ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ενισχύει το οπλοστάσιο σε βάρος του κινήματος

Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και η αβάντα του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να συγκαλύψουν τις αντιδραστικές διατάξεις του

Ξεκίνησε χτες στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης. Ολο αυτό το διάστημα, τα κόμματα που τη συναποτελούν (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) εμφανίζονται να διαφωνούν μεταξύ τους για το νομοσχέδιο. Μερίδα βουλευτών της ΝΔ εμφανίζεται να απειλεί με «πάγωμα» ή και καταψήφιση του νομοσχεδίου αν φτάσει στη Βουλή, επικαλούμενη υποκριτικά ότι «θίγει την ελευθερία του λόγου».

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην κατάθεσή του, με το επιχείρημα ότι περιέχει διατάξεις που το ίδιο έχει προτείνει και ότι είναι σε προοδευτική κατεύθυνση. Σε χτεσινή του ανακοίνωση σημειώνει ότι «καμία συντηρητική λογική δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην άποψη αυτή» και προαναγγέλλει «διερευνητικές επαφές με τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του συνταγματικού τόξου» για τη στήριξη του νομοσχεδίου.

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί κι αυτή την υπερψήφισή του σαν προαπαιτούμενο για να ενισχυθεί το λεγόμενο «δημοκρατικό τόξο», απέναντι -όπως λέει- στη Χρυσή Αυγή. Αβαντάροντας τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς που υποκρύπτει το νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει να κατατεθεί και να ψηφιστεί άμεσα.

Το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου αθώο. Πίσω από την «καταπολέμηση του ρατσισμού», κρύβεται η προσπάθεια για επιβολή με νόμο της ανάγνωσης της Ιστορίας σύμφωνα με τις σημερινές πολιτικές επιδιώξεις της κυρίαρχης τάξης, όπως και της ποινικοποίησης της διαφορετικής άποψης, που μπορεί να έχει κανείς για ιστορικά γεγονότα (π.χ. γενοκτονίες, το έχει κάνει η Γαλλία με τη γενοκτονία των Αρμενίων), φέρνοντας την Ιστορία στα μέτρα των μονοπωλίων, προκειμένου να υποτάξουν το λαό, ιδιαίτερα τη νεολαία, στην αστική ιδεολογία και πολιτική.

Το νομοσχέδιο μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την Απόφαση - πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 28/11/2008, «για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου», όπου τονίζεται: «Η παρούσα απόφαση - πλαίσιο δεν εμποδίζει κράτος - μέλος να θεσπίζει διατάξεις εθνικού δικαίου με τις οποίες επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1 παράγραφος 1 στοιχεία γ) και δ) σε εγκλήματα που απευθύνονται εις βάρος ομάδας προσώπων, η οποία προσδιορίζεται βάσει άλλων κριτηρίων εκτός από εκείνα της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενετικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, όπως είναι αυτά της κοινωνικής θέσης ή των πολιτικών πεποιθήσεων».

Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη, φάνηκε ήδη στη Σλοβακία, όπου με βάση την Απόφαση - πλαίσιο, από 1/9/2011, τέθηκαν σε ισχύ οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες «όποιος αρνείται, στηρίζει ή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος που βασίζονται στην κομμουνιστική ιδεολογία» διώκεται με ποινές φυλάκισης από έξι μήνες έως τρία χρόνια. Δηλαδή όποιος εναντιώνεται στην άποψη ότι τα κομμουνιστικά καθεστώτα βασάνιζαν δικάζεται και φυλακίζεται.

Δρομολογούν τα χειρότερα

Επιπλέον, στο απόσπασμα των πρακτικών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 19/4/2007, που αποφάσισε την υιοθέτηση της Απόφασης αναφέρεται: «Η απόφαση - πλαίσιο (...) περιορίζεται σε εγκλήματα που διαπράττονται για λόγους φυλετικούς, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικής καταβολής ή εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής. Δεν καλύπτει εγκλήματα που διαπράττονται για άλλους λόγους, π.χ. από ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ωστόσο, το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για όλα αυτά τα εγκλήματα.

Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να εξετάσει, και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο εντός διετίας από την έναρξη ισχύος της απόφασης - πλαισίου, κατά πόσον είναι αναγκαίο να εκδοθεί μια πρόσθετη πράξη που θα καλύπτει τη δημόσια επιδοκιμασία, άρνηση ή χονδροειδή υποτίμηση εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου εις βάρος ομάδας ατόμων που προσδιορίζεται βάσει άλλων κριτηρίων εκτός από αυτά της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, της γενεαλογικής καταβολής ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, όπως λόγου χάρη η κοινωνική τάξη ή οι πολιτικές πεποιθήσεις».

Ουσιαστικά πάνε να ανοίγουν το δρόμο ποινικοποίησης της αντίθετης ιδεολογικοπολιτικής άποψης στην αστική ιδεολογία και πολιτική, της αντίθεσης στην αστική τάξη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκή διαδήλωση έξω από το Νατοϊκό Στρατηγείο

Κατήγγειλαν τα βρόμικα σχέδια ενάντια στο συριακό και άλλους λαούς

Η μαζική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Η μαζική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Μαζική αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην πύλη του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου (πρώην 3ο Σώμα Στρατού) και πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο, διοργάνωσαν χτες το απόγευμα η ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, στο πλαίσιο των δράσεων για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και με επίκεντρο τη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.

Στη συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο μίλησε ο Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας. Κατήγγειλε τις ελληνικές κυβερνήσεις που υπέγραψαν τη Συμφωνία εγκατάστασης του Στρατηγείου και συνεχίζουν να διατηρούν την παρουσία του. «Δε θα σταματήσουμε ν' απαιτούμε το κλείσιμο και την απομάκρυνσή του από τη Θεσσαλονίκη και την πατρίδα μας. Δε θα σταματήσουμε να απαιτούμε την αποδέσμευση της Ελλάδας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» είπε και συμπλήρωσε:

«Αυτό άλλωστε είναι το σύγχρονο νόημα του αγώνα και της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Νίκου Νικηφορίδη, του Γιώργη Τσαρουχά, των χιλιάδων αγωνιστών του λαϊκού μας κινήματος. Είναι η πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, αλλά και η πάλη κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος, που τους γεννά».

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται ως εξής:

  • Σήμερα Τετάρτη, στις 12 μ., Λαϊκός Δρόμος, σε συνεργασία με το ΜΑΣ και με τη συμμετοχή της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΙΘΑΚΗ», από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μέχρι το μνημείο του Λαμπράκη.
  • Την Κυριακή 26/5, στις 9.30 π.μ., πορεία Ειρήνης από το Στρατόπεδο «Κόδρα» μέχρι το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, με ενδιάμεση στάση στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο.
  • Την Τετάρτη 29/5, 8 μ.μ., στο Θέατρο «Κήπου», καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Νίκο Νικηφορίδη και τους άλλους λαϊκούς αγωνιστές, μέσα από το ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη. Θα συμμετέχουν ηθοποιοί της πόλης και μουσικό σχήμα με τον Κώστα Πρατσινάκη.
Την Κυριακή στην Κερασίτσα

Την Κυριακή 26/5, οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου (Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας και Κορινθίας) διοργανώνουν πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα (γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη) μέχρι την Τρίπολη. Την ίδια μέρα, οι αντίστοιχες Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ διοργανώνουν πικετοφορίες - λαμπαδηδρομίες σε Πάτρα (8:30 μ.μ., Πλατεία Τριών Συμμάχων), Πύργο (8 μ.μ. πλατεία ΟΤΕ) και Ζάκυνθο (8 μ.μ., Νομαρχία).

Επίσης:

-- Το Σάββατο 25/5, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου οργανώνει πορεία ειρήνης. Θα ξεκινήσει από τις Αηδονοφωλιές, (Τέρμα 4), στις 6:30 μ.μ. και θα καταλήξει, στις 8 μ.μ., στην παραλία του Βόλου (Ηρώο). Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει εκδήλωση για τις εξελίξεις στη Συρία.

-- Πορεία ειρήνης, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, την Κυριακή 26/5. Θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Παναγία και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Απέρριψε τις αιτιάσεις Κασιδιάρη

Με ομόφωνη απόφαση (έλειπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής) η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγείται στην Ολομέλεια να μην αρθεί η ασυλία της βουλευτού του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου. Η υπόθεση αφορά την επίθεση που δέχθηκαν στο τηλεοπτικό στούντιο του ΑΝΤ1 από το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Η. Κασιδιάρη, ο οποίος, υποδυόμενος το θύμα, κατέθεσε μετά το συμβάν μήνυση κατά των δύο βουλευτών για «απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση»! Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα ήδη η Ολομέλεια της Βουλής έχει αποφασίσει την άρση της ασυλίας του Η. Κασιδιάρη.

ΚΚΕ
Καθόλου αθώα η συζήτηση για το νομοσχέδιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο»:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία του για τη συζήτηση, έτσι όπως εξελίσσεται, με αφορμή το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τη φημολογία γύρω από αυτό, χωρίς καν να έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Η όλη συζήτηση, στην οποία εντάσσεται και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν είναι αθώα. Για άλλη μια φορά, επισημαίνουμε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό, με βάση τις δηλώσεις, ενσωματώνει απόφαση της ΕΕ που αποτελεί προπομπό για κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους πιο συνεπείς αντίπαλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας. Το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί συνολικά μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ