ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

TOKIO - ΠΕΚΙΝΟ.--

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης Ιαπωνίας - Κίνας για την κυριότητα των επίμαχων βραχονησίδων Σενκάκου (ιαπωνικά) / Ντιαόγου (κινεζικά) αλλά και το ιμπεριαλιστικό παρελθόν του Τόκιο έως το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έριξε η χτεσινή απειλή του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, πως το Τόκιο θα χρησιμοποιήσει βία σε περίπτωση που κινεζικά σκάφη επιχειρήσουν απόβαση στα διαφιλονικούμενα νησάκια, τα οποία επιπλέον θεωρείται ότι έχουν σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ιαπωνικές προκλήσεις συνεχίζονται. Χτες, 168 Ιάπωνες βουλευτές από διάφορα κόμματα προσήλθαν νωρίς το πρωί για προσκύνημα στο αμφιλεγόμενο Μνημείο Πεσόντων Γιασουκούνι, όπου μεταξύ άλλων είναι θαμμένοι και 14 Ιάπωνες καταδικασθέντες για εγκλήματα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο θεωρείται από γειτονικές χώρες (όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα που έζησαν στο πετσί τους τη βάρβαρη ιαπωνική κατοχή) μνημείο υπέρ του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος. Επίσης, η εθνικιστική οργάνωση «Ιαπωνία Κράτα Γερά» ναύλωσε στολίσκο περίπου 10 πλοιαρίων και πραγματοποίησε περίπλου στα διαφιλονικούμενα νησάκια τάχα για να διερευνήσει τις δυνατότητες αλιείας. Οκτώ κινεζικά σκάφη της «ωκεανογραφικής υπηρεσίας» που παρακολουθούσαν όπως και 13 πλοία της ιαπωνικής ακτοφυλακής τελικά αποχώρησαν.

Η εμφάνιση των σινικών σκαφών κοντά στα επίμαχα νησιά προκάλεσε την αντίδραση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, που κάλεσε για διαμαρτυρία τον Κινέζο πρέσβη στο Τόκιο. Απ' την άλλη, στο Πεκίνο η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη στη μεγαλύτερη επίσκεψη Ιαπώνων βουλευτών από το 1989 στο Γιασουκούνι, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μνημείο «συνδέεται με το εάν η Ιαπωνία έχει αντιμετωπίσει τη μιλιταριστική επιθετικότητα του παρελθόντος και εάν μπορεί να σεβαστεί τα συναισθήματα χωρών στις οποίες επιτέθηκε». Επίσης, η «Λαϊκή Ημερησία» της Κίνας υπογραμμίζει ότι τα νησιά ήταν από αρχαίων χρόνων επικράτεια της Κίνας.

ΗΠΑ - ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΣΤΟΝΗ
Η τρομολαγνεία καλά κρατεί

ΒΟΣΤΟΝΗ - ΤΟΡΟΝΤΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Κανένα στοιχείο δεν συνηγορεί ότι οι αδελφοί Τσαρνάεφ, οι «βομβιστές» του Μαραθωνίου της Βοστόνης έχουν κάποια σχέση με οποιαδήποτε ανά τον κόσμο «τρομοκρατική οργάνωση», ωστόσο το σκηνικό της τρομοκρατίας στήνεται εκ νέου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ ανακρίθηκε γραπτώς καθώς είναι τραυματισμένος και δεν μπορεί να μιλήσει και παραδέχθηκε ότι πήρε μέρος στις επιθέσεις και επέρριψε όλες τις ευθύνες στον αδελφό του, Ταμερλάν, 26χρονο, που σκοτώθηκε κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις την περασμένη Παρασκευή. Ο Ταμερλάν κατηύθυνε τις επιθέσεις, δήλωσε ο Τζοχάρ, «σε προσπάθειά του να σταματήσει τις επιθέσεις που δέχεται το Ισλάμ» και τόνισε πως καμιά διεθνής τρομοκρατική οργάνωση δεν πήρε μέρος σ' αυτές.

Το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε στον 19χρονο προβλέπει ακόμα κα την ποινή του θανάτου, αλλά δεν θεωρείται «στρατιωτική ενέργεια», για να δικαστεί σε στρατοδικείο.

Στο μεταξύ, στον Καναδά συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση με στόχο την εκτέλεση επίθεσης» έναντι καναδικού επιβατηγού τρένου στη διαδρομή Τορόντο - Νέα Υόρκη. Οι καναδικές αρχές συνδέουν τους συλληφθέντες με τη λεγόμενη «Αλ Κάιντα στο Ιράν» και το Ιράν, κάτι που απέρριψαν οι αρχές του Ιράν.

Στην Ισπανία, η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους για τέλεση «τρομοκρατικών ενεργειών» που το «προφίλ τους ανταποκρίνεται σε αυτό των βομβιστών στη Βοστόνη» σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών και χαρακτηρίζονται μέλη της λεγόμενης «Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ».

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στη Γάζα, παρά την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, αμέσως μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις 16 Μάη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Στο «κόκκινο» εκτοξεύτηκε η ένταση ανάμεσα στη σουνιτική κοινότητα και την, κατά κύριο λόγο, σιιτική κυβέρνηση Μάλικι, μετά από την επιδρομή, χθες τα ξημερώματα, ειδικών δυνάμεων του στρατού σε καταυλισμό αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας στην πόλη Χαουίζα, κοντά στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ. Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Αλλοι 75 συνελήφθησαν. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ένας ακόμη σουνίτης, ο υπουργός Παιδείας, και έντονη ήταν η φημολογία για παραίτηση και του, επίσης, σουνίτη υπουργού Επιστημών και Τεχνολογίας.

ΑΒΑΝΑ.-- Ξεκίνησε στην κουβανική πρωτεύουσα, Αβάνα, ο νέος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών της κυβέρνησης της Κολομβίας και των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC ενώ σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ» είναι πιθανόν να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά την αγροτική μεταρρύθμιση. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χοσέ Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων το Μάιο, και με τη μικρότερη αντάρτικη οργάνωση, τον Απελευθερωτικό Στρατό της Κολομβίας-ELN.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ιθαγένικες και λαϊκές οργανώσεις αλλά και φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Σαντιάγο απαιτώντας την κατοχύρωση ως δικαιώματος του νερού. Στη Χιλή είναι κρίσιμο το ζήτημα των «δικαιωμάτων» του νερού καθώς ο πρώην δικτάτορας Αουγούστο Πινοτσέτ, είχε θεσπίσει τον «κώδικα του νερού», με τον οποίο όλοι οι υδάτινοι πόροι (λίμνες, ποτάμια, γεωτρήσεις κλπ.) ανήκουν αποκλειστικά και ολοκληρωτικά σε ιδιώτες και εταιρείες.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Το ποσοστό ανεργίας στην Πολωνία κατέβηκε ανεπαίσθητα τον περασμένο Μάρτιο στο 14,3% από 14,4% που ήταν το Φλεβάρη ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία εκτιμώντας σε 2.300.000 τους άνεργους Πολωνούς.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απάντηση στις απειλές των ΗΠΑ

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Αν οι ΗΠΑ καταφύγουν σε οικονομικές ή οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις, θα πάρουμε μέτρα εμπορικού, οικονομικού, ενεργειακού και πολιτικού χαρακτήρα, που θα θεωρήσουμε αναγκαία για πειστική απάντηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ελίας Χάουα σε απάντηση των δηλώσεων της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρομπέρτα Τζέικομπσον, η οποία σε συνέντευξή της στο CNN ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε το ενδεχόμενο της επιβολής των κυρώσεων. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Καπρίλες και δεν αναγνωρίζουν το νέο πρόεδρο.

Στο μεταξύ, σε αναδιάρθρωση του Υπουργικού Συμβουλίου προχώρησε ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανανεώνοντας το μισό Υπουργικό Συμβούλιο του πρώην Προέδρου Ούγκο Τσάβες, αν και τα υπουργεία - κλειδιά, όπως της Αμυνας, Εξωτερικών, Πετρελαίου και Πληροφοριών, οι υπουργοί παραμένουν ως έχουν.

Σε συνολικά 17 θέσεις υπουργών και υφυπουργών μπαίνουν πρόσωπα με καταξίωση στην κοινωνία και τον τομέα τους, όπως ο νέος υπουργός Υγείας, ο δρ. Γκιλμπέρτο Ροντρίκες, ένας εκ των ιδρυτών του Παιδικού Καρδιολογικού Νοσοκομείου του Καράκας, που ιδρύθηκε το 2006 και παρέχει παντελώς δωρεάν ιατρική φροντίδα και επεμβάσεις όχι μόνο από τη Βενεζουέλα αλλά και απ' όλη τη Λατινική Αμερική. Επίσης, νέα υπουργός αθλητισμού είναι η πρώην πρωταθλήτρια στην ξιφασκία, οδοντίατρος και εκλεγμένη βουλευτής στο Καράκας, Αλεχάντρα Μπενίτες, 33 χρονών που διατέλεσε και μοντέλο και λόγω της ομορφιάς της υπερπροβάλλεται γι' αυτό από τα διεθνή ΜΜΕ.

ΙΤΑΛΙΑ
Προς αναζήτηση κυβέρνησης διαχείρισης

ΡΩΜΗ.--

Σειρά επαφών είχε χτες με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας αλλά και αντιπροσωπείες των κομμάτων ο Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, πιέζοντας τη διαδικασία για σχηματισμό κυβέρνησης, προκειμένου να μην ξεπεραστεί το όριο που θέτει το Σύνταγμα και λήγει εντός των επομένων 24ώρων. Ο Ναπολιτάνο εικάζεται ότι θα πιέσει για κυβέρνηση συνεργασίας και διαχείρισης της κρίσης υπό έναν πρωθυπουργό που θα επιλέξει, κάτι που σε γενικές γραμμές δεν αποκλείει ο Μπερλουσκόνι, που θέλει συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.

Η στάση που θα κρατήσει το Δημοκρατικό Κόμμα, τελικά, εξεταζόταν αργά το βράδυ χτες σε συνεδρίαση της ηγεσίας του όπου επιβεβαιώθηκε η παραίτηση του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη «σε ορισμένους ανεύθυνους, εκ μέρους των οποίων θα πρέπει κάποιος ν' αναλάβει την ευθύνη». Ο Μπέπε Γκρίλο, ο λαϊκιστής κωμικός του οποίου το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» επανέλαβε ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, δήλωνε στη γερμανική Bild ότι η ιταλική οικονομία θα καταρρεύσει μέχρι τον Οκτώβρη και δε θα υπάρχουν λεφτά να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και επέμενε στην «αναγκαιότητα κάθαρσης του πολιτικού σκηνικού από πολιτικούς μπλεγμένους σε σκάνδαλα».

  • Το 70% των ιταλικών οικογενειών προμηθεύεται τρόφιμα από καταστήματα χαμηλού κόστους, προκύπτει από έρευνα του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου.
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες αντιδράσεις κατά της συμφωνίας

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εντείνονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη Σερβία αλλά και στους σερβικούς δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου για τη συμφωνία που έκλεισαν στις 19/4 οι διαπραγματευτικές ομάδες Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες.

Ο Μάρκο Τζάκσιτς, ηγετικό στέλεχος των σερβικών κοινοτήτων του προτεκτοράτου, ανακοίνωσε την έναρξη «εκστρατείας αντίστασης» σε όλη τη Σερβία και «ιδιαίτερα στο Βελιγράδι γιατί η προδοσία δεν έγινε στο Κοσσυφοπέδιο αλλά στη σερβική πρωτεύουσα». Παράλληλα, το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας», του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, απέρριψε τη συμφωνία ως προδοτική για τα συμφέροντα του σερβικού λαού, απαιτώντας επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την παραίτηση του Προέδρου και της κυβέρνησης της χώρας. Ο πρώην πρωθυπουργός καταφέρθηκε επίσης εναντίον της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, από θέσεις βεβαίως μερίδας της αστικής τάξης της χώρας.

Ωστόσο, ο νυν πρωθυπουργός, Ιβιτσα Ντάσιτς, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας λέγοντας ότι τάχα «προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας» για τους Σέρβους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου επειδή αποτρέπει την εμφάνιση ένοπλων δυνάμεων των Κοσσοβάρων Αλβανών.

ΛΙΒΥΗ
Στόχος η γαλλική πρεσβεία στην Τρίπολη

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στόχος βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε χτες νωρίς το πρωί η γαλλική πρεσβεία στη λιβυκή πρωτεύουσα. Από την επίθεση τραυματίστηκαν οι δύο Γάλλοι φρουροί, αλλά και δύο έφηβοι που κατοικούν σε γειτονικό σπίτι, ενώ σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην είσοδο της πρεσβείας και σε παρακείμενα αυτοκίνητα. Αν και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, οι γαλλικές αρχές, σύμφωνα με διαρροές, έστρεφαν την προσοχή τους προς την ισλαμιστική «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ».

Για την Τρίπολη αναχώρησε, αργά το απόγευμα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος δήλωνε ότι έχει ενισχυθεί η ασφάλεια σε όλα τα κτίρια γαλλικών συμφερόντων τόσο εντός Λιβύης όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Σάχελ και συμπλήρωνε ότι η Γαλλία «δεν πτοείται από τέτοιου είδους πράξεις».

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση κατά διπλωματικής αποστολής στη λιβυκή πρωτεύουσα μετά από την ανατροπή, με την ιμπεριαλιστική επέμβαση του καθεστώτος Καντάφι. Μέχρι χτες, τέτοιες επιθέσεις είχαν σημειωθεί στη Βεγγάζη, από όπου αρκετές διπλωματικές αποστολές είχαν αποσυρθεί, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία τεσσάρων Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη Κρις Στίβενς, στις 11 Σεπτέμβρη 2012.

Μετά την επέμβαση, οι νέες λιβυκές αρχές, που υποστηρίζονται από τους ιμπεριαλιστές, δεν έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν στοιχειωδώς πολιτική ισορροπία, ούτε να αφοπλίσουν τις πολυάριθμες ένοπλες ομάδες που νέμονται ολόκληρες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ