ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Ενισχύουν παραπέρα τους αντικαθεστωτικούς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αποφάσισαν τη χαλάρωση του εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, προκειμένου «να τους διευκολύνουν να ενισχυθούν οικονομικά». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έθεσε εκ νέου το ζήτημα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών, όπως είχε πράξει και στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας», χωρίς, όμως, να ληφθεί σχετική απόφαση, καθώς άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αντιδρούν στην προοπτική αν πρώτα δεν ελεγχθεί πλήρως το πού θα καταλήξουν τα όπλα αυτά.

Το ζήτημα του εξοπλισμού φέρεται να συζητήθηκε και στη Σύνοδο των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας», το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μετά τη Σύνοδο, τόνιζε ότι για τους περισσότερους συμμετέχοντες πρώτη επιλογή είναι η «πολιτική λύση» κάτι με το οποίο δήλωσε συμφωνία και ο Ρώσος ομόλογός του. Ο Κέρι ανακοίνωσε, επίσης, αμερικανική «μη θανατηφόρα βοήθεια» όπως τη χαρακτήρισε -αλεξίσφαιρα, βοηθητικά εργαλεία κ.λπ.- ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ανεβαίνει, επικίνδυνα, το θερμόμετρο στη συρο-λιβανική μεθόριο με τον προσωρινό επικεφαλής της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συμμαχίας» Τζορτζ Σάμπρα -αντικαθιστά τον παραιτηθέντα αλ Κχάτιμπ που θεωρούνταν «μετριοπαθής»- να κατηγορεί τη λιβανική σιιτική «Χεζμπολάχ» για «κήρυξη πολέμου κατά του συριακού λαού». Την κατηγόρησε ότι εμπλέκεται σε μάχες στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων και κάλεσε τη λιβανική κυβέρνηση «να παρέμβαση άμεσα». Η «Χεζμπολάχ» αντέδρασε με τον υπαρχηγό της, Σεΐκ Ναμπίλ Κάουκ, να δηλώνει ότι η οργάνωση «προστατεύει τους Λιβανέζους που ζουν σε χωριά (περίπου 12) επί συριακού εδάφους κοντά στη μεθόριο» και ότι «είναι εθνικό και ηθικό καθήκον που δεν θα απαρνηθεί». Ταυτόχρονα, κλιμακώνονταν οι συγκρούσεις στο Κουσάιρ και στην περίμετρο της Δαμασκού με το στρατό και τους αντικαθεστωτικούς να αλληλοκατηγορούνται για το θάνατο εκατοντάδων.

ΗΠΑ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΣΤΟΝΗ
Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

ΒΟΣΤΟΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολοένα και πληθαίνουν τα ερωτήματα, όσον αφορά τη βομβιστική επίθεση της προηγούμενης Δευτέρας στο μαραθώνιο της Βοστόνης, παρά την εξόντωση του ενός υπόπτου και το πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δεύτερου, που έδωσαν δείγμα γραφής τι σημαίνει «αστυνομικό κράτος» και ενδεχομένως για το τι μέλλει γενέσθαι με το νέο ορισμό που επιχειρείται να εισαχθεί: «νέα τρομοκρατία».

Ερωτηματικά για τους δύο υπόπτους, του νεκρού 26χρονου Ταμερλάν Τσαρνάεφ και του 19χρονου αδελφού Τζοχάρ που νοσηλεύεται, που η τσετσενική τους καταγωγή απλώς έχει πυροδοτήσει πλήθος σεναρίων. Ερωτηματικά για το χειρισμό από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και για την ακόμη μια φορά «αδυναμία» τους να προβλέψουν ή να εκτιμήσουν «τρομοκρατικούς κινδύνους», παρά το γεγονός ότι ο Ταμερλάν είχε συλληφθεί το 2011, κατά πληροφορίες μετά από αίτημα που διατύπωσαν ξένες μυστικές υπηρεσίες, οι ρωσικές, και ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του.

Ερωτηματικά για την εμμονή του FBI να δηλώνει ότι τα δύο αδέλφια σχεδίαζαν και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να ερευνούν τυχόν σχέση ειδικά του Ταμερλάν Τσαρνάεφ με την τρομοκρατική οργάνωση «Εμιράτο του Καυκάσου» και τον Ντόκου Ουμάροφ. Πάντως, με ανακοίνωσή τους τσετσενικές εξτρεμιστικές ένοπλες οργανώσεις αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση.

Πολλά «αναπάντητα ερωτήματα» που αναγνώρισε άλλωστε και ο ίδιος Πρόεδρος Ομπάμα στο πρώτο του διάγγελμα μετά την είδηση της σύλληψης του Τζοχάρ, που τόνισε ότι πρόκειται για «πράξη τρομοκρατίας», ενώ χτες αργά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι στον Τζοχάρ θα αποδοθούν κατηγορίες για κατοχή και χρήση όπλου μαζικής καταστροφής, κατηγορίες που επισείουν τη θανατική ποινή. Ο Τζοχάρ νοσηλεύεται φρουρούμενος και δεν μπορεί να μιλήσει, καθώς είναι τραυματισμένος στο λαιμό και τη γλώσσα. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Βοστόνης, Τόμας Μενίνο, δήλωσε πως ενδέχεται να μην μπορέσει να ξαναμιλήσει «ποτέ».

  • Ενα ακόμη μακελειό έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς, ενώ ένας σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών, όταν εκείνοι προσέτρεξαν στον τόπο του συμβάντος, στο συγκρότημα κατοικιών Pinewood Apartments της περιοχής Φέντεραλ Γουέι, στα περίχωρα του Σιάτλ.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου - Ισραήλ έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη 23 Απρίλη, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, εν μέσω εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή τους υδρογονάνθρακες.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Σκληρές συγκρούσεις στιγμάτισαν τη διεξαγωγή, την Κυριακή, του Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στο Μπαχρέιν, που ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Οι διαδηλωτές, μέλη της κατά κύριο λόγο σιιτικής αντιπολίτευσης, κατηγορούν τη βασιλική οικογένεια ότι χρησιμοποιεί το Γκραν Πρι ως «άλλοθι» ομαλότητας, ενώ ασκεί σκληρή καταστολή και αυταρχισμό.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Δεκάδες χιλιάδες γιατροί, νοσοκόμες και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου Υγείας διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μαδρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές που φτάνουν στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι πλήγμα για την Υγεία, καθώς και για τα σχέδια μερικής ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με πρώτη την απόφαση για την παραχώρηση της διαχείρισης 20 μεγάλων νοσοκομείων και 27 κέντρων υγείας σε ιδιώτες, όπως σχεδιάζει η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Πολύνεκρες συγκρούσεις σημειώθηκαν μέσα στο περασμένο τριήμερο στη βόρεια Νιγηρία (κοντά στα σύνορα με το Τσαντ) ανάμεσα σε νιγηριανές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις και δεκάδες ένοπλους ισλαμιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», με δεκάδες νεκρούς.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Οι μισοί και πλέον κρατούμενοι στο κολαστήριο των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο πραγματοποιούν απεργία πείνας, παραδέχθηκε επισήμως ο αντισυνταγματάρχης Σάμιουελ Χάουζ. Ο Χάουζ επιβεβαίωσε ότι η διαμαρτυρία, που ξεκίνησε στις 6 Φλεβάρη, διευρύνεται και διευκρίνισε ότι από τους 166 κρατούμενους, οι 84 πραγματοποιούν απεργία πείνας και οι 16 από αυτούς σιτίζονται αναγκαστικά και εξ αυτών 5 νοσηλεύονται, χωρίς όμως να θεωρείται κρίσιμη η κατάστασή τους.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Νέο γύρο οργισμένων διαμαρτυριών προκαλεί ο βιασμός ενός πεντάχρονου κοριτσιού, στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με την Αστυνομία το πεντάχρονο κορίτσι απήχθη την περασμένη Δευτέρα από γείτονά του. Δύο ύποπτοι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής, στο κρατίδιο Μπιχάρ, όπου προσπάθησαν να διαφύγουν.

ΙΤΑΛΙΑ
Επανεκλογή Ναπολιτάνο ως λύση ανάγκης

ΡΩΜΗ.--

Με έμμεσες προειδοποιήσεις ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο διάνθισε την ομιλία του κατά την ορκωμοσία του στο Κοινοβούλιο ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος επανεκλέχτηκε πρόεδρος σε μια ύστατη προσπάθεια τερματισμού των αλλεπάλληλων άκαρπων ψηφοφοριών για νέο πρόεδρο. Ο 88χρονος Ναπολιτάνο δέχτηκε, το Σάββατο το πρωί, να είναι υποψήφιος μετά από αίτημα της κεντροαριστεράς υπό τον Μπερσάνι, της κεντροδεξιάς υπό τον Μπερλουσκόνι και της Κίνησης Πολιτών υπό τον Μόντι και εκλέχτηκε στην 6η ψηφοφορία.

Ο Μπερσάνι είχε παραιτηθεί, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες των επιλογών του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα το Δημοκρατικό Κόμμα να βρίσκεται σε εσωτερική φαγωμάρα. Χτες, ο Ναπολιτάνο επέρριψε ευθύνες στους βουλευτές για την τραγελαφική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τους κάλεσε ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου προκειμένου να εκλέγεται ευκολότερα κυβέρνηση αλλά και της προοπτικής σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα, εκφράζοντας την επιθυμία της ιταλικής αστικής τάξης.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Νίκησε... το χρήμα

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Παραγουάη που έφεραν το αστικό κόμμα «Κολοράδο» στην εξουσία μετά από το σύντομο διάλειμμα της προηγούμενης τετραετίας που κυβέρνησε ο πρώην παπάς Φερνάντο Λούγκο, που ανατράπηκε με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα τον Ιούνη του 2012. Το «Κολοράδο» κυβερνούσε επί 61 συναπτά έτη ενώ ήταν και ο βασικός πυλώνας της δικτατορίας του Αλφρέντο Στρέσνερ (1954-'89). Ο υποψήφιός του για την προεδρία, επιχειρηματίας με πάνω από 20 μεγάλες επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους (τράπεζα, καπνοβιομηχανία, ποτά, ποδόσφαιρο) Οράσιο Κάρτες, επικράτησε άνετα με ποσοστό 45,91% έναντι 36,85% που πήρε ο κυριότερος αντίπαλός του Εφρέν Αλέγκρε από το Φιλελεύθερο Κόμμα (PLRA), ενώ η αποχή ήταν στο 32%.

Οπως κατείγγειλε το Παραγουάνικο ΚΚ (συμμετέχει στην εκλογική συμμαχία «Frente Guasu» -«Μέτωπο Γκουασού»- που δημιουργήθηκε μετά την ανατροπή του Λούγκο) ειδικά το «Κολοράδο» εξαπέλυσε μια τεράστια επιχείρηση εξαγοράς ψήφου και οι εκλογές όπως συνηθίζεται στη χώρα ήταν μια μεγάλη διαδικασία νοθείας. Ο υποψήφιος του «Μετώπου» Ανιμπάλ Καρίγιο κατέγραψε ποσοστό 3,32%.

Στις εκλογές για την εκλογή των 45 μελών Γερουσίας, της 80μελούς Κάτω Βουλής και κυβερνητών σε 17 πολιτείες της χώρας το «Κολοράδο» αποσπά το 35,79% των ψήφων και 19 έδρες, που σημαίνει ότι δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, το PLRA 24,33% και 12 έδρες και το νεοσύστατο «Μέτωπο» 9,89% και 5 έδρες. Αλλα μικρότερα κόμματα εκλέγουν 9 γερουσιαστές.

ΚΙΝΑ
Φονικός σεισμός

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τους 207 φτάνουν οι νεκροί - σύμφωνα με εκτιμήσεις - τους 11.500 οι τραυματίες και τους δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι, από το φονικό σεισμό που σημειώθηκε το Σάββατο στην πόλη Γιαάν, της επαρχίας Σετσουάν της Κίνας, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και έγινε αισθητός σε απόσταση μεγαλύτερη των 140 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του. Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν εκατοντάδες ισχυροί μετασεισμοί, κάποιοι εκ των οποίων ξεπέρασαν τα 5 ρίχτερ. Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει σωστικά συνεργεία τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να φτάσουν σε όλες τις πληγείσες περιοχές από σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Στην πόλη Γιαάν, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, βρίσκεται ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, επιβλέποντας τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, καθώς ολόκληρα χωριά μεταξύ των κομητειών Λουσάν και Μπαοξίν έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να δωρίσουν μετρητά για τους σεισμοπαθείς, κυρίως για τη μετεγκατάστασή τους, ενώ εκτός από το στρατό έχουν επιστρατευθεί ομάδες πολιτικής προστασίας, της πολεμικής αεροπορίας, με τις αρχές να ζητούν όσο το δυνατό καλύτερο συντονισμό, προκειμένου να εντοπισθούν οι επιζώντες και να μην εκτοξευθεί ο αριθμός των θυμάτων, με τις πρώτες 72 ώρες να κρίνονται ιδιαίτερης σημασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ