ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
Ισοπεδώνουν τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Πτώση φορολογικών εσόδων και επανεμφάνιση «πρωτογενών ελλειμμάτων» στο α' τετράμηνο

Η διάλυση της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, η πτώση των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της συμβολικής συμμετοχής των επιχειρήσεων καθώς και η επανεμφάνιση των λεγόμενων πρωτογενών ελλειμμάτων συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο α' τετράμηνο του 2013. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, ισχυρίστηκε πως οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας «βελτιώνουν τα δημοσιονομικά της χώρας» και δίνοντας το στίγμα της αντιλαϊκής πολιτικής δήλωσε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς «είναι αρκετά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη».

Σύμφωνα με τα «προσωρινά στοιχεία» του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στο 4μηνο Γενάρης-Απρίλης 2013:

Δαπάνες: Το σύνολο των εμφανιζόμενων κρατικών κονδυλίων συρρικνώθηκε κατά το αστρονομικό ύψος των 7 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο καρατομούνται κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ το μήνα! Το συγκεκριμένο κονδύλι εμφανίζεται στα 18,2 δισ. ευρώ (από 25,3 δισ.) με το ποσοστό συρρίκνωσης να φτάνει στο 28%. Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή αυτών που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, Ασφάλιση, Πρόνοια, λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν στα 14,7 δισ. ευρώ (από 16,7 δισ. ευρώ) με πτώση 12%. Οι κάθε είδους δαπάνες για «ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία» που αφορούν στο α' τρίμηνο καταγράφονται στα 4,2 δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. στο α' τρίμηνο του 2012). Η διάλυση σε απόλυτα μεγέθη φτάνει στα 1,2 δισ. ευρώ και το ποσοστό της πτώσης στο 22,2%.

Εσοδα τακτικού προϋπολογισμού: Διαμορφώθηκαν στα 14 δισ. ευρώ από 14,7 δισ. στο α' τετράμηνο του 2012 με πτώση 4,8%. Με βάση τα οριστικά στοιχεία που αφορούν στο α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης, η συνολική μάζα των άμεσων φόρων υποχώρησε 8,9% στα 4,1 δισ. ευρώ (από 4,5 δισ.), εξέλιξη που έχει να κάνει με την εξαΰλωση των λαϊκών εισοδημάτων, με την εξάπλωση της ανεργίας και της φτώχειας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Οι άμεσοι φόροι που πλήρωσαν οι εταιρείες (νομικά πρόσωπα) διαμορφώθηκαν (α' τρίμηνο) σε συμβολικό επίπεδο, μόλις στα 21 εκατ. ευρώ. Οι έμμεσοι φόροι εμφανίζουν ρυθμό μείωσης 15%. Η μάζα του ΦΠΑ υποχώρησε στα 3,4 δισ. ευρώ με ρυθμό πτώσης 15,4%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για ενεργειακά προϊόντα (πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες κ.ά.), παρά τις τρανταχτές ανατιμήσεις κατέγραψαν υποχώρηση πάνω από 16%.

Ελλειμμα: Εμφανίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ έναντι εμφανιζόμενου ελλείμματος 9,1 δισ. πέρυσι. Καταγράφεται και πρωτογενές έλλειμμα ύψους 330 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών θα καλυφθεί στους επόμενους μήνες από το φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) των προηγούμενων ετών.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα χωρίς σταματημό

Βύθιση 28,7% στην 5ετία 2008 - 2012

Σε ρότα υποχώρησης, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, συνέχισε και για το α' τρίμηνο του 2013 ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια της μεταποίησης όσο και η συνολικά καταγραφόμενη βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση, ορυχεία - λατομεία, ηλεκτρισμός, παροχή νερού). Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο «γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής», στο α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης), υποχώρησε σε ποσοστό 3%, ενώ πτώση 0,3% καταγράφει η παραγωγή από τους κλάδους της μεταποίησης.

Στην 5ετία 2008 - 2012, η βύθιση της παραγωγής στους κλάδους της μεταποίησης έφτασε στο 27,6% και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή στο 28,7%, με ρυθμούς αρκετά υψηλότερους από αυτούς που κατέγραψε το ΑΕΠ της ίδιας περιόδου και που έφτασαν στο 20,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο α' τρίμηνο του 2013:

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε πτώση 3% έναντι πτώσης 7,9% στο α' τρίμηνο του 2012.

Μεταποίηση: Ο ρυθμός υποχώρησης διαμορφώνεται στο 0,3% (από 9,6% πέρσι). Οι 15 από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους κινήθηκαν σε καθοδική τροχιά. Ανάμεσα σε αυτούς και οι: Τρόφιμα 1,5%, δέρματα - είδη υπόδησης 10,9%, βασικά μέταλλα 15%, μηχανήματα και είδη εξοπλισμού 6,2%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες 9,7%. Αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι εμφανίστηκε στους κλάδους: Βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα 10,7%, παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα 10,1%, μη μεταλλικά ορυκτά 17,2% κ.ά.

Σε ρυθμούς βύθισης συνέχισαν και οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα:

--Κεφαλαιουχικά αγαθά: 15%

--Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 16,6%.

--Ενδιάμεσα αγαθά: 3,2%

--Ενέργεια 3,7%.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα «μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά» που εμφανίζουν οριακή ανάκαμψη 1,2%.

«ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Τελική ευθεία για 27,5 δισ. ευρώ

Στον επόμενο μήνα Ιούνη αναμένεται η ολοκλήρωση της «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών, στο πλαίσιο των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων που ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Μεγάλος αιμοδότης τους είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέσω του οποίου θα διοχετευθεί ο πακτωλός από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία με τη μορφή του κρατικού χρέους στοιβάζονται στις λαϊκές πλάτες.

Ειδικότερα:

Οι «ανάγκες» για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Αλφα, Πειραιώς και Γιούρομπανκ) φτάνουν περίπου στα 27,5 δισ. ευρώ, κοντά στο 10% του παραγόμενου ΑΕΠ.

Οι τραπεζικοί όμιλοι -με την εξαίρεση της Γιούρομπανκ- επιχειρούν να συγκεντρώσουν από τους σημερινούς μετόχους και την επιχειρηματική πιάτσα τουλάχιστον το 10% των αυξήσεων, προκειμένου να καλύψουν την προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή. Η συμμετοχή τους με αυτό το ποσοστό είναι προϋπόθεση, ώστε τα επόμενα χρόνια, εφόσον οι συνθήκες τους το επιτρέψουν, οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης των μετοχών, στις προβλεπόμενες προκαθορισμένες τιμές, που σήμερα θα συνεισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κίνητρο για τους εμφανιζόμενους ιδιώτες «επενδυτές» είναι τα δικαιώματα μελλοντικής ανάκτησης των μετοχών («Warrants»), τα οποία θα αποτελέσουν το νέο αντικείμενο του καθημερινού τζόγου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά τη Γιούρομπανκ, η οποία θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το ΤΧΣ και τις διακρατικές ενισχύσεις με ποσά ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα ακολουθήσει η απορρόφηση του «καλού τμήματος» από την κατάτμηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στη συνέχεια η αναζήτηση από το ΤΧΣ ενδιαφερόμενης τράπεζας (ντόπιας ή ξένης) στην οποία θα καταλήξει η νέα τράπεζα.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την Εθνική Τράπεζα φτάνει στα 9,75 δισ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα επιχειρήσει να καλύψει το 12%.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αλφα φτάνει στα 5,1 δισ. ευρώ, από τα οποία 4,57 δισ. θα διοχετευθούν από το ΤΧΣ. Ακόμη 550 εκατ. θα συνεισφέρουν οι ιδιώτες, ποσά τα οποία έχουν εγγυηθεί να τα καλύψουν διάφοροι θεσμικοί μεγαλορεντιέρηδες των διεθνών χρηματαγορών.

Στα 7,3 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η αύξηση κεφαλαίου για την Πειραιώς, η οποία κατά το 10% φαίνεται να καλύπτεται από το ενδιαφέρον ιδιωτών «επενδυτών».

ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Εντείνονται οι πιέσεις

Διόγκωση «αντικειμενικών τιμών» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Πτώση 30% εμφανίζουν, στα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι εμπορικές τιμές των κατοικιών στην περιοχή της Αθήνας, ενώ η κατρακύλα που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη φτάνει στο 33%.

Οι ρυθμοί αυτοί καταγράφονται από το 2008 μέχρι και το α' τρίμηνο του 2013, αλλά ταυτόχρονα οι αγοραπωλησίες ακινήτων εμφανίζονται σχεδόν αμελητέες, μόλις στις 5.000 για το α' τρίμηνο του 2013. Τα στοιχεία αυτά συλλέγονται από τις αγοραπωλησίες που πέρασαν μέσα από τις τράπεζες, είτε με την παροχή δανείου είτε με τη μεταβίβαση του αντιτίμου από τους αγοραστές στους πωλητές. Η κατρακύλα των τιμών προσλαμβάνει ολοένα και εντονότερους ρυθμούς. Στο α' τρίμηνο του 2013, στην περιοχή της Αθήνας φτάνει στο 12,6%, στη Θεσσαλονίκη στο 8,2% και στις άλλες μεγάλες πόλεις στο 11%.

Αδυναμία προσδιορισμού αντικειμενικών τιμών στην ακίνητη περιουσία διαπιστώνεται από την αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας της συρρίκνωσης μέχρι και ανυπαρξίας αγοραπωλησιών. Προκειμένου να προχωρήσουν σε αύξηση των «αντικειμενικών τιμών», που αποτελούν και τη βάση υπολογισμού για τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόσει συγκεκριμένους «δείκτες», για να εμφανίσει στη συνέχεια τις «εκτιμώμενες» μεταβολές που επήλθαν από το 2005 μέχρι το 2013 στις αγοραίες αξίες των ακινήτων! Με την εφαρμογή των δεικτών αυτών θα προκύψουν οι «εκτιμώμενες νέες πραγματικές τιμές που ισχύουν το 2013»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ