ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Με 24ωρη απεργία σήμερα απαντούν στην επιστράτευση
  • Η ΕΕ αποφάσισε απεργία μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ
  • Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ., στην Ομόνοια
  • Σήμερα γίνονται και οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Με 24ωρη απεργία σε όλο το Δημόσιο σήμερα Τρίτη και νέες συγκεντρώσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης να θέσει τους εκπαιδευτικούς σε πολιτική επιστράτευση και μάλιστα προληπτικά, πριν ακόμα αποφασίσουν αν και πότε θα κάνουν απεργία.

Την απόφαση για τη σημερινή απεργία πήρε χτες το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατόπιν σχετικής πρότασης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, την οποία δεν υπερψήφισαν μόνο οι εκπρόσωποι της «Αυτόνομης Παρέμβασης». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε συγκέντρωση και συλλαλητήριο σήμερα στις 10 π.μ. στην Ομόνοια.

Επίσης, η ΕΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία στάση εργασίας την Πέμπτη, 16 Μάη. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ πρότεινε, επίσης, να υιοθετήσει η ΑΔΕΔΥ το αίτημα των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ για πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Παρασκευή και στο βαθμό που οι αποφάσεις των ΓΣ των κατά τόπους ΕΛΜΕ είναι σε αυτήν την κατεύθυνση, να κηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ απεργία για εκείνη τη μέρα. Ομως, η πλειοψηφία καταψήφισε αυτήν την πρόταση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σε τρίωρη στάση εργασίας, 12 - 3 μ.μ., προχωρούν την Πέμπτη και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Στη συνεδρίαση, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ εμφανίστηκαν ουσιαστικά... έκπληκτες για τη στάση της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι η επιστράτευση αποτελεί πρόβλημα εκτροπής από τη δημοκρατική λειτουργία. Από τη μεριά τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επισήμαναν ότι η ενίσχυση του αγώνα των εκπαιδευτικών απαιτεί οικοδόμηση συμμαχιών με τους γονείς, συνολικά, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν αγωνιστικά στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, από χτες, με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, στις οποίες δυναμική ήταν η παρουσία των μπλοκ του ΠΑΜΕ (βλέπε ρεπορτάζ στις επόμενες σελίδες).

Για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, για τις οποίες τυπικά η εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (24ωρη απεργία στις 17 Μάη και πενθήμερη απεργία στις 20 - 25 Μάη) δεν έχει αλλάξει, ωστόσο οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ φαίνεται ότι διαφοροποιούν τη στάση τους μετά την εξέλιξη της επιστράτευσης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουν δυναμικό «παρών» στις γενικές συνελεύσεις, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να ακυρώσουν την επιστράτευση στην πράξη, να αποφασίσουν 48ωρη απεργία στις 16 - 17 Μάη.

Χτες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της επιστράτευσης (που προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 7 Ιούνη!) και αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, η οποία και απορρίφθηκε. Επίσης, συνέταξε μια επιστολή προς τους μαθητές.

Ακόμα χτες, το ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών καταδίκης της κυβερνητικής τρομοκρατίας, συναντήθηκε με τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Οι εκπρόσωποι των γονιών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εκπαιδευτικούς, κατήγγειλαν την επιστράτευση, απαίτησαν να παρθεί πίσω, και κάλεσαν εκπαιδευτικούς και γονείς να ανοίξουν στην κοινωνία το θέμα τι σχολείο έχει ανάγκη σήμερα ο λαός και τα παιδιά του.

Χτες, επίσης, συνεδρίασε και το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, προκειμένου να συζητηθεί η στάση του κλάδου μετά και τις εξελίξεις που φέρνει η απόφαση επιστράτευσης. Η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ κατέθεσε πρόταση για απεργία για σήμερα Τρίτη με επόμενο βήμα 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μάη. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, που επιμένουν σε μία στάση εντελώς διαφορετική από εκείνη που ακολουθούν στην ΟΛΜΕ, υποστήριξαν ότι ο κλάδος θα πρέπει να περιμένει τις αποφάσεις των καθηγητών, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ενώ οι «Παρεμβάσεις» χαρακτηρίζουν την κήρυξη της σημερινής απεργίας από την ΑΔΕΔΥ ως «διασπαστική» και «υπονομευτική» για την απεργία στις 17 Μάη.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πρόταση προς τις γενικές συνελεύσεις ΕΛΜΕ και Συλλόγων

«Κάτω η επιστράτευση! Στον αυταρχισμό και στην καταστολή της κυβέρνησης απαντάμε με απεργία», δηλώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στην πρότασή της προς τις σημερινές γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, αλλά και προς τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το κείμενο της πρόταση έχει ως εξής:

1. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες! Η τρικομματική κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών!

Στοχεύουν μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Χτυπούν από τη μία όποιον κλάδο αγωνίζεται, όποιον σηκώνει κεφάλι! Φοβερίζουν και τρομοκρατούν τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά, αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Από την άλλη, στο νέο σχολείο της αγοράς που ετοιμάζουν θέλουν το δάσκαλο με σκυφτό το κεφάλι, υποταγμένο, χωρίς δικαιώματα, να φοβάται και τη σκιά του, να μη διανοείται καν ότι μπορεί να συγκρουστεί με το αντιδραστικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων.

Η υπόθεση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών αφορά όλο το εργατικό κίνημα, αφορά κάθε εργαζόμενο. Αφορά πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους γονείς, τους μαθητές μας.

Κάτω η πολιτική του «νόμος και τάξη»! Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την επιστράτευση

Κανένας φόβος! Μπορούμε να σπάσουμε την τρομοκρατία με ενότητα, συσπείρωση κι αλληλεγγύη. Ενας κλάδος για όλους κι όλοι οι κλάδοι για έναν! Μόνο η μαζική, λαϊκή πάλη μπορεί να τσακίσει την κρατική καταστολή. Εδώ είναι η δύναμή μας, εδώ είναι και η ελπίδα μας! Μόνο με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους γονατίσουμε.

Οι Γενικές Συνελεύσεις ΕΛΜΕ και Δασκάλων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους!

2. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (11 Μάη) κατέθεσαν την εξής πρόταση: Το ΔΣ της ΟΛΜΕ να κηρύξει 24ωρη απεργία για την αμέσως επόμενη μέρα της επιστράτευσης (την Τρίτη 14 Μάη). Αυτή η πρόταση καταψηφίστηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις. Με βάση αυτό επαναφέρουμε την πρόταση, η επιστράτευση να απαντηθεί ενιαία και σε ΟΛΜΕ και σε ΔΟΕ άμεσα με 48ωρη Απεργία στις 16 και 17 Μάη. Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 18 Μάη.

Απαιτούμε:
  • Καμία απόλυση - Καμία διαθεσιμότητα - Μόνιμη δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Οχι στην αύξηση του ωραρίου και στις υποχρεωτικές μεταθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Ολοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση τώρα!
  • Οχι στο νέο σχολείο της αγοράς, στην αξιολόγηση και τον αντιδραστικό έλεγχο του εκπαιδευτικού. Ν' αποσυρθεί άμεσα το νέο πειθαρχικό δίκαιο.
  • Οχι στις συγχωνεύσεις και τις μειώσεις οργανικών θέσεων. 15 νήπια - προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο στις υπόλοιπες τάξεις.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των οξυμένων άμεσων αναγκών των σχολείων.
  • Οχι στα χαράτσια και τη φοροεπιδρομή. Αύξηση μισθού τώρα.

Ενότητα - αγώνας - λαϊκή αντεπίθεση. Για την κοινωνία, την Παιδεία και τον εκπαιδευτικό των σύγχρονων λαϊκών αναγκών»!

Προσωρινή ανάκληση των υποχρεωτικών μεταθέσεων

Με έγγραφό του, χτες στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος ανακάλεσε προσωρινά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών. Στις επόμενες μέρες χωρίς να αποκλείεται ακόμη και σήμερα, θα κατατεθεί νέο διάταγμα με ορισμένες διορθώσεις. Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα είχε κατατεθεί στις 22 Απρίλη 2013 για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, ενώ ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί μέσα στην τρέχουσα βδομάδα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απερίφραστη καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση για επιστράτευση των εκπαιδευτικών και αναλυτικά αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας για μια ακόμη φορά το δόγμα "νόμος και τάξη", που στρέφεται εναντίον των αγώνων του εργαζόμενου λαού. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει με τις απειλές και τους εκβιασμούς την πολιτική, που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, πρέπει να βρει αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.

Αποτελεί πρόκληση ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση νοιάζεται δήθεν για το "καλό" των μαθητών, τη στιγμή που η δική της πολιτική οδηγεί σε κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων, σε τεράστιες ελλείψεις, ενώ το κόστος για τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας έχει γίνει δυσβάσταχτο. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική στην εκπαίδευση και στο σύνολο της ζωής του λαού πάει χέρι - χέρι με την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό.

Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του, σε κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς, τη νεολαία, προκειμένου να δοθεί απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια επιστράτευσης των εκπαιδευτικών. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους εκπαιδευτικούς και η καταδίκη στον κυβερνητικό αυταρχισμό με τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ