ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκλέχτηκε η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε συνεδρίασή της, εξέλεξε τη Γραμματεία της ΚΕ, η οποία αποτελείται από 8 μέλη. Η σύνθεση της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ είναι η εξής: Δημουλάς Τηλέμαχος, Ζάχαρης Δημήτρης, Λαμπρινού Μαρία, Μπάτσικας Κώστας, Παπαδάκης Κώστας, Ράζου Λουίζα, Τζαβάρας Δημήτρης, Χιώνης Θοδωρής».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ενταση της αλληλεγγύης και της κοινής πάλης των λαών Ελλάδας - Κύπρου

Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή

Από τη χτεσινή συνάντηση, στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή
Από τη χτεσινή συνάντηση, στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή
Με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, που συνοδευόταν απ' τον Ν. Κατσουρίδη, μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υποδεχθήκαμε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή τον σύντροφο Αντρο Κυπριανού ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, κόμμα με το οποίο έχουμε παραδοσιακά σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, δημιουργικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων. Ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή, χρειάζεται ένταση της αλληλεγγύης, της κοινής πάλης των δύο λαών, γενικότερα των λαών της Ευρώπης ενάντια στην αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ που φέρνει μνημόνια, αντιλαϊκά μέτρα, αντιλαϊκούς νόμους και στις δύο χώρες, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ, που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, δικαιώματα και κατακτήσεις πολλών δεκαετιών των εργαζομένων.

Χρειάζεται κοινή πάλη των λαών μας, ενάντια στα σχέδια που εξυφαίνονται με τη δράση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, ιδιαίτερα έχοντας σαν στόχο τον ενεργειακό πλούτο που υπάρχει στη Μεσόγειο, που υπάρχει στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στο Αιγαίο. Και βέβαια σε μια εποχή που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί δυνάμεων για το μοίρασμα και τη διανομή αυτού του πλούτου.

Χρειάζεται πάλη των δύο λαών, κοινή πάλη και των κομμάτων μας ενάντια σε πιθανά σχέδια τύπου Ανάν, που θα είναι καταστροφικά για τους λαούς της περιοχής. Και βέβαια, αυτή τη στιγμή μάς ανησυχεί ιδιαίτερα η πρόταση της σημερινής κυπριακής κυβέρνησης για το συνεταιρισμό του ΝΑΤΟ, η ένταξη της Κύπρου σε αυτόν. Πρέπει να βρεθούν οι λαοί μας, οι χώρες μας μακριά από λυκοσυμμαχίες, από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που φέρνουν μόνο δεινά για τους λαούς.

Η θέση του ΚΚΕ είναι σταθερή. Απαιτούμε Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με το λαό κυρίαρχο στη χώρα του, μακριά από επεμβάσεις, μακριά από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Ο Α. Κυπριανού

Από την πλευρά του, ο Α. Κυπριανού δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την ηγεσία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον φίλο τον Δημήτρη Κουτσούμπα, για τα ίδια ζητήματα που συζητήσαμε με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή για τις εξελίξεις στην οικονομία της Κύπρου, καθώς επίσης και για τις προσπάθειες που εξυφαίνονται για ανανέωση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού. Θα συμφωνήσω ότι στις αναλύσεις του ΑΚΕΛ και του ΚΚΕ υπάρχει μια μεγάλη ταυτότητα απόψεων και προσεγγίσεων και θεωρώ ότι αυτή πηγάζει απ' το γεγονός ότι αναλύουμε διαλεκτικά τα ζητήματα και επιχειρούμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις, οι οποίες θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών των χωρών μας και όχι τα οποιαδήποτε άλλα ιμπεριαλιστικά ή διεθνή συμφέροντα.

Θα επαναλάβω, για ακόμα μια φορά, ότι δυστυχώς η ΕΕ έχει εξαντλήσει όλη της τη σκληρότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος της κυπριακής δημοκρατίας και οδηγεί με τις αποφάσεις της την οικονομία του τόπου στην καταστροφή. Ως ΑΚΕΛ, δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς αυτές τις εξελίξεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική επιλογή, την οποία θα επιδιώξουμε να θέσουμε ενώπιον του κυπριακού λαού, αλλά και της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, για να υπάρξει ένας ευρύτερος, συνολικός προβληματισμός.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούμε όλοι να καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση, αλλά θέλουμε να υπάρξει ένας προβληματισμός και θέλουμε ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Αλλά η δική μας προσπάθεια θα είναι να υπάρξει αυτός ο προβληματισμός, με αφετηρία βέβαια τα κόμματα του χώρου της αριστεράς και ευρύτερα, γιατί θεωρούμε ότι επιτέλους θα πρέπει να παρουσιαστεί το πραγματικό πρόβλημα που οδηγεί τους λαούς σ' αυτήν την κατάσταση και δεν είναι άλλο απ' τις πολιτικές επιλογές των κυρίαρχων κύκλων στην ΕΕ. Αυτοί μας έχουν οδηγήσει στην οικονομική κρίση και σήμερα οι ίδιοι προσπαθούν με τις ίδιες συνταγές να μας βγάλουν απ' αυτήν, βυθίζοντάς μας ουσιαστικά πιο βαθιά.

Εχουμε μεταφέρει και τις ανησυχίες μας σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες που εξυφαίνονται για λύση στο Κυπριακό. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η θέση μας είναι πάγια. Υποστηρίζουμε την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό. Λύση όμως που να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη. Λύση όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Και πάνω σ' αυτή τη βάση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών. Δε θα δεχτούμε όμως να μας φέρουν ξανά προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται έξω απ' αυτά τα συμφωνημένα πλαίσια.

Θέλω να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για τη συνεπή στήριξη που παρέχει στους αγώνες του κυπριακού λαού και για λύση και επανένωση του νησιού, αλλά και στους αγώνες του εργαζόμενου κυπριακού λαού για αντιμετώπιση των αντιλαϊκών επιθέσεων που δέχεται και να ευχηθώ στον φίλο τον Δημήτρη, τον σύντροφο, κάθε επιτυχία στα δύσκολα νέα καθήκοντα τα οποία αναλαμβάνει».

Στα καταστήματα του ΙΚΑ Ιλίου

Περιοδεία στα τοπικά καταστήματα του ΙΚΑ στο Ιλιον θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη, στις 8.30 το πρωί ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η περιοδεία αφορά στη δρομολογημένη μεταστέγαση των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ Ιλίου και το λουκέτο που πρόκειται να μπει στο υποκατάστημα το επόμενο διάστημα.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΧΑΛΚΙΔΑ
Εκδήλωση για την ανεργία και τις θέσεις του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα: «Ανεργία, ποιος βάζει λουκέτο στα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και τα μικρομάγαζα; - Οι θέσεις του ΚΚΕ», θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 25/4, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε συγκέντρωση στο ΓΝ Πατησίων

Σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων θα μιλήσει αύριο Πέμπτη 25/4, στις 11.30 π.μ., ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά
  • Εκδήλωση με θέμα: «Τα διδάγματα της Πρωτομαγιάς και των αγώνων της παγκόσμιας εργατικής τάξης, να μπουν μέσα απ' τις πύλες των εργοστασίων», διοργανώνει η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Παρασκευή 26/4, στις 7 μ.μ., στο θέατρο του λόφου Κολωνού (από σταθμό ΜΕΤΡΟ Σεπόλια - οδός Ιωαννίνων και με το 057 από Ομόνοια). Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα υπάρξει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.
  • Εκδήλωση διοργανώνει η ΚΟΒ Νέου Ηρακλείου ενόψει της πρωτομαγιάς με θέμα: «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» και ομιλητή τον Π. Παπαγεωργόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο πολιτιστικό πολύκεντρο «ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» (Κουντουριώτου και Νεότητος).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ