ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Μέτωπο πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση

Μαζικό συλλαλητήριο, χτες, στην Αθήνα

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Οτι είναι «παντός καιρού», ότι βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα, απέδειξαν για μια ακόμα φορά οι συνταξιούχοι με το χτεσινό τους συλλαλητήριο, που οργανώθηκε μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΠΕΣ-ΝΑΤ - ΟΤΑ και Ταμείου Ασφάλισης Εμπόρων ΟΑΕΕ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων απηύθυναν κάλεσμα αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Χ. Μπουρδούκης, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Δ. Βορίσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστών, ο Γ. Ζώης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Γ. Βρανάς, από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, ο Γ. Δεωνάς, από την Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, η Γ. Παπαδάκου, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Εμπόρων, ο Π. Βασιλόπουλος, από τους συνταξιούχους του ΟΣΕ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Το «παρών» έδωσαν επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γ. Πέρρο, αντιπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, Σωματεία και Ομοσπονδίες, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής.

Από την πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Από την πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των τραπεζών με τις οποίες δρομολογούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που θα βγάλουν συνταξιούχους και εργαζόμενους από τα ίδια τους τα σπίτια. Ακόμα, σημείωσε την κατάργηση του Ταμείου Υγείας της Αγροτικής Τράπεζας, που οδηγεί στην ανεργία τους εργαζόμενους σε αυτό και αφήνει «στον αέρα», χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκτός ΕΟΠΥΥ, τους ασφαλισμένους του. «Αυτά που ήρθαν, αυτά που έρχονται και αυτά που θα 'ρθουν έχουν ένα σκοπό. Την εργατική τάξη να την κάνουν φθηνό εργαλείο για να μπορεί το κεφάλαιο να κερδίζει περισσότερα και τους συνταξιούχους να μας ρίξουν στον Καιάδα και να παραδώσουν την Κοινωνική Ασφάλιση στους ιδιώτες», τόνισε και κάλεσε τους συνταξιούχους να είναι σε ετοιμότητα και μέσα στο καλοκαίρι.

Ανοίγουμε μεγάλο μέτωπο

«Για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης ανοίγουμε μεγάλο μέτωπο, με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε στην κεντρική ομιλία ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Υπογράμμισε πως το ζήτημα αφορά την εργατική - λαϊκή οικογένεια, αφού δεν περιορίζεται στις συντάξεις αλλά σχετίζεται με την Πρόνοια, την περίθαλψη, την ιατρική αγωγή και τα φάρμακα, την Ασφάλιση και την Υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια, την προστασία από το ατύχημα.

Ακόμα, στάθηκε στην προπαγάνδα με την οποία κυβέρνηση και κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπαθούν να συγκαλύψουν τους ενόχους για την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα ασφαλιστικά ταμεία και να ενοχοποιήσουν εργαζόμενους και συνταξιούχους. «Παρουσιάζουν το Ασφαλιστικό σαν ένα τεχνοκρατικό πρόβλημα», ανέφερε, «σαν ζήτημα λογιστικής κακοδιαχείρισης που οδήγησε στα ελλείμματα και στην υπονόμευση της βιωσιμότητας των Ταμείων». Πρόσθεσε πως το πρόβλημα είναι πολιτικό, πως η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας στους μονοπωλιακούς ομίλους. «Δεν πρόκειται για μια απλή κακοδιαχείριση αλλά για επίθεση της άρχουσας τάξης ενάντια στο λαό, ενάντια σε ένα κοινωνικό δικαίωμα κατακτημένο με σκληρούς αγώνες και αίμα», σημείωσε.

Οσον αφορά στην κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε: «Η μέση σύνταξη σε όλα τα Ταμεία είναι 542 ευρώ και αυτή τη λαμβάνει το 70% των συνταξιούχων. Οι αναπηρικές συντάξεις κατακρεουργήθηκαν. Βόμβα έτοιμη να εκραγεί αποτελεί το Ταμείο του ΟΑΕΕ», με τα έξοδά του να ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα. Υπενθύμισε πως στο τέλος του 2010 τα χρέη των εργοδοτών προς τα Ταμεία ξεπερνούσαν τα 14 δισεκατομμύρια, ενώ οι βασικές συντάξεις από το 2015 θα μειωθούν στα 360 ευρώ.

Κάλεσε τους συνταξιούχους να δώσουν απάντηση με ενωμένο εργατικό - λαϊκό αγώνα, να απαιτήσουν να εγγυηθεί η κυβέρνηση την καταβολή των συντάξεων και να καλύψουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία τα ελλείμματα των Ταμείων. «Τώρα μας πετσοκόβουν στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, αύριο στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εμείς λέμε: "Πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώνουμε την κρίση, στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση"», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έφτασαν με πορεία στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, απαίτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό, Γ. Βρούτση, και επέμειναν μέχρι που μια αντιπροσωπεία συναντήθηκε τελικά με τον υπουργό Εργασίας, τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Παρέδωσαν υπόμνημα με το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, απαιτούν να εγγυηθεί η κυβέρνηση για την καταβολή των συντάξεων χωρίς καμία περικοπή, να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Ζητούν, ακόμα, την απόδοση των συντάξεων σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς σήμερα όσοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης υποχρεώνονται σε αναμονή ακόμα και δύο ετών, και την άμεση οικονομική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να εξασφαλιστούν οι παροχές υγείας.

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε με γενικόλογες «διαβεβαιώσεις» για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, που αποτελούν όμως το περιτύλιγμα για τη μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα πείνας. Ανήγγειλε επίσης ένα σύστημα για την καταγραφή και τον έλεγχο των συντάξεων, λες και οι συνταξιούχοι δεν έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά από αλλεπάλληλες απογραφές, και υπεραμύνθηκε της ενιαιοποίησης των Ταμείων, που συνοδεύεται από συνεχείς περικοπές. Τα όσα είπε ο υπουργός δεν δίνουν καμία λύση στα προβλήματα που «καίνε» τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, ανέφερε ο Δ. Κουμπούρης ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους, και κάλεσε σε ετοιμότητα και εγρήγορση καθώς η αύξηση της ανεργίας, της αδήλωτης εργασίας και η αντιλαϊκή επίθεση προδιαγράφουν δύσκολες μέρες για τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους.

Μαζική η συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Μαχητικό και μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι από τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας (Κατερίνη, Λιτόχωρο, Κιλκίς, Βέροια, Νάουσα, κ.λπ.). Συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν στον υπουργό το ψήφισμα της συγκέντρωσής τους.

Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «η Ενότητα». Κατήγγειλε την τρικομματική κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της ενάντια στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, που έχει οδηγήσει χιλιάδες συνταξιούχους στα όρια της εξαθλίωσης. «Γνωρίζουμε καλά ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική δεν στοχεύει μόνο εμάς τους συνταξιούχους, αλλά ενιαία χτυπά και εξαθλιώνει όλη την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα του χωριού και της πόλης γι' αυτό πρέπει ενιαία, ενωμένοι, αγωνιστικά, ταξικά να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε», είπε. Και κάλεσε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό, για να μην ενταφιαστούν τα συνταξιοδοτικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. «Σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία, ο συσσωρευμένος πλούτος, από την εργασία τη δική μας και των πατεράδων μας, προσφέρουν δυνατότητες απολαβής ικανοποιητικών συντάξεων, άνετης, αξιοπρεπούς και ποιοτικής ζωής για μας και τις επόμενες γενιές. Αυτό που χρειάζεται είναι οι εργάτες με την πάλη τους να αναλάβουν οι ίδιοι την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγουν», κατέληξε.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο Ηλίας Μαυρίδης, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΕ.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Με τα πανό των σωματείων τους, τις πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, αποκατάσταση των συντάξεων, δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Δυναμική και μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν και οι συνταξιούχοι στις Σέρρες. Η συγκέντρωσή τους έγινε στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε πορεία μέχρι τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους.

Προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για Ασφάλιση - Συμβάσεις

Σύσκεψη των Γραμματειών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ για την οργάνωση της δράσης, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των Συλλογικών Συμβάσεων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Τονίστηκε ότι τα ζητήματα αφορούν το σύνολο των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και όλες τις ηλικίες. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να απαντήσει στην επίθεση που δέχεται με ενωμένο εργατικό - λαϊκό αγώνα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αναχαιτίσει τα μέτρα και να ανατρέψει τις αντεργατικές πολιτικές.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η υλοποίηση το επόμενο διάστημα συγκεκριμένου αγωνιστικού προγράμματος και ο σχεδιασμός της δράσης όλων των δυνάμεων της Κοινωνικής Συμμαχίας, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων και όλου του λαού στη δράση και τους αγώνες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ προγραμματίζει κινητοποίηση στις 12 Ιούνη στις 8 π.μ. στα γραφεία του ΟΑΕΕ. Σχεδιάζεται, επίσης, να γίνουν συναντήσεις των Γραμματειών των Μετώπων με διοικήσεις και σωματεία των νοσοκομείων, παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, συγκεντρώσεις κατά περιοχή και στα νοσοκομεία, κινητοποιήσεις των αναπήρων και των οικογενειών τους στο υπουργείο, εξορμήσεις σε τράπεζες όπου οι συνταξιούχοι πληρώνονται τις συντάξεις, στα ΚΑΠΗ, στους χώρους δουλειάς, επαφές με το Φαρμακευτικό Σύλλογο, ημερίδες. Επίσης, τα Σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές θα οργανώσουν συνελεύσεις, θα οργανώσουν παρεμβάσεις για σφράγιση των βιβλιαρίων και για να μη μείνει χωρίς περίθαλψη κανένας ανασφάλιστος, ή μετανάστης. Ειδική δουλειά θα γίνει για τους νέους που καλούνται να δουλέψουν χωρίς τέλος, χωρίς δικαιώματα και χωρίς σύνταξη.

Σχεδιάζονται, επίσης, παρεμβάσεις στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας με αίτημα την κατάργησή της και το πέρασμα των ιδιωτικών κλινικών στο κράτος, κλιμάκωση των παρεμβάσεων ενάντια στη συρρίκνωση του νοσοκομείου «Παναγία».

Παράλληλα, αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα να υπάρξει συνάντηση των Γραμματειών, των δυνάμεων που απαρτίζουν την Κοινωνική Συμμαχία, για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης.

ΒΟΛΟΣ
Εμπόριο στην Υγεία με θύματα αρρώστους και εργαζόμενους

Θύματα της πολιτικής πλήρους εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της Υγείας, που εφαρμόζει, με συνέπεια, πρόγραμμα και ζήλο, η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, πέφτουν οι ασθενείς με αλτσχάιμερ στο Βόλο - υπολογίζεται ότι στην περιοχή οι πάσχοντες από αυτήν τη βαριά ασθένεια ξεπερνούν τους 2.000 - καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για την περίθαλψή τους στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ (ΜΑΝΑ).

Το εν λόγω ίδρυμα θεωρείται μη κερδοσκοπικό και λειτουργεί με χρηματοδότηση από την ΕΕ (ποσοστό 75%), βάσει του προγράμματος «Ψυχική Υγεία - Αποασυλοποίηση, μέτρο 2.1» και από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, (ποσοστό 25%), ενώ στις δομές του περιλαμβάνονται ένα οικοτροφείο φιλοξενίας ασθενών και ένα Κέντρο Ημέρας που λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και μπορεί να φιλοξενεί προσωρινά άτομα στα οποία πρέπει να παρέχονται ασκήσεις μνήμης, φυσιοθεραπεία, ένα ανοιχτό θεραπευτικό πρόγραμμα και δημιουργική απασχόληση.

Σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών ασθενών που ήρθαν στη δημοσιότητα, η πληρωμή γίνεται με τη μορφή των «δωρεών», τα ποσά των οποίων είναι, συνήθως, «φιξ», δίνονται σε μηνιαία βάση κι αφορούν την κάλυψη της νοσηλείας. Ουσιαστικά, πρόκειται για τροφεία και οι αποδείξεις που λαμβάνουν οι καταβάλλοντες τα ποσά αναφέρονται σε «δωρεές» που γίνονται, υποτίθεται, προς την Ελληνική Εταιρεία Νόσου και Συγγενών Διαταραχών Βόλου.

Οι καταγγελίες γι' αυτό το «εμπόριο δωρεών», καθώς και τις συνθήκες λειτουργίας και διαμονής των ασθενών, έφτασαν και στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά αυτό αρκέστηκε ν' απαντήσει πως θα διενεργήσει έλεγχο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πράγματι έχουν βάση οι ισχυρισμοί των καταγγελλόντων.

Η νέα περικοπή στη χρηματοδότηση του ΜΑΝΑ που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής δραστικών περικοπών στα κονδύλια για Υγεία - Πρόνοια, έχει ως αποτέλεσμα και την παραπέρα όξυνση των προβλημάτων των 25 εργαζομένων του ιδρύματος, που παραμένουν απλήρωτοι για έναν ολόκληρο χρόνο και, πλέον, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Σύσκεψη για το Ασφαλιστικό

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα το Ασφαλιστικό πραγματοποιεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» τη Δευτέρα 10 Ιούνη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (3ος όροφος). Στο κάλεσμα προς τον κλάδο αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα: «Η συμμετοχή του καθενός, της καθεμίας από εμάς είναι απαραίτητη για να οργανώσουμε τον αγώνα μας, μαζί με όλο το λαό που πλήττεται ενιαία από την ίδια πολιτική, να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη σύνταξη, στη δουλειά με δικαιώματα, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που δίχως αμφιβολία πια, χωρίς καμία αυταπάτη, μας συνθλίβει όλους».

Κινητοποιήσεις και στη βορειοδυτική Ελλάδα

Την καταδίκη τους στην αντιασφαλιστική επίθεση κυβέρνησης - τρόικας, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, εξέφρασαν οι απόμαχοι της δουλειάς, μαζί με εργαζόμενους στα Γιάννενα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το δημαρχείο της πόλης και με πορεία κατέληξε μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου, απαιτώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζονται στα Γιάννενα στις 12 του Ιούνη στο Ταμείο του ΟΑΕΕ. Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε επίσης χτες το πρωί στη διοίκηση του ΙΚΑ Αγρινίου με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Συνταξιούχων. Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στην Κέρκυρα, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ