ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2013
Σελ. /24
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δράση του ΚΚΕ για την Ασφάλιση

Συναγερμό για τις Συντάξεις και τα Ταμεία σημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία, με γενικότερη σημασία για την Κοινωνική Ασφάλιση. Με τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Μάη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους εκπροσώπους όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων αλλά και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, το Κόμμα επιδιώκει να ανοίξει τη συζήτηση με τους συνταξιούχους και το λαό, να πρωτοστατήσει σε πολύμορφη δράση για την αποκάλυψη και ανάσχεση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που είναι προ των πυλών.

Η σημερινή κατάσταση των Ταμείων αλλά και οι κατευθύνσεις που εδώ και χρόνια έχουν χαράξει οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ευρώπη βεβαιώνουν ότι η επίθεση δεν είναι καθόλου μακριά. Τα έσοδα των Ταμείων συμπιέζονται ασφυκτικά από την εκτόξευση της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας, των χρεών ή των χαριστικών ρυθμίσεων που έχει η μεγαλοεργοδοσία. Είναι ενδεικτικό πως οι κρατικές επιχορηγήσεις στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) για το 2013 είναι μειωμένες από 32% μέχρι και 40%. Η ετήσια απώλεια εσόδων για τα Ταμεία από την ανασφάλιστη εργασία (που πλησιάζει το 40%) εκτιμάται φέτος στα 6,5 δισ. ευρώ. Μόνο οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες εισφορές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ εκτιμούνται στα 8 δισ. ευρώ. Βέβαια, αυτή η εικόνα δραματικής συρρίκνωσης διαμορφώνεται στο φόντο των διαρκών περικοπών σε συντάξεις και παροχές, πάντα στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της διάσωσής τους.

Αν και οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που με συνέπεια καταβάλλουν τις δικές τους εισφορές (ως μέρος μάλιστα από μισθούς που θυσιάζονται διαρκώς στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων), είναι και οι μόνοι που φορτώνονται συνέχεια τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής πολιτικής. Ετσι, σχεδόν 1 στους 2 συνταξιούχους παίρνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ. Οι ασφαλιστικές, προνοιακές και γενικά όλες οι παροχές για ασφαλισμένους και συνταξιούχους συρρικνώνονται διαρκώς. Ωστόσο, η κατάσταση είναι αντίστροφη για τη μεγαλοεργοδοσία: Απαλλάσσεται από εισφορές με «όχημα» διάφορα προγράμματα - δήθεν - «αντιμετώπισης της ανεργίας», που καλύπτουν τις δικές της εισφορές από λεφτά του ΟΑΕΔ. Εχει ήδη ξεκινήσει η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 μονάδες, σύμφωνα με το 2ο μνημόνιο. Την περασμένη βδομάδα, η κυβέρνηση ενέκρινε τροπολογία που «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας» προέβλεπε «μείωση των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλουν στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία ασφαλίζουν μισθωτούς, επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες αυτές θέσεις εργασίας». Την ένταση της επίθεσης απαιτεί και η διαρκής επιδίωξη των μεγαλοεπιχειρηματιών για «μείωση του μη μισθολογικού κόστους», αλλά και των συμβιβασμένων ηγεσιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, προάσπισης της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων κινούνται και οι κατευθύνσεις και Οδηγίες της ΕΕ.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να βγάλει συμπεράσματα για την πολιτική που τον θέλει χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα. Δίνει συνέχεια στην πολύμορφη δράση του για το κρίσιμο ζήτημα της Ασφάλισης (προτάσεις νόμου, συνεντεύξεις Τύπου, ανακοινώσεις του ΠΓ, πλατιές εξορμήσεις κ.τ.λ.). Καλεί σε πάλη με αιτήματα καταρχήν: Καμία άλλη περικοπή στις συντάξεις. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Να αυξηθούν οι συντάξεις. Να εξασφαλιστεί δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Κανένας συνταξιούχος αβοήθητος.

Χιλιάδες απολύσεις με ένα προεδρικό διάταγμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Το δρόμο για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο ανοίγει διάπλατα το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με αυτό, με ένα απλό προεδρικό διάταγμα δίνεται η δυνατότητα να απολυθούν περισσότεροι από 60.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Θυμίζουμε ότι στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται πως η δημιουργία, αντικατάσταση ή τροποποίηση των οργανισμών των φορέων γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης, με κοινή υπουργική απόφαση «επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις προσωπικού» αν αυτό κριθεί ότι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των φορέων και στην εξοικονόμηση πόρων.

Με τη ρύθμιση αυτή παρακάμπτεται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού μετατρέπει το καθεστώς ορισμένων υπηρεσιών από Δημοσίου σε Ιδιωτικού Δικαίου Νομικά Πρόσωπα μέσω της έκδοσης ενός ΠΔ. Ετσι, αυτό επιτρέπει να γίνουν απολύσεις σε αριθμό που θα φτάνει το 70% του συνολικού προσωπικού αυτών των νομικών προσώπων. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα η συγκυβέρνηση έχει σαν πρώτη προτεραιότητα τις απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του μήνα, που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του σχεδίου της κατάργησης ή συγχώνευσης 25 οργανισμών του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στοχεύει στο χτύπημα του δικαιώματος στη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα και την αντικατάσταση εργαζομένων με νέους εργαζόμενους φτηνούς, δίχως δικαιώματα.

Πόσο καλά... «στελεχώνονται» οι δομές του ΕΣΥ

Την προκήρυξη 405 θέσεων επικουρικών γιατρών που «θα εργαστούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου δωδεκάμηνης διάρκειας» ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας δηλώνοντας πως «συνεχίζεται αταλάντευτα η στελέχωση των δομών του ΕΣΥ».

Η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις δηλώσεις. Οι ανάγκες για το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα στελεχώσει τις δημόσιες δομές αφενός ξεπερνούν κατά πολύ τις 400 θέσεις κι φυσικά δεν έχουν ημερομηνία λήξης ενός έτους. Αλλωστε η ίδια η πολιτική του υπουργείου έχει σα στόχο τη συρρίκνωση δομών, την κατάργηση τμημάτων και νοσοκομείων, ενώ στο «χορό» των συγχωνεύσεων μπαίνουν και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μάλιστα στους νέους Οργανισμούς των νοσοκομείων υπάρχουν περιπτώσεις που καταργούνται όχι μόνο κρεβάτια και τμήματα, αλλά και κατειλημμένες θέσεις εργασίας!

Τι συμβαίνει λοιπόν; Υπάρχει κάποια... «διχασμένη προσωπικότητα» που από τη μια καταργεί θέσεις κι από την άλλη προκηρύσσει νέες;

Η ελαστική δουλειά που εξαπλώνεται ραγδαία και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία (μπλοκάκια, ΜΚΟ, επικουρικοί κλπ) συνδέεται πρωτίστως με τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν αυτοτελείς οικονομικές και διοικητικές μονάδες με ελάχιστη ως και καθόλου κρατική χρηματοδότηση και δικά τους έσοδα. Με δικά τους έσοδα από την πώληση υπηρεσιών Υγείας και από το χαράτσωμα των ασθενών - ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων - και φυσικά με εργαζόμενους «ευλύγιστους» και πάμφθηνους. Ηδη ολόκληρες περιοχές, ιδιαίτερα επαρχιακές, μένουν ουσιαστικά ακάλυπτες από γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ το ελάχιστο προσωπικό στα νοσοκομεία δεν αρκεί για να γίνουν οι εφημερίες με όλες τις ειδικότητες, η εντατικοποίηση, η σωματική και ψυχική εξάντληση έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Ζητάει και τα ρέστα

Η «Εφημερίδα των Συντακτών», όπως προκύπτει και από σχετική επιστολή διαμαρτυρίας της Διοίκησης του ΣΦΕΑ 1967-74, επιχείρησε να παρουσιάσει, ψευδώς, μια εκδήλωση που διοργανώνεται (στις 9 Μάη) από μια «επιτροπή μελών του ΣΦΕΑ» (και άλλων που ανήκουν, βασικά, στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ), ως εκδήλωση που, τάχα, οργανώνεται από τη Διοίκηση του ΣΦΕΑ. Η «Εφημερίδα...» αναγκάστηκε, βέβαια, να δημοσιεύσει τη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου του ΣΦΕΑ 1967 -74 Νίκου Τριανταφύλλου, σε επόμενο φύλλο της και έτσι αποκαλύφθηκε η πλαστογράφηση. Ομως, αν και παραδέχεται το γεγονός της ανύπαρκτης απόφασης του ΣΦΕΑ, η «Εφημερίδα...» ζητάει... και τα ρέστα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, κάνοντας λόγο «για ένα επιλεκτικό τέχνασμα (του Προέδρου!) για να στοχοποιήσει κάποιους και να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους άλλους («Ριζοσπάστης» 2/5/2013) να κατηγορήσουν μέλη του Συνδέσμου ότι... «επιχειρούν να υποκαταστήσουν το ΔΣ του Συνδέσμου»! Κι αυτό, ενώ είναι η ίδια η «Εφημερίδα...» που με την πλαστογράφηση επιχειρεί να ψαρεύει σε θολά νερά προβάλλοντας τους κομματικούς της φίλους. Κατά τα λοιπά, ισχυρίζεται η εν λόγω εφημερίδα πως «υπάρχουν κάποιοι που το μόνο που τους απασχολεί είναι να μετρούν κουκιά...» προφανώς κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ