ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
«Κυρώνουν» με εφαρμοστικό νόμο τη συμφωνία

Γενικευμένα ασήκωτα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία, κατασχέσεις για τις μικροοφειλές στην εφορία, νέες «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων

Τα μέτρα που φέρνουν κεφάλαιο - τρόικα - κυβέρνηση, πρέπει να σημάνουν ξεσηκωμό. Στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, να βουλιάξει ο τόπος!
Τα μέτρα που φέρνουν κεφάλαιο - τρόικα - κυβέρνηση, πρέπει να σημάνουν ξεσηκωμό. Στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, να βουλιάξει ο τόπος!
Το νομοσχέδιο για την επικύρωση της πρόσφατης συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) κατατίθεται από τη συγκυβέρνηση στις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί (2,8 δισ. ευρώ) αναμένεται να συζητηθεί από την ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) στις 29 Απρίλη. Στις 13 Μάη συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), όπου θα συζητηθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 6 δισ. ευρώ. Ο προγραμματισμός συνδέεται με το γεγονός ότι στις 20 Μάη λήγουν και αποπληρώνονται από τη συγκυβέρνηση στο σημερινό κάτοχό τους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

«Προαπαιτούμενα» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, που θα περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο, είναι και τα παρακάτω:

1. Απολύσεις στο Δημόσιο: Προβλέπεται να γίνει με «κατάργηση θέσεων και μετάταξη του προσωπικού, και με απολύσεις σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων». Στις 15.000 θα φτάσουν σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες οι απολύσεις στο Δημόσιο, προκειμένου το 2014 να έχει εκπληρωθεί ο στόχος για μείωση των εργαζομένων κατά 150.000 σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετούσε το 2010. Από αυτές, οι 4.000 προγραμματίζονται για φέτος και οι 10.000 μέσα στο 2014. Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα από τα μαζικά λουκέτα και τις συγχωνεύσεις που σχεδιάζονται σε οργανισμούς και φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την καρατόμηση και των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων.

2. Χαράτσι μέσω ΔΕΗ: Δρομολογούνται ανατιμήσεις μέχρι και 100% (6 ευρώ αντί 3 ευρώ το τ.μ.) για τα εκτός σχεδίου πόλης ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Με παρεμβάσεις όπως αυτή, διογκώνεται η μάζα των αντιλαϊκών φόρων και αυτό παρά την «έκπτωση» 15% που διαφημίζει για το φετινό χαράτσι. Από το β' εξάμηνο του 2013, σε ολόκληρη τη χώρα, μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, οι οποίες αποτελούν και τη βάση υπολογισμού και για το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία. Από το 2014 επεκτείνεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αγροτεμάχια κ.ά.

3. Ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία: Η υπαγωγή και παραμονή των λαϊκών νοικοκυριών στη ρύθμιση γίνεται κάτω από προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, να μη δημιουργείται κανένα νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, που βεβαιώνεται από 1η Γενάρη 2013 και στη συνέχεια! Για «οφειλή» που έγινε ληξιπρόθεσμη μέσα στο 2013 θα πρέπει προηγουμένως να την εξοφλήσουν, προκειμένου στη συνέχεια να αποκτήσουν το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση για τις παλαιότερες «οφειλές» (μέχρι 31-12-2012).

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται δύο ρυθμίσεις: Η πρώτη για τα ληξιπρόθεσμα κεφαλαιοποιημένα «χρέη» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 (μέχρι 48 μηνιάτικες δόσεις) και μια πάγια (σε 12 δόσεις) για ληξιπρόθεσμα που θα βεβαιώνονται στο εξής. Στο επόμενο διάστημα, το «μαρκάρισμα» θα πάρει ασφυκτικές και μαζικές διαστάσεις, ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ούτε και στη νέα ρύθμιση. Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ!

4. «Κόκκινα δάνεια»: Η ρύθμιση «διευκόλυνσης» είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών. Αφορά μόνο στα «ενυπόθηκα δάνεια», αυτά δηλαδή για τα οποία έχουν «δεμένο το γάιδαρο» με τη δυνατότητα άμεσης κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια. Πρόσθετη προϋπόθεση είναι να μην έχουν χαρακτηριστεί «ληξιπρόθεσμα» (σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες).

Στα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα συγκαταλέγονται και οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (θα κυρωθούν με υπουργική απόφαση) και θα ισχύσουν από την 1η Μάη, σε συνέχεια των ανατιμήσεων μέχρι και 25% που ισχύουν από το Γενάρη του 2013. Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε σχετικά ότι «θα το συζητήσουμε με τους κυβερνητικούς εταίρους και θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση».

ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Επιταχύνονται ελέω ανακεφαλαιοποίησης

Ζορίζεται η Εθνική να βρει ιδιωτικά κεφάλαια, εγκατέλειψε την προσπάθεια η Γιούρομπανκ

Ως τα τέλη του Απρίλη θα έχει διαμορφωθεί το νέο τραπεζικό τοπίο στην ελληνική αγορά, καθώς υπό την ομπρέλα των κεφαλαιακών ενισχύσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ύψους 50 δισ. ευρώ, από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, θα ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Αλφα Μπανκ, Γιούρομπανκ και Πειραιώς).

Σύμφωνα με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, για να παραμείνει μία τράπεζα υπό το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστη συμμετοχή ιδιωτικού κεφαλαίου 10%. Διαφορετικά, η τράπεζα περνάει στα χέρια του ΤΧΣ, το οποίο μπορεί να επιλέξει όποια λύση θεωρεί περισσότερο πρόσφορη.

Καθώς εκπνέει ο χρόνος για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι πληροφορίες θέλουν την Εθνική να αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων, που φτάνουν στα 790 εκατ. ευρώ, προκειμένου η τράπεζα να μην περάσει στα χέρια του ΤΧΣ. Το ποσό αυτό, σε άλλες εποχές, θα θεωρούνταν αστείο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2007 τα καθαρά κέρδη της Εθνικής ανήλθαν στα 1,25 δισ. ευρώ. Σήμερα, όμως, η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών και η εκτίναξη των επισφαλειών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν οδηγήσει σε αρνητική καθαρή θέση όλες τις τράπεζες, με αποτέλεσμα η απαιτούμενη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων να θεωρείται προβληματική.

Σε ό,τι αφορά στη Γιούρομπανκ, ο μέχρι πρότινος βασικός της μέτοχος (όμιλος Λάτση) επιχείρησε να απεμπλακεί μέσω της πώλησής της στην Εθνική, χωρίς να τελεσφορήσει η συμφωνία. Χτες, η τράπεζα ανακοίνωσε την εγκατάλειψη της προσπάθειας για άντληση των προβλεπόμενων ελάχιστων κεφαλαίων και πλέον περνά κάτω από την κρατική ομπρέλα προστασίας του ΤΧΣ, το οποίο αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ανακεφαλαιοποίησή της, με το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η τράπεζα σκοπεύει «να συμμετάσχει στη στρατηγική αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενσωματώνοντας άλλες μικρότερες μη συστημικές τράπεζες». Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η απορρόφηση - εξαγορά του κερδοφόρου μέρους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στη συνέχεια η πώληση της ενιαίας τράπεζας σε τυχόν ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σε αντίθεση με τις δύο παραπάνω τράπεζες, η Αλφα Μπανκ και η Πειραιώς φαίνεται πως καταφέρνουν να προσελκύσουν τα απαιτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε χτες την εξαγορά της Millenium Bank, θυγατρικής στην Ελλάδα της πορτογαλικής BCP, έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Τράπεζα Πειραιώς θα αποπληρώσει σε δύο δόσεις 900 εκατ. ευρώ προς την BCP, τα οποία αποτελούν μέρος της ενδοεταιρικής χρηματοδότησης που παρέχει η BCP προς τη θυγατρική της στην Ελλάδα. Η πορτογαλική τράπεζα, επίσης, θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς με 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα την καταστήσει έναν εκ των βασικών μετόχων της νέας ανακεφαλαιοποιημένης τράπεζας.

Ξεκίνησε η δίκη του Α. Τσοχατζόπουλου

Ξεκίνησε χτες, στο Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου και 18 συγκατηγορουμένων του, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τα εξοπλιστικά προγράμματα) κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζονται σαν μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου, Β. Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκ. Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Αρ. Τσοχατζοπούλου, ο εξάδελφός του Ν. Ζήγρας και άλλοι.

Στην έναρξη της δίκης, ο Α. Τσοχατζόπουλος πρότεινε ως μάρτυρες υπεράσπισης τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ που αποφάσισε για την προμήθεια των υποβρυχίων. Ανάμεσά τους, τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τους πρώην υπουργούς Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο, καθώς και τους τότε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και επιπλέον ο Α. Τσοχατζόπουλος κατήγγειλε άσκηση κρατικής βίας εναντίον του, εναντίον της κόρης του και της Β. Σταμάτη, για την οποία ζήτησε να αποφυλακιστεί. Στο δικαστήριο, το Ελληνικό Δημόσιο (παράσταση πολιτικής αγωγής) αξίωσε ένα εκατομμύριο ευρώ κατ' ελάχιστο, για κάθε έναν από τους 19 κατηγορούμενους ως αποζημίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ