ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2013
Σελ. /28
Κι άλλος στο fun club της δραχμής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται ή τα «ορφανά» και «αδέσποτα» του αστικού πολιτικού συστήματος πιστεύουν πως τώρα είναι η ευκαιρία να επιχειρήσουν ένα δυναμικό «come back»... Η καπιταλιστική κρίση, η προσπάθεια διαχείρισής της σε ευρωενωσιακό επίπεδο προς όφελος των μονοπωλίων και σε βάρος των λαών, η διογκούμενη δυσαρέσκεια και οργή και η αποκαθήλωση της ΕΕ σε λαϊκές συνειδήσεις, είναι το θερμοκήπιο όπου αναπαράγονται σαν αμοιβάδες «νέα» κόμματα, κινήσεις, πρωτοβουλίες με κοινό παρονομαστή τη «δραχμή», την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Ανάμεσά τους και το κόμμα που ανακοίνωσε ότι ιδρύει ο Θεόδωρος Κατσανέβας, του παλιού γνωστού ΠΑΣΟΚ, με τίτλο: «Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων», κατά το πρότυπο του κόμματος του Πέπε Γκρίλο. Ούτε ο τίτλος πρωτοτυπεί ούτε το περιεχόμενο του κόμματος που ομνύει «στην αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας», στην «ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», στις «κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες» με προεξάρχουσα τη συμμαχία των χωρών του Νότου, που ξορκίζει την κακιά Γερμανία, τον καζινοκαπιταλισμό κ.ά. Συρραφή αιτημάτων και συνθημάτων που θέτουν και το μόρφωμα αυτό σε τροχιά δορυφόρου γύρω απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, που με βεβαιότητα θα χρειαστεί «χέρια» για να ξελασπώσει τους αστούς απ' την κρίση όταν του ανατεθεί η αστική διαχείριση.

Ούτε ο Θ. Κατσανέβας ούτε άλλα σχήματα που αναμασούν τα ίδια και τα ίδια, δεν έχουν να προσφέρουν στον λαό τίποτα άλλο πέρα από σύγχυση, αποπροσανατολισμό και τελικά την ενσωμάτωσή του πιο βαθιά στο σύστημα που τον τσακίζει. Μόνο που του υπόσχονται ότι το «μαστίγιο» θα συνοδεύεται από την παροχή «αναλγητικών» και «τονωτικών» της «εθνικής» περηφάνιας. Οσο να 'ναι, άλλο να σε τσακίζουν με ευρώ και άλλο με δραχμή...

Επικοινωνιακά παιχνίδια με την ανεργία...

Στα «κεραμίδια» έχει ανέβει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο και αντλήθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το μήνα Απρίλη σημειώθηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 29.298 θέσεις εργασίας. Αύξηση, που όπως αναφέρεται, είναι μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο περσινό μήνα του 2012, αλλά και τον περασμένο Μάρτη. Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλη, ανακοινώθηκαν 89.779 αναγγελίες πρόσληψης, 18.078 απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου), 20.843 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 21.560 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα του Απριλίου για τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτουν από το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", συνιστούν μια θετική ένδειξη για τις εξελίξεις στην απασχόληση στη χώρα μας, σε συνέχεια των επιδόσεων του Μαρτίου». Και προσθέτει ότι «σε αυτό το πλαίσιο παρακολουθούμε στενά και προσεκτικά την εξέλιξη των ροών, ώστε κατά τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη συγκυρία και την εποχικότητα των στοιχείων, να είμαστε σε θέση να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με την εν δυνάμει παγίωση, αλλά και την κεφαλαιοποίηση αυτών των θετικών τάσεων».

Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση για το 1,5 περίπου εκατομμύριο ανέργους - που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς - ο υπουργός Εργασίας να κάνει λόγο έστω και για «θετική ένδειξη». Την ίδια στιγμή μάλιστα που οι χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο είναι «προ των πυλών». Σημειώνουμε δε, ότι το μήνα Απρίλη, στο σύνολο των προσλήψεων που ανακοινώθηκαν, περίπου το 25%, δηλαδή 21.560 θέσεις, αφορούν τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό (εποχική απασχόληση), σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Επιπλέον κάποιες από τις προσλήψεις αφορούν εργάτες στη μεταποιητική βιομηχανία, επίσης εποχική απασχόληση.

... και η «αντιμετώπισή» της

Ας μας πει όμως ο υπουργός: Τι είδους προσλήψεις είναι αυτές; Πόσες από αυτές είναι προσωρινής απασχόλησης; Με τι όρους και μεροκάματα; Με πόσα χρήματα του ΟΑΕΔ - δηλαδή των εργαζομένων - «μπούκωσαν» τους επιχειρηματίες για τις προσλήψεις; Η από ποιες εισφορές απάλλαξαν τους εργοδότες για να κάνουν προσλήψεις; Γιατί, για παράδειγμα, σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα που βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2013 και αφορά στη «διατήρηση θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 2012 - 2013», καθώς και μια σειρά ακόμα προγράμματα μαθητείας, κατάρτισης, επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, κ.λπ. Σήμερα, μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας και η υπουργός Τουρισμού θα παρουσιάσουν ακόμα ένα τέτοιο πρόγραμμα, που αφορά 10.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

Καλά θα κάνουν ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση να αφήσουν την κοροϊδία περί θετικών «ενδείξεων». Η ανεργία είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού. Οσο μάλιστα η κρίση του βαθαίνει τόσο η ανεργία θα αυξάνεται, τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων θα συμπιέζονται, μέχρις ότου εξαφανιστούν. Γιατί οι θέσεις που δημιουργούνται είναι θέσεις με μισθούς πείνας, με πετσοκομμένα δικαιώματα και για ορισμένο χρόνο. Γι' αυτές τις θέσεις όμως οι εργοδότες εισπράττουν χρήμα, απαλλάσσονται από εισφορές. Ακριβώς επειδή το πραγματικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η «σωτηρία» και η κερδοφορία των επιχειρηματιών και όχι οι άνεργοι.


Οι αστικές εφημερίδες και η «μάχη των βιογραφικών»

Γρηγοριάδης Κώστας

Πόσο οι πολυεθνικές τρίβουν τα χέρια τους για την εκτόξευση της ανεργίας, αφού τους δίνει νέα δύναμη να κλιμακώσουν την επίθεση σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα καταγράφει έρευνα που παρουσιάζει απογευματινή εφημερίδα για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου έμμεσα ή άμεσα αραδιάζονται τα κριτήρια με τα οποία οι μεγαλοεπιχειρηματίες αξιολογούν πόσο πειθήνιοι είναι οι υποψήφιοι στις ανάγκες των κερδών τους.

Τονίζοντας ότι «το θέμα της συμβουλευτικής των ανέργων είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, παρεξηγημένο από τους περισσότερους κοινωνικούς φορείς και αγνοημένο από την πολιτεία», η εφημερίδα φιλοξενεί στη συνέχεια δηλώσεις στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων (ανάμεσά τους και διάφορες κορυφαίες στο είδος της μείωσης του λεγόμενου «κόστους εργασίας» όπως η εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων «Adecco») που εξηγούν τι απαιτεί η εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας και πόσο απαιτητική είναι η «μάχη των βιογραφικών».

«Η αναζήτηση εργασίας θέλει ευελιξία» σημειώνει ένα από αυτά τα στελέχη, κάνοντας λιανά πως «ευελιξία» σημαίνει να ξεχάσει τον αξιοπρεπή μισθό, να ξεχάσει το σταθερό χρόνο εργασίας, να ξεχάσει - εν ολίγοις - κάθε έννοια δικαιώματος: «Στις σημερινές συνθήκες, επιλογή όσων αναζητούν εργασία πρέπει να είναι η ευελιξία, στοχεύοντας και σε εναλλακτικές μορφές απασχόλησης πέρα από τη μισθωτή εργασία» τονίζει, παραθέτοντας τέτοια παραδείγματα «ευελιξίας»: «εργασία με σύμβαση έργου», «part time εργασία», «εργασία με ποσοστά και προμήθειες», «η μέθοδος του outsourcing (εξωτερικός συνεργάτης που διαχειρίζεται πολλά θέματα της εταιρείας σχεδόν σε καθημερινή βάση όπως λογιστικά, φοροτεχνικά, νομικά κλπ.».

Ορθά - κοφτά, οι εφημερίδες και τα στελέχη των μεγαλοεπιχειρηματιών συμβουλεύουν τους ανέργους, τους νέους, γενικά τα λαϊκά στρώματα πως αυτός που προοδεύει σήμερα είναι αυτός που γίνεται... «χαλί να τον πατήσει» η κερδοφορία των μονοπωλίων. Γι' αυτό άλλωστε και από την έρευνα δε λείπει μια επισήμανση που όλο νόημα παραθέτουν εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών: «υποψήφιοι με υψηλά προσόντα να ζητούν μία απλή εργασία ή κατά τις συνεντεύξεις τους να μην έχουν αξιώσεις αποδοχών και να το αφήνουν στην κρίση της εταιρείας». Επισήμανση που, προφανώς, δε γίνεται από... λύπη για τη χαμηλή απαιτητικότητα των ανέργων, αλλά περισσότερο μοιάζει με ωμό εκβιασμό του τύπου: σας προειδοποιούμε ότι όποιος κάνει λόγο για «Συμβάσεις» κι άλλα παρόμοια δε θα' χει καλή τύχη. Αυτή είναι η ανάπτυξη που διαρκώς παινεύουν η συγκυβέρνηση, η ΕΕ και όλα τα κόμματα που μοχθούν για την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αμεσες και ρεαλιστικές λύσεις

Αραγε η χρήση ναρκωτικών ουσιών μπορεί να γεμίσει τις άδειες μέρες που ζούμε κι εκείνες που μας περιμένουν; Μπορεί να αλλάξει «τούτη τη νύχτα που κρατάει και δε λέει να ξημερώσει»; 'Η θα μας καταδικάσει ισόβια στο σκοτάδι; Τα ερωτήματα μπαίνουν στο τραπέζι πάλι, αυτή τη φορά με αφορμή το φεστιβάλ κάνναβης που γίνεται στη χώρα μας για ένατη συνεχόμενη χρονιά, και συνδιοργανώνεται από ΜΚΟ (όπως Ηλιόσποροι), κόμματα (νεολαία Συνασπισμού, Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι, Φιλελεύθερη Συμμαχία), φορείς που υποτίθεται έχουν μέλημα την απεξάρτηση και την υλοποίηση της «αντιναρκωτικής» πολιτικής (όπως ο ΟΚΑΝΑ).

Το πρόσχημα: Το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως νέων, που είναι εξαρτημένοι από ουσίες. «Δεν είναι εγκληματίες, είναι άρρωστοι», λένε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή, ΛΑ.Ο.Σ., που τάχα νοιάζονται για εκείνους και τους προσφέρουν δύο επιλογές, που τελικά είναι μία με προδιαγεγραμμένο τέλος. Αγρια καταστολή με φυλακή ή φαρμακευτική καταστολή με μόνιμη και νόμιμη χρήση. «Επιλογές» ντυμένες με ιδεολογήματα που χαρακτηρίζονται μνημείο αντιεπιστημονικής και ιδεαλιστικής προσέγγισης του προβλήματος των ναρκωτικών. Στην πραγματικότητα έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν στην Ελλάδα τους δύο βασικούς άξονες του στρατηγικού στόχου της ΕΕ για τα ναρκωτικά: Αντιαπαγορευτική πολιτική (νομιμοποίηση ουσιών) και προώθηση των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης. Την ίδια ώρα, έρευνες, μελέτες, δείκτες, αλλά και η εικόνα στους δρόμους - πια όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας - επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών παίρνει ήδη διαστάσεις επιδημικές, καθώς υπάρχει υψηλή συνάφεια μεταξύ κοινωνικών προβλημάτων (επαγγελματική αβεβαιότητα, ανεργία, φραγμοί στην Παιδεία κ.ά.) και χρήσης ουσιών. Τους νέους που κάνουν χρήση ναρκωτικών τους ωθούν σ' αυτά πλασάροντάς τους την ψεύτικη φυγή από μια κοινωνία που τους σφίγγει όλο και περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό, αλλά αυτή η φυγή τους ρίχνει στην κόλαση του αργού θανάτου.

Το γεγονός ότι η τοξικοεξάρτηση μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά μόνο σε μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση δεν αναιρεί τη δυνατότητα από τον εξαρτημένο να λυτρωθεί αν το θέλει και είναι αποφασισμένος. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις - διεκδικήσεις για:

Πρόληψη: Πριμοδότηση των Κέντρων Πρόληψης. Εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης και αγωγής υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ειδικά προγράμματα κοινωνικής και εκπαιδευτικής ενίσχυσης των μαθητών που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο. Στελέχωση των σχολικών βαθμίδων με εκπαιδευμένους κοινωνικούς λειτουργούς. Δημιουργία σχολών που θα εκπαιδεύουν τους γονείς σχετικά με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Θεραπεία: Ολοι να έχουν δυνατότητα δωρεάν θεραπευτικής φροντίδας. Ανάπτυξη προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης σε νέους που πειραματίζονται με τα ναρκωτικά. Ανάπτυξη του δικτύου των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση. Δημιουργία ενός στεγνού θεραπευτικού προγράμματος για εφήβους και ενός για ενήλικες σε κάθε νομό της χώρας. Δημιουργία θεραπευτικών κοινοτήτων στις φυλακές με την παράλληλη ανάπτυξη μονάδων επανένταξης αποφυλακισμένων.

Επανένταξη: Ειδικά προγράμματα κατάρτισης για πρώην χρήστες ώστε να βρουν δουλειά. Συνεργασία τοπικής διοίκησης και φορέων για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των προκαταλήψεων απέναντι στους εξαρτημένους.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ