ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων

«Μας θέλουν στο "γύψο" γιατί ξέρουν ότι με την πολιτική τους πυροδοτούν αντιδράσεις. Η πολιτική αυτή δε θα περάσει, θα τη σπάσει η λαϊκή πάλη». Το παραπάνω σαφές μήνυμα στέλνει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απαγόρευση των διαδηλώσεων που προσπαθεί να επιβάλει η τρικομματική συγκυβέρνηση.

Οπως αναφέρει, «για μια φορά ακόμη η κυβέρνηση του "νόμος και τάξη", στην προσπάθειά της να καταστείλει κάθε λαϊκή αντίδραση στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, φέρνει στο προσκήνιο το μέτρο της απαγόρευσης των διαδηλώσεων» την ίδια ώρα που «τα λουκέτα στα καταστήματα και στις μικρές επιχειρήσεις, μπαίνουν καθημερινά όλο και περισσότερα σ' ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας και στους παραδοσιακά εμπορικούς δρόμους τα κλειστά καταστήματα υπολογίζονται πάνω από 25% ενώ στις γειτονιές τα ποσοστά μεγαλώνουν δραματικά».

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι «ο κ. Δένδιας με συγχορδία τους άλλους εκλεκτούς των πολυκαταστημάτων και των μεγαλοξενοδόχων της Αθήνας, τον Δήμαρχο κ. Καμίνη, τον απαξιωμένο Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας του κ. Καρελλά, την ΕΣΕΕ του κ. Κροκίδη, το ΕΒΕΑ του κ. Μίχαλου και άλλους επαναφέρουν το ζήτημα της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, στο όνομα δήθεν της ανάπλασης του κέντρου της πόλης και της αναζωογόνησης της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας εντός αυτού. Ολοι αυτοί, συνοδοιπόροι της ίδιας πολιτικής που καταστρέφει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, όταν μιλάνε για τόνωση της αγοράς, εννοούν τα πολυκαταστήματα, το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο. Στην αγορά αυτή ο μικρός έμπορας δεν έχει καμία θέση. Οσοι και ό,τι βρίσκεται εμπόδιο πρέπει και θα παραμεριστεί με κάθε τρόπο. Ο περιορισμός και η κατάργηση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας δείχνει ποιον θεωρούν πραγματικά εχθρό τους. Εντείνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή νομίζοντας ότι έτσι μπορούν να βάλουν εμπόδια στον οργανωμένο αγώνα των εργαζομένων - αυτοαπασχολουμένων - ανέργων, που παλεύουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι «απέναντι στη μαύρη συμμαχία κυβέρνησης - δημοτικής αρχής - εμπορικού συλλόγου και λοιπών που λυμαίνονται το κέντρο προσφέροντας γην και ύδωρ στα πολυκαταστήματα και τους μεγαλοξενοδόχους, αντιτάσσουμε την οργάνωση και την πάλη με το σωματείο μας για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Μαζί μας είναι και οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, με τα σωματεία τους που και αυτοί θα οδηγούνται στη φτώχεια και στην ανεργία». Καλεί τέλος, κάθε αυτοαπασχολούμενο, μικρό έμπορο και επαγγελματία να διεκδικήσει τα δικαιώματά του οργανωμένα - αγωνιστικά με τη συσπείρωσή του στο Σύλλογο, στην ΠΑΣΕΒΕ και στο ΠΑΜΕ.

Πτώση του ΑΕΠ κατά 5,6% το α' τρίμηνο του 2013

Βύθιση 20,1% στην 5ετία 2008 - 2012

Σε ρότα βύθισης συνεχίζει το παραγόμενο ΑΕΠ, διαδικασία που, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις, θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα αλλά και για το 2014, δηλαδή για έβδομο στη σειρά έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία το α' τρίμηνο του 2013 (σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2012) καταγράφηκε ρυθμός πτώσης 5,6%, έναντι 5,3% που υπολόγιζε η ΕΛΣΤΑΤ στην αρχική μέτρηση.

Η κατρακύλα στην 5ετία 2008 - 2012 έφτασε στο 20,1%, ενώ μέχρι και για το τέλος του 2013 οι σωρευτικοί ρυθμοί της κατρακύλας (2008 - 2013) προδιαγράφονται στο 25%.

Με βάση τα «αναθεωρημένα» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιμερίζεται ως εξής:

  • 2008: -0,2%
  • 2009: -3,2%
  • 2010: -3,5%
  • 2011: -7%
  • 2012: -6,4%.

Με ρυθμό 4,4% αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν, η κατρακύλα για το 12μηνο του 2013, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ θα συνεχιστεί και το 2014, για έβδομο στη σειρά έτος, με ρυθμό 1,4%.

Το α' τρίμηνο του 2013, η συνολική καταναλωτική δαπάνη εμφανίζει πτώση 8,3% και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου 11,4%. Λόγω και της έξαρσης της καπιταλιστικής κρίσης, της πτώσης που καταγράφεται στις εμπορικές δοσοληψίες με τα άλλα κράτη και τις αγορές το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εμφανίζει μείωση 22,9%. Ειδικότερα, οι εισαγωγές εμπορευμάτων υποχώρησαν σε ποσοστό 7,8% και οι εξαγωγές σε ποσοστό 2,6%.

Ρυθμοί υποχώρησης στο παραγόμενο ΑΕΠ καταγράφονται (α' τρίμηνο 2013) σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ στις οικονομίες των κρατών του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης (-1,1%) όσο και στην ΕΕ των «27» (-0,7%), όπου πλέον γίνονται ορατά η εξάπλωση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΑΤΑ
Δεύτερη δύναμη η «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία»

Με αύξηση στις ψήφους και τα ποσοστά

Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε η «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία» (συσπειρώνει τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ) στις πρόσφατες εκλογές των αυτοκινητιστών για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο ΣΑΤΑ, με σημαντική αύξηση των ψήφων και των ποσοστών της.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά καθώς και αυτά των εκλογών του 2011, έχουν ως εξής: Σε σύνολο 4.290 ψηφισάντων (3.094), η «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία» έλαβε 698 ψήφους (469), ποσοστό 16,54% (15,15%) και 3 έδρες (είχε 3), η «ΔΑΚ - ΜΜΕ», που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, έλαβε 1.920 (1573), ποσοστό 45,5% (50,84%) και 10 έδρες (11), ο «ΛΑΣΙΤΑ» υποστηρίζεται από τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής έλαβε 576 ψήφους, ποσοστό 13,5% και 3 έδρες, η «Ενιαία Κίνηση», που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, έλαβε 525 ψήφους (615), ποσοστό 12,44% (19,87%) και 3 έδρες (4), το «Ενιαίο Ενωτικό», δίχως επίσημη υποστήριξη από κάποιο κομματικό σχήμα, έλαβε 298 ψήφους (377), ποσοστό 7,06% (12,18%) και 1 έδρα (3), τέλος η «Ανατροπή», που δεν είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες εκλογές και επίσης δεν είχε επίσημη κομματική στήριξη, έλαβε 206 ψήφους, ποσοστό 4,18% και 1 έδρα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στην τελική ευθεία για τα συλλαλητήρια στις 12 Ιούνη

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων της Τετάρτης 12 Ιούνη, ημέρα πανελλαδικής δράσης για το ασφαλιστικό, ενώ μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί αγωνιστικές δράσεις σε περισσότερες από 20 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα και όπως επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία συνεχώς καταφθάνουν στα γραφεία της και νέες συμμετοχές. Στην ΑΘΗΝΑ η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος.

Την ίδια μέρα το πρωί θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΕ στις παρακάτω πόλεις: Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Γιάννενα, Δράμα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καλαμάτα, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Κόρινθος, Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδος, Τρίκαλα, Χανιά. Στην Καρδίτσα η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιούνη στα γραφεία του ΟΑΕΕ».

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 12 Ιούνη, στις 8.30 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ (Εγνατίας 66) στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Την ίδια μέρα, στην Κατερίνη, η ΠΑΣΕΒΕ προγραμματίζει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στα πολυιατρεία του ΕΟΟΠΠΥ (πρώην ΙΚΑ). Η Γραμματεία Καβάλας της ΠΑΣΕΒΕ οργανώνει κινητοποίηση την Τετάρτη 12 Ιούνη στις 8 π.μ., στα γραφεία του ΟΑΕΕ.

Στις ρυθμίσεις για τη λεγόμενη ευνοϊκή ρύθμιση των δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια θα μπορούν να υπαχθούν και οι δανειολήπτες που έχουν καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων με την προϋπόθεση όμως ότι δεν έχει καταγγελία της δανειακής σύμβασης από την τράπεζα. Αυτό δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο θα φέρει ευνοϊκή ρύθμιση για ανάπηρους δανειολήπτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ