδικήσουν:

  • Απόσυρση της τροπολογίας, μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών και αποκατάσταση των κατοίκων τους σε σύντομο χρονικό διάστημα - πριν αποδιοργανωθούν - σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Ακόμη η κατασκευή των νέων οικισμών μπορεί και πρέπει να γίνει μέσα από κρατικό φορέα κατασκευών που θα εγγυάται την ποιότητα και τις προδιαγραφές των κατασκευών του.
  • Σύνδεση - εξάρτηση της έναρξης λειτουργίας των νέων ορυχείων με την ολοκλήρωση τόσο των μελετών όσο και της αναγκαίας χρηματοδότησης για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών των νέων οικισμών και όχι μόνο στο ύψος της κοστολόγησης (της αποζημίωσης) για την αξία των παλιών υποδομών.
  • Ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, στην υπηρεσία του λαού, όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής θα αποτελούν κοινωνική - λαϊκή περιουσία κρατική ιδιοκτησία.
  • Αμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ και το κράτος. Αποκατάσταση και απόδοση των εδαφών.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια, κατάργηση του εργολαβικού δουλεμπόριου και, άμεσα, τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις από την περιοχή στη ΔΕΗ».
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
«Αναποτελεσματικές» οι διατάξεις για τις ΑΠΕ

Αναποτελεσματικές, αντιαναπτυξιακές και αποσπασματικές χαρακτηρίζει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είχαν μπει σε νέα διαδικασία διαβούλευσης από το υπουργείο ΠΕΚΑ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (εξοπλισμός), επαναφέροντας τα ζητήματα της αναστολής αδειοδότησης νέων έργων και της «παύσης πληρωμών» από τον ΛΑΓΗΕ. Πρόκειται για ένα ακόμη «επεισόδιο» στη διαμάχη ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ σε ένα εκ των πραγμάτων περιορισμένο οικονομικό περιβάλλον, όπου οι στρεβλώσεις και τα αδιέξοδα των υπέρογκων αποζημιώσεων υπέρ των ιδιωτών επενδυτών εμφανίστηκαν νωρίς.

Ο ΣΕΦ θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίζεται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου το πρόβλημα των πληρωμών και της «τρύπας» στο σχετικό λογαριασμό που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ, ενώ καταφέρεται ενάντια στην επιμονή της κυβέρνησης στο μέτρο της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των μονάδων ΑΠΕ. Εκτιμά ακόμη ότι δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το σύνολο των παρεμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση, αφού -όπως λέει στην ανακοίνωσή του- είναι «κοινό μυστικό» ότι επίκειται υπουργική απόφαση που θα μειώνει κι άλλο τις εγγυημένες τιμές για τα νέα φωτοβολταϊκά και ότι εξετάζονται σενάρια για «εθελοντικό κούρεμα»/ ταριφών σε έργα που ήδη λειτουργούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ