ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Καμία οργανική θέση να μη χαθεί

Δυναμικά διαδήλωσαν χτες για το δικαίωμα στη μόρφωση εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε Λέσβο και Κάλυμνο

Κάλυμνος
Κάλυμνος
Ξεσηκωμός σήμανε στη Λέσβο με αφορμή τους σχεδιασμούς για μείωση των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών. Χτες το απόγευμα, μέσα από ένα μαζικότατο συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές από νηπιαγωγεία και δημοτικά δήλωσαν ότι δε θα ανεχτούν άλλες συμπτύξεις τμημάτων, συγχωνεύσεις σχολείων, καταργήσεις οργανικών θέσεων. Δήλωσαν έτοιμοι να απαντήσουν αγωνιστικά στην πρόβλεψη για κατάργηση 130 οργανικών θέσεων στο νησί.

Γονείς με τα παιδιά τους έφτασαν από όλα τα σημεία του νησιού, και από τα πιο μακρινά, για να διαδηλώσουν. «Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας» δήλωναν προς πάσα κατεύθυνση με τα πανό και τα συνθήματά τους. Διεκδίκησαν όχι μόνο να μην καταργηθούν οργανικές θέσεις, αλλά να γίνουν και οι αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, να σταματήσει η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης.

Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς το Δημαρχείο και απαίτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει άμεσα θέση. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συναντήθηκε με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, η οποία επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι προωθείται κατάργηση οργανικών θέσεων. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, υπάρχει αντιπρόταση από την Περιφερειακή Διεύθυνση για 42 καταργήσεις, ωστόσο η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα. Πάντως, όπως τονίστηκε, η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η αρχή.

Στην Κάλυμνο

Λέσβος
Λέσβος
Μαζικό ήταν και το συλλαλητήριο που έκαναν χτες το μεσημέρι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς στην Κάλυμνο. Αφορμή αποτέλεσε η εγκύκλιος για την οργανικότητα των σχολείων, που μεταφράζεται σε κατάργηση 48 οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για την Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου (Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί και Αστυπάλαια). Από αυτές οι 31 αφορούν την Κάλυμνο.

Το σύνολο των σχολείων του νησιού βρέθηκαν στην πλατεία μπροστά από το πρώην Επαρχείο. Τη στήριξή τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν μία σειρά σωματεία, όπως το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, το Εργατικό Κέντρο Βόρειας Δωδεκανήσου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλήθος μαθητικών φεστιβάλ τις επόμενες μέρες

Με πολύμορφες εκδηλώσεις τα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ απλώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Το κάλεσμα «Αλλαξε τον κόσμο: Το 'χει ανάγκη» που είναι το κεντρικό τους σύνθημα, εκφράζεται μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων που έχουν ετοιμάσει οι οργανώσεις της ΚΝΕ μαζί με φίλους της Οργάνωσης. Η νεανική καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες τις μορφές τέχνης, ο αθλητισμός, οι συζητήσεις, έχουν τη θέση τους στα μαθητικά φεστιβάλ που φτιάχνονται από μαθητές για μαθητές με βάση τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους, με πρόγραμμα που διαφέρει από πόλη σε πόλη. Στέλνοντας κάλεσμα ανατροπής, αγωνιστικής στάσης ζωής μέσα και έξω από το σχολείο.

Μαθητικά φεστιβάλ διοργανώνονται τις επόμενες μέρες στις εξής περιοχές:

Στην Αττική

Σάββατο 27 Απρίλη: Πειραιάς (πλ. Κοραή), Περιστέρι (πλ. Εθνικής Αντιστάσεως - θεατράκι ΟΤΕ), Σεπόλια (Βότρυς), Μενίδι (κεντρική πλατεία), Καισαριανή (Σκοπευτήριο), Μαρούσι (γήπεδο μπάσκετ Ιερού Λόχου), Λαύριο (κτίριο ΑΚΕΛ).

Κυριακή 28 Απρίλη: Πετρούπολη (πλ. «Ηρώ»), Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο), Πέραμα (πλ. Ηρώων), Γκράβα (θεατράκι), Ηλιούπολη (κεντρική πλατεία), Ελευσίνα (πλ. Ηρώων), Γέρακας (κεντρική πλατεία).

27 και 28 Απρίλη: Κοκκινιά (Ηράκλειτος), Μπραχάμι (πλ. Παναγούλη), Καλλιθέα (πλ. Δαβάκη). Επίσης, σε Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Ιωνία (την πρώτη μέρα στην πλ. Ελ. Βενιζέλου - τη δεύτερη στο ΚΕΠ).

Στην υπόλοιπη χώρα

Σήμερα: Στην Καστοριά.

Αύριο Παρασκευή: Τούμπα (Κέντρο Πολιτισμού), Λαγκαδάς, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Λιβαδειά, Καλαμάτα, Τρίπολη.

26 και 27 Απρίλη: Πάτρα (στο παλιό Αρσάκειο), Γιάννενα (πάρκο Λιθαρίτσια), Αρτα (πλ. Σκουφά), Σπάρτη, Αργος, Πύργος, Αγ. Θεόδωροι, Ζάκυνθος.

27 Απρίλη: Θέρμη Θεσσαλονίκης, Σέρρες (πλ. Ελευθερίας), Κιλκίς (πεζόδρομος), Γιαννιτσά (Πολιτιστικό Πολύκεντρο), Βέροια, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Κέρκυρα (πάνω πλατεία), Λάρισα (πλ. Λαμπρούλη), Τρίκαλα (πλ. Ρήγα Φεραίου), Βόλος (παραλία, έξω από το Θόλο), Καρδίτσα (Παυσίλυπο), Πύργος, Ρόδος, Χανιά.

28 Απρίλη: Πολύγυρος Χαλκιδικής, Κομοτηνή, Σάμος (Εργατικό Κέντρο).

29 Απρίλη: Πρέβεζα (πεζόδρομος λαϊκής αγοράς).

Συναυλία διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ

Συναυλία διαμαρτυρίας διοργάνωσε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, που συνεχίζει για 38η ημέρα την κατάληψη των Κεντρικών Γραφείων του Οργανισμού διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση. Σήμερα αναμένεται να κάνουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τις επόμενες δράσεις τους.

Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, σημειώνουν ότι η συστηματική υποχρηματοδότηση του Οργανισμού, θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μονάδων του Οργανισμού και στη διοχέτευση των ευαίσθητων αυτών υπηρεσιών στους ιδιώτες. Στη χτεσινή διοργάνωση είχαν στο πλευρό τους, το θεραπευτικό πρόγραμμα «18 ΑΝΩ», το Σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, το Σύλλογο εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ).

Στη συναυλία συμμετείχαν οι: Παναγιώτης Αμπατζής, Ηρώ, Παντελής Θαλασσινός, Αργυρώ Καπάρου, Βαγγέλης Κορακάκης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Νατάσα Παπαδοπούλου - Τζαβέλλα, καθώς και μουσικές ομάδες θεραπευτικών προγραμμάτων.

Στη συναυλία, παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

Βιβλιοπαρουσίαση

Σήμερα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο γίνεται βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Θανάση Καπετανάκη «Δυτικά του Νέδοντα», στις 8 μ.μ., στο στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα 2]. Θα χαιρετίσει ο πρύτανης Γρ. Τσάρτας και το βιβλίο θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής καθηγητής, Αγάπιος Παπανεοφύτου. Απαγγελίες από τους Ορέστη Καρύδα και Σοφία Μανώλη, μουσική από την Εύα Φάμπα.

Ζητείται αναφορά για κάθε κίνηση!

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την ενέργεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Λακωνίας, που με έγγραφό της στα σχολεία «ζητά από τους διευθυντές να της αναφέρουν άμεσα (τηλεφωνικά και με εμπιστευτικό έγγραφο) "οποιοδήποτε συμβάν εντός ή εκτός σχολείου" στο οποίο "εμπλέκονται μαθητές ή καθηγητές", απειλώντας τους πως αν δεν το κάνουν θα έχουν τις "αντίστοιχες συνέπειες"».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ενέργεια αυτή «εντείνει το κλίμα απειλής προς τους εκπαιδευτικούς που υπάρχει στα σχολεία από την εφαρμογή των απαράδεκτων διατάξεων του ν.4093/12 και την προσπάθεια για την κατασκευή ενόχων ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς για να τίθενται σε αργία ή και να οδηγούνται σε απόλυση». Καλεί το υπουργείο Παιδείας να καταδικάσει την ενέργεια της Διεύθυνσης Λακωνίας και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ