ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΓΕ
Καταδικάζει τα αλλεπάλληλα κρούσματα βιασμών στην Ινδία

Σε διάβημα στην πρεσβεία της Ινδίας προχώρησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, με επικεφαλής την πρόεδρό της, Μαιρήνη Στεφανίδη, με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τα αλλεπάλληλα κρούσματα βιασμών που εξακολουθούν να συμβαίνουν στη χώρα. Στο υπόμνημα που επέδωσε η ΟΓΕ υπενθυμίζει: «Μετά τον ομαδικό βιασμό της 23χρονης με αποτέλεσμα και το θάνατό της, έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλεπάλληλα κρούσματα βιασμών, με τελευταίο το βιασμό της 5χρονης, από γείτονά της».

Η ΟΓΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στις γυναίκες της Ινδίας και στον αγώνα που κάνουν, ζητώντας δικαιοσύνη και αυστηροποίηση των νόμων κατά των βιασμών και της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και παιδιών. Σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου, υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση της χώρας σας έχει μεγάλη ευθύνη, ολιγωρεί μπροστά σε αυτό το φαινόμενο που εξελίσσεται σε μάστιγα και δεν το αντιμετωπίζει», ενώ προσθέτει πως «όσα μέτρα και να παρθούν, όσο σκληρή και αν γίνει η νομοθεσία, το φαινόμενο της βίας και των βιασμών γυναικών και των παιδιών δε θα εξαλειφθεί. Είναι φαινόμενο που χαρακτηρίζει όλες τις χώρες του καπιταλιστικού κόσμου. Είναι κοινωνικό φαινόμενο με συγκεκριμένες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αιτίες. Είναι ακραία φυλετική διάκριση των ταξικών εκμεταλλευτικών κοινωνιών.

Η βία και οι βιασμοί κατά των γυναικών και παιδιών θα εξαλειφθούν μόνο σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μόνο σ' αυτήν την κοινωνία οι γυναίκες δε θα υφίστανται την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική καταπίεση».

Η ΟΓΕ ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης της Ινδίας, την καταδίκη των υπαιτίων και την επιβολή σκληρών νόμων ενάντια στους βιαστές.

ΙΤΑΛΙΑ
Πακέτο αντιλαϊκών μέτρων

ΡΩΜΗ.--

Στην υιοθέτηση ενός πρώτου πακέτου μέτρων που προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση της «ελάφρυνσης» των βαρών στους Ιταλούς εργαζομένους αλλά στην ουσία απλώς τους αλλάζει τη μορφή προχώρησε, χτες, η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Ενρίκο Λέτα. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, καταργείται ο φόρος πρώτης κατοικίας (στον οποίο περιλαμβάνονται και αγροτικές εκτάσεις) που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Μόντι, και αναστέλλεται η καταβολή της πρώτης δόσης του που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Ο Λέτα υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει πλήρως αναμορφωθεί ο συγκεκριμένος φόρος, η μη είσπραξη του οποίου αφήνει ένα κενό περίπου οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ στον ιταλικό προϋπολογισμό, που, σε πολύ χαμηλούς τόνους, διέρρευσε ότι θα καλυφθεί από «μείωση δαπανών», δηλαδή θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια. Στην απόφαση εξαίρεσης δεν περιλαμβάνονται οι βιομηχανικές και οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες όμως θα έχουν πλέον το δικαίωμα να εντάσσουν στη φορολογική δήλωση της εταιρείας τους το φόρο και αυτός να εκπίπτει, με αποτέλεσμα επί της ουσίας να απαλλάσσονται και αυτές από το φόρο ακίνητης περιουσίας.

Επίσης, ανακοινώθηκε χτες η αναχρηματοδότηση με ένα δισεκατομμύριο ευρώ του ταμείου ανεργίας, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που εργάζονται στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, κάτι που απλώς μετατοπίζει το πρόβλημα για μερικούς μήνες μετά. Προκειμένου, πάντως, να «απαντήσει» και σε ορισμένα από τα επιφανειακά αιτήματα περί διαφθοράς που πρόβαλλε και το «Κίνημα των 5 αστέρων», ο Λέτα προχώρησε σε κατάργηση του μισθού του υπουργού για όσους εξ αυτών λαμβάνουν και βουλευτική αποζημίωση ή είναι γερουσιαστές.

Μία μέρα πριν την ανακοίνωση του πρώτου αυτού πακέτου μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση Λέτα (η οποία έχει ήδη αρχίσει να κλυδωνίζεται από εσωτερικές διαφωνίες), ο Πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο» δήλωνε ότι κάποιοι δεν δείχνουν ν' αντιλαμβάνονται ότι η Ιταλία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που έχει κινήσει η ΕΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Κροατίας, Αλβανίας και Μαυροβουνίου με στόχο τη στήριξη και τη συνεργασία στην υλοποίηση των έργων του Διαδριατικού Αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) και του αγωγού Ιονίου - Αδριατικής (Ionian Adriatic-IAP) υιοθέτησε χτες η κυβέρνηση της Κροατίας με τον Α' αντιπρόεδρο της χώρας και υπουργό Εξωτερικών, Βέσνα Πούσιτς, να σημειώνει ότι «είναι προς όφελος της Ευρώπης να προμηθεύεται αέριο από την περιοχή της Κασπίας».

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΪΡΟ.-- Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός ΤΟTAL ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει τα 85 πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτει η αγγλο-ολλανδική εταιρεία SHELL στην Αίγυπτο, χωρίς να γίνει γνωστό το αντίτιμο της εξαγοράς. Ετσι, η TOTAL διπλασιάζει σχεδόν την παρουσία της στη χώρα αφού μέχρι σήμερα είχε 70 πρατήρια.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Απεβίωσε στη φυλακή, σε ηλικία 87 χρόνων, όπου κρατούνταν μετά από αλλεπάλληλες καταδίκες, ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής, την περίοδο από το 1976 - 1981, Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα Ρεδόντο. Ηταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της επιχείρησης «Κόνδωρ», του αμερικανόπνευστου σχεδίου εξόντωσης των λαϊκών κινημάτων στη Λατινική Αμερική και επικεφαλής των φονιάδων της χούντας που «εξαφάνισε» όπως υπολογίζεται γύρω στους 40.000 αγωνιστές και εκατοντάδες παιδιά που απήχθηκαν από τις οικογένειές τους και δεν είναι ξεκάθαρο τι απέγιναν.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- «Πιο κοντά από ποτέ άλλοτε» βρίσκονται οι χώρες - μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στη δημιουργία μιας ένωσης ευρύτερης συνεργασίας που θα περιλαμβάνει τη σύσταση κοινής αγοράς αλλά στο μέλλον και τη νομισματική ένωση. Αυτό δήλωσε ο γγ του Συμβουλίου, Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι, μιλώντας στο Φόρουμ Αραβικών Μέσων που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι. Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που ιδρύθηκε το 1981, συμμετέχουν οι πετρελαιομοναρχίες Σ. Αραβία, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και γίνονται συζητήσεις, καταρχήν, συνεργασίας με την Ιορδανία και το Μαρόκο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Χιλιάδες Νιγηριανοί στρατιώτες ξεκίνησαν χτες επιδρομές, ακόμη και με μαχητικά τζετ και στρατιωτικά ελικόπτερα, κατά θέσεων ισλαμιστών της ένοπλης οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στις τρεις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, Γιόμπε, Μπόρνο και Ανταμάουα, όπου επιβλήθηκε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» από το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Συμβούλιο των Φρουρών που επιβλέπει τη «νομιμότητα» των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία αποφάνθηκε χτες ότι οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να θέτουν υποψηφιότητα για Πρόεδροι. Η απόφαση αποτελεί ερμηνεία του Συντάγματος της ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν καθώς σε αυτό δεν εμπεριέχεται σαφής πρόβλεψη. Ηδη έχουν υποβάλει υποψηφιότητα 30 γυναίκες για τις εκλογές της 14ης Ιούνη ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι ανέρχονται σε 656. Την Τρίτη θα ανακοινωθούν από το Συμβούλιο των Φρουρών ποιες υποψηφιότητες θα επιτραπούν.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αλλοι 38 άνθρωποι, τουλάχιστον, έχασαν τη ζωή τους χτες και πολλαπλάσιοι τραυματίστηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση σε σουνιτικό τέμενος στην Μπαακούμπα, στο βόρειο Ιράκ, ένα μόλις 24ωρο μετά το διήμερο μπαράζ αιματηρών επιθέσεων κατά σιιτών αμάχων. Πρόκειται για το εντονότερο κύμα βίας που στοχεύει ξεκάθαρα στην πρόκληση διαδογματικού μίσους από το 2006 - 2007.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας (CNE) ανακοίνωσε ότι με βάση τα στοιχεία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της συνολικής επανακαταμέτρησης και ελέγχου των ψήφων των προεδρικών εκλογών της 14ηςΑπρίλη, στο 75,3% δείχνει ότι δεν υπήρξαν λάθη ή παρατυπίες. Ο έλεγχος περνά στη δεύτερη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, αλλά η αντιπολίτευση και ο υποψήφιός της, Ενρίκε Καπρίλες, που έσπευσε να χαρακτηρίσει τον έλεγχο φάρσα, απαντούν πως δεν σκοπεύουν να περιμένουν μέχρι τότε για να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της νίκης του Νικολάς Μαδούρο, με διαφορά 1,5%.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Δικηγόροι του πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα δήλωσαν πως ο τελευταίος δεν επιθυμεί τα παιδιά του να ανακατευτούν στη διαχείριση της περιουσίας του καθώς δύο από τις κόρες του θέλουν να περιέλθουν υπό τον έλεγχό τους τα ιδρύματά του «Harmonieux Investment Holdings» και «Magnifique Investment Holdings» που διαθέτουν περίπου 1,7 εκατομμύριο δολάρια συνολικά.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνομιλίες για «τεχνικά» ζητήματα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Συνομιλίες με επίκεντρο τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια ξεκίνησαν χτες το πρωί στις Βρυξέλλες τεχνικοί εμπειρογνώμονες από τη Σερβία και την κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών, προετοιμάζοντας παράλληλα και τη νέα συνάντηση κορυφής των ηγετών των δύο πλευρών στη βελγική πρωτεύουσα στις 21 τρέχοντος μηνός.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς κάλεσε τη Γερμανία να αντιληφθεί ότι «δε χρειάζεται να προσπαθεί να εκβιάσει» τη σερβική πλευρά ζητώντας της «να κόψει τις φλέβες ή να διαπράξει άλλου είδους αυτοκτονία», υποστηρίζοντας ότι το Βελιγράδι «δε θα προδώσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο». Μιλώντας σε σερβικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Σέρβος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η σερβική πλευρά «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν και έχει καθαρή συνείδηση», αναμένοντας τώρα την απόφαση για τη χορήγηση ή μη της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου - ΕΕ.

Οι δηλώσεις Νίκολιτς γίνονται μόλις λίγες ώρες, αφότου επιβεβαιώθηκε χτες πως θα επισκεφθεί εκτάκτως το Βελιγράδι την ερχόμενη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Τέλος, χτες ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώνοντάς την για την κατάσταση της σερβικής οικονομίας, καθώς και για τα σχέδια και τις πολιτικές της σερβικής κυβέρνησης σε σχέση με οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Ανοιξαν τα εργοστάσια με απειλές στους εργαζόμενους

ΝΤΑΚΑ.--

Λειτούργησαν χτες, μετά από τρεις μέρες αργίας, τα εργοστάσια του φασόν στο Μπαγκλαντές, τα οποία έκλεισαν υπό το βάρος των διαδηλώσεων και των αντιδράσεων, σχετικά με την κατάρρευση του κτιρίου «Ράνα Πλάζα», από την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα της κατάρρευσης του κτιρίου στο οποίο λειτουργούσαν πέντε εργοστάσια φασόν, είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν νέες αντιδράσεις αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας στα κάτεργα του φασόν, την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και τις αμοιβές των εργατών που είναι οι χαμηλότερες στον κόσμο.

Παρά τις πρώτες δηλώσεις των εργοδοτών περί προσπάθειας βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας και δικαιώματος στους εργαζόμενους στο συνδικαλισμό, χτες άρχισαν εκ νέου οι απειλές, καθώς η Ενωση Εξαγωγέων και Κατασκευαστών Ρούχων της χώρας, κατήγγειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις ότι θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή, δηλώνοντας ότι δεν προτίθενται να πληρώσουν αμοιβές στους εργαζόμενους για τις μέρες που τα εργοστάσια παρέμειναν κλειστά, επιβεβαιώνοντας ότι οι υποσχέσεις έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στο περιθώριο και τα κάτεργα του φασόν να επιστρέφουν στη συνήθη λειτουργία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ