ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παναττική κινητοποίηση στις 6 Ιούνη

Συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Από την πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα, στις 19 του Απρίλη

Phasma

Από την πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα, στις 19 του Απρίλη
«Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις. Διασφάλιση από την κυβέρνηση της καταβολής τους. Να αποδοθούν τώρα οι συντάξεις στους νέους δικαιούχους. Αποκατάσταση όσων χάσαμε. Να δοθούν φάρμακα και εξετάσεις δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους χωρίς προαπαιτούμενα. Κάτω τα χαράτσια και οι κατασχέσεις των κατοικιών»...

Με αδιαπραγμάτευτες αυτές τις διεκδικήσεις οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕΟΑΕΕ κλιμακώνουν τον αγώνα τους με νέα Παναττική Πανσυνταξιουχική κινητοποίηση την Πέμπτη, 6 Ιούνη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Θυμίζουμε ότι η κινητοποίηση ανακοινώθηκε στην πρόσφατη παναττική κοινή σύσκεψη των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ, η οποία έγινε με στόχο να αναληφθούν κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της Κοινής Ασφάλισης. Στη σύσκεψη αναδείχθηκε η σημασία της Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, όπως επίσης και ότι οι εξελίξεις που προμηνύονται για Ταμεία και Συντάξεις δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό και αναμονή, πρέπει άμεσα να οργανωθεί η λαϊκή πάλη για την υπεράσπιση των συνταξιοδοτικών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Σημαίνουν συναγερμό

Στην κοινή τους ανακοίνωση - κάλεσμα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις αναφέρουν ότι μετά τη μεγαλειώδη πανελλαδική κινητοποίηση στις 19 του περασμένου μήνα, ο πρωθυπουργός της χώρας στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων είχε δεσμευτεί ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας και Υγείας θα έδιναν συγκεκριμένες απαντήσεις στο υπόμνημά τους. Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται: «Παρότι έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την ημέρα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ούτε οι υπουργοί, ούτε ο ίδιος ξαναθυμήθηκαν τους συνταξιούχους. Είναι και αυτό δείγμα της αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Πύκνωσαν όμως οι συναντήσεις τους με τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές για ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Η συμπεριφορά της κυβέρνησης επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας για το ψέμα ότι δε θα μειώσουν άλλο τις συντάξεις. Συνειδητά προχωρούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα μείωσης των συντάξεων ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων».

Η ανησυχία των Οργανώσεων και των συνταξιούχων, σημειώνουν χαρακτηριστικά, «γίνεται πιο έντονη μετά τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τη μείωση των εσόδων του ΙΚΑ κατά 14% το πρώτο 3μηνο του 2013, την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας στο 38,5%, τη μείωση κατά 40% των ελέγχων του ΙΚΑ προς τις επιχειρήσεις, με την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων, το τεράστιο άνοιγμα στον ΟΑΕΕ, αφού κάθε μήνα εισπράττει 130 - 150 εκατ. ευρώ και καταβάλει για συντάξεις περίπου τα διπλάσια 248 εκατ. ευρώ. Ιδια κατάσταση είναι και στα ταμεία ΝΑΤ - ΤΣΜΕΔΕ, τον ΟΓΑ κ.α.

Στα 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων. Τα ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ που σε συνδυασμό με τη δραστικά μειωμένη κρατική χρηματοδότηση οδηγείται σε κατάρρευση η οποία θα συμπαρασύρει και τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, που γίνονται πιο ακριβά και συρρικνώνονται».

Υπογραμμίζουν επίσης «ότι τα στοιχεία για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας είναι ανησυχητικά και χρειάζεται να σημάνει ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. Ο κίνδυνος νέων μειώσεων στις συντάξεις, στην υγεία, στις κοινωνικές παροχές είναι άμεσος, αλλά και η στάση πληρωμών είναι ορατή. Η κυβέρνηση πάνω από τα συμφέροντα του λαού βάζει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας που αυτά με συνέπεια υπηρετεί».

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων καλεί τα σωματεία και τους συνταξιούχους όλης της χώρας σε αγωνιστική δράση. «Μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να βάλει φραγμό στα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ευρωπαϊκής Ενωσης για μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα», καταλήγουν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ 2014 - 2020
Νέο «Ελντοράντο» 4 δισ. για τις επιχειρήσεις

Περίσσεψαν τα ευχολόγια για την καταπολέμηση της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενίσχυση της Πρόνοιας, στη φιέστα που έστησε χτες η κυβέρνηση, με τον βαρύγδουπο τίτλο «Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο» για την Προγραμματική περίοδο 2014- 2020 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Στην πραγματικότητα αυτό που σχεδιάζεται είναι πως ακόμα ένα «πακέτο», το οποίο ο υπουργός Εργασίας ανέβασε στο ποσό των 4 δισ. ευρώ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, θα κατευθυνθεί προς τις επιχειρήσεις, θα γίνει πηγή χρηματοδότησης των μονοπωλιακών ομίλων και εργαλείο παραπέρα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό, ότι η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΚΤ αρχίζει χωρίς η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να παρουσιάσουν τον παραμικρό απολογισμό, εκτός από την επανάληψη από υπηρεσιακούς παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, ότι τα νέα προγράμματα θα «προσαρμοστούν στην αγορά εργασίας». Ο μόνος απολογισμός, είναι αυτός που αναδεικνύεται μέσα από τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, οι οποίοι ξεπερνούν το 27%, όταν το 2007 που άρχισε η προηγούμενη προγραμματική περίοδος (2007-2013) η ανεργία ήταν στο 8% και αυτό παρά το γεγονός ότι περίπου 2,9 δισ. ευρώ σκορπίστηκαν δεξιά και αριστερά, σε επιχειρήσεις και ημέτερους μεσολαβητές, εμπόρους της ανεργίας της «κατάρτισης» και της «εκπαίδευσης»!

Ετσι και τα νέα προγράμματα θα ακολουθήσουν την πεπατημένη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το πρώτο πρόγραμμα που ετοιμάζεται για τη νέα περίοδο είναι για «75.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης που θα προσφερθούν στους νέους», όπως ανέφερε προκλητικά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό θα αποτελεί «διεύρυνση» του τρέχοντος προγράμματος «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους έως 29 ετών», με το οποίο 35.000 νέοι μετά από ένα διάστημα κατάρτισης θα γίνουν «δώρο» σε επιχειρήσεις για να κάνουν 5μηνη «πρακτική άσκηση», και του αντίστοιχου προγράμματος στον τουρισμό με το οποίο 15.000 νέοι παραδόθηκαν βορά εκμετάλλευσης, ανασφάλιστοι στους μεγαλοξενοδόχους, ως φτηνή εργατική δύναμη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΠΑΜΕ
Ανακοίνωση για τα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης

Να αρνηθεί τη ζωή που της ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία με τα διάφορα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης και να παλέψει, για να χτυπηθεί στη ρίζα της η αιτία της ανεργίας, καλεί τη νεολαία η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», η Γραμματεία Νέων αναφέρει:

«Αυτοί που σκούζουν και δήθεν παίρνουν μέτρα για την ανεργία είναι αυτοί που υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια το σύστημα που τη δημιουργεί και την αναπαράγει. Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να δώσει οριστική λύση. Αντιθέτως, συσκοτίζει για τα αληθινά μεγέθη της ανεργίας, δίνει τζάμπα εργασία στα αφεντικά, μοιράζει σε περισσότερους τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Τα προγράμματα για την ανεργία δεν είναι προσωρινή και έκτακτη λύση. Ηρθαν για να μείνουν. Πάνω σε αυτά οικοδομούν τις νέες εργασιακές σχέσεις. Μας θέλουν κακοπληρωμένους ή απλήρωτους, χωρίς συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα, να σκορπίζουμε την ελπίδα μας στην τύχη μήπως και βρούμε ένα μεροκάματο για να ξεγελάσουμε την εξαθλίωση. Η πραγματική λύση βρίσκεται στην οργάνωση και στους αγώνες. Στην άρνηση της ζωής που μας έχουν φτιάξει. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Είναι δύσκολος δρόμος αλλά εγγυημένος. Η ανεργία θα εκμηδενιστεί μόνο όταν χτυπηθεί στη ρίζα το σύστημα που την παράγει.

Ως τότε μέσα από τα σωματεία και τις επιτροπές ανέργων, τις λαϊκές επιτροπές, τους συλλόγους κατάρτισης να πάρουμε ατομική και συλλογική ευθύνη, ώστε να μη μείνει άνεργος εκτεθειμένος στην επίθεση που δέχεται. Να παλέψουμε με σύγχρονα αιτήματα που θα προστατεύουν τον άνεργο και την οικογένειά του, στο μεροκάματο, στην Υγεία και την Παιδεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ