ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τίμησαν τον Λένιν

Από την εκδήλωση των κομμουνιστών στην Κόκκινη Πλατεία τιμής στον Λένιν
Από την εκδήλωση των κομμουνιστών στην Κόκκινη Πλατεία τιμής στον Λένιν
Με πολύμορφες δραστηριότητες τίμησαν την Κυριακή οι κομμουνιστές της Ρωσίας την 143η επέτειο από τη γέννηση του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν.

Οι ηγεσίες των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας κατέθεσαν στεφάνια σε διάφορα μνημεία του Λένιν και στο Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ στην πόλη Μπέλγκοροντ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) πραγματοποίησε μαζική συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή του μνημείου του Λένιν, που σχεδιάζουν οι τοπικές αρχές.

Περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Λένινγκραντ, πραγματοποιήθηκε η 7η Διεθνής επιστημονικο-πρακτική συνδιάσκεψη με θέμα «Ο Β.Ι. Λένιν στο σύγχρονο κόσμο». Οπως σημειώνει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ), που ήταν μεταξύ των διοργανωτών, η συνδιάσκεψη δεν πραγματοποιείται μόνο για την ανταλλαγή απόψεων, αλλά αποτελεί ιδιαίτερη μορφή πάλης για τη διατήρηση του μουσειακού συμπλέγματος του Λένιν, που υπάρχει εκεί στο Ραζλίβ. Σε αυτό το σημείο ο Λένιν έγραψε το «Τι να κάνουμε;», ένα θεμελιώδες έργο για την οικοδόμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ εκεί κρυβόταν και το καλοκαίρι του 1917, όταν η Προσωρινή κυβέρνηση τον καταδίωκε. Πολλοί επιχείρησαν να ιδιωτικοποιήσουν αυτό το σύμπλεγμα και τη γύρω γη. Οι επίσημες αρχές κρατούν παθητική στάση ως προς την υπεράσπιση του συμπλέγματος, αλλά υπολογίζουν τις λαϊκές αντιδράσεις, σε περίπτωση που επιχειρήσουν την καταστροφή του μουσειακού συμπλέγματος και την παράδοση του χώρου σε ιδιώτες. Γραπτή παρέμβαση στη Συνδιάσκεψη απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, που αφορά το ζήτημα της αρνητικής στάσης του ΚΚΕ απέναντι στη συμμετοχή των ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις.

Δημοσκόπηση

Σε δημοσκόπηση του «Κέντρου Λεβάντα», που δημοσιεύτηκε σε ρωσικά ΜΜΕ, κι αφορούσε την ερώτηση «Πώς θα θυμούνται τον Λένιν οι άνθρωποι μετά από 50 χρόνια;», κυριαρχούν οι θετικές εκτιμήσεις. Το 28% δηλώνει ως «ιδρυτή του Σοβιετικού Κράτους», το 17% «ως τον ηγέτη που σε πρώτη μοίρα έθετε τα συμφέροντα των εργαζομένων», το 13% «ως μεγάλο διανοητή, που σωστά προέβλεψε το μέλλον», ενώ οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί του είδους «ως δικτάτορα», «ως τυχοδιώκτη» κ.ά., που καλλιεργούν εδώ και 20 χρόνια οι κυρίαρχες αστικές πολιτικές δυνάμεις στη Ρωσία, δεν ξεπερνούν όλες μαζί το 25%.

Είκοσο δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της αντεπαναστατικής διαδικασίας στην ΕΣΣΔ, ο ρώσικος λαός διατηρεί θετικά συναισθήματα για τον ηγέτη του μπολσεβίκικου κόμματος, παρά την αντικομμουνιστική κι αντιλενινιστική υστερία, που πνέει στα βασικά ρωσικά ΜΜΕ.


Ι.Π.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Αντίθετοι με τη συμφωνία «ομαλοποίησης» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας που επιτεύχθηκε στις 19/4 στις Βρυξέλλες είναι οι άμεσα θιγόμενοι, Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, που διαδήλωσαν χτες κατά πολλές χιλιάδες στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα κατηγορώντας τη σερβική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιβιτσα Ντάσιτς για «προδοσία» και διακηρύσσοντας ότι θα εμποδίσουν την εφαρμογή της στην πράξη.

Ανάλογη συγκέντρωση με λιγότερους διαδηλωτές πραγματοποιήθηκε και στο Βελιγράδι, ενώ εναντίον της συμφωνίας στράφηκε και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Αν και η συμφωνία στο σύνολό της δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, φαίνεται πως οι περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις εστιάζονται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η περιφερειακή αστυνομική δύναμη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο (μολονότι θα έχει Σέρβο διοικητή) θα θεωρείται τμήμα της «Αστυνομίας Κοσσόβου» και θα υπακούει στους θεσμούς της Πρίστινας. Στα θετικά της συμφωνίας καταμετράται η «νομική αναγνώριση» της υπό συγκρότηση Ενωσης/Κοινότητας σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου με δικαιώματα αυτονομίας σε ζητήματα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η εκπαίδευση, η υγεία.

Ικανοποίηση για τη συμφωνία εξέφρασαν όλες οι άλλες πλευρές, με πρώτες τη σερβική κυβέρνηση και τη βουλή των Κοσσοβάρων Αλβανών που την ενέκριναν ομόφωνα. Τη συμφωνία χαιρέτισαν χτες και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συστήνοντας έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία επιφυλασσόμενοι ωστόσο να ανακοινώσουν την ημερομηνία, μεταθέτοντας την απόφαση σε επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τον Ιούνη.

Παρόμοια αντίδραση είχαν και οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών των Βαλκανίων (πλην της Ρουμανίας που δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο). Η ΠΓΔΜ είδε τη συμφωνία σαν «ισχυρή ώθηση για το κλείσιμο ανοικτών ζητημάτων στην περιοχή». Η Αλβανία τη σχολίασε σαν «επιβεβαίωση της δέσμευσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια». Η Κροατία την αντιμετώπισε σαν «πολύ σημαντική»... «και για τη σταθεροποίηση και πρόοδο όλης της περιοχής». Η Βουλγαρία την αντιμετώπισε σαν «έκφραση πολιτικού θάρρους». Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου την αντιμετώπισε σαν απόδειξη ότι «τα ανοιχτά ζητήματα στη ΝΑ Ευρώπη μπορούν και πρέπει να λύνονται μέσα από τη διπλωματία και το διάλογο, δίχως να διαιωνίζονται, αλλά ούτε και να εισάγονται ανεπίλυτα στην ΕΕ». Μάλιστα ο Αβραμόπουλος με αφορμή την εαρινή έκθεση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ έσπευσε να μιλήσει για «σημαντική οπισθοδρόμηση» της πολιτικής κατάστασης στα Σκόπια την οποία απέδωσε σε «κρίση λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών» σημειώνοντας με νόημα ότι όσον αφορά στα Σκόπια «δεν πρέπει και δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις σε ευρωπαϊκά κριτήρια».

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Συνεργασία και διαφωνίες

Σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για επίκαιρα θέματα των διεθνών εξελίξεων, όπως για την κατάσταση στη Συρία, στην Κορεατική χερσόνησο, στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων το ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και το θέμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο στρατιωτικό τομέα. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν την προοπτική της περαιτέρω συνεργασίας για την αντιμετώπιση των «κοινών κινδύνων και απειλών» για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων της «τρομοκρατίας», της διακίνησης ναρκωτικών, της «πειρατείας», φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Αναμένεται να αναλυθούν τα πρακτικά μέτρα για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ (20/11/2010) για το σχηματισμό «ευρωατλαντικού χώρου κοινής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας». Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητηθεί και η επερχόμενη διεθνής διάσκεψη που θα γίνει στη Μόσχα στις 22 - 24 Μάη για «τις διεθνείς πολιτικο - στρατιωτικές πτυχές της ασφάλειας». Η ρωσική πλευρά θα παρουσιάσει προσεγγίσεις για την πιθανή συνεργασία στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, με έμφαση στην ανάγκη «αξιόπιστων εγγυήσεων», ώστε το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να μη στρέφεται ενάντια στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας.

ΡΩΣΙΑ
Ισχυρές αυταπάτες «κεντροαριστερής» διαχείρισης

Η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε στο ρωσικό Κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή. Ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σημείωσε πως η βιομηχανική παραγωγή από ρυθμούς ανάπτυξης 8,2%, που είχε το 2010, έπεσε στο -2%, εκτιμώντας πως η Ρωσία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα κρίσης, το οποίο έρχεται στο φόντο της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), που έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε μια σειρά σημαντικούς κλάδους της ρωσικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ εκτίμησε πως πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός «γκανγκστερικού, επιθετικού, κερδοσκοπικού καπιταλισμού, φιλελεύθερης ροπής, που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια» στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, έσπειρε αυταπάτες πως «μια νέα κυβερνητική ομάδα, με νέα πολιτική και στρατηγική», μια «κεντροαριστερή κυβέρνηση, εθνικών συμφερόντων και λαϊκής εμπιστοσύνης», θα μπορέσει να βγάλει τη Ρωσία από την επερχόμενη οικονομική κρίση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΡΟ τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συγκρότησης «κεντροαριστερής κυβέρνησης», ενώ στο παρελθόν η αστική τάξη της Ρωσίας είχε χρησιμοποιήσει μια τέτοια «κεντροαριστερή» κυβέρνηση (και με στελέχη του ΚΚΡΟ), για να βγάλει τη χώρα από την καπιταλιστική κρίση, μεταφέροντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Εκείνη η κεντροαριστερή κυβέρνηση των Πριμακόφ - Μασλιουκόφ (Σεπτέμβρης 1998 - Μάης 1999), όσο και η σημερινή τοποθέτηση του ΚΚΡΟ για συγκρότηση ανάλογης κυβέρνησης, έχει δεχτεί τη σφοδρή κριτική του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ), που θεωρεί πως οι κομμουνιστές ακυρώνουν το λόγο ύπαρξής τους όταν συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης του καπιταλισμού και μάλιστα από κυβερνητικές θέσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Ενισχύθηκε σημαντικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Σημαντική ενίσχυση είχε το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μεταναστών (ΑΣΜ) που στηριζόταν από το ΚΚΕ στις εκλογές της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, αυξάνοντας τις ψήφους και το ποσοστό που έλαβε, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της παράταξης με μία παραπάνω έδρα για το ΔΣ, σε σχέση με τη μία που είχε μέχρι τώρα. Σε σύνολο 751 ψηφισάντων, η ΑΣΜ έλαβε 112 ψήφους και ποσοστό 15,3%, ενώ μειωμένες βγήκαν οι δυνάμεις που στηρίζονταν από ΝΔ (Νέα Δημοκρατική Κίνηση Βρυξελλών 277 ψήφους, 38% ποσοστό) και ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Εξόρμηση 228 ψήφους, 31,3%) διατηρώντας την πρώτη και δεύτερη θέση, αντίστοιχα. Η παράταξη «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για την Ελλάδα που Αντιστέκεται», που στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 66 ψήφους, ενώ η «επίσημη» παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Αλληλέγγυα Κοινότητα» έλαβε 46 ψήφους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ