ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2013
Εργοστάσιο το εργοστάσιο για την επιτυχία της απεργίας

Εντείνονται οι προετοιμασίες των ταξικών δυνάμεων για την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας. Εργοστάσιο το εργοστάσιο, γραφείο το γραφείο, επιχείρηση την επιχείρηση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα και τα Σωματεία, συζητούν με τους εργαζόμενους έτσι ώστε η απεργία της 1ης Μάη, να γίνει εφαλτήριο νέων, ακόμη μεγαλύτερων, ταξικών αγώνων. Ταυτόχρονα, καλούν τους εργάτες να «σπάσουν» στην πράξη την απόπειρα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να μεταθέσουν την αργία της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη 7 Μάη.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα στις 10.30 π.μ., στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγ. Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Τη μέρα της Πρωτομαγιάς αντιπροσωπείες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, τιμώντας τους αγώνες και θυσίες της εργατικής τάξης της χώρας μας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την 1η Μάη, μέρα σύμβολο του διαχρονικού αγώνα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, θα καταθέσει στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 9 το πρωί και στο Πολυτεχνείο στις 8:30 το πρωί την Τετάρτη 1η Μάη.

Στο «φουλ» οι προετοιμασίες

Στο μεταξύ, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες ετοιμάζουν πολύμορφα την απεργιακή μάχη της φετινής Πρωτομαγιάς.

-- Σήμερα, Τετάρτη 24 Απρίλη:

  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο εργατικό κέντρο εκδήλωση αφιερωμένη στην εργατική νεολαία.
  • Η Γραμματεία Επαγγελματιών Οδηγών του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε δίωρες στάσεις εργασίας στα εργοτάξια Ρέμα Εσχατιάς (7 - 9 π.μ.) και διαπλάτυνσης της οδού Σπάτα - Λούτσα (10 π.μ. - 12 μ.), για την προετοιμασία της απεργίας.
  • Το Σωματείο Εμπορικών - Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων σε Επιχειρήσεις Προσφοράς Υπηρεσιών Ν. Φλώρινας πραγματοποιεί σύσκεψη για την Πρωτομαγιά.
  • Σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων διοργανώνει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ».

-- Την Πέμπτη 25 Απρίλη:

  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, πραγματοποιεί στα γραφεία του στις 8 μ.μ., εκδήλωση - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά και με τίτλο: «Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου μας δείχνει το δρόμο. Οχι στη σύγχρονη σκλαβιά». Θα ακολουθήσει γλέντι με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Την εκδήλωση επιμελείται και οργανώνει η Επιτροπή Νέων του συνδικάτου.
  • O Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση 6 μ.μ., στο ΕΚΑ.
  • Η Γραμματεία Επισιτισμού Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ, συλλαλητήριο για τα μεγάλα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 6.30 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε δίωρες στάσεις εργασίας στα έργα του ΜΕΤΡΟ (10 π.μ. - 12 μ.) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2 - 4 μ.μ.).
ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ
Στη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας στα καράβια

Οργανωτική σύσκεψη τη Δευτέρα, 29 Μάη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

Με συσκέψεις στα καράβια, περιοδείες και εξορμήσεις στα στέκια των ανέργων της Ακτής Μιαούλη οι δυνάμεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Ενωση Ρυμουλκών, ΠΕΣ/ΝΑΤ δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας της 1ης Μάη στα καράβια. Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα, 29 Απρίλη, στις 10.30 το πρωί διοργανώνουν στην ΠΕΜΕΝ εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά, όπου θα καθοριστούν και τα οργανωτικά μέτρα για την απεργιακή αναμέτρηση. Για την περιφρούρηση της απεργίας, τα σωματεία καλούν την 1η Μάη σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες τα σωματεία επισημαίνουν: «Με αγωνιστική αισιοδοξία, με εμπιστοσύνη στο δίκιο της τάξης μας, η απεργία την 1η Μάη να βάλει τη δική της σφραγίδα για τις σκληρές αναμετρήσεις και τις θυσίες που έχουμε μπροστά μας σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου».

Τα σωματεία τονίζουν ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, επιδιώκοντας να γυρίσουν τον τροχό της Ιστορίας 127 χρόνια πίσω, από τότε που το εργατικό κίνημα με θυσίες κατέκτησε το 8ωρο, «μας θέλουν επαίτες στις ουρές των ανέργων και αν δουλεύουμε, να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, ανασφάλιστοι για ένα κομμάτι ψωμί, καταργώντας ακόμα και την αργία της Κυριακής. Αυτό σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτήν την πολιτική που μας οδήγησε στην κρίση συνεχίζουν να υπερασπίζονται οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου με ή χωρίς αντιμνημονιακές κορόνες, για να διατηρεί στην εξουσία του τα μέσα παραγωγής το μονοπωλιακό κεφάλαιο, αυξάνοντας διαρκώς το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ενισχύοντας την κερδοφορία του».

Τα σωματεία απευθύνουν το κάλεσμα στους ναυτεργάτες σε όλους τους εργαζόμενους να γίνει καθήκον τους σε κάθε χώρο δουλειάς ο οργανωμένος, ταξικά προσανατολισμένος αγώνας, ακυρώνοντας στην πράξη κάθε αντεργατικό νόμο, την κατάργηση των ΣΣΕ. «Με μαζική συμμετοχή στη ζωή και τη δράση των σωματείων, με καλύτερη οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων, συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, με τη στήριξη και το δυνάμωμα των λαϊκών επιτροπών, να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση της συμμαχίας, της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ)
Δεν προκήρυξε απεργία για την Πρωτομαγιά

Συντάχθηκε με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, απορρίπτοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία

Την απαράδεκτη απόφαση της συνασπισμένης πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) να απορρίψει την πρόταση του ΠΑΜΕ να προκηρύξει πανθεσσαλονίκια απεργία για την 1η Μάη, καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ πρότεινε την προκήρυξη απεργίας (όπως κάνουν πολλά Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Α/βάθμια σωματεία), με σκοπό να προσθέσουν το «ειδικό βάρος» του ΕΚΘ σε μια πρωτομαγιάτικη απεργία που αντιμετωπίζει την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να «μεταφέρει» την Πρωτομαγιά μετά το Πάσχα, σε μια προσπάθεια να την υπονομεύσει.

Ομως, η συγκεκριμένη πλειοψηφία όχι μόνο κρύφθηκε πίσω από το γεγονός ότι έχει προκηρύξει απεργία η ΓΣΕΕ, αλλά ήδη επέλεξε να μεταφέρει και το χώρο της συγκέντρωσης από την πλατεία Αριστοτέλους, όπου γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, με την αιτιολογία «να μην ενοχληθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς που θα είναι ανοικτή εκείνη την ημέρα».

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΕΚΘ για «πλήρη ταύτιση με την κυβερνητική απόφαση για εκφυλισμό της μέρας της εργατικής τάξης και παρεμπόδιση του γιορτασμού της από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους. Οι δυνάμεις αυτές μαζί με την εργοδοσία υπονομεύουν την πρωτομαγιάτικη απεργία.

Αλλωστε, οι τρεις συνασπισμένες παρατάξεις υποστήριξαν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με μείωση μισθών, εφαρμόζοντας οι ίδιες τα μνημόνια στους χώρους δουλειάς.

Οι τρεις συνασπισμένες παρατάξεις αρνήθηκαν να καταδικάσουν την επίθεση χρυσαυγιτών ενάντια σε στελέχη του ΠΑΜΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, που παρενέβησαν για να καταγγείλουν τη νοθεία στις αρχαιρεσίες του σωματείου προπονητών, την οποία καθοδηγούσε προσωπικά ο πρόεδρος του ΕΚΘ, και δύο στελέχη της ΠΑΣΚΕ "πιάστηκαν στα πράσα" έτοιμα να ψηφίσουν χωρίς καν να είναι μέλη του εν λόγω σωματείου.

"Μνημονιακές" και "αντιμνημονιακές" δυνάμεις σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας. Η μόνη διαφορά τους είναι το ποια κυβέρνηση (τρικομματική ή της «κυβερνώσας αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ) θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική, θα συνεχίσει το σφαγιασμό των εργαζομένων. Κοινός τόπος τους, το αντι-ΠΑΜΕ παραλήρημα».

Η Γραμματεία καλεί κάθε εργαζόμενο να καταδικάσει αυτά τα εργοδοτικά «βαρίδια» μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να συσπειρωθεί στο ΠΑΜΕ και στα ταξικά συνδικάτα. Να δώσει μαζικό, μαχητικό, ταξικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη, 1η Μάη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η δράση των Λαϊκών Επιτροπών

Στη μάχη της προετοιμασίας της Πρωτομαγιάτικης απεργίας μπαίνουν κι οι Λαϊκές Επιτροπές που στην Αττική οργανώνουν εκδηλώσεις σε:

Αγιοι Ανάργυροι, σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Αμερικής, Κυψέλη

Νέα Ιωνία, Πέμπτη 25/4 στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σημιριώτη.

Περιστέρι, Πέμπτη 25/4 στις 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως, μπροστά στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Αιγάλεω, Πέμπτη 25/4 στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Εσταυρωμένου.

Χαϊδάρι, Πέμπτη 25/4 στις 7.30 μ.μ., στο Παλατάκι.

Ιλιον, Παρασκευή 26/4 στις 7.30 μ.μ, στην κεντρική πλατεία.

Βύρωνας, Παρασκευή 26/4, στις 8 μ.μ. στο Πάρκο Καραολή & Δημητρίου απέναντι από το Δημαρχείο.

3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας, Σάββατο 27/4, στις 10.30 π.μ., πικετοφορία στο Μετρό Σεπολίων.

Γαλάτσι, Σάββατο 27/4 6.30 μ.μ., εκδήλωση Βεΐκου και Γαλατσίου στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Ανω Λιόσια, Κυριακή 28/4 στις 7 μ.μ, στην πλατεία Δημαρχείου.

Καλλιθέα, Κυριακή 28/4, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση - συναυλία στην πλατεία Δαβάκη με αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι.

3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας, Κυριακή 28/4, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, Αργους 54, στον Κολωνό.

Πετρούπολη, Δευτέρα 29/4 στις 7.30 μ.μ, στην πλατεία «Ηρώ».

5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, Τρίτη 30/4, στις 6.30 μ.μ., πικετοφορία στην πλατεία Αμερικής.

Σε άλλες πόλεις:

Εύοσμος - Κορδελιό, από χτες Τρίτη 23/4 καθημερινές εξορμήσεις και παρεμβάσεις στις λαϊκές αγορές των γειτονιών.

Ξάνθη, σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ., συλλαλητήριο για προνοιακά επιδόματα στην πλατεία Ελευθερίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ