ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
Σελ. /28
Θέλει αρετή και τόλμη...

Αυτοί που σπεύδουν να ξεπλύνουν την εκμετάλλευση των εργατών στα φραουλοχώραφα (εφημερίδες και πολιτευτές της περιοχής) στρέφουν την προσοχή στο ρατσισμό, για να προβάλουν τον εύκολο ισχυρισμό ότι δεν είναι ρατσιστές οι καπιταλιστές και παρακάμπτουν το γεγονός: Μια χούφτα φραουλάδες - κατά δήλωσή τους - βγάζουν 95 εκατομμύρια ευρώ στη σοδειά και οι εργάτες γης δεν μπορούν να εισπράξουν, όλοι μαζί οι 6.000 εργάτες - ούτε τα 250 χιλιάρικα που αντιστοιχούν ανά αγροτική εκμετάλλευση στα μεροκάματα της δουλειάς τους. Ασφαλώς και δεν είναι ρατσιστικό το κίνητρο. Ο ρατσισμός είναι αποτέλεσμα - εργαλείο για να ισχυροποιηθεί η εκμετάλλευση.

Λένε: Δεν είναι όλες οι φράουλες ματωμένες. Κι όμως, ματωμένα είναι όλα τα γεννήματα της γης όταν μεσολαβεί στην παραγωγή τους η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Στην Ηλεία, όπως και σε κάθε άλλο τόπο όπου επικρατούν αντίστοιχες συνθήκες εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ματωμένες είναι και οι ντομάτες, και οι πατάτες, και τα πορτοκάλια, όλα όσα παράγει η γη με τη μεσολάβηση της δουλειάς του ανθρώπου - εργάτη.

Η προκλητική ζωή των εκμεταλλευτών μαρτυρά την άβυσσο που χωρίζει αυτόν που απ' τον ιδρώτα του πασχίζει να ταΐσει τα παιδιά του, από εκείνον που ακριβώς γιατί εκμεταλλεύεται εργάτες ξοδεύει ξένον ιδρώτα για να εδραιώσει και στο επίπεδο της εντύπωσης την κυριαρχία του.

***

Είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα οι καπιταλιστές δεν επικρατούν μόνοι τους. Εχουν την απόλυτη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων, των δικών τους κυβερνήσεων.

Χαρακτηριστική η περίπτωση των εφοπλιστών. Το προβαλλόμενο νέο πρόγραμμα του υπουργείου Ναυτιλίας στέλνει στα πλοία τζάμπα ναυτεργάτες, καταστρατηγώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις. Στο επίπεδο της προπαγάνδας, ο εργάτης της στεριάς διαβάζει για 800 και 1.000 ευρώ μισθούς και καλείται να πιστέψει ότι αυτοί οι μισθοί αναφέρονται σε κάποιους προνομιούχους, αφού στη στεριά ο μισθός είναι ήδη κάτω από τα 500 ευρώ. Κανείς δε θα πει στον εργάτη της στεριάς ότι ο ναυτικός είναι 24 ώρες μέσα στο πλοίο, δουλεύει δηλαδή ακόμα και την ώρα που κοιμάται. Κανείς δε θα πει στον εργάτη της στεριάς ότι από την παρουσία και μόνο των ναυτεργατών στα πλοία, επειδή δηλαδή από τη δουλειά τους γυρνά η προπέλα, οι εφοπλιστές βγάζουν αμύθητα πλούτη. Κανείς δε θα πει στον εργάτη της στεριάς ότι ο εφοπλιστής - επειδή τα πλοία τα κινούν οι ναυτεργάτες - κερδίζει ακόμα και τότε που το σύστημα έχει πρόβλημα. Χτες, στα οικονομικά φύλλα, η είδηση έλεγε ότι αυτήν την περίοδο ένα πενταετές τάνκερ χωρητικότητας 2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου κοστίζει περίπου 55 εκατ. δολάρια, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τα 160 εκατ. δολάρια που κόστιζε το 2008. Αυτά ακριβώς αγοράζουν οι Ελληνες εφοπλιστές με τα φράγκα που βγάζουν από τους τσακισμένους μισθούς.

***

Στο μεταξύ, το πόπολο εκπαιδεύεται στο προσφιλές «θέαμα», αυτή τη φορά χωρίς καν «άρτο».

Το σύστημα έψαχνε για την επόμενη ανέξοδη παράσταση και τη βρήκε στη δίκη του Τσοχατζόπουλου. Πανηγυρίζουν στον αστικό Τύπο ότι το σύστημα λειτουργεί. Και προετοιμάζουν την «κοινή γνώμη» να κάτσει στον καναπέ και να απολαύσει ένα θέαμα τουλάχιστον τετράμηνης διάρκειας.

Εξω, από τα τηλεοπτικά πλατό, παιδιά θα εγκαταλείψουν το σχολείο, μανάδες θα τσακίσουν γόνατα πλένοντας σκάλες, παππούδες θα κάνουν τα πάντα για να μην εγκαταλείψουν τον μάταιο τούτο κόσμο καθώς η σύνταξή τους είναι το μόνο εισόδημα για πλείστες των οικογενειών των ανέργων.

***

Τηλεοπτικά, το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί. Μαζί του, τηλεοπτικά πάντα, θα συνεχίσουν να δοξάζονται και οι απολογητές του.

Ευτυχώς, η πραγματική ζωή τραβάει αλλιώς το δρόμο της, μακριά από τις κάμερες. Οσοι ήταν προχτές το βράδυ στο Πάρκο Ελευθερίας, στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, εννοούν...


ΦΤΙΑΣΙΔΩΝΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ

ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ: «Δεν είναι όλες οι φράουλες "ματωμένες", υπάρχουν (...) ιδιώτες, που λειτουργούν με κανόνες, δεν είναι όλοι (...) ρατσιστές και δεν μπορούν μόνοι να λύσουν το θέμα, που δεν έλυσε το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ενωση» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ: «Την ώρα που περισσότεροι από 5.000 αλλοδαποί εργάτες γης ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, σε καλύβες από νάιλον και καλάμια, πληροφορίες αναφέρουν πως δύο μεγαλοπαραγωγοί φράουλας της Νέας Μανωλάδας σπατάλησαν περισσότερα από 6.000 ευρώ σε μία βραδιά ραίνοντας με λουλούδια την Πάολα. Οταν η λαϊκή τραγουδίστρια επισκέφθηκε την περιοχή και πραγματοποίησε εμφάνιση στον Ιππικό Ομιλο της Κουρούτας, ένας άτυπος "πόλεμος" ξέσπασε μεταξύ δύο ιδιοκτητών γεωργικών επιχειρήσεων. Κάτοικοι της περιοχής λένε για τον έντονο ανταγωνισμό των δύο επιχειρηματιών, για το ποιος θα "πετάξει" τα περισσότερα γαρίφαλα στην τραγουδίστρια. Η προκλητική σπατάλη δεν πέρασε απαρατήρητη (...) Συνέβη δύο μήνες μετά την επίθεση νταήδων επιστατών σε Αιγύπτιο εργάτη τον οποίο έσυραν με το αυτοκίνητό τους. Ο... λουλουδοπόλεμος στην Πάολα δεν είναι η μόνη περίπτωση προκλητικής σπατάλης από γαιοκτήμονες της περιοχής. Μεγαλοπαράγοντας, που έχει στην ιδιοκτησία πάνω από 1.500 στρέμματα γης και στη δούλεψή του περισσότερους από 500 αλλοδαπούς εργάτες, ξόδεψε τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε μεταγραφές παιχτών για την ενίσχυση τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου. Τα δύο προαναφερθέντα περιστατικά είναι ενδεικτικά της κατάστασης και κυρίως της νοοτροπίας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή (...) Απολαμβάνουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση της γης, την ίδια ώρα που σε αρκετές καλλιέργειες οι εργάτες μένουν απλήρωτοι» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ: «Κατάρτιση και εργασία για πέντε μήνες εξασφαλίζει πρόγραμμα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε 1.000 νέους ναυτικούς (αξιωματικούς και κατώτερα πληρώματα) (...) Το πιλοτικό πρόγραμμα παρέχει κίνητρα προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου, με απολαβές που φτάνουν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως για τους αποφοίτους των ΑΕΝ, τους Ηλεκτρολόγους και τους Οικονομικούς Αξιωματικούς και 800 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ: «Η δίκη του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την ωρίμανση της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας (...) Το δικαστήριο θα αποφασίσει κατά πόσον ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι ένοχος ή αθώος (...) Σημασία, όμως, έχει πως η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη λειτουργούν επιτέλους με τρόπο υγιή και απόλυτο» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ενάντια στα μονοπώλια

ΤΑ ΝΕΑ: 400.000 άνεργοι πίσω από τον καβγά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελεος πια με τα ρουσφέτια

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στο ταμείο ανεργίας ο «πράσινος» διοικητής

Η ΕΛΛΑΔΑ: Σφάζονται για το αντίδωρο στους ανέργους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για τις θέσεις που θα αδειάσουν

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΙΑ: Πάνε στοίχημα με τον ΟΠΑΠ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διαπραγμάτευση για το τίμημα του ΟΠΑΠ

Η ΑΥΓΗ: Στημένο παιχνίδι η πώληση ΟΠΑΠ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Χαμηλώνουν οι προσδοκίες από την πώληση του ΟΠΑΠ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ενσταση για το τίμημα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα στο 50% το πρόστιμο

ΕΘΝΟΣ: Ρύθμιση - ανάσα για επιστροφή ΦΠΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η οφθαλμαπάτη

«"Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γενικεύσουμε έτσι το φαινόμενο, δηλαδή δε σημαίνει επειδή έχει περάσει έτσι γενικότερα στον Τύπο, στα Μέσα, στα blogs ότι όλοι εκεί εκμεταλλεύονται στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας και ότι όλοι εκμεταλλεύονται τους εργάτες και ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες, δεν τους πληρώνουν κ.λπ.". Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν ούτε στον υπουργό Εργασίας, ούτε σε κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης (...) Είναι το "διά ταύτα" της άποψης που διατυπώνουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, όπως εκφράστηκαν από τη βουλευτή Ηλείας του κόμματος Εφη Σαλτάρη. Οπως μάλιστα τόνισε, πρόκειται για κουτσομπολιά στον Τύπο πως εκμεταλλεύονται άθλια τους μετανάστες εργάτες στα φραουλοχώραφα και όχι για μια πραγματικότητα.

Η "αριστερή" νομιμοποίηση της εκμετάλλευσης

Μιλώντας στο ρ/σ "Κόκκινο" στις 18/4/2013 ελάχιστα ασχολήθηκε με την... επιχείρηση (σ.σ. έτσι αποκάλεσε το μακελειό) κατά των μεταναστών εργατών γης, αλλά αφιέρωσε το βήμα που της δόθηκε για να δηλώσει την αγανάκτησή της για το διασυρμό του κλάδου των φραουλοπαραγωγών: "Εν πάση περιπτώσει υπάρχουν και νομοταγείς που πληρώνουν κανονικά και συνεργάζονται άψογα με τους εργαζόμενους εκεί". Σε ερώτηση ακροατή για το ύψος του μεροκάματου στα φραουλοχώραφα αποκαλύφθηκε τι εννοεί «άψογη συνεργασία» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: "Τα μεροκάματα ήταν σε καλές εποχές 20 ευρώ αλλά κατεβαίνουν και στα 15"... Για τα μεροκάματα των 5 και 6 ευρώ που έχουν ακουστεί, έσπευσε να εκφράσει τη συμπόνοια της για τους φραουλοπαραγωγούς: "Πάντως με την κρίση είχανε και αυτοί πολλές επιπτώσεις στη διάθεση της παραγωγής".

Η «υγιής επιχειρηματικότητα»

(...) Τι καρπώνονται οι εργάτες γης από το προϊόν που παράγουν ολημερίς και αν οι τιμές της φράουλας είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των οικογενειών, άλλη συζήτηση και προφανώς άσχετη με την εκμετάλλευση, την κερδοφορία, την Ευρωπαϊκή Ενωση... Αλλωστε, τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει η ..."υγιής επιχειρηματικότητα". Οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές εκφράζονται από τα διάφορα στελέχη του και τους βουλευτές του, δεν προκαλούν εντύπωση. Εκεί καταλήγει οποιοσδήποτε προσπαθεί να συμφιλιώσει τους καταπιεστές με τους καταπιεσμένους» (η καταγραφή και το σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ