ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΕΕ
Νέα ευχολόγια και αναφορές σε στρατηγική συνεργασία

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Πιστή στην πάγια υποκρισία της ΕΕ είναι η νέα έκθεση προόδου για την Τουρκία που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε προχτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψηφοφορία διά ανάτασης του χειρός 451 ψήφους υπέρ, 105 κατά (μεταξύ των οποίων και των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ) και 45 αποχές. Η έκθεση επιμένοντας στο διττό λόγο και την πολιτική ισορροπιών υπέρ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, παρά τις επιμέρους «επικρίσεις» υπογραμμίζει το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, ως σημαντικού περιφερειακού και ενεργειακού παράγοντα και απευθύνει έκκληση για περαιτέρω ενίσχυση του υφιστάμενου πολιτικού διαλόγου μεταξύ της ΕΕ. Υμνεί την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ και δίνει συγχαρητήρια για τις ...συνταγματικές διεργασίες. Η Τουρκία παίρνει τα εύσημα για το ρόλο της υπέρ των «αντικαθεστωτικών» στη Συρία και τη δράση της για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ενώ η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και η διεθνής κοινότητα καλούνται να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή οι ευρωβουλευτές ζητούν αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και ασκούν επιφανειακή κριτική για την ελευθερία του Τύπου και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Η έκθεση υπεραμύνεται των συνομιλιών για το Κουρδικό ζήτημα κάνοντας λόγο για «ανθεκτικότητα» της Τουρκίας «στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)», λέγοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να παρασχεθούν εγγυήσεις στους Κούρδους, για τα δικαιώματά τους. Στο ίδιο πλαίσιο το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται υπέρ των επενδύσεων που έχουν ξεκινήσει στις κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, με στόχο την ανάπτυξη για το κεφάλαιο και τη χειραγώγηση του τοπικού πληθυσμού.

Μεθοδεύσεις στο Κυπριακό και ρόλος του ...ΚΕΑ

Στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, αναφορικά με το Κυπριακό, η ομάδα των Πρασίνων, εκ μέρους της οποίας ο Ντανιέλ Κον Μπετίτ κατήγγειλε την ΕΕ γιατί δεν πίεσε την Κύπρο για επανένωση, κατέθεσε τροπολογία στην οποία ζητά από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης «να καλέσει δύο παρατηρητές να εκπροσωπήσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενόψει των επόμενων ευρωπαϊκών εκλογών το 2014». Η τροπολογία απορρίφθηκε με 412 ψήφους κατά (μεταξύ των οποίων του ΚΚΕ) και 135 υπέρ, μεταξύ των οποίων και πρωτοκλασάτα στελέχη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όπως ο πολύς Ζαν Λικ Μελανσό και Γιουνούς Ομαρζέ από τη Γαλλία καθώς και ο ευρωβουλευτής της γερμανικής Die Linke, Ζίργκιν Κλούτε, αποδεικνύοντας στην πράξη ποιος προωθεί τη ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου με την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την άσκηση πιέσεων για ένα νέο «σχέδιο Ανάν».

Στα όσα εγκρίθηκαν με δεδομένο ότι η ΕΕ προωθεί μαζί με αξιωματούχους των ΗΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, «λύση» στη βάση του «σχεδίου Ανάν», επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας και την οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει το νησί, το Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζει ότι η Αγκυρα «έχασε μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να αρχίσει μια διαδικασία δέσμευσης και ομαλοποίησης των σχέσεων με την Κύπρο, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Η έκθεση καλεί την Αγκυρα να σταματήσει τους εποικισμούς και στο πλαίσιο των ευχολογίων, δηλώνει ότι στηρίζει την επανένωση της Κύπρου. Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, αίροντας το βέτο για την Κύπρο, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ήδη δρομολογεί ΝΑΤΟποίηση του νησιού, μέσω της αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Ρήξη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Παρέμβαση στη συζήτηση περί ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με τη «Διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του Κοσσυφοπεδίου», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, τόνισε τα εξής:

«Με την έκθεση επιχειρείται για ακόμα μια φορά η νομιμοποίηση του ιμπεριαλιστικού πολέμου του ΝΑΤΟ εναντία στη Γιουγκοσλαβία, η απόσχιση του Κοσσόβου από τη Σερβία και η οικοδόμηση ενός άθλιου ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για την ενέργεια και τις ζώνες επιρροής.

Η έκθεση και η λεγομένη "μελέτη σκοπιμότητας για συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης" ζητούν την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με νέα βάρη στους ήδη εξαθλιωμένους εργαζόμενους από την εκμετάλλευση και το οργανωμένο έγκλημα που έφεραν η ΕΕ και η KFOR.

Ζητούνται μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς με αντάλλαγμα βίζες και ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις σε βάρος των Σέρβων και της Σερβίας. Ταυτόχρονα η EULEX, η μεγαλύτερη επιχείρηση της ΕΕ, ασκεί απόλυτο έλεγχο στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη. Οι Σέρβοι του Κοσσόβου εγκαλούνται γιατί δε δέχονται αυτό το καθεστώς και κατηγορούνται από εκείνους που με πόλεμο και αίμα άλλαξαν τα σύνορα στα Βαλκάνια, ότι δήθεν θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα.

Οι λαοί των Βαλκανίων δεν έχουν κανένα όφελος από την ένταξη στην ΕΕ. Το συμφέρον τους βρίσκεται σε ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για να γίνουν κύριοι του πλούτου που παράγουν και να οικοδομήσουν σχέσεις αλληλεγγύης και ισότιμης συνεργασίας».


ΗΠΑ - ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ
Αυξάνεται ο αριθμός νεκρών και αγνοουμένων

Ακόμα είναι άγνωστο πόσοι εργάτες είχαν βάρδια την ώρα της πυρκαγιάς, ενώ το εργοστάσιο παλιότερα είχε κλείσει για ζητήματα ασφάλειας

Τίποτε απολύτως δεν έμεινε όρθιο από το εργοστάσιο
Τίποτε απολύτως δεν έμεινε όρθιο από το εργοστάσιο
ΝΤΑΛΑΣ.--

Σε κατάσταση σοκ από την τεράστια καταστροφή βρίσκονται οι κάτοικοι της πόλης Γουέστ. Καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη στο εργοστάσιο αζωτούχων λιπασμάτων West Fertilizer Co. το βράδυ της Τετάρτης. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο του εντοπισμού αγνοούμενων στα ερείπια του εργοστασίου, καθώς και στα ερείπια παρακείμενων κτιρίων που κατέρρευσαν αλλά μέχρι αργά χτες, δεν υπήρχε καμία επίσημη αναφορά γα τον τελικό αριθμό των νεκρών.

Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι ο αρχικός αριθμός των νεκρών «5 έως 15» θα αυξηθεί. Βέβαια, τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την καταστροφή είναι πολλά. Πέρα από τα αίτια της πυρκαγιάς που διερευνώνται τρία εικοσιτετράωρα μετά, δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των εργατών που ήταν στη βάρδια την ώρα της έκρηξης. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει λίστα με το προσωπικό, εκτός αν υπήρχαν αδήλωτοι εργαζόμενοι, πράγμα πολύ πιθανό, καθώς πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή του Τέξας χρησιμοποιούν μετανάστες με χαμηλά μεροκάματα. Επίσης, η χωροθέτηση τόσο επικίνδυνου εργοστασίου σε κατοικημένη περιοχή είναι επίσης ένα ζήτημα, ενώ για τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας στη λειτουργία του το 2006 το εργοστάσιο είχε διακόψει για ένα διάστημα τη λειτουργία του και δεν είχε ανανεωθεί η άδειά του.

Πάντως, σε δηλώσεις ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας Τζέισον Ρέγιες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν» επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 14 νεκροί, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Γουέστ, Τόμι Μουσάκα, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα USA Today, ότι τουλάχιστον 60 άνθρωποι αγνοούνται από την έκρηξη. Ο Μασούκα ανέφερε ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι διασώστες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν οι 10 πρώτοι που έσπευσαν να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά να έχουν χάσει τη ζωή τους. Οσο για τους τραυματίες, τουλάχιστον, 160 έχουν διακομισθεί σε κοντινά νοσοκομεία, ενώ ορισμένοι εξ αυτών εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας με αμοιβαίες υποχωρήσεις φαίνεται πως κατέληξε ο χτεσινός, δέκατος (κατά σειρά) γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες με μεσολαβήτρια την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Κάθριν Αστον.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα παζάρια επί της πρότασης 15 σημείων της πρότασης Αστον επικεντρώθηκαν στο «άρθρο» 9 (που αναφερόταν στη διοίκηση και στη σύνθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους σερβικούς δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου) και στο «άρθρο» 15 (που αναφέρεται στην εκπροσώπηση του προτεκτοράτου σε διεθνείς οργανισμούς).

Οπως προκύπτει, οι Σέρβοι πέτυχαν να δημιουργηθεί μία ένωση σερβικών δήμων με εκτελεστικές εξουσίες αλλά και λόγο πάνω στο διορισμό περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή και στη σύνθεση αστυνομικών δυνάμεων που θα απαρτίζεται αποκλειστικά από Σέρβους. Ο Μάρκο Ντούρις (σύμβουλος του Σέρβου Προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς) δήλωσε ότι οι «δυνάμεις ασφαλείας» των Κοσσοβάρων Αλβανών δε θα έχουν δικαίωμα ανάπτυξης στις σερβικές περιοχές δίχως απόφαση του ΝΑΤΟ και την έγκριση της Ενωσης σερβικών δήμων Κοσσυφοπεδίου.

Από την άλλη, οι Κοσσοβάροι Αλβανοί φαίνεται πως πέτυχαν τη διεθνή εκπροσώπηση του προτεκτοράτου σε ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς πράγμα (που εάν τελικώς αληθεύει) θα σηματοδοτεί την άρση του σερβικού βέτο και τη de facto αναγνώριση του προτεκτοράτου από το Βελιγράδι.

Πάντως, ρόλο και λόγο στην υπόθεση θα έχει και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, τον οποίο θα συναντούσαν αργότερα χτες βράδυ η Κάθριν Αστον, ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς και ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη προεξοφλείται πως την ερχόμενη βδομάδα η ΕΕ θα ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, κλείνει ο φάκελος «Κοσσυφοπέδιο» με τη «διπλωματία» των Βρυξελλών να ολοκληρώνει το «έργο» που ξεκίνησε, 14 χρόνια πριν, στην περιοχή η φονική επέμβαση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ