ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Οι κάμερες αποχωρούν η εκμετάλλευση μένει

Εκατοντάδες εργάτες βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν σ' όλη τη χώρα μετά από κάλεσμα των συνδικάτων τους, του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, καταδικάζοντας το εργοδοτικό έγκλημα στη Μανωλάδα εκφράζοντας παράλληλα την ταξική αλληλεγγύη τους. Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα, όπως και τα μέσα ενημέρωσης της αστικής τάξης που φρόντισαν να εξαφανίσουν τις σχετικές ειδήσεις.

***

Η σχισμή που άνοιξαν στις παράγκες της εκμετάλλευσης οι πυροβολισμοί στη Μανωλάδα έκλεισε. Ηρεμία τάξη και ασφάλεια επικρατούν ξανά στην περιοχή. Μετά την καταγγελία του γεγονότος από τον ΣΕΒ, οι τρεις πιστολέρο παραδόθηκαν στην αστυνομία, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εργάτες γης ότι μπορούν να επιστρέψουν στα χωράφια ήσυχοι, οι άλλοι μεγαλοτσιφλικάδες διαχώρισαν τη θέση τους από το αφεντικό των εργατών που χτυπήθηκαν και όλα καλά.

Ολα; Μια βόλτα στα Μέγαρα και στη Βοιωτία, στην Πιερία, στην Ημαθία και την Κρήτη, μπορεί να αναδείξει τις αντίστοιχες «Μανωλάδες». Τα ίδια μεροκάματα, οι ίδιες συνθήκες ζωής. Σ' αυτήν καθαυτή τη Μανωλάδα, δίπλα στο κακό τσιφλίκι των 200 εργατών, η συγκομιδή συνεχίστηκε χωρίς διαταραχή στα τσιφλίκια με 2.000 εργάτες ανά τσιφλίκι που παίρνουν το ίδιο μεροκάματο, είναι ανασφάλιστοι και μένουν στα ίδια παραπήγματα.

Το σημαντικότερο, η παραγωγή έφυγε για τις διεθνείς αγορές ακριβώς στη 1.30 το μεσημέρι με διασφαλισμένη πιστοποίηση HACCP και βεβαιώσεις «ΔΗΩ», ότι δηλαδή τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και βιολογικά.

Ο τζίρος των 95 εκατομμυρίων ευρώ από τη φράουλα δεν κινδυνεύει από τις ανακοινώσεις ορισμένων σούπερ μάρκετ ότι δεν αγοράζουν από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Εξάλλου το προϊόν κατά 90% είναι εξαγώγιμο.

Τι μένει; Ορισμένα στοιχεία που καταγράφηκαν στα ψιλά μιας επιστολής δύο ομάδων μεγαλοπαραγωγών που διαμαρτυρήθηκαν προχτές, γιατί δυσφημείται η παραγωγή της φράουλας. Μιλάνε για τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν και αναφέρουν ότι στην Τουρκία οι εργάτες γης δουλεύουν με 6 δολάρια, ενώ αυτοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν 20 ευρώ. Λένε, δηλαδή, πως ο τσακισμένος μισθός των 500 ευρώ που έχει επιβάλει η κυβέρνηση με το μνημόνιο δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Με δεδομένο ότι η εξασφάλιση ανταγωνιστικότητας παραμένει το Ευαγγέλιο, το «παράπονο» των μεγαλοπαραγωγών μεταφράζεται σαν αίτημα για παραπέρα μείωση των μεροκάματων στα χωράφια. Και ως γνωστόν η κυβέρνηση είναι ευαίσθητη σε τέτοια αιτήματα.

Τι άλλο μένει; Η απόφαση των ταξικών συνδικάτων να επιβάλουν στην πράξη το «κανένας μόνος του», το «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι». Ερήμην της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα με ενεργοποίηση της αστυνομικής υπηρεσίας αντιμετώπισης ρατσιστικών εγκλημάτων και σε λύπη των «κινημάτων» που ισχυρίζονται πως η ταξική πάλη διεξάγεται με ηλεκτρονικά μπανεράκια για μποϊκοτάζ στα προϊόντα μιας εταιρείας.

***

Ασχετο: Τα ρεπορτάζ από την έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας καλύπτουν ήδη εκατοντάδες ώρες τηλεοπτικού χρόνου. Παραδόξως, δεν βρέθηκαν μερικά δευτερόλεπτα για μια αναφορά στους εργάτες του εργοστασίου. Ξέρουμε με λεπτομέρειες πόσα σπίτια είναι γύρω γύρω, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι δούλευαν εκεί μέσα και τι απόγιναν. Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο για πλείστες όσες ανάλογες περιπτώσεις ανά την υφήλιο...


ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ: «Βούλγαρος μετανάστης στα "αζήτητα" της γερμανικής κοινωνίας (...) Στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης ανθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία (...) Ο 36χρονος Μπίσερ Ρούσεφ ήταν ένας φτωχός βοσκός από το Βέτοβο της Βουλγαρίας (...) βρέθηκε στη Φρανκφούρτη να εργάζεται για λογαριασμό του αυτοαποκαλούμενου "βασιλιά των Βουλγάρων", ενός 43χρονου ονόματι Αϊντίν, κάτι σαν "αρχινονού" της βουλγαρικής κοινότητας της πόλης (...) Στις 28 Ιανουαρίου 2013, την ώρα που εργαζόταν στο βιοχημικό εργοστάσιο Hochst, μεταφέροντας βαριά κεραμικά φίλτρα, γλίστρησε από μία σκάλα, κι έπεσε από μεγάλο ύψος πάνω σε μια σιδερένια πλατφόρμα (...) Στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, ο Αϊντίν του ζήτησε επανειλημμένα να πει πως "έπεσε από τη σκάλα του σπιτιού του" και να αρνηθεί πως ήταν εργατικό ατύχημα (...) έχουν περάσει τρεις μήνες κι ο Μπίσερ ακόμη να χειρουργηθεί, αφού είναι ανασφάλιστος, θύμα μιας γκρίζας ζώνης στην γερμανική αγορά εργασίας που απασχολεί χιλιάδες ξένους μετανάστες ως "ψευδο-απασχολούμενους" (...) Καμία από τις εταιρίες που εμπλέκονται στο βιοχημικό εργοστάσιο Hochst δεν δέχεται πως ο Ρούσεφ ήταν εργαζόμενος της, άρα ο άτυχος Βούλγαρος αυτή τη στιγμή δεν δικαιούται να τύχει ασφάλισης που θα του κάλυπτε τα 15.000 ευρώ που απαιτούνται για την επέμβαση που θα τον έκανε να ξανασταθεί στα πόδια του» (στο ΒΗΜΑ).

ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ: «Η εύφορη γωνία της Ηλείας, επί χρόνια γνωστή ως το φυτώριο του "κόκκινου χρυσού", έχει γίνει συνώνυμο της πιο αποκρουστικής σύμπτωσης ρατσιστικής βίας και ταξικής εκμετάλλευσης (...) η κυβέρνηση φοβάται απρόβλεπτες εξελίξεις, η Επιθεώρηση Εργασίας υποκρίνεται πως... κάνει ελέγχους. Το Δημόσιας Τάξης αναγνωρίζει τη δολοφονική πρόθεση των δραστών» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΕΔΩΔΙΜΑ: «Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά 2.410 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 5-50 εκατοστών, εντόπισαν αστυνομικοί στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, σε καλλιέργεια μέσα σε δασική περιοχή στη θέση Χάος του Δήμου Λαυρεωτικής» (στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΑΖΟΥΝ ΑΙΜΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Κατακραυγή για τη μαφία της φράουλας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φράουλες και ψέμα

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Εγκληματική Οικονομική Ζώνη Νέας Μανωλάδας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιχείρηση «επενδύσεις»

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στρατόπεδα συγκέντρωσης για οφειλέτες

Η ΕΛΛΑΔΑ: Η Βουλή κουκουλώνει τις αμαρτωλές συμβάσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέα «επίθεση» από τη ΔΕΗ στις τσέπες των καταναλωτών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Τα κονδύλια της ανάπτυξης σκουριάζουν στις Βρυξέλλες

Η ΑΥΓΗ: Τα πρώτα πέντε μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απόφαση Σαμαρά προάγγελος ανασχηματισμού

ΕΘΝΟΣ: Ποιοι ωφελούνται με τη ρύθμιση των 48 δόσεων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το ιερό και όσιο

«Η εργοδοτική προκλητικότητα των καπιταλιστών γης - αγροτική επιχείρηση με 200 τουλάχιστον εργάτες ήταν η συγκεκριμένη - που έφτασε μέχρι την ανοιχτή ένοπλη επίθεση έχει αιτίες. Είναι η χρόνια ανοχή αστικού κράτους και κυβερνήσεων, απέναντι στην πιο σκληρή εκμετάλλευση χιλιάδων εργατών, κυρίως μεταναστών όχι μόνο στη Μανωλάδα, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια. Είναι η συγκάλυψη κάθε εγκλήματος και κάθε παράνομης, με τους αστικούς νόμους, συμπεριφοράς εκ μέρους της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων (...) η κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- έχει ταχθεί να είναι με το μέρος των εργοδοτών και όχι των εργατών. (...) αναγνωρίζει μόνο το δικαίωμα στα κέρδη των επιχειρήσεων και όχι τα δικαιώματα των εργατών - παραγωγών του πλούτου (...) για την κυβέρνηση και τους κεφαλαιοκράτες που υπηρετεί, "ιερό και όσιο" είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και όχι οι ανθρώπινες ζωές. Στρατηγική επιλογή της είναι η εξυπηρέτηση -με κάθε τίμημα- της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας.

Η αιτία και το άλλοθι

Την ανταγωνιστικότητα αυτή πλήρωσαν οι μετανάστες εργάτες στη Μανωλάδα. Την επιδίωξη για όσο γίνεται μεγαλύτερη κερδοφορία πληρώνει το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, Ελληνες και μετανάστες. Στον ίδιο βωμό θυσιάζονται οι εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, οι χιλιάδες ανασφάλιστοι, οι δεκάδες νεκροί εργάτες κάθε χρόνο και οι εκατοντάδες σακατεμένοι στα γκέτο της εργοδοσίας. Τα κέρδη τους στάζουν αίμα. Τα κέρδη των λίγων, σημαίνουν σκληρή εκμετάλλευση, δυστυχία, απλήρωτο ιδρώτα και πόνο για εκατομμύρια εργαζόμενους. Γιατί αυτός είναι ο καπιταλισμός. Και όποιος επαγγέλλεται δήθεν έναν άλλο καπιταλισμό, "με τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη", δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να δίνει άλλοθι στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης.

Η εικόνα από το μέλλον

Η επίθεση στη Μανωλάδα δεν είναι "εικόνα" από το παρελθόν, δεν είναι μια "εκτροπή" του παρόντος, είναι το μέλλον που επιφυλλάσσουν για όλη τη χώρα, σε ολόκληρη την εργατική τάξη, σε ντόπιους εργάτες και μετανάστες. Αυτή είναι η νέα Ελλάδα της "ανάπτυξης", της "ανασυγκρότησης" και της "ανταγωνιστικότητας" όσο κουμάντο στην οικονομία και στην παραγωγή θα κάνουν οι καπιταλιστές, είτε οι επιχειρήσεις τους είναι στην Αθήνα, είτε στη Μανωλάδα, είτε στη Θράκη. Είναι η πρόγευση από τις περίφημες "Ειδικές Οικονομικές Ζώνες" που σχεδιάζουν. Είναι η καπιταλιστική Ελλάδα στην οποία θα 'χει θέση μόνο για εργάτες - σκλάβους όπως και οι μετανάστες της Μανωλάδας» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ