ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Λαϊκή Συμμαχία, κόντρα στις Μανωλάδες

Πάνω στα ταλαιπωρημένα κορμιά των μεταναστών θησαυρίζουν οι μεγαλοκτηματίες

Eurokinissi

Πάνω στα ταλαιπωρημένα κορμιά των μεταναστών θησαυρίζουν οι μεγαλοκτηματίες
Με ανακοίνωσή της με αφορμή την ένοπλη δολοφονική επίθεση σε βάρος εργατών γης η Πανελλαδική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης τονίζει:

«Η αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν επιστάτες - μπράβοι μεγαλοαγροτών ενάντια σε μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, οι οποίοι διεκδικούσαν τα απλήρωτα μεροκάματα πολλών μηνών, δείχνει το μέλλον που ετοιμάζουν για τους φτωχούς αγρότες η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, με την πολιτική συγκέντρωσης της γης και παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Ενα μέλλον με εργασιακές συνθήκες γαλέρας, στυγνή εκμετάλλευση και φοβερή καταπίεση.

Σήμερα χτύπησαν, με τα όπλα, μετανάστες εργάτες γης, αύριο θα χτυπήσουν ξεκληρισμένους φτωχούς αγρότες που, σαν κολίγοι, θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί στα χωράφια μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ το βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα γίνει πιο γρήγορο και "φαινόμενα" σαν κι αυτά στη Νέα Μανωλάδα θα γενικευτούν.

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν συμφέρον να μην περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια των μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών. Οχι μόνο γιατί θα πληθύνουν «φαινόμενα» τύπου Νέας Μανωλάδας, αλλά και διότι θα ενταθεί το διατροφικό πρόβλημα των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, καθώς τα είδη διατροφής θα πουλιούνται πανάκριβα και, ταυτόχρονα, θα αυξηθούν τα διατροφικά σκάνδαλα που απειλούν την Υγεία, ακόμα και τη ζωή των καταναλωτών.

Για να μην οδηγηθεί εκεί η κατάσταση χρειάζεται η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να συγκροτήσουν τη λαϊκή συμμαχία, η οποία, παλεύοντας για την ανατροπή της πολιτικής που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, θα βάζει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, με κρατικό σχεδιασμό, κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και δημιουργία παραγωγικού συνεταιρισμού, ώστε να διασφαλίζονται φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του λαού».

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
«Μαύροι» εργάτες υψηλή κερδοφορία

Οι εργάτες γης στην καλλιέργεια φράουλας απασχολούνται περίπου για 5 - 6 μήνες, κατά την περίοδο κυρίως της συγκομιδής. Στη χώρα μας φέτος καλλιεργήθηκαν γύρω στα 12.000 στρέμματα με φράουλα με το 95% των καλλιεργούμενων εκτάσεων να βρίσκονται συγκεντρωμένες στην Ηλεία και την Αχαΐα.

Πέρσι, από το σύνολο της παραγωγής, που κυμάνθηκε περί τους 42.000 τόνους, οι 26.000 τόνοι εξήχθησαν σε χώρες όπως η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 20ή θέση παραγωγής φράουλας παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην πρώτη θέση (1,312 εκατ. τόνοι), την Ισπανία στη δεύτερη (514.000 τόνοι) και την Τουρκία στην τρίτη (302.416 τόνοι).

Σε ανάλογες ποσότητες αναμένεται να κυμανθεί και η φετινή παραγωγή σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και του συνδέσμου εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών.

Η συγκομιδή γίνεται μόνο χειρωνακτικά και -όπως λένε οι εμπλεκόμενοι με την καλλιέργεια- απαιτούνται περίπου 75 ημερομίσθια ανά στρέμμα το χρόνο. Το μεροκάματο στην περιοχή ανέρχεται το πολύ στα 23 ευρώ - φέτος «έπεσε» στα 22 ευρώ - και σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι τοπικές ομάδες παραγωγών, το ετήσιο κόστος εργασίας συμμετέχει κατά 40% στο συνολικό κόστος της καλλιέργειας.

Με δεδομένο ότι ολόκληρη η επιχειρηματική δραστηριότητα της φράουλας στηρίζεται στη «μαύρη» εργασία των θεωρούμενων παράνομων μεταναστών, κάτι που το θεωρούν προϋπόθεση για την κερδοφόρα καλλιέργεια της φράουλας και οι ίδιοι οι εργοδότες-παραγωγοί, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το συνολικό αριθμό των εργατών γης στις καλλιέργειες.

Ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και 5.000 εργάτες ή και 7.000 εργάτες - κυρίως μετανάστες από το Μπαγκλαντές, δίχως νόμιμη άδεια παραμονής στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Η τιμή παραγωγού του πρώιμου προϊόντος τον περασμένο Μάρτη ξεπέρασε τα 2 ευρώ το κιλό (αρκετά φορτία εξαγωγών έπιασαν τιμές 2,2 και 2,3 ευρώ), αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περί τα 1,6 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωτεχνικών η εγκατάσταση θερμοκηπιακής καλλιέργειας φράουλας φτάνει ακόμη και τα 8.500 ευρώ το στρέμμα την πρώτη χρονιά και στη συνέχεια υπολογίζονται στα 5.500 με 6.000 ευρώ κάθε χρόνο τα έξοδα συντήρησης. Τα ποσά αυτά δείχνουν ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ακριβή καλλιέργεια, με τέτοιες απαιτήσεις σε κεφάλαια που δεν μπορεί να εξασφαλίσει η συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών αγροτών. Το καλλιεργητικό κόστος (το οποίο δεν περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών καθώς, όπως είπαμε, το σύνολο της καλλιέργειας βασίζεται στην παράνομη εργασία) για έναν παραγωγό βρίσκεται γύρω από το 1 ευρώ για κάθε κιλό προϊόντος, ενώ η μέση τιμή πέρσι έφτασε περίπου το 1,45 ευρώ το κιλό.

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Τη δολοφονική επίθεση εναντίον των εργατών γης στη Μανωλάδα καθώς και τις συνθήκες σύγχρονου σκλαβοπάζαρου κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται, κατήγγειλε κατά πλειοψηφία χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αναφέρει: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονική επίθεση που έγινε εναντίον μεταναστών εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας επειδή διεκδίκησαν δεδουλευμένα 6 μηνών. Τέτοιες ενέργειες μας γυρνάνε εκατοντάδες χρόνια πίσω, στη εποχή των τσιφλικιών, του δίκιου του αφέντη και των επιστατών του, μας γυρνάνε στην εποχή των σκλάβων. Η εκμετάλλευση και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται οι μετανάστες εργάτες γης μόνο ως σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μπορεί να χαρακτηριστεί. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί ξανά στη περιοχή αυτή τον Απρίλιο του 2008 σε βάρος Βούλγαρων εργατών, καθώς και τον Αύγουστο του 2012. Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, που στη συγκεκριμένη επίθεση έχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά, οφείλει να σταματήσει άμεσα. Οσο οι εργαζόμενοι ντόπιοι και μετανάστες θα παραμένουν χωρίς φωνή και δικαιώματα, όσο ζούμε σε μια κοινωνία που κινητήρια δύναμη είναι το κέρδος, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται». Στο ψήφισμά του το ΠΣ Αττικής απαιτεί:

  • Την άμεση απονομή δικαιοσύνης.
  • Τον πλήρη σεβασμό και τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών γης από τους εργοδότες τους, με έλεγχο της εφαρμογής τους από τους αρμόδιους φορείς.
  • Την επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων όλων των εργαζομένων, που καταστρατηγήθηκαν από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών.
Καταδικάζει το ΑΚΕΛ την εγκληματική ενέργεια

Τον «αποτροπιασμό και αγανάκτηση» εκφράζει το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την εγκληματική ενέργεια ιδιοκτητών γης στη Μανωλάδα του Νομού Ηλείας κατά μεταναστών εργατών τους και εκφράζει «τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός δε συμμερίζεται, αλλά αντίθετα καταδικάζει παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες».

Οπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης «οι μετανάστες εργάτες ζητούσαν το αυτονόητο, να πληρωθούν τα μεροκάματά τους μετά από πολλών μηνών εργασία. Αντί αυτού δέχθηκαν την απάνθρωπη στάση των εργοδοτών τους με τους εν ψυχρώ πυροβολισμούς εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο».

Το ΑΚΕΛ «καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την εγκληματική ενέργεια και εκφράζει για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του σε πολιτικές και πρακτικές που είτε ανέχονται, είτε προάγουν, είτε καλύπτουν την εκμετάλλευση, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία», ενώ σημειώνει ότι «δεν θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται κατά αυτών των μισάνθρωπων ιδεολογιών και συμπεριφορών και υπογραμμίζει ότι η οικονομική κρίση και οι σκληρές συνέπειές της δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για καμία κοινωνία και καμία κυβέρνηση, επιτρέποντας συμπεριφορές και ενέργειες που καταπατούν ανθρώπινες αξίες και δικαιώματα».

Κλείνοντας ο Γ. Λουκαΐδης τονίζει ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται και να απαιτεί «τη λήψη εκείνων των μέτρων, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από την εκμετάλλευση και την καταπίεση, ανεξαρτήτως του χρώματος, της φυλής, της θρησκείας τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ