ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Χαράς ευαγγέλια για τους εφοπλιστές και τα μονοπώλια

Συμφωνίες για συμμετοχή κινεζικών κολοσσών στις ιδιωτικοποιήσεις και επέκταση των συμπράξεων με Ελληνες επιχειρηματίες

Από τις επαφές των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κίνας

Eurokinissi

Από τις επαφές των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κίνας
Το έδαφος για τη συμμετοχή κινεζικών κολοσσών στο πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα και για νέες συμπράξεις μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων έστρωσαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κίνας, με την υπογραφή συμφωνιών και πρωτοκόλλων οικονομικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στο Πεκίνο.

Πρώτους στόχους των κινεζικών μονοπωλίων αποτελούν:

  • Το λιμάνι του Πειραιά
  • Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
  • Οι σιδηρόδρομοι
  • Η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού
  • Τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας.

Οι διμερείς συμφωνίες αφορούν ακόμα στη συνεργασία ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της ενέργειας, του τουρισμού και των ακινήτων. Ιδιαίτερο ήταν εκατέρωθεν το ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου και των κινεζικών πολυεθνικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, ο πρωθυπουργός της Κίνας δήλωσε την πρόθεση της χώρας του να προχωρήσει στην εξαγορά ελληνικών υποδομών μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να «μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο συγκέντρωσης και μεταφοράς αγαθών και τα λιμάνια της σε πύλη της Ευρώπης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντ. Σαμαράς προανήγγειλε διακρατικές συμφωνίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ναυτιλίας, αλλά και επενδύσεις κινεζικών μονοπωλίων στην Ελλάδα. Μιλώντας νωρίτερα στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, διαφημίζοντας τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν προωθήσει η δική του και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Με δεδομένο ότι οι Ελληνες εφοπλιστές μεταφέρουν κινεζικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα κατασκευάζουν εκατοντάδες πλοία στα ναυπηγεία της Σαγκάης, ο Κινέζος πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε: «Είμαστε και οι δύο χώρες ναυτικές υπερδυνάμεις που πρέπει να συνεργαστούν στενότερα». Ο ίδιος ανακοίνωσε στον Αντ. Σαμαρά ότι «η COSCO θα διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ στον σχετικό διαγωνισμό». Καθώς επίσης και την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ενδιαφέρει τους Κινέζους για τη μεταφορά των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με τον Λι Κετσιάνγκ, κινεζική εταιρεία θα προχωρήσει στην εξαγορά των μετοχών του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» που πρόσφατα απέκτησε καναδικό ασφαλιστικό ταμείο, αλλά κι ένα ποσοστό από το 55% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Συμφωνίες προς όφελος των μονοπωλίων

Χτες, υπογράφτηκαν έντεκα συμφωνίες και μνημόνια μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Οι τέσσερις συμφωνίες είναι διακρατικές και τίθενται άμεσα σε ισχύ, ενώ οι υπόλοιπες είναι μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων. Οι τέσσερις διακρατικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν είναι:

1. Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της «China Development Bank», με στόχο την προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών. Ουσιαστικά, η κινεζική τράπεζα θα δώσει δάνεια σε κινεζικά μονοπώλια προκειμένου να προχωρήσουν στην εξαγορά ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων και υποδομών.

2. Συμφωνητικό Συνεργασίας του «Invest in Greece» με την «China Development Bank», για την προώθηση οικονομικών συμπράξεων ανάμεσα σε επιχειρήσεις των δύο χωρών στους τομείς τουρισμού, ακινήτων, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, ενέργειας και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η τράπεζα της Κίνας θα αναλάβει τη χρηματοδότηση κινεζικών επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στους συγκεκριμένους τομείς στην Ελλάδα είτε αυτόνομα, είτε μέσω συμπράξεων με ελληνικές επιχειρήσεις.

3. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της κινεζικής εταιρείας «Huawei», βάσει του οποίου η συγκεκριμένη εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο για προϊόντα της, κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η εταιρεία «Huawei» θα δημιουργήσει κέντρο με «θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους», με στόχο να διασφαλίσει φτηνά εργατικά χέρια, μέσω της μαθητείας.

4. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της κινεζικής εταιρείας «ZTE», με στόχο να λειτουργήσει το λιμάνι του Πειραιά ως διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της εταιρείας στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ο συγκεκριμένος μονοπωλιακός όμιλος συγκαταλέγεται μέσα στους πέντε κορυφαίους παγκοσμίως κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και έχει παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Υπογράφτηκαν ακόμα τέσσερις συμφωνίες εφοπλιστών με το υπουργείο Εξαγωγών - Εισαγωγών της Κίνας, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την κατασκευή πλοίων στα κινεζικά ναυπηγεία και να κλείσουν συνεργασίες για μεταφορά εμπορευμάτων από τη χώρα της Ασίας. Την ίδια ώρα, τα ναυπηγεία στην Ελλάδα φυτοζωούν και χιλιάδες εργάτες παραμένουν άνεργοι.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν συμφωνίες ανάμεσα σε επιχειρήσεις των δύο χωρών για αγορά ελληνικών αγροτικών προϊόντων (ελαιόλαδο, κρασί), μαρμάρου και δομικών υλικών, φαρμακευτικών προϊόντων κ.ά. «Στόχος μας είναι να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, από 4 δισ. ετησίως που είναι σήμερα στα 8 δισ. ευρώ ως το 2015», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Κίνας.

Ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σταδιακά και στην αγορά περισσότερων ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης της Κίνας, ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αντ. Σαμαρά, ενόψει και της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ, να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της με την Ευρωένωση. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξέφρασε «την ανησυχία του για την πολιτική δασμών της ΕΕ» προς τα κινεζικά προϊόντα.

Διαφήμισε την εξόντωση του λαού

«Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στην Ελλάδα αλλάξει ρότα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών για τα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει το λεγόμενο εργατικό κόστος. Ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να γίνουν μέρος της «ελληνικής ιστορίας επιτυχίας» (!).

Αναφέρθηκε ακόμα στην υψηλή ανεργία, λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι να «προχωρήσουμε αμέσως σε επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις». Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο «Ελληνοκινεζικό Business Forum» στο Πεκίνο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Αύριο θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε επιχειρηματίες.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Δρομολογήθηκε η κατάθεση στη Βουλή

Δόθηκε χτες στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση

Στάλθηκε χτες από το υπουργείο Δικαιοσύνης προς τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το νομοσχέδιο «για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου», η αιτιολογική έκθεση και η έκθεση τροποποιούμενων - καταργούμενων διατάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν συμφωνήσει στην ουσία του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως έγινε και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρόσχημα τις φασιστικές οργανώσεις, χρησιμοποιήθηκε για να χτυπηθεί το κομμουνιστικό και το ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα. Παρόμοιες διατάξεις χρησιμοποιούνται στην ΕΕ για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες των αστών, με την επιβολή της κυρίαρχης εκδοχής της Ιστορίας και την ποινικοποίηση κάθε άλλης άποψης.

Με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και πως η συζήτηση θα αρχίσει στις 21 Μάη, ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος, με χτεσινή ανακοίνωση, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται στη Βουλή, αλλά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία τα ελέγχει, με τη νομική της υπηρεσία και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (...) Μετά την έρευνα αυτή και εφόσον ουδεμία ατέλεια διαπιστωθεί, τα νομοσχέδια κατατίθενται στη Βουλή από τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης. (...) Το σχέδιο αυτό παραδόθηκε στην πρόεδρο της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ), Αρεοπαγίτη κ . Καϋμενάκη και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία ενημέρωσης των μελών της ΚΕΝΕ και αρχικής συζήτησης επί του νομοσχεδίου».

Τοποθετούμενος στις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση ανακάλεσε το νομοσχέδιο μετά την κατάθεσή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο ίδιος λέει ότι στις 10 Μάη προσκομίσθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης «ανυπόγραφο σχέδιο του νομοσχεδίου, μη συνοδευόμενο από έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, έκθεση τροποποιούμενων - καταργούμενων διατάξεων και έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ