ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παραμένει θετική εκτίμηση για τους Σοβιετικούς ηγέτες

Θετική παραμένει για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων η εκτίμηση για τους ηγέτες της Σοβιετικής Εποχής, παρά τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, στην οποία σε καθημερινή βάση υπόκεινται τα τελευταία 25 χρόνια.

Τον Λένιν αντιμετωπίζουν «θετικά» ή «μάλλον θετικά» το 55% («αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» το 28%).

Τον Στάλιν αντιμετωπίζουν «θετικά» ή «μάλλον θετικά» το 50% («αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» το 35%).

Τον Μπρέζνιεφ αντιμετωπίζουν «θετικά» ή «μάλλον θετικά» το 56% («αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» το 29%).

Τον Χρουστσόφ αντιμετωπίζουν «θετικά» ή «μάλλον θετικά» το 45% («αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» το 35%).

Αντίθετα, οι ηγέτες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελευταία φάση της ανατροπής του σοσιαλισμού, έχουν αρνητικό πρόσημο στην εκτίμηση των Ρώσων πολιτών. Ετσι «θετικά» ή «μάλλον θετικά» αντιμετωπίζει τον Γκορμπατσόφ και τον Γιέλτσιν το 22%, όταν το «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» φτάνει το 66% για τον πρώτο και το 64% για τον δεύτερο.

Η έρευνα έγινε την περίοδο 19-22 Απρίλη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Levada-center» και ρωτήθηκαν 1.601 πολίτες.


Ι. Π.

ΗΠΑ - ΟΚΛΑΧΟΜΑ
Χάος μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου

Η ανυπαρξία πρόληψης και συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έφερε την καταστροφή

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Οκλαχόμα
Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Οκλαχόμα
ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ.--

Ολοκληρώνονται οι έρευνες στα συντρίμμια του προαστίου Μουρ της Οκλαχόμα, που τμήμα του σαρώθηκε από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο επίσημος απολογισμός παραμένει στους 24 νεκρούς, μεταξύ αυτών 9 παιδιά, ενώ τρία παιδιά ακόμη «δεν έχουν βρεθεί». Ο σωρός των ερειπίων του Μουρ μόνο οργή προξενεί, όσον αφορά τις υποδομές, τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, τη συνολική αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων, που εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών ολοένα πληθαίνουν. Σχεδόν τρία 24ωρα μετά, οι τοπικές αρχές δηλώνουν «κατά 98% σίγουρες» πως δε θα εντοπιστούν νέες σοροί. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο υπολογισμό του κόστους, που αναμένεται να ξεπεράσει αυτό του καταστροφικού περάσματος ανεμοστρόβιλων δύο χρόνια πριν στο Τζόπλιν του Μισούρι που ξεπέρασε τα τρία δισ. δολάρια. Ο Λευκός Οίκος ...κατόπιν εορτής διαβεβαιώνει πως οι αρχές της Οκλαχόμα θα έχουν στη διάθεσή τους «όλα τα μέσα και τους πόρους» για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ενα κόστος που παρά τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου είναι βέβαιο πως θα επιβαρύνει τους κατοίκους της Οκλαχόμα, όπως έχει συμβεί και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς τα κονδύλια για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών ή την πρόληψή τους συνεχώς περικόπτονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι, εκτός του δημοτικού σχολείου του Plaza Towers, του πλέον «ασφαλούς και δομικά στέρεου» κτιρίου που σχεδόν ισοπεδώθηκε, ακόμη πέντε σχολεία που δεν είχαν ούτε καταφύγια υπέστησαν ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια. Ολα οικοδομήθηκαν επάνω στο «διάδρομο των ανεμοστρόβιλων», όπως ονομάζουν οι επιστήμονες τις περιοχές στις μεσοδυτικές πολιτείες που ετησίως πλήττονται από τους ανεμοστρόβιλους. Η προειδοποίηση με σειρήνες ήταν μόλις 15 λεπτά πριν χτυπήσει ο ανεμοστρόβιλος και η ανυπαρξία καταφυγίου για τους κατοίκους της πόλης, οδήγησε σε πανικό και φαινόμενα ο «σώζων εαυτόν σωθήτω».

Ο τύπος του ανεμοστρόβιλου αναθεωρήθηκε σε EF5, την ισχυρότερη βαθμίδα στην κλίμακα, καθώς η ταχύτητα των ανέμων έφτασε μέχρι και τα 337 χλμ./ώρα. Σε ορισμένα του σημεία, η διάμετρος του ανεμοστρόβιλου έφτανε περίπου τα τρία χιλιόμετρα, ενώ ο ανεμοστρόβιλος σάρωσε 27 χιλιόμετρα σε σχεδόν ευθεία γραμμή στο έδαφος μέσα σε 40 λεπτά. Ενδεικτικό είναι ότι μετεωρολόγοι, από τους οποίους το πρακτορείο AP ζήτησε να εκτιμήσουν την ενέργεια που απελευθερώθηκε από τον ανεμοστρόβιλο, τοποθέτησαν τη δύναμή του ανάμεσα σε 8 έως και 600 φορές τη δύναμη της βόμβας της Χιροσίμα.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Στο στόχαστρο ο ορυκτός πλούτος

KINΣΑΣΑ.--

Στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, ξεκίνησαν χτες μίνι περιοδεία σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ επιδιώκοντας, όπως ισχυρίστηκαν, την επίτευξη «βιώσιμης ειρήνης» σε μία περίοδο νέας ανάφλεξης των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις του κογκολέζικου στρατού και της ένοπλης αντικυβερνητικής οργάνωσης Μ23 στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας φθάνοντας στην Κινσάσα προσπάθησε να δημιουργήσει «μεγάλες προσδοκίες» ανακοινώνοντας τη χορήγηση κεφαλαίων ύψους ενός δισ. δολαρίων σε κεντροαφρικανικές χώρες της λεγόμενης περιοχής των «Μεγάλων Λιμνών» για τη χρηματοδότηση και τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας και τη δημιουργία υδροηλεκτρικών έργων και προώθησης του διασυνοριακού εμπορίου.

Η επίσκεψη των δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων σημειώνεται ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα η ανάπτυξη της «Ταξιαρχίας Επέμβασης» που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συγκροτηθεί από περίπου 4.000 στρατιώτες από Νότια Αφρική, Τανζανία και Μαλάουι με υποτιθέμενο στόχο τη διάλυση των ένοπλων ομάδων και οργανώσεων που δρουν εδώ και πολλά χρόνια ανενόχλητες στο εσωτερικό της ΛΔ Κονγκό μεταξύ άλλων προς όφελος γειτονικών χωρών, δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και πολυεθνικών εταιρειών που λυμαίνονται τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ως «πιθανή τρομοκρατική ενέργεια» αντιμετωπίζουν οι βρετανικές αρχές την επίθεση με ματσέτα δύο ανδρών ενάντια σε έναν 20χρονο, στην οδό Γουλιτς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, με τους αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για αποκεφαλισμό. Αστυνομικοί που έφτασαν πυροβόλησαν εναντίον των δραστών, σύμφωνα με το BBC, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η περιοχή έχει εκκενωθεί ενώ έκλεισε και το παρακείμενο σχολείο.

ΚΑΪΡΟ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες οι επτά άνδρες της αστυνομίας και του στρατού που κρατούνταν όμηροι από μέλη της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ» στη χερσόνησο του Σινά με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι έξι ομοϊδεάτες τους από τη φυλακή. Οι αιγυπτιακές αρχές υποστήριξαν ότι δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση με τους απαγωγείς. Σε τελετή για την απελευθέρωση των επτά, ο Πρόεδρος Μούρσι τόνισε ότι «θα πατάξει την ανομία» και απηύθυνε γενικόλογες εκκλήσεις στην αντιπολίτευση για «ενότητα».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τρεις Παλαιστινίους αστυνομικούς που επέστρεψαν στα καθήκοντά τους έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης για το θάνατο ενός εποίκου το 2011. Ο έποικος επέβαινε σε βαν που εισήλθε σε περιοχή των παλαιστινιακών εδαφών όπου απαγορεύονται να εισέρχονται Ισραηλινοί πολίτες και οι αστυνομικοί που είχαν εκεί υπηρεσία άνοιξαν πυρ κατά του λεωφορείου για να το υποχρεώσουν να σταματήσει. Ενας έποικος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν.

ΤΟΚΙΟ.-- Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφαλείας υιοθέτησε χτες το πόρισμα εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με το οποίο ο υπ' αριθμόν 2 πυρηνικός αντιδραστήρας στο σταθμό ενέργειας Tsuruga της δυτικής Ιαπωνίας βρίσκεται πάνω σε σεισμογενές ρήγμα και ως εκ τούτου δε θα πρέπει να ξαναλειτουργήσει. Παράλληλα, η ιαπωνική Βουλή ενέκρινε την ένταξη της χώρας στη Σύμβαση της Χάγης για τα Αστικά Θέματα της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Με τον εντοπισμό και του τελευταίου, 28ου πτώματος μεταλλωρύχου, ανάμεσα στα ερείπια κατάρρευσης στοάς του ορυχείου χαλκού και χρυσού Γκράσμπεργκ της ανατολικής Ινδονησίας μπήκε χτες ο θλιβερός επίλογος ενός ακόμη εργατικού δυστυχήματος από την πλευρά της αμερικανικής μεταλλευτικής εταιρείας «PT Freport». Η κατάρρευση στο ορυχείο σημειώθηκε στις 14 Μάη και τις πρώτες ώρες διεσώθησαν, αν και τραυματισμένοι, μόλις 10 από τους συνολικά 38 μεταλλωρύχους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο δουλειάς.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Νεκρός κατά τη διάρκεια της ανάκρισης από το FBI ο Ιμπραΐμ Τοντάσεφ που φέρεται να σχετιζόταν με τους αδελφούς Τσαρνάεφ, φερόμενους ως βομβιστές του Μαραθωνίου της Βοστόνης. Ο 27χρονος είχε συλληφθεί στις αρχές Μαΐου, κατηγορούμενος για πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών σε άλλον άνθρωπο και σύμφωνα με το FBI ενώ ανακρινόταν και ήταν αρχικά συνεργάσιμος επιτέθηκε σε πράκτορα ο οποίος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Νομοσχέδιο «αμνηστίας πλούτου» ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης το τουρκικό Κοινοβούλιο, δίνοντας κίνητρα στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού να φέρουν τα χρήματά τους στην Τουρκία, τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα πλήττονται από συνεχή φορολογικά μέτρα.

ΗΠΑ
«Πράσινο φως» για το μεταναστευτικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με καίριες παρεμβάσεις των Ρεπουμπλικανών που φυσικά έγιναν αποδεκτές «στο όνομα της συναίνεσης» η μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό με ψήφους 13 υπέρ και 5 κατά, πήρε το «πράσινο φως» της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας και αναμένεται η έγκρισή της από την ολομέλεια του Σώματος τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται για το εδώ και χρόνια «αναμενόμενο νομοσχέδιο» που υποτίθεται θέτει τις βάσεις για τη νομιμοποίηση εκατομμυρίων μεταναστών «χωρίς χαρτιά» στις ΗΠΑ υπό τον όρο ότι θα πληρούν τις «προϋποθέσεις». Φτηνό εργατικό δυναμικό δίχως στην πραγματικότητα δικαιώματα και κίνητρα «προσέλκυσης» περισσότερων ξένων υψηλών προσόντων -περιλαμβάνοντας επίσης μέτρα για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει την περαιτέρω σκλήρυνση των ήδη πολύ αυστηρών προϋποθέσεων και των εξονυχιστικών ελέγχων ποινικού μητρώου, ταυτότητας κ.λπ. καθώς και την ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, προκειμένου να ανακοπεί δραστικά το κύμα οικονομικών προσφύγων από τη Λατινική Αμερική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ