ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΦΕΙΛΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
«Φούσκωσαν» με 1 δισ. ευρώ τον Απρίλη

Αύξηση 3,1 δισ. ευρώ στο Α' τετράμηνο και οξυμένα διαχειριστικά ζόρια

Κατά 1 δισ. ευρώ φούσκωσαν μέσα στον Απρίλη του 2013 τα εμφανιζόμενα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία, γεγονός που υποδηλώνει τη διογκούμενη αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να αντεπεξέλθουν στους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια. Η συγκεκριμένη εξέλιξη «προδίδει» και τα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου και της συγκυβέρνησης, που με βάση και το πρόσφατο νομοθέτημα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων εισοδημάτων σε βάρος της «μαρίδας», των εμφανιζόμενων «οφειλετών» με χρέη κάτω από τα 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών:

Οι νέες εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές που «βεβαιώθηκαν» από το φορο-εισπρακτικό μηχανισμό στο Α' τετράμηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2013 έφτασαν στα 3,1 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1 δισ. προστέθηκε τον Απρίλη.

Η συνολική μάζα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη εμφανίζεται στα 58 δισ. ευρώ. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τα παλαιότερης κοπής χρέη, αφορούν φέσια μιας μικρής δράκας μεγαλοεπιχειρηματιών, πτωχευμένων εταιρειών κ.ά., που το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να τα χαρακτηρίσει «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Μειωμένες και οι δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 23,5% των επαγγελματιών δεν κατάθεσε δήλωση ΦΠΑ για το μήνα Απρίλη, ενώ ελάχιστη ήταν η «ανταπόκριση» ακόμη και μετά τις αποστολές «ειδοποιητηρίων» από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό...

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών:

Στα 14 δισ. ευρώ, όπου ανέρχονται οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει υπέρ του Δημοσίου μετά τις προσφυγές, κυρίως από επιχειρηματίες.

Από το εν λόγω ποσό, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει 688,5 εκατ. ευρώ, μόλις το 4,9% των προστίμων που επιδικάστηκαν από τα δικαστήρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», η οποία είχε εμπλακεί στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων με την υπόθεση των «δομημένων ομολόγων». Το πρόστιμο ύψους 4,8 δισ. ευρώ είναι και θα παραμείνει «στα χαρτιά».

Στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν για εκδίκαση πάνω από 117.000 φορολογικές υποθέσεις, ύψους πολλών δισ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Χαράτσια σε γονικές παροχές - αντικειμενικές τιμές

Τρανταχτές ανατιμήσεις στους φόρους για γονικές παροχές και κληρονομιές ακίνητης περιουσίας σχεδιάζονται από τη συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει και τη σχεδιαζόμενη «αναμόρφωση» στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων, εξέλιξη που θα συμπαρασύρει μια σειρά από χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως αυτά που φορτώνονται στα λαϊκά νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αρμόδια Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών «εισηγείται» την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από 150.000 ευρώ σήμερα στα 100.000 ευρώ.

Με στόχο την τόνωση της «αγοράς ακινήτων», για την ενίσχυση των αγοραπωλησιών σχεδιάζεται «μείωση» του φόρου μεταβίβασης στα επίπεδα του 3% και 6%. Σήμερα, επιβάλλεται φόρος 8% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και 10% για το επιπλέον ποσό. Θα πρόκειται για επιχείρηση εντυπωσιασμού, χωρίς ιδιαίτερο αντίκρυσμα. Για τη συνέχεια, ετοιμάζουν τις ανατιμήσεις και στις αντικειμενικές τιμές, πάνω στις οποίες υπολογίζουν τους φόρους μεταβίβασης.

ΥΓΕΙΑ 2014 - 2020
Ψίχουλα παροχών για ελάχιστους φτωχούς

Με τη λογική κόστους - οφέλους οι παροχές υγείας

Σε παροχές υποτυπώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ελάχιστες ομάδες ανασφάλιστων, ανέργων και φτωχών θα επικεντρωθεί το υπουργείο Υγείας την περίοδο 2014-2020, στα πλαίσια του «Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης», όπως ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ. Σε κεντρικό επίπεδο κυρίαρχος μοχλός της λεγόμενης «ανάπτυξης του συστήματος των υπηρεσιών Υγείας», που θα «ενισχύσουν τη χώρα στον περιφερειακό ανταγωνισμό».

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου «Υγεία, 2014 - 2020», όπου παρουσιάστηκε ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας και πήραν μέρος οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της «Task Force». Στα πλαίσια αυτά παρουσιάστηκε το διαβόητο «εισιτήριο υγείας για ανασφάλιστους». Οταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα είχαν μιλήσει για κονδύλι 90 εκατ. ευρώ που για κάθε χρόνο θα καλύπτει 156.200 άτομα. Χτες ο γενικός γραμματέας Π. Καλλίρης περιόρισε το κονδύλι σε 46 εκατ. ευρώ για 200.000 ωφελούμενους την περίοδο 2013 - 2014. Επίσης ανέφερε και την εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ την τριετία 2013 - 2015. Μιλάμε για επιλογές που αποτελούν πρόκληση για τους 2.800.000 ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας και 1.300.000 ανέργους στην Ελλάδα.

Ακόμα αυτά τα ψίχουλα των «εισιτηρίων» μετατίθενται για μετά την 15/6/2013, λόγω τεχνικών προβλημάτων στο λογισμικό που ετοιμάζει το Πολυτεχνείο. «Η χρηματοδότηση της περιόδου 2014 - 2020 πρέπει να στοχεύει σε δράσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνοχής των πολιτικών, τη βελτιστοποίηση της σχέσης κόστους - οφέλους στον τομέα της Υγείας αλλά και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα» είπε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος για να εκθειάσει στη συνέχεια τις ΣΔΙΤ. «Εχουμε, είπε, την πολιτική βούληση για την προώθηση των ΣΔΙΤ, οι οποίες θα αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι των γειτόνων, αλλά και γιατί θα ενισχύσουν τη χώρα στον περιφερειακό ανταγωνισμό για την ανάπτυξη».

Η υγεία μ' άλλα λόγια αντιμετωπίζεται ως προνομιακός χώρος επενδύσεων για τους επιχειρηματίες και το συγκριτικό πλεονέκτημα που αναφέρθηκε ο υπουργός είναι η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Διαγωνισμός για το φιλέτο στην Αφάντου

Με ελιγμούς γύρω από την εκχώρηση σε ιδιώτες της περιοχής φιλέτο στην Αφάντου Ρόδου επιχειρεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να διασκεδάσει τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο και αφού προηγουμένως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πήραν υπόψη τις «απόψεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών και τις απόψεις που διατυπώθηκαν από τους τοπικούς φορείς» προχωρούν στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την «ακύρωση της τρέχουσας διαγωνιστικής διαδικασίας».

Με το νέο διαγωνισμό, η προτεραιότητα που αναμένεται να δοθεί αφορά στο βόρειο τμήμα της περιοχής («Golf Αφάντου»). Η έμφαση για την εμπορική εκμετάλλευση και «αξιοποίηση» ολόκληρης της περιοχής θα δοθεί στη χρήση «Τουρισμός - Αναψυχή», σύμφωνα με τα «Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2013
Ηλεκτρονικά μέσω «Taxis»

Υποχρεωτική γίνεται από φέτος η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από όλους τους φορολογουμένους και από τους συνταξιούχους με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, οι οποίοι πέρυσι είχαν το δικαίωμα επιλογής (χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά).

Για την ηλεκτρονική υποβολή είναι απαραίτητη η απόκτηση «κλειδάριθμου», για την προμήθεια του οποίου οι ενδιαφερόμενοι, που δεν έχουν κωδικό πρόσβασης, πρέπει να επισκεφτούν το τμήμα Μητρώου οποιασδήποτε Εφορίας και αφού προηγουμένως υποβάλλουν αίτηση μέσω διαδικτύου (www.gsis.gr).

Υποχρεωτική είναι από φέτος η απόκτηση ΑΦΜ από όλους με ηλικία πάνω από 18 ετών, είτε έχουν εισοδήματα είτε όχι. Ο ΑΦΜ για τα προστατευόμενα παιδιά πάνω από 18 ετών θα δηλωθεί στη φορολογική δήλωση του γονέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ